Loučící se Federer si v Laver Cupu zahraje jen páteční čtyřhru, koleno mu víc nedovolí

21. 9. 2022, 09:53
Aktuality 62
Roger Federer se s tenisem na Laver Cupu v Londýně rozloučí v páteční čtyřhře. Jeden z nejlepších hráčů historie novinářům řekl, že ho už zraněné koleno na exhibičním turnaji do dvouhry nepustí.
Profily hráčů
Roger Federer

Jednačtyřicetiletý Federer se na kurtu objeví po více než roce a naposledy. Minulý týden oznámil, že kvůli problémům s několikrát operovaným kolenem na Laver Cupu ukončí veleúspěšnou kariéru. Dosud však nebylo jasné, zda a v jakých zápasech se představí.

"Nebudu moci hrát dvouhry, to už bylo jasné dlouho. Vzhledem k hernímu systému Laver Cupu si myslím, že bych mohl nastoupit v pátek večer do čtyřhry," řekl Federer. Předpokládá se, že čtyřhru odehraje po boku svého dlouholetého rivala Rafaela Nadala. Poté z turnaje odstoupí a přenechá místo náhradníkovi Matteu Berrettinimu.

Exhibiční turnaj mezi výběrem Evropy a světa, jehož první ročník se konal v roce 2017 v Praze, se hraje od pátku do neděle a každý den jsou na programu tři dvouhry a jedna čtyřhra.

Dvacetinásobný grandslamový šampion Federer zjišťoval u týmového kapitána Björna Borga, zda je s jeho rozhodnutím nastoupit jen do čtyřhry srozuměný. "Odpověděl mi, že byl pro něj sen ještě jednou mě vidět na dvorci. Zkusím to. Vlastně jsem byl docela překvapený z toho, na jaké jsem úrovni," řekl Federer, jenž v pondělí a úterý v Londýně trénoval s jedním z členů evropského týmu Stefanosem Tsitsipasem.

Vítěz 103 turnajů ATP absolvoval poslední zápas loni v červenci ve čtvrtfinále Wimbledonu proti Polákovi Hubertu Hurkaczovi a po porážce se musel podrobit další operaci pravého kolena. "Ten poslední set proti Hurkaczovi, když jsem zjistil, že už to nejde, že je hotovo, to byly asi nejhorší okamžiky mé kariéry," popsal Federer.

Přesto ještě do letošního léta doufal, že by mohl zvládnout ještě jeden comeback. Naděje ale vzaly brzy za své. "Začátkem léta jsem byl připraven začít s atletickým tréninkem. Ale na to koleno už toho bylo moc. Říkal jsem si, ajajaj, tohle bude těžké," uvedl Federer, jehož koleno v běžném životě neomezuje.

Přesná diagnóza jeho zranění nebyla nikdy zveřejněna a tak to také zůstane. "Je to soukromá záležitost. Navíc musím upřímně přiznat, že ani já to úplně přesně nevím a nejspíš to ani vědět nebudu," řekl Federer, jenž se na Laver Cupu rozloučí symbolicky po boku svých největších rivalů a členů "Velké čtyřky" Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho.

"Je docela příhodné končit kariéru tady v Londýně. Tohle město má pro mě mimořádný význam, možná ten nejmimořádnější," uvedl Federer na dnešním setkání s novináři v londýnské O2 Areně, kde vyhrál dvakrát Turnaj mistrů. Vedle toho v britské metropoli ovládl osmkrát nejslavnější turnaj světa Wimbledon. "Bude hezké mít na lavičce Björna Borga, až se budu loučit. A také tým, takže se nebudu cítit tak osamělý, až budu odcházet," dodal ke své rozlučce v týmové soutěži.

Slavný Švýcar se sice loučí s profesionální kariérou, ne však s tenisem. "Chtěl bych fanouškům vzkázat, že se ze mě nestane duch. Například Björn Borg nepřijel do Wimbledonu 25 let a fanoušky to mrzelo. Myslím, že to nebude můj případ. Tenis mi toho spoustu dal, dělal jsem ho dlouho, takže jsem si na něm mnoho věcí zamiloval. Určitě mě znovu uvidíte, jen nevím, v jaké roli. To si ještě budu muset promyslet, nechám si na to čas," řekl Federer.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

62
Přidat komentář
Tennisfan77
Ten debl asi může vyhrát jen v případě, že to bude předem domluvené smile
Reagovat
Patik
Myslím si že vedome aj podvedome budú k tomu zápasu jeho súperi tak trošku inak pristupovať..urobil by som asi to isté keby sa na druhej strane lúčil Federer.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak na debla ale přece jen nemáš takovou zátěž, nemusí to být špatné, ale že by vyhráli, pokud bude hrát Roger třeba jen na 30%, tomu taky moc nevěřím.
Reagovat
Alien
To nééééééé! FedExi?
Reagovat
RF46
To se ani eFHacko neprijde rozloucit?
-
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-slovak-roky-predstiral-retardaci-ziskal-tak-14-milionu-40409394
Reagovat
Rafaeoli25
Pakliže nedokáže ani po dlouhé rekonvalescenci odehrát naplno singla, musela poslední operace dopadnout no blbě. Koleno je zřejmé nenávratně poškozené a již neumožňuje plný sportovní výkon na nejvyšší úrovni. Platí, že jakmile se sáhne chirurgicky do kolena, je to z hlediska sportovce velmi špatné znamení a když je to opakované, většinou to nekončí dobře, bohužel. Přál jsem mu ještě jednu celou sezónu, ve které by se mohl důstojně rozloučit s kariérou, odcházet po tak smutných třech letech to si nezaslouží žádný šampión, ale tak to často bývá, každý nemůže končit tak jako Sampras, ale třeba i Agassi a další, někdy to je smutné. Snad se obdobně nebudou poroučet i Nadal s Djokem.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Nadal vyhrál s "career-ending injury" French Open, ten má před sebou ještě tak deset let :-)

Nicméně souhlas. To koleno musí být ve zlém stavu. Jsem zvědav zda bude v budoucnu schopen odehrát exhibici na stadionu Realu Madrid a podobně. Když vidím ty jeho tréninky na LC, i na sranda exhibici by měl problém ve dvouhře.
Reagovat
Rafaeoli25
To koleno musí být asi v přímo děsivém stavu bych bohužel podotkl, když měl pochybností dokonce i o účasti v deblu. Ony samy glosy typu ale v běžném životě ho to neomezuje jsou výmluvné, z toho člověk chápe, jak vážné to asi musí být, když je to o tom, že ho to alespoň nemusí limitovat při mimosportovním fungování..fandím jeho rivalovj, ale tohle je skutečně děsivé, pokud nebude do budoucna schopen odehrát ani občasné exhibice, nepamatuji, že by takhle špatně zdravotně některá z legend skončila. Co se týče Nadala nepřeháněj, je jasné, že tělo se dostává pomalu za zenit, pokud vydrží ve stavu první poloviny letošní sezony ještě alespoň dva roky, bude to fajn, souboj s Djokerem by chtěli vyšperkovat ještě o další stupínek. Uvidíme, nelze nic jasně predikovat, hodně do toho vstoupil Alcaraz, ten bude ořechem pro oba.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Pamatuji Agassiho poslední sezónu a taky nekončil zdravotně nejlépe. Doslova v bolestech - tuším, že se zády a na US Open musel dostávat injekce proti bolesti a jak trpěl poté. Koleno je ještě složitější. To se nemusí zahojit časem.Přijde mi podobně zhuntován jako Del Potro. Ten prý uvažuje o ještě jednom návratu a účasti na US Open.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale Agassi končil v of na grandslamu, to byl poslední zápas jeho kariéry, to je přece jen úplně jiný konec, ten ještě mohl v úplně poslední fázi a po kariéře byl schopný hrát alespoň ty exhibice, tohle je opravdu hodně zlé. Del Potro to je smutný příběh skoro celou jeho kariéru, podobně jako Haas a jiní věční marodi, smutný. Tak věřme, že Nadal s Djokem ještě alespoň ty dva roky budou v cajku a rozdají si to definitivně o to, kdo bude GOATem. Pokud jim tedy Carlos neujede o parník smile
Reagovat
Ereinion
no de facto se Federer s tím špatným kolenem dostal do QF Wimbledonu, což byl de facto jeho poslední turnaj kariéry...to nezní úplně špatně
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale po druhé operaci ještě byl schopný normálně hrát. Konec musíme vždy brát v ten okamžik, kdy se odehrává, mohl skončit už loni, ale samozřejmě nečekal, že další operací se to zazdí úplně. Je to blbý konec přes rok pauzirovat, čekat a doufat a nakonec rezignovat, je to podobné jako u DelPa.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Federer čekal, že už nemusí nikdy hrát před poslední operací. Tenis měl jen jako takovou motivaci dát se do pořádku, ale už moc nepočítal s návratem. Ani fanoušci moc nedoufali. Paradoxně až do Wimbledonu 2022. Tam nám všem dal velkou naději - poté se odhalilo, že bude hrát LC a Basilej a poté....už víme :)
Reagovat
Rafaeoli25
Proste v jeho případě šlo bohužel o fatální zranění, které nešlo nijak vyřešit. Je to smutné.
Reagovat
turista
Tak koleno nemusí být zas až tak v děsivém stavu. Ale Federer se zkusil připravit na ještě jeden návrat na okruh což znamená velký tréninkový nápor na kolena. A pokud koleno na velkou zátěž reaguje tvorbou tekutiny tak opravdu nemá jinou možnost než odejít do tenisové výslužby. Pokračovat by znamenalo riskovat potíže i v běžném životě což nemá zapotřebí.
Reagovat
Rafaeoli25
Je fakt, že v jeho případě je to konečná, Nadal má zatím to štěstí, že žádné z jeho zranění nebylo doposud fatální. Kolena má od procedury před deseti lety téměř ok, takže u něj je to jen o problému, který řešil během antuky. Snad to v jeho případě nedopadne obdobně, uvidíme. Z tohoto pohledu je Djok skutečně nezmar, má štěstí, že nic z toho, co potkalo R+R jemu asi nehrozí. I když kdoví..
Reagovat
Marduch
štěstí.. spíš pro to dělá víc než je standard vrcholového sportovce. Strava, regenerace s pomocí specifických přístrojů, maximální důraz na strečink, příp. jóga. Takový Rafa se přestal večer ládovat špagetama až vloni a když vidím obvod jeho stehen, musí to být značný nápor na klouby, šlachy, vazy nohou při jeho intenzivním tenisu v zápasech i v trénincích, kterými je vyhlášený.
Reagovat
turista
Tak ono je to i o vrozeném somatotypu. Nadal je vyloženě muskulární typ = typický mezomorf, Djokovič je šlachovitý typ = ektomorfní. Podle toho vypadá i jejich tenis - hrubá síla versus elasticita.
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně souhlas, že dostat se v necelých 40 do čf grandslamu po dvou vážných operacích je pěkný úspěch. Djoker a Rafa budou mít co dělat, aby tohle překonali nebo alespoň vyrovnali. V jakém stavu budou za 4 až 5 let oni, to je jen ve hvězdách.
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/roger-federer-konec-kariery-rodina.A220921_173003_tenis_ald?zdroj=top
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/roger-federer-konec-kariery-rodina.A220921_173003_tenis_ald&h=933457930BCFC9F25D3A06100B892530
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Díky
Reagovat
Patik
Tak nejak som v istom zmysle rád že sa to vyvinulo práve takto že Roger ukončí kariéru po dlhších pauzách na exibícii vo štvorhre..V uvodzovkách to fanúšika nebude bolieť až tak a človek sa už počas tých jeho páuz nejako zmieril s tým a pripravil nato že ten koniec príde..zišiel postupne z očí a mysle a dianie sa presunulo inam..želal by som poslednú štvorhru medzi big4..tak nejak som aj dúfal v poslednú dvojhru ale to koleno už asi nenastaví do takého režimu a teraz bez hejtu k Nadalovi si kladiem otázku ako to ten Nadal spravil tak aby ešte roky rokúce súťažil s kolenami v takej intenzite a Roger nenašiel s jeho finančnými prostriedkami nejakú možnosť ako hrať aspoň jednu poslednú sezónu..veď s jeho peniazmi si musíš dovoliť predsa kolená z inej planéty.
Reagovat
Krisboy
Nyní je naprosto jasné, že Fed a Nadal žádní kamarádi, jak často rádi prezentují, nejsou. Jinak by mu Rafa ohledně kolen určitě poradil.smile
Reagovat
Patik
To "kamarátstvo" bolo podľa mňa len rokmi nafukované ľudmi a médiami..keď ti kladú otázky ako si natom so svojím rivalom mimo kurt tak sa snažíš ukázať všetkým že ho veľmi rešpektuješ a vážiš si ho nie pretože to tak cítiš ale preto že sa to od teba očakáva..a keď ti tie otázky kladú roky tak tomu postupne uveríš aj keď si to tak nikdy skutočne necítil..tak nejak už ťa vyformujú tie média a to prostredie v ktorom sa pohybuješ a vytvorí sa o tebe mienka bez nejakého tvojho úsilia..ale myslím si že v skutočnosti o sebe toho moc nevedia..myslím že po tých rokoch by ho Nadal pozval aspoň na tú svadbu..to skutoční kamaráti robia..je to medzi nimi celé také neprirodzené..dobre že z nich neurobia snúbencov..
Reagovat
Patik
*milencov
Reagovat
Rafaeoli25
Nadal ho i celou jeho rodinu pozval do své Akademie, z toho, že ho nepozval na svatbu nemůžeš přece vyvozovat, že se nemají rádi. Jinak Krisboyova poznámka je snad jen ironie, každopádně vždy se tvrdilo, že nejlepší chirurgický zákrok je žádný zákrok, to je stará známá pravda, jenže v Rogerově případě to asi jinak řešit nešlo, ale pakliže to šlo řešit jinak a oni přesto šli do operace, byla to chyba, co k tomu víc říct.
Reagovat
dako
No asi to bude tím, že Rafa má/mal chronické problémy s kolenami, ktoré vyplývali z jeho stavby a štruktúry tela, z jeho hry atď. On nemal zranenia typu roztrhnutý krížny väz a pod.
Píšeš, ako keby na svete existoval len jeden typ zranenia pre každú oblasť tela.
Roger mal klasické zranenie kolena (neviem konkrétne aké), a bohužiaľ, v tomto veku jeho telo nedokáže dostatočne po zranení zregenerovať, a koleno po tomto zranení nezvládne maximálnu záťaž profesionálneho tenisu. On rekreačne môže robiť hocičo, viac bohužiaľ nie.
Myslím, že to nie je žiadna veľká veda.
Reagovat
Patik
Tak to mi je jasné..každé koleno je iné každý s ním robí iný pohyb má inú záťaž nesie inú váhu a každé zranenie je iné a tak ďalej..Roger s tým kolenom má už dlhé roky problémy a prekvapuje ma že on miliardár si pri dnešných možnostiach nemôže dovoliť komplet nové koleno..prípadne aspoň nejaké riešenie ktoré by pomohlo na jeden dva roky.
Reagovat
Marduch
Koleno.. Kdoví jak to ve skutečnosti je. Když tají, co konkrétně má za problém.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Federer byl vždycky tajnůstkář, ale i tak mě toto zatajování překvapuje. Co na tom je tak intimního, že to nechce prozradit. jasně, je to část jeho těla, ale třeba by to pomohlo jiným v budoucnu.....
Reagovat
Ereinion
tak poud vím, měl něco s meniskem...nevím jestli je nutné zveřejňovat přesný výsledek MRI...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Pravda. není třeba chodit do detailu jako zašel Andysmile
Reagovat
JohnB
Podle mě nenastoupí ani do ty čtyřhry.
Reagovat
Krisboy
Měl by si dát debla s Borgem proti Macovi s někým. To bych viděl rád.
Reagovat
annah
Roger připravený na poslední tanec
https://twitter.com/i/status/1572204948154191872
Reagovat
annah
A čtyři legendy kráčí směr LC. :-)
https://pbs.twimg.com/media/FdGhAvPaUAAuK6J?format=jpg&name=small
Reagovat
annah
S Můrou u sítě
https://pbs.twimg.com/media/FdHUv7GWIAAqPv3?format=jpg&name=small
Reagovat
Patik
toto bude dosť chýbať tento predturnajový warm-up ešte tam chýba Ljubicic a Luthi v pozadí ako ho pripravujú na turnaj.
Reagovat
steve79
V prechozich letech vysilala Laver cup Ct. Letos Eurosport
Reagovat
steve79
Bude od kolika od 21 hodin? Bude hrat s Rafou.
Reagovat
Tennisfan77
100% s Rafou, nedokážu si představit s kým jiným by chtěl hrát poslední zápas kariéry.
Reagovat
Kozoroh
Jelikož se hraje v Británii, mohl by to být Andy. S Rafou a No1em už debla Fed hrál, s Andym ne.
Reagovat
paddy
A bude to sledovat i Diana smile
Reagovat
Tennisfan77
Pochybuju, s Djokovičem se nesnáší, ten jejich vztah je čistě na oko.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
O čtyřhře s Djokem nikdo nemluví.
Reagovat
Tennisfan77
Jo tak, no ani Murraymu nevěřím, za mě Nadal na 95%
Reagovat
Pe3k
Nejlepší by bylo hrát s Rafou proti Můře a Djokovi.
Reagovat
brixner
Tak to by byla rozlučka jako hrom - 66 GS na dvorci, no TVL!!!!!!! O tom si mamča mohla nechat jen zdát! Nedovedu si snad ani představit, co by se dělo po každém Rogerově vítězném míči a to Andy-sorry jako! Prostě a jasně - odchází opravdová legenda a přiznejme/přiznejte si, že prostě bude moc a moc chybět! Dost často si říkám, jak těch dvacet let tak zqurveně uteklo...
smilesmile
Reagovat
Patik
to som presne chcel napísať big4 proti sebe vo štvorhre ale to by nebolo v súlade európa verzus svet.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Rok a půl léčit koleno a stejně s ním nemoci nastoupit do jediného zápasu, to musí být opravdu zlé a nebo se jen bojí. Poslední zápas ve dvouhře by byl tou pravou a sladkou tečkou. Je smutně vidět jej loučit se takto zdravotně na dně.
Reagovat
Marduch
Řekl bych, že z opatrnosti o koleno prostě jen nemá plnohodnotně natrénováno, takže do toho singlu raději nepoleze.
Reagovat
Tennisfan77
Navíc má soudnost a ví, ze proste už nebude stíhat. Povrchy, míče, vše se zpomalilo, Nemá absolutně smysl zkoušet nějaký Comeback. Nadal příští rok na hardech bude taky výrazně slabsi, už letos po antuce proste nestihal
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Neřeším návrat, ale tento turnaj. Dvouhra by byla sladkou tečkou.
Reagovat
Patik
bola to áno..myslím si že by tú dvojhru zvládol aj fyzicky ..otázkou je premňa či by ten zápas mal dôstojný výsledok a bol by vhodný ako posledná dvojhra jeho kariéry.
Reagovat
Rafaeoli25
Sladkou tečkou ale jen pokud by byla důstojná. Pokud by měl dostat 1:6 a 2:6 Tak už je vlastně jedno jestli by byla poslední dvouhra na LC nebo loni s Hurkaczem.
Reagovat
Rafaeoli25
A kolik po té antuce hrál zápasů, z toho jako soudíš? Prostě nebyl po Wimblu optimálně připravený a podle toho to dopadlo. To nic nevypovídá o jeho šancích v příštím roce.
Reagovat
Rafaeoli25
To cos řekl tak o tom už se psalo tolikrát, vzpomeň si na loňské story po tom co dostal od Harrise a ukončil sezonu. Pro většinu byl odepsaný a i na antuce. Realita byla ale letos úplně jiná. Skutečně nemůžeš srovnat současnou situaci Rogera a jeho.
Reagovat
Tennisfan77
Otázka 1: S kým asi bude tu čtyřhru hrát?

Otázka 2: Vypíšou to sázkovky, když je na 99% jasné, že ten zápas Federer vyhraje? smile
Reagovat
paddy
Vcera psali, že chce s Rafou
Reagovat
Ereinion
ty kurzy mě taky budou zajímat smile úplně jasná ta výhra ale není
Reagovat
Tennisfan77
Záleží jak to pojmou, zda budou hrát fakt 100%, nebo se hraje na to, aby Federer poslední zápas kariéry vyhrál za každou cenu. Něco jako Štěpánek s Djokovičem v Praze, to bylo strašně vtipné jak místy Nole prášil forehandy do poloviny saka. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist