Legenda Martina Navrátilová dnes slaví šedesátiny

18. 10. 2016, 11:17
Aktuality 12
Dnes je tomu přesně šedesát let, co se narodila jedna z největších tenisových legend. Vítězka 59 grandslamových titulů a držitelka řady rekordů dnes slaví kulatiny. Řeč je samozřejmě o Martině Navrátilové. Pojďte si s námi připomenout její největší úspěchy.
Profily hráčů
Martina Navrátilová, Wimbledon 1987

Martina Navrátilová se narodila 18. října 1956 v Řevnicích u Prahy. Její první tenisové krůčky začaly v tamním tenisovém oddíle LTC Řevnice, později jezdila Navrátilová (tehdy ještě Šubertová) trénovat do Prahy.

Jejím prvním trenérem se stal nevlastní otec Miroslav Navrátil, jehož příjmení později přijala. V pouhých patnácti letech ovládla Mistrovství Československa. V roce 1974 vyhrála vůbec svůj první titul na turnaji v Orlandu a vzápětí se stala profesionálkou.

Největší úspěchy
O rok později si Navrátilová zahrála dvě grandslamová finále, na Australian Open ani French Open však svou první velkou trofej nezískala.

Jelikož dělal Navrátilové domácí svaz problémy s cestováním do zahraničí, rozhodla se po prohraném semifinále na US Open téhož roku požádat v New Yorku o politický azyl. Zelenou kartu získala za pouhý měsíc.

V reakci na to jí bylo odebráno české občanství. O šest let později dostala tenisová legenda americké občanství (české jí bylo vráceno až v roce 2008).

Premiérový grandslam dobyla Navrátilová v roce 1981, když ve Wimbledonu vyhrála třísetovou bitvu proti své největší rivalce Chris Evertové, což ji nevyneslo jen první titul velké čtyřky ale také pozici světové jedničky, na které Navrátilová strávila celkem 332 týdnů. Delší dobu strávila na tenisovém trůnu pouze Steffi Grafová.

V roce 1983 prohrála Navrátilová z 87 zápasů jeden jediný. Tím vytvořila jeden z mnoha rekordů. Další přišel o rok později, kdy se zastavila její šňůra vítězných zápasů až na čísle 74.

„Nikdy jsem neviděl nikoho jiného pracovat na sobě tak tvrdě,“ vysvětloval naprostou dominanci Navrátilové v první polovině 80. let její tehdejší trenér Mike Estep.

A tím zdaleka seznam úspěchů tenisové legendy nekončí. Navrátilová získala svým stylem servis - volej celkem 59 grandslamových titulů.

Osmnáct jich získala ve dvouhře (rekordních 9 titulů má z Wimbledonu, 4x se radovala na US Open, 3x ovládla Australian Open a 2x dominovala na French Open).

K tomu přidala 31 triumfů v deblu a deset v mixu. V tenisové historii dokázaly ovládnout všechny tři kategorie pouze další dvě hráčky, Navrátilová však toto zvládla v open éře jako jediná.

A netrhala rekordy jen na grandslamových turnajích. Navrátilová drží rekord i v počtu celkově získaných titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Za svou kariéru vyhrála celkem 1442 zápasů v singlu, což je další rekord.

Navrátilové se dařilo i ve Fed Cupu. Fedcupovou trofej zvedla nad hlavu celkem čtyřikrát, jednou za Československo, později třikrát už za USA. Ve Fed Cupu měla neuvěřitelnou bilanci 40 výher - 1 prohra.

Poslední grandslamovou trofej získala v roce 1990, opět ve Wimbledonu. V roce 1994 postoupila sedmatřicetiletá Navrátilová do svého dalšího wimbledonského finále, jubilejní desátou trofej ale nepřidala a vzápětí oznámila konec kariéry.

Po tříleté pauze se ještě na kurty vrátila, především jako vynikající deblistka. Kariéru definitivně ukončila v roce 2006 krátce po triumfu v mixu na US Open, kdy se na prahu padesátky stala nejstarší vítězkou grandslamového titulu v tenisové historii.

„Tenis miluju, ale je čas, abych se v životě posunula dál,“ oznámila.

Poslední grandslamový titul Navrátilové, mix US Open 2006 s B. Bryanem

Billie Jean Kingová o ní v roce 2006 prohlásila: „Je nejlepší tenistkou dvouhry, čtyřhry i smíšené čtyřhry, která kdy žila.“

Tenisový novinář Steve Flink ji ve své knize The Greatest Tennis Matches of the Twentieth Century (Největší tenisové zápasy 20. století) označil za druhou nejlepší hráčku 20. století za Němkou Steffi Grafovou.

Tennis Magazine ji vybral za nejlepší tenistku, která hrála v období 1965 až 2005.

Historik tenisu a novinář Bud Collins ji nazval „pravděpodobně největší hráčkou nebo hráčem tenisu všech dob.“

Osobní život a život po kariéře
Navrátilová překonala ve svém životě mnoho překážek, musela emigrovat, porazila spoustu soupeřek v cestě za rekordním počtem titulů a překonala i rakovinu prsu, která jí byla diagnostikována v roce 2010.

Je známa otevřeným přiznáním své lesbické orientace, což učinila v době, kdy něco takového nebylo zdaleka běžné. V současné době participuje a iniciuje mnoho charitativních projektů ve všech částech světa.

V roce 2000 byla Navrátilová uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy. Působila také ve funkci předsedkyně Ženské tenisové asociace (WTA).

Od roku 2006 je ve vztahu s Julií Lemigovovou, kterou před dvěma lety veřejně požádala na newyorském kurtu Arthura Ashe o ruku a Lemigovová žádost přijala.

Věnuje se také spisovatelské činnosti, pravidelně působí i jako sportovní komentátorka tenisových turnajů. V minulém roce krátce pomáhala Agnieszce Radwaňské.

„Toužím po tom pořád lidem pomáhat a dělat dobré věci. Věci, které pomáhají a něco znamenají. Chtěla bych opustit tento svět lepší, než jaký jsem ho sama našla,“ popsala svou životní filozofii Navrátilová.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
FulnekUltras
MUSÍ se však jen umřít...
Reagovat
Fandina
Umřít se musí a žít se může podle svých představ.
Reagovat
smazaný uživatel
věřím,že by i dnes v deblu s Hingisovou vládly.
Pamatuji už dávno,když měl tehdy president Klaus interview v rádiu a bylo možné se s ním spojit a dát mu otázku.Ozvalo se nějaké děvče a povídá "Pane presidente,vy jste mi slíbil,že si se mnou zahrajete tenis" "Cože,já tohle někomu slíbil ? Kdo jste?" "Martina Navrátilová"
Měl jsem tu čest jí také při jedné akci se sborem zpívat píseň "Czechoslovakia",a rozplakala se při ní jako malé dítě. Velice příjemná žena. Tak Hodně radosti a zdraví Martino
Reagovat
smazaný uživatel
Vlastně bez ní bych tu ani nebyl.Tenis a hlavně tenisové prostředí jsem si zamiloval z její první knížky "Já Martina"
Reagovat
smazaný uživatel
http://msport.aktuality.sk/c/242054/rafael-nadal-oznami-dolezitu-novinku-predcasny-koniec-sezony/

Alebo kariéry?!!
Reagovat
darek.vrana
Všechno nejlepší Martině! K článku jen dva detaily, "tím vytvořila jeden z mála rekordů", má být spíše jeden z mnoha. A pak myslím, že Fed Cupu se salátová mísa neříká. Jinak dík za článek.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Dobrý den, díky za připomínky. Omlouvám se za pozdní reakci. Již včera opraveno :)
Reagovat
Carloss
jako hráčku si ji skoro nepamatuju, ale co dokázala, prožila a jaký je člověk, to klobouk dolů.
Reagovat
smazaný uživatel
Boze, 60! To snad neni pravda!!!

Generaci, ktera soustredenim nezvlada ani 20 s video, odkazuji na posledni souveti, rovne dole.. :-)

http://www.martinovka.cz/cz/historie.php
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně štěstí Marti, hlavně hlavně to zdraví a spokojenost v osobním životě!
Reagovat
smazaný uživatel
Všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia a pri trochu šťastia ostatné už príde.
Reagovat
Fandina
a ať se daří!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist