Lehečka přidává na obrátkách. V Adelaide zametl s Kordou a zahraje si o první titul

12. 1., 06:03
Aktuality 23
ATP ADELAIDE - Jiří Lehečka (22) na podniku ATP 250 v Adelaide utnul sérii nezdarů a postupně nabalované sebevědomí proměnil ve vyrovnání svého nejlepšího výsledku. Český mladík v Jižní Austrálii porazil i čtvrtého soupeře, loňského finalistu Sebastiana Kordu (23) smetl jednoznačně 6:2, 6:1 a postoupil do svého druhého finále. O premiérový titul si zahraje s Britem Jackem Draperem (22).
Jiří Lehečka (© AFP)

Korda – Lehečka 2:6, 1:6

Jiří Lehečka se loni i díky postupu do čtvrtfinále Australian Open stal hráčem TOP 30, v závěru roku ale prohrál šest ze sedmi duelů a v černé sérii pokračoval i na úvod sezony 2024. V United Cupu v Perthu prohrál oba singlové zápasy s Číňanem Zhizhen Zhangem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem a neuspěl ani ve smíšené čtyřhře po boku wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové.

Na vítěznou vlnu si naskočil až tento týden na podniku ATP 250 v Adelaide. Nejprve proti domácímu outsiderovi Adamu Waltonovi ukončil šňůru pěti porážek a připsal si první výhru od 23. října, následně proti Dušanu Lajovičovi zaznamenal i první minisérii dvou vítězství od úspěšného zářiového vystoupení v Davis Cupu a v Austrálii, kde loni prožíval velký grandslamový třesk, našel ztracené sebevědomí.

V uplynulých dvou dnech se totiž postaral také o vyřazení nasazené dvojky i trojky. Ve čtvrtfinále Lehečka porazil světovou osmnáctku Chilana Nicoláse Jarryho, proti němuž si připsal osmý skalp člena TOP 20 a první od loňského Wimbledonu, a v pátečním semifinále po skvělém výkonu přejel i Američana Sebastiana Kordu.

Korda před rokem v Adelaide prohrál v boji o titul po nevyužití mečbolu proti Novaku Djokovičovi, šanci na reparát si letos nevybojoval. V duelu čtvrtfinalistů loňského Australian Open prohrál s o rok mladším Čechem drtivě 1:6, 2:6.

Sedmý nasazený Lehečka v obou setech dvakrát prolomil Kordův servis, zatímco sám odvrátil všechny tři brejkboly. Utkání zakončil po 71 minutách čistou hrou a podruhé v kariéře postoupil do finále.

Statistika zápasu Sebastian Korda – Jiří LehečkaStatistika zápasu Sebastian Korda – Jiří Lehečka (@ Livesport)

Trochu mě překvapilo, jak dobře to šlo. Ale udělal jsem vše, co jsem mohl udělat, aby to takhle dopadlo," pochvaloval si spokojený Lehečka. "Tuhle zemi miluju, je hezké tady začínat sezonu. V Adelaide jsem poprvé a užívám si tu každou minutu, což můžete vidět na kurtu."

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi loni v srpnu ve Winston-Salemu, kde naposledy na individuálním turnaji vyhrál dva zápasy po sobě, nestačil v boji o titul na Argentince Sebastiána Báeze. Tehdy se mohl s o rok starším Kordou poprvé utkat v semifinále, Američan ale odstoupil kvůli zranění.

Utkání Lehečky s Kordou bylo také duelem bývalých českých daviscupových reprezentantů, kteří nyní plní roli trenérů. Zatímco Lehečkovi pomáhá Tomáš Berdych, syn českého vítěze Australian Open z roku 1998 Petra Kordy využívá konzultací s Radkem Štěpánkem.

Draper – Bublik 7:6, 6:4

Až nyní si tak Lehečka připsal první semifinálovou výhru a může se těšit na druhý souboj o premiérový titul. Jeho soupeřem bude v prvním vzájemném střetnutí britský vrstevník Jack Draper, který bude hrát rovněž své druhé finále a bojovat o premiérový triumf.

Dvaadvacetiletý Draper, kterého loni přibrzdily zdravotní potíže, letos vyhrál i svůj čtvrtý zápas. Ve druhém kole utekl ze dvou mečbolů Srbu Miomiru Kecmanovičovi, ve čtvrtfinále vyřadil nasazenou jedničku Tommyho Paula a v pátečním semifinále si poradil 7:6, 6:4 s Kazachem Alexanderem Bublikem.

Do finále britský talent postoupil na druhém turnaji po sobě poté, co loni na podzim v hale v Sofii nestačil na francouzského veterána Adriana Mannarina.

Výsledky turnaje ATP 250 v Adelaide


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
enfee
To bude nejvic vazne finale na svete. Ti dva se neusmejou podle me ani na Vanoce, kdyz jim da babicka v obalce petistovku
Reagovat
aligo
Jack se náhodou u sítě usmál... Ve 21. vteřině
Reagovat
enfee
Pravda...mozna se tedy babicce taky postesti!
Reagovat
Ereinion
Tak super, nebude žebříčkový propad po AO...tam by měl vzhledem k losu aspoň 3. kolo taky udělat
Reagovat
George_Renel
Snad si Jirka před AO nevystřílel všechny patrony.
Reagovat
turista
Tady by to chtělo ještě 1x vyhrát a Jirka má titul.
Reagovat
aligo
A nebo se teprve pořádně rozstřílel
Reagovat
Dobry-den
Jirka potřebuje bodový polštář, čtvrtfinále na AO neobhájí.

Snad to nedopadne jak loni v létě, kdy prohrál ve finále a za 2 dny vyletěl na US Open hned v 1. kole.
Reagovat
Ereinion
se Zapatou na hardu snad nevypadne v 1R, to by byla ostuda
Reagovat
Mony
Se Zapatou by to hlavně mohlo být dobré divadlo..On je asi největší cvok na okruhu
Reagovat
karlosray
Super a falesny Čech mimo hru
Reagovat
Kandinsky1
Falešný Čech nedává moc smysl. Spíš falešný Američan, když má české rodiče.
Reagovat
Krisboy
Tý máš dobrý trauma. Korda není ani Čech, ani falešný. Problém je u tebe.
Reagovat
Blondie
Reagovat
aligo
Reagovat
aligo
Nikdy o sobě jako o Čechovi nemluvil. Je to Američan se vším všudy, USA reprezentuje, žije tam a i se tam narodil. Jediné co, tak umí česky, sice relativně plynule, ale míchá se mu do toho dost angličtina. Toť vše. Žádný falešný Čech to není, je to čistý Američan.
Reagovat
turista
Ano. Korda je Američan s českými kořeny. Není Čech.
Reagovat
baba
Ale Korda mu dnes hrozně moc pomáhal chybami, které tak často nedělá.Leha fajn,Korda hrozný výkon,proto ten velký rozdíl
Reagovat
darek.vrana
V 1. setu hrál Korda dobře, Jirka skvěle a urval vyrovnané gemy. Pak už Korda odešel psychicky. Ale rozhodně bych Jirkův výkon nesnižoval. Dneska hrál opravdu fantasticky a Kordu tím zlomil.
Reagovat
elsky
Lehe vynikající především na returnu.
Reagovat
HolyMotors
tím mě hodně překvapil. Servis a forehand má skvělý už poměrně často, ale když k tomu přidá i return jako dnes, tak je to z jeho strany opravdu brutální tenis.
Reagovat
Krisboy

Bravo, J2rko!
Reagovat
turista
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist