Federer se rozhodl po Laver Cupu ukončit kariéru! Povýšil tenis na umění, byl největší sportovní hvězdou všech dob, píše tisk

15. 9. 2022, 15:23
Aktuality 338
Roger Federer se rozhodl po letošním ročníku Laver Cupu ukončit kariéru. Jednačtyřicetiletý Švýcar na sociálních sítích oznámil, že exhibiční akce, která se uskuteční od 23. do 25. září v Londýně, bude jeho posledním vystoupením na profesionální úrovni. Rodák z Basileje posbíral 20 grandslamových trofejí, celkem 103 titulů a byl 310 týdnů světovou jedničkou.
Profily hráčů
Roger Federer (© AFP)

"Pro návrat do vrcholné formy jsem udělal všechno, ale tělo mi dalo jasnou odpověď. Je mi 41 a za 24 let jsem odehrál přes 1500 zápasů," uvedl Federer, který v posledních letech víc než tenis řešil zdravotní komplikace.

Podrobil se několika operacím kolena, v roce 2020 odehrál pouze šest zápasů a vloni třináct. Na kurtech se jeden z nejlepších tenistů všech dob naposledy představil loni ve Wimbledonu a ještě nedávno doufal, že se k soutěžnímu hraní vrátí.

Nakonec se však rozhodl ukončit kariéru. "Laver Cup v Londýně bude moje poslední ATP akce. I potom budu hrát tenis, ale ne na grandslamech nebo okruhu," přidal Federer.

Rodák z Basileje má na kontě celkem 103 titulů a 1251 vítězství (více jich v open éře posbíral jen Jimmy Connors - 109 trofejí a 1274 výher) a také dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal se Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále singlu na domácího Andyho Murrayho.

"Rozhodnutí skončit je trochu hořké, protože mi tenis bude hodně chybět. Ale také si uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem využil beze zbytku a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit," řekl Federer, který odehrál 1526 singlových zápasů a 223 deblových a ani jeden neskrečoval.

"Takže z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří jste malému podavači míčku z Basileje pomohli splnit dětský sen. A velké dík také patří tenisu - miluji tě a nikdy tě neopustím," uzavřel Federer.

Ve svém resumé se může pochlubit neuvěřitelnou řadou úspěchů. Mezi ty největší se vedle počtu titulů na nejvyšším okruhu a grandslamu řadí také počet týdnů strávených na prvním místě žebříčku. V čele byl celkem 310 týdnů, delší dobu pořadí kraloval jen Novak Djokovič, je nejstarší světovou jedničkou v historii a strávil na nejvyšším postu rekordních 237 týdnů po sobě.

Navíc drží rekord v počtu titulů z Basileje (10), Halle (10), Wimbledonu (8), Dubaje (8), Masters v Cincinnati (7) a Turnaje mistrů (6). Pětkrát ovládl Laureus World Sports Awards pro nejlepšího světového sportovce roku (2005-08, 2018), a sedmkrát se stal nejlepším sportovcem Švýcarska (2003-04, 2006-07, 2012, 2014, 2017).

Gratulovali Kvitová, Roddick či Lineker

Končícímu Rogeru Federerovi pogratulovala ke skvělé kariéře dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová, Andy Roddick, pořadatelé grandslamů, ale i bývalý fotbalista Gary Lineker.

Jako jedni z prvních reagovali na Federerův konec pořadatelé Wimbledonu. "Budeš nám chybět. Díky za všechny ty vzpomínky a radost, kterou jsi všem rozdával," napsali na twitteru.

"Drahý Rogere, můj příteli i soupeři," napsal Nadal. "Doufal jsem, že dnešní den nikdy nepřijde. Je to smutný den pro mě osobně, ale i pro fanoušky z celého světa. Bylo mi ctí sdílet s tebou celé ty roky a prožívat neuvěřitelné okamžiky na kurtu i mimo něj," dodal.

"Ještě toho spolu hodně zažijeme, to víme oba. Teď ale tobě, Mirce (manželce) i dětem přeji hodně štěstí. Uvidíme se v Londýně na Laver Cupu," přidal vítěz rekordních 22 grandslamů Nadal.

Legendární Martina Navrátilová ocenila styl, jakým se Federer rozloučil. "Byla to zpráva od srdce, plná lásky, naděje, vášně i vděčnosti. Přesně tak Roger i hrál. Díky. Díky za všechnu tu magii," uvedla.

"Díky za společné zážitky," vzkázal Američan Andy Roddick, který v roce 2009 prohrál s Federerem finále Wimbledonu. "Bylo mi ctí s tebou sdílet nejposvátnější arény našeho sportu," dodal.

"Roger byl jeden z mých idolů a inspirací. Díky za vše, co jsi pro tenis udělal. Ale pořád bych si s tebou chtěl zahrát," napsal Carlos Alcaraz, který se po nedělním triumfu na US Open stal v 19 letech nejmladší světovou jedničkou.

Slavná Bille Jean Kingová zase označila Federera za šampiona šampionů. "Předváděl nejkompletnější tenis z jeho generace a získal si srdce fanoušků po celém světě," uvedla.

"Sledovat tě hrát patřilo k radostem života. Spoustě lidí si dělal radost. Hodně štěstí do dalšího života," přidal bývalý anglický fotbalový reprezentant a nyní moderátor Lineker.

"Roger byl gentleman na kurtu i mimo něj a opravdový olympijský šampion. Gratuluji ke skvělé kariéře a přeji hodně štěstí do budoucnosti. Doufám, že se opět někdy potkáme," přidal šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Předseda britské tenisové asociace Scott Lloyd je zase přesvědčený, že kdo viděl Federera hrát, nikdy na to nezapomene. "Měli jsme to štěstí, že mnoho z jeho skvělých výkonů předvedl ve Wimbledonu. Končí jako legenda," prohlásil.

Stručně vzdali Federerovi hold bývalý třetí hráč světa David Ferrer či Judy Murrayová, matka Andyho Murrayho. "Nejsmutnější den pro tenis. Díky, pane Federere," napsal Ferrer. "Konec velkolepé éry," shrnula Murrayová.


Tenis povýšil na umění. Končícího Federera velebí i světový tisk
Končícího Rogera Federera velebí i světový tisk. Tenis povýšil na umění, napsal o jednačtyřicetiletém Švýcarovi Sydney Morning Herald. Podle L'Équipe byl zase největší sportovní hvězdou všech dob.

"Povýšil tenis na umění. Čím víc jste jeho hru studovali, tím víc jste zjišťovali, že v ní nejsou žádné ukvapené nebo vynucené prvky," napsal Sydney Morning Herald z Austrálie, kde Federer získal šest grandslamových titulů.

V podobném duchu se vyjádřil také L'Équipe, který Federerovi věnoval titulní stranu s titulkem: Bůh ochraňuj krále. V komentáři pak list uvedl, že rodák z Basileje byl největší sportovní hvězdou všech dob. "Celá jeho hra byla vznešené umění. Nemůže proto být považován za nejlepšího sportovce světa před Pelém, Muhammadem Alim, Usainem Boltem nebo Michaelem Jordanem?" uvedl francouzský deník.

"Někdy jste se museli ptát, jestli je vůbec ze stejné planety," přidal server BBC. "S elegantním forhendem, přesným servisem a vstřícností k fanouškům si získal srdce lidí jako nikdo jiný před ním," dodal.

New York Times zase zdůraznil, že i když jeho rivalové Rafael Nadal a Novak Djokovič získali víc grandslamových titulů, ani jeden se nemohl Federerovi rovnat technikou a vystupováním. "Federer si získal fanoušky po celém světě fantastickou technikou, ale hlavně chováním na kurtu i mimo něj. Je to jeden z nejdokonalejších sportovců světa," napsal americký list.

"A je konec. Je to jako loučit se s milovaným členem rodiny," napsal deník Basel Zeitung z Federerovy rodné Basileje. "Roger Federer už bude hrát jen v našich srdcích a vzpomínkách," přidal La Tribune de Genéve.

VIZITKA ROGERA FEDERERA
Datum a místo narození: 8. srpna 1981 (41 let), Basilej
Státní příslušnost: Švýcarsko
Výška a váha: 185 cm, 85 kg
Největší úspěchy: vítěz 20 grandslamových turnajů (8x Wimbledon 2003-07, 2009, 2012, 2017, 6x Australian Open 2004, 2006-07, 2010, 2017, 2018, 5x US Open 2004-08, French Open 2009); zlato ve čtyřhře z OH 2008 (s Wawrinkou), stříbro z OH 2012 ve dvouhře; vítěz 103 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a osmi ve čtyřhře; vítěz Davisova poháru 2014
Ocenění: 5x vítěz ceny Laureus pro nejlepšího světového sportovce roku (2005-08, 2018), 7x nejlepší sportovec Švýcarska (2003-04, 2006-07, 2012, 2014, 2017)
Rodina: ženatý, s bývalou profesionální tenistkou slovenského původu Mirkou Vavrinecovou mají dcery Mylu Rose a Charlene Rivu a syny Lea a Lennarta (oboje dvojčata)
Ostatní: všestranný hráč, pro kvalitu úderů a hru bez slabin přezdívaný Pan Dokonalý, mnozí ho považují za nejlepšího tenistu všech dob; s 20 grandslamy je třetí za Srbem Novakem Djokovičem a Španělem Rafaelem Nadalem, kteří byli jeho největšími rivaly; více titulů na okruhu získal pouze Američan Jimmy Connors (109); s tenisem začal jako osmiletý, profesionálem se stal v roce 1998; z premiérového titulu na okruhu ATP se radoval v roce 2001 v Miláně; od února 2004 do srpna 2008 byl suverénní světovou jedničkou, v čele žebříčku ATP vydržel rekordních 237 týdnů bez přerušení; na post světové jedničky se ještě pětkrát vrátil (naposledy v červnu 2018 jako nejstarší tenista v historii), dohromady strávil na trůnu 310 týdnů, což jej řadí na druhé místo za Djokoviče; díky premiérovému triumfu na French Open v roce 2009 Federer jako šestý tenista historie zkompletoval sbírku titulů ze všech čtyř grandslamů; naposledy se na turnajích velké čtyřky radoval v roce 2018 v Austrálii, kde získal tehdy rekordní 20. grandslam; o rok později ve Wimbledonu postoupil do 31. grandslamového finále, ale proti Djokovičovi nevyužil dva mečboly a nakonec prohrál v super tie-breaku; v posledních letech víc než tenis řešil zdravotní komplikace, podrobil se několika operacím kolena; na odměnách si vydělal přes 130 milionů dolarů, což jej v historickém žebříčku řadí na třetí místo; angažuje se v řadě charitativních akcí, v roce 2003 založil vlastní nadaci, která podporuje vzdělávání chudých dětí v Africe; v roce 2007 se jako první Švýcar dostal za života na poštovní známku, předloni se objevil také na mincích; hráč přezdívaný Maestro, Fed Express či FedEx má webové stránky rogerfederer.com
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

338
Přidat komentář
RFanousek
Zkusím ti to vysvětlit, tak jak to vidím já.
Každý sport se nějakým způsobem vyvíjí, úroveň a příprava hráčů jde nahoru, a tak to má být. Federer byl prvním moderním tenisovým velikánem, posunul tenis někam kde před tím se o tom mohlo všem jen zdát. A to ne jen úrovní samotné hry, ale v podstatě jen díky němu a částečně taky díky jeho rivalitě s Nadalem se z tenisu stal tak sledovaný a oblíbený sport jakým dnes je.
Nadal a Djokovič na něj navázali, jsou o pět šest let mladší a tak je pouze logické že ho o chlup i překonali ve statistikách a upřímně asi i v nejvyšší herní úrovni. Když teď ale vidím hrát Alcaraze, tak musím vidět, že ten zase posunul ten sport ještě o trochu dál. Neskutečná konzistence, síla úderů, mentální vyspělost, porovnej ho s Rogerem ve stejném věku a asi zjistíš, že Alcaraz ten sport zase posunul dál. A je to tak v pořádku.
Ptáš se proč je Roger tenisovým bohem když nevede žádnou statistiku. Tak za prvé to není pravda, sice nevede v GS a týdnech na trůnu ale to neznamená že nevede v ničem. A za druhé (to je důležitější), Federer možná byl překonán ve statistikách, možná byl překonán v nejvyšší herní úrovni, ale opravdu je tak klíčové že má někdo 20 slamů a někdo 22? Že má někdo 250 týdnů na trůnu a někdo 300? Všichni tři jsou neskutečné legendy tenisu a nějaký jeden titul navíc, jeden neproměněný mečbol ve finále, nestaví jednoho nad druhého.
Federer je tenisovým bohem protože nejvíce ze všech pozvedl, proměnil a zpopularizoval svůj sport, byl největší ikonou svého sportu a přesáhl jeho hranice. Odkaz někoho jako Federer se nepočítá v titulech ani v týdnech ani v ničem jiném, co se dá exaktně spočítat.

Lépe to vyjádřit asi nedokážu, doufám, že aspoň trochu je jasné jak to myslím.
Tenisu zdar. :)
Reagovat
RFanousek
Jinak já nevěřím, že existuje něco jako GOAT. Tenhle koncept mi připadá zjednodušený a příliš těžký na určení a definici.
Reagovat
Ondrej2280
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Velmi smutný závěr kariéry, který začal ultrasmolným finále Wimbledonu před třemi lety, s tou prohrou jakoby se pro něj vše zaklelo. Bude chybět, stejně jako budou chybět Nadal a Djoker, až skončí, budou chybět úplně stejně, všichni tři jsou stejně velcí giganti, sláva jim smile
Reagovat
dappe
Určitě nebudou chybět stejně, to je snad celkem zřejmé ne?
Reagovat
RFanousek
Být Tvým fanouškem, Rogere, byla a vždy bude čest a výsada, které si moc vážím. Díky za vše. smilesmilesmile
Vstávat uprostřed noci na Tvé zápasy, to jsou vzpomínky, které se mnou zůstanou navždy.
Reagovat
Drzymalski
Vždy jsem fandil Feďovu soupeři. Podobnou averzi jsem k nikomu jinému na tour necítil. Možná kdysi k Borgovi. Dumal jsem nad tím proč. Asi mi vadí dokonalost, když sám dělám v životě tolik chyb. Teď mnou nenáviděný Pan Dokonalý končí a mě je smutno. Viděl jsem hrát Lavera, Rosewalla, Roche, Pietrangeliho, Santanu, Smithe, Ashe, Kodeše... všechny hvězdy co přišly po nich. Nikdo ale neuměl v tenisu všechno. Federer ano. Tak díky, Rogere!
Reagovat
RFanousek
Já mám to samé s Nadalem. Úžasný hráč, génius, ale fandit mu bych prostě nemohl ani v jednom zápase. Averze.
Reagovat
annah
Mám to stejně. Rafa je určitě sympatický chlápek, ale dívat se na něj na kurtu je pro mě nepříjemné. Fandit mu nedokážu.
Reagovat
paddy
já nejraději koukám na ty zfalšované losy na GS smile smile
nasazený číslo 6 smile
https://www.youtube.com/watch?v=fi-tOB4J3N0&t=34s
Reagovat
Rafaeoli25
Nesmírně si Rogera vážím, ale co Rafa a Novak neumí z toho, co on? smile
Reagovat
Pe3k
Podávat, hrát jednoručákem, hrát v hale, hrát na trávě, hrát na koberci, hrát na modré antuce, sabr, být dominantní světovou jedničkou, mít svojí éru, být GOAT. Jasně, že to není zdaleka všechno, to mě jen tak z patra napadlo.
Reagovat
Nola
pockaj zajac, to hovoris v mnoznom cisle? smile
Reagovat
Pe3k
To mělo být jenom co neumí Nadal a umí Federer, ale to je fuk, s tím pomatencem nebudu ztrácet čas...
Reagovat
Rafaeoli25
Pakliže je on tím nej z nej, nechápu, proč nemá nejvíc GS i nejvíc týdnů na čele, to se prostě okecat nedá. A ve sportu byly vždycky nejzásadnější statistiky. Za mě tedy ano. Budu rád, když v některé z nich bude nejlepší na konci Nadal, pokud to ale bude Djoker, rád mu to přiznám. Nebo ty snad nechceš vidět tvrdá čísla?
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak podle těchto výkusů bys mohl říct, že si vážíš víc i třeba Wawrinky než Djokera a Nadala. Jen kvůli jednoručáku, to je něco, co by se mělo hodnotit s větší pompou?
Reagovat
Patik
smile že co Rafa neumí z toho co on. smile hmmmm..taaakže kde začať..no najprv sa asi všetci posadíme lebo to bude na dlho...
Reagovat
Paixx
A uvědomuješ si, že kdyby to bylo jenom mezi Rafou a Rogerem, tak od roku 2010 by byl Rafa dominantni svetovou jednickou minimalne roky v kuse a vyhral by jeste o dost vic GS (a i takhle ma vic)
Reagovat
a.magerova
Už tu chodím velmi málo, tak nevím zcela nic... čili, co se stalo s Forehandem?
Proč tu vystupuje (jak uvádíte) pod více nicky, když tu přes 10 let hrdě napadal Rogera pod nickem Forehand?
Reagovat
Marduch
Jeho reakce směrem k Patikovi za hejtovaní Rafy admin ocenil banem. A to admin neměl delatsmile
Reagovat
Patik
To kvôli mne? Som ani netušil..myslel som ze tak celkovo smile Sranda je že som tie reakcie na mňa ani nevidel lebo som ho mal takmer od začiatku v ignore rovnako ako aj Frantza..čiže chudacisko sa sám vyoutoval kvôli mne a ja som si to ani neprečítal..smilesmile
Reagovat
Pe3k
Ne není to k vůli tobě. Admin se spletl ve chvíli kdy se ho někdo ptal kdo si stěžoval a k vůli komu dostal ban, ta osoba je ženského pohlaví. A Trollhand dostal ban hned na 3 různé nicky a nyní vystupuje pod dalším nickem kde dokonce i mění pohlaví a hraje si na ženu smile

Jinak magerko vítej smile
Reagovat
Ondrej2280
to musela byt Nola:))
Reagovat
Pe3k
Ne, nebyla to Nolka.
Reagovat
Katreska
Magerka, fungujem viac menej len na spravach, hocikedy ma mozes kontaktovat. Dostal som ban za slovo retard. Ano, je to vtipné, vzhladom na kulturu na tp.

Do tenisovych diskusii sa nezapajam. Ale je fajn vidiet, ze ludom moje postrehy chýbajú :)

Nikdy som nemal viac nickov súčasne, je to blud mojich fanúšikov na tp.

V správe ti poslem, ako Pe3k presviedcal ludi, ze FH je Ondrej2280, neskutočná komédia, náš Šáša , sa zasmeješ.
Reagovat
Pe3k
Zase jen vygovorky a lži. Ban si dostal za to, že si tady x lidem sprostě nadával a ve chvíli kdy tě admin požádal ať toho necháš, tak si arogantně odvětil, že toho nenecháš...smile
Reagovat
Ondrej2280
Inak Nola si stale mysli,ze sme jedna osoba:)
Reagovat
Rafaeoli25
Tak znáš Pe3ka ne smile
Reagovat
brixner
Roger BYL TENIS!!!
Kdosi tu napsal tuto krásnou větu a já osobně bezvýhradně souhlasímsmile
Mou první obrovskou ikonou a vzorem snad všeho byl Jimmy Connors, věčný pronásledovatel Borga po celé planetě a obrovský rváč, i ty zakopávající špičky bot do kurtu jsem dělal po něm! Když skončil, byl jsem moc smutný, ale pak přišel Agassi a já měl dlouho nového favorita a když si to tak uvědomuji, jejich konec mě nezasáhl tak moc, asi proto, že člověk byl mladý a byla spousta jiných aktivit...A pak jsem jednou pokládal novou dlažbu v obýváku a jako kulisa mi hrálo finále Wimbledonu 2003 a čert mě vem, když jsem si myslel, že Mark toto finále s lehkostí vyhraje, já si tenkrát opravdu myslel, že Roger je taková náhoda, prostě to jednou nějak vyšlo a pak se uvidí! Co se událo za posledních cca 20 let, víme všichni a s těmito lety "na hrbu" jsem zjistil, že jsem prostě velice smutný. Roger mi bude sakra chybět...Rafu jsem nikdy rád neměl, navzdory jeho výsledkům, na Novaka jsem změnil loni názor a on je vlastně teď jediný, komu budu fandit, protože z celého pelotonu nemám, bohužel, jiného většího favorita, snad Kordu. Souhlasím s velkohubým názorem, že tenis byl "před Rogerem" a "po Rogerovi", vlastně sem patří celá Big3+2 a po pravdě-ATP pro mě už nějakou dobu ztrácí náboj. Nebudu vypisovat, co, kde a proč, tohle se už dávno ví. Ale s klidem napíši toto-Rogere, za posledních 20 let jsi mi dal hodně, měl jsem Tě nejraději a budeš mi chybět ze všech nejvíce! Jistě, s pálkama se bude šermovat dál, ale za mě-prostě nevím, co bude...
Brix
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
annah
Kdyby byl tenis náboženství, byl by Roger jeho bohem...
A on tím bohem vlastně je. smile
Reagovat
soloo
neprehanejte to tak , co ak by tu raketu nechytiľ nikdy do ruky? smile miliony decek nemali tu moznost si ani ošahat raketu
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Federera nesmírně uznávám, ale to jeho mýtizování a zbožšťování mi vadilo už před patnácti lety.
Reagovat
Rafaeoli25
Sorry, teď se to nehodí, ale jak to, že tento bůh všech bohů nevede žádnou statistiku, jak je to možné?
Reagovat
annah
O něco vys to pěkně vysvětlil RFfanousek. :-)
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Nola
iba teraz som si precitala niektore nazory nizsie, ktore sa abolutne netykaju odchodu Fedexa do dochodku... ako sa dokazu rozvadit Fans tabory niektorych hracov?

je mi to luto, iba tolko, nakoniec to dopadne pre nas vsetkych uplne zle, lebo fanatizmus a netolerancia a rozkol v spolocnosti prinesie zial svoje ovocie, a to ide elitam smile
Reagovat
paddy
taky si myslím, že psát o zfalšovaných losech vytváří jen zbytečné vášně

a to ještě nevíme, co na nás chystá establishment příští rok smile smile
Reagovat
Ondrej2280
A co chystaju elity:)))
Reagovat
Pe3k
Elitní FAA zrovna porazil Alkaraza v DC smilesmile
Reagovat
soloo
inac elity su tiez nastroj reptilianov pretoze prave oni nechcu zjednotene ludstvo a elity si to neuvedomuju
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Docela by mě zajímalo dohadování účasti všech členů "BIG 4" pro Laver Cup. O jejich účasti se vědělo ještě před oznámením Fed. účasti v Basileji. Zpětně to vypadá, že svému návratu Fedex moc šancí stejně nedával, koleno nebylo ideální po celou dobu. Nevěřím, že by se sešli všichni kdyby Fedex nekončil.
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
soloo
a pri tom veľmi ľahko sa mohlo stať ze by nikdy nechytil raketu do ruky. Ved koľko deti tu raketu v živote nikdy nechytili do ruky...
Reagovat
Kozoroh
Rafael by bez Rogera Federera nebyl tak silný. Vždy musel zvyšovat svou úroveň.

Mám pocit smutku, když vidím ikonu tohoto sportu, jednoho z nejdůležitějších hráčů tenisu, jak oznamuje svůj odchod do důchodu. Obdivoval jsem ho mnoho let, jeho hru a hraní (synovce Rafaela) proti němu. Měl těžkou situaci s kolenem, ale byl to umělec.

S Djokovičem každý z nich zvýšil úroveň hry ostatních. Je to velmi špatný den pro ty, kteří milují tenis. Mám syna, který obdivoval Federera, čekal, až se vrátí, a teď víme, že je to jeho poslední zápas. Měl perfektní kombinaci efektivity a třídy.
Reagovat
Tennisfan77
Přesně proto je Federer GOAT a totální synonymum pro tenis.

On stanovil všechny rekordy, které Nadal s Djokovičem jenom dohánějí, samozřejmě jim to nemá nikdo za zlé, jsou mladší, čili jim nic jiného nezbylo.

Dá se říct, že Federer byl rival a nějaký cíl Djokoviče i Nadala, proto jsou tam, kde jsou.

Ostatně to oba dva potvrdili, nebo jejich tým.
Reagovat
smazaný uživatel
Postupně jeho rekordy překonávají.
Smír se s tím.
Reagovat
Tennisfan77
A jaké?

Mají více GS, Oukej, Djokovic má více týdnu na n1

Nicméně 237 týdnu na n1 neudělá asi nikdy nikdo, 5x US Open v radě na 99% nikdo neprekona, nejstarší n1 asi taky ne, 103 titulu těžko říct, 6 turnajů mistrů, 49 SF na grandslamech, 100+ výher na dvou GS (AO, W), 6+ titulu na 7 podnicích, 66 výher v Indian Wells, 47 Cincinnati, nejstarší vítěz v sangaji, IW a Miami, 24 titulu z atp 500 turnajů.

24 vyhraných finále v řadě, na USO 2007 dokonce 105 fifteenu bez vynucené chyby, od 2005 do února 2007 bilance 111-2 na hardech, 65 výher na trávě v řadě, 10 GS finále po sobě.

Až to někdo udělá, zavolej.

Posilame klicenku.
Reagovat
Ondrej2280
105 fiftinov?:)to fakt?:)to si kde vyhrabal?:)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Federer, Djokovič i Nadal mají každý své jedinečné rekordy.
Reagovat
paddy
např. jediný neočkovaný hráč z top100 smile
Reagovat
Ereinion
oficiálně smile
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Pe3k
Myslíš, že on nemá žádné očkování?
Reagovat
Nola
paddy chce byt relevantny a hrat tu prim smile, tie jeho glosky su este trapnejsie ako FH viacnasobne nicky smile
Reagovat
Pe3k
Tak zas do jednoho pytle z trollhandem bych ho neházel...Každopádně já nechápu jak může být někdo (neříkám zrovna Djok) označován třeba za antivaxera a zároveň mít v sobě x očkování...

paddyho budu sledovat stran výsledků Sinnera. Všímám si jak je Janek, tady i jinde na tenisových webech dost přeceňovaný a to mi hlava nebere. Na jedné straně tvrdit, že okolo Alkáče je zbytečný "hype" a na druhé straně tvrdit, že Sinner nahradí Big 3 (to sem dneska četl). Já osobně nic proti Jankovi nemám, ale ten borec je 14 v race a oni o něm mluví jako o nástupci Pig 3 smile Sorry jako, ale i Felix který hraje tužku má lepší výsledky jak celý Sinner.
Reagovat
Nola
zase nemusim suhlasit ani s tebou, FH mi chyba, pod svojim pravym nickom, tenisu sa rozumel, ze bol hater Fedexa nemusim vobec riesit.... paddy je iba hladac pozornosti, tie jeho glosky uz radsej necitam, ze nema rad Alcaraza som si vsimla, je to fanusik Rafu, iba sa to snazi nejak zakryt.... Rafa mal sancu na NO1 za podivnych okolnosti, ale jemu to absolutne nevadilo, asi ma podvody v svojom repertoari uplne zvladnute a na zbytok startoveho pola si najde v mainstreame clanky smile
Reagovat
paddy
co řekneš, to je perla, na tebe tady nikdo nemá smile

za sebe můžu říct, že jsem v žádném formuláři nepodváděl smile

co je špatného na tom, že se snažím propočítat a odhadnout jedničku na konci roku nebo průběžně - není to nic ďábelského

podivné okolnosti znamená, když se někdo dobrovolně rozhodne nehrát a ukradnou mu titul?

ty zfalšované losy - to se vyvrací samo o sobě

pokud jde o Alcaraze, tak říkám svůj pohled, který zchlazuje místní horké hlavy
když řeknu, že někdo prohraje zápas, tak to znamená, že ho nemám rád? někteří dokonce říkají, že fandí proti
argument zaslepených fanatiků

na Alc je třeba se dívat jako kdyby měl už 21 díky muskulatuře

vždy jsem říkal, že hráči, kteří nezapadli v historii, tak ve 21 už musí mít nějaký úspěch, to zerogen nesplňuje
a ještě někde číhá nějaký junior, který bude trápit Alcaraze
Alcaraze si udělá nějakých 5+ GS a reálný odhad bude potřeba upřesnit za 5 let
20 GS to je na 95% nereálné, přes 10 se dostalo jen pár lidí v open éře

o tenise se tady moc nedá psát, není totiž s kým smile
Reagovat
Ondrej2280
Nola tu hra jednoznačne prím:)) ale v blbosti..
Reagovat
paddy
nerozumím, proč mě spojuješ se Sinnerem a ty ostatní věci se asi myslel na jiné lidi, protože používáš jejich slovník, zejména když jsem dnes ani nepsal

já ho pouze favorizoval proti Alc a měl dokonce MB, naopak s Djokovičem jsem správně odhadnul jeho kolaps

v budoucnu můžou s Alc a nějakým juniorem bojovat o špici, Alc samozřejmě lepší, ale ani jeden z nich neudělá 15 nebo 30 GS, jak se tady psalo
Reagovat
paddy
Lavera nikdo z Big3 neporazil a zbytek jsou už jen podmnožinky smile
Reagovat
soloo
smile
Reagovat
Paixx
Jako ono je tohle všechno pěkný, ale všichni včetně tebe podle mě ví, že jak Rafa, tak Nole už ho prostě overall předběhli.
Reagovat
Ondrej2280
smile
Reagovat
Tennisfan77
Ne ve všem. A pořad je těžší ty rekordy překonat, než je potom bránit.
Reagovat
Amputace
Tak ale z druhé strany: nastoupit na tour a hned z kraje být nucen soupeřit s týpkem, který všechny poráží a vyhrává 3GS ročně, asi také nebude úplná lahoda...
Reagovat
turista
Nevím. Federer měl možnost překonat Connorse, který už je 33 let se 109 tituly v čele pořadí a vykašlal se na to. U Connorse šlo ze 70% o malé tituly.
Reagovat
Rafaeoli25
On stanovil všechny rekordy? A co předtím Sampras, před ním Borg, Laver a další? Sorry, tohle mýtizování Federera uráží ostatní, nejen Nadala a Djokovice.
Reagovat
Kozoroh
Rogere, je těžké tento den vidět a vyjádřit slovy vše, co jsme spolu v tomto sportu sdíleli. Více než deset let neuvěřitelných okamžiků a bitev, na které je třeba vzpomínat. Tvoje kariéra udala tón tomu, co znamená dosáhnout dokonalosti a vést s integritou a rozvahou. Je mi ctí tě znát na kurtu i mimo něj a po mnoho dalších let. Vím, že tato nová kapitola bude obsahovat úžasné věci pro tebe, Mirku, děti, všechny tvoje blízké a fanoušci Rogera se mají stále na co těšit. Od naší rodiny až po tvojí ti přejeme hodně radosti, zdraví a prosperity do budoucna. Těšíme se na oslavu tvých úspěchů a na viděnou v Londýně. @rogerfederer
Reagovat
Nola
Novak tam uverejnil foto, kedy prehral zapasy, na rozdiel od Rafu smile, to je celkom vypovedajuce o charakteroch hracov smile
Reagovat
Pe3k
smile smile
Reagovat
Nola
no pockaj zajac :D inak rivalita Novak - Fedex 50 zapasov - celkom vyrovnana , a ta s Rafom o desat menej smile, pytam sa, preco mainstream Rafana tak vyzdvihuje?
vzdy som sa viac bala Fedexa na harde a travicke ako Rafu, a vobec nezalezalo na veku, bol proste skvely... ale mam aj kanky, ale tie nebudem v ziadnom pripade riesit, bo sa luci hrac, ktory udaval kam sa tenis bude po Borgovi uberat a za to si zasluzi velku smile, spropagoval tento sport neskutocnym sposobom
Reagovat
Pe3k
Tak tady bych nehledal žádnou konspiraci proti Novakovi. Rivalita FeDal přišla dřív a Rafa Rogera začal porážet dřív než Novak a hlavně to bylo o kontrastu stylů a osobností. Rivalitu Fed vs Nole mám raději z pohledu kvality tenisu, ale ta rivalita s Rafou je více taková srdcová záležitost. Já nejsem zrovna odborník na "mainstream", zeptej se nějaké místní ovce a že jich tady je dost smile
Reagovat
Ondrej2280
Na to da odpoved len establishment:))
Reagovat
Kozoroh
To se mýlíš, poslední fotka doprovázející Djokův příspěvek je z Wimbledonu 2019.
Reagovat
Nola
a drzi tam trofej? to je iba foto pred zapasom, mohol tam dat kludne aj tie dalsie z finale vo W, ktore vyhral......ale to neurobil smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Amputace
A zase ta urputná snaha tahat do tématu o Rogerovi Rafu - a to i ve chvíli, kdy se jedná o Rogerův konec kariéry. To pro změnu něco vypovídá o tvém charakteru.
Reagovat
Nola
dakujem smile, vsak si posluz, ja som iba skumala, ako sa hraci prejavia smile, Tsonga si mohol tiez postnut svoje vyhry .... ak vies o com hovorim, ked sa niekto luci, urcite nechce pozerat na tanier porazeneho finalistu .....
Reagovat
Amputace
Jistě. A proto tam ten obrovsky charakterní Novak postnul zrovna fotku z finále Wimbledonu 2019 - snad nejbolestivější a nejméně zasloužené Federerovy porážky v kariéře...
Reagovat
Nola
Novak ho tam porazil 3 x, ale neuverejnil ziadne foto s poharom.....
Reagovat
Amputace
Vaříš z vody.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Ereinion
souhlas, ten výběr fotek není náhodnej...schválně tam dal jednu pozápasovou z USO 2007, což je jediné finále, kde ho Fed porazil
Reagovat
Ereinion
GS finále samozřejmě, pak je tam ještě z nějakého Masters, myslím Cincinatti
Reagovat
Nola
jezis, vy nikdy neodpustite tu porazku z W..... ty by si si niekomu daroval titul? to urcite smile
Reagovat
Ereinion
však píšu, že s tebou souhlasím smile W19 je Federerova chyba, ale tak to ve sportu chodí...
Reagovat
Nola
a pytam sa, aku fotku tam mal dat? vacsinou sa stretavali v SF na GS, to nie je nahoda.... kedy sa stretol Novak s Nadalom v SF ked bol trojka, jeden krat na FO..., a som pri tom, co som pisala, bola vzdy istota, ze Rafa porazi Andyho..... nahoda je blbec, ale tolko nahod neexistuje a teraz mi tu daju zabrat alter ego FH a nejaky fanusik wta, ako by to vyzeralo opacne? Andy na GS bol uplne voci Fedexovi nulovy, aj ked ho dokazal porazat na M1000....
Reagovat
Ereinion
nemám problém s žádnou jeho fotkou co tam dal, ta z Wimbledonu 2019 je jen předzápasová, kdyby tam dal pozápasovou, kde drží pohár a Roger jen talíř, tak by to možná vypadalo trochu divně smile
Reagovat
Nola
veris na nahodny los? ja uz davno nie.... kym nezacnu tahat hracov ako to bolo jeden krat v poslednej dobe na TM, kedy ich tahal Sasha live, tak nie..... nebudem to rozoberat, lebo budem zase za konspiratorasmile
Reagovat
Ereinion
jako jestli na GS a jinde je náhodný los? řekl bych tak z 99% smile není tam žádná kontrola, takže prostě k nějakým úpravám asi občas dojde, např. Isner - Mahut nalosovaní rok po tom svým epickým zápase ve Wimblu znovu do prvního kola, další rok, pak byly nalosovaní spolu do druhýho...je to hlavně byznys.
Reagovat
Ondrej2280
Keby tu kontrolu losu robili zastupcovia aj 10 krajin tak by ich Nola oznacila za clenov establishmentu a zas by to bolo podla nej sfixlovane:)tento typ ludi nepresvedcis vobec o nicom..a je vlastne jedno o co sa jedna:)popripade aj keby to tahala sama aj tak by tomu neverila:)
Reagovat
Ondrej2280
Tak tu potom neobhajuj nejake fotky ked tvoj kon zrovna zverejnil foto z W19 a radsej nabuduce mlc aby si nevyzerala ako tela...aj ked to vlastne aj si:)
Reagovat
Kozoroh
No nesdílím tvou domněnku, že si Rafa chtěl "honit ego" na RF. Rafa publikoval fotku z Wimbledonu 2008, což je jejich nejlegendárnější zápas, dle mnohých nejepičtější tenisový zápas historie a z Miami 2004, kdy proti sobě hráli poprvé.
Reagovat
Nola
OK smile, nebudem sa hadat s fanusikom Noleho, je mi to sumak, kazdy nazor beriem, aj ked nemusim suhlasit smile
Reagovat
Pe3k
A ty si se na to ZASE chytil smile
Reagovat
Amputace
Protože mi vadí, jak se chováte při loučení "svého" hráče. Takový přístup si nezaslouží ani jeden z big3 - až bude odcházet. Tady jde skvěle vidět, jak některým z vás ani nešlo o fandění Federerovi, jako spíše o hejtování Nadala. Ubohé.
Reagovat
Nola
vobec, ja som Nadala mala na NO2, mozes si to skontrolovat, treti bol Fedex a na poslednom mieste Andy z B4 v tej dobe, kedy okupovali tenisove nebo, dnes je z Rafu iba PR stroj.... snad si spomninas ako mu mainstream daval riadne rany, ked zacal porazat GOATA, dnes uz nie je tym co byval, skoda .....
Reagovat
Pe3k
Pěkná projekce, ale souhlasím s tím, že je to ubohé...Právě tam u Vás je tohle pravidlem, ani ne tak fandit Rafovi jako hejtovat Federera (Frantz, Forehand). Jinak to psala Nolka, takže stěžuj si u ní smile
Reagovat
Tennisfan77
Nadal tam má taky zápasy, které prohrál, myslím, že si nemají co vyčítat. smile
Reagovat
woody
kde bylo zveřejněno prosím?
Reagovat
Kozoroh
https://www.instagram.com/p/Cikae5tq-Mt/
Reagovat
Patik
Heh..čo k tomu povedať..to sú krásne a úprimné slová od Djokoviča..až tak že človeka donútia zamyslieť sa čo sme si ako fanúšikovia za celé tie roky napísali aby sme znehodnotili toho druhého a prečo sme to celé tie roky robili keď nakonci toho všetkého stojíme všetci pri sebe držíme za plecia jeden druhého a spoločne smútime.
Reagovat
paddy
bude zajímavé, až se bude loučit Djokovič, jakou fotku tam dá náš Jyrka smile smile
Reagovat
Marduch
https://sport.aktualne.cz/tenis/federer-umelec-ktery-povysil-tenis-jako-pavarotti-zpivajici/r~eeb89946359a11ed8d680cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Reagovat
annah
smile
Reagovat
HolyMotors
Je mi to líto, Rogere. Tvoje hra zvedala ze sedadel úplně všechny, věřím. A třeba na památné souboje s Rafou ve Wimblu nebo ke konci kariéry v AO nikdy nezapomenu. Jedny z nejlepších zápasů všech dob.
Reagovat
misa
https://twitter.com/i/web/status/1570522427805040640

Leylah se na letošním US Open pokusila párkrát o SABR, ale vůbec jí to nešlo.

https://twitter.com/MarieBouzkova/status/1570558652435800066

MaryBou podávala Maestrovi ručník a má z toho celoživotní zážitek :)
Reagovat
Semi
název článku budí dojem, že RF zemřel, či dokonce už má pohřeb. Takže možná skvělý tenista, ale o Rogerovi, si raději přečtu někde jinde. Podbízet lacinými triky se nemusíte, jste velmi dobrý portál o tenisu...., tak proč???
Reagovat
Maisterstich
to je titulek, když už
Reagovat
vladka
smile...skvělý tenista, slušný člověk, nemám dojem, že by se někdo podobný ze současných rýsoval..Přesně, jak píše peRFect
Reagovat
soloo
Sinner je nejblíž
Reagovat
annah
Ruud.
Reagovat
expert69
Jenda z největších legend sportŮ obecně. Elegance, údery atd... Už to bylo napsané několikrát. Škoda, doufal jsem ještě v jednu rozlučkovou sezonu... Ale tak co, alespoň ten laver bude pecka. Rafa za mě bude za rok až dva následovat... Každopádně i jako rafafan musím uznat, že na tenis měl a bude mít vždycky největší vliv roger.
Reagovat
Rafaeoli25
Stejnými legendami ale budou i Nadal a Djoker,.
Reagovat
peRFect
1/3 Ač by jeden mohl říci- dalo se to čekat, tak to přesto bolí. Hodně bolí. Rogerův proslov na letošním Wimbledonu mi dával velké naděje, výrazně větší, než do té doby x měsíční mlčení a pár fotek z tréninků. Vše o Rogerovi bylo řečeno a napsáno od těch nejpovolanějších, či také zde v komentech. Netřeba k jeho velkolepé kariéře a ještě velkolepější osobě dodávat více. Dovolím si ale přidat svůj osobní a vlastně skličující pocit. Neodešel mi pouze oblíbený tenista, odešel mi poslední sportovní idol, hrdina.
Reagovat
peRFect
2/3 Bude mi 40, hledat nové oblíbence už tak nějak nelze. Logicky. Od mala jsem vzhlížel k různým sportovcům a sledoval je více, či méně. Prvním zásadním byl pro mě Dominik Hašek. Pokoj polepený plakáty, dodnes v ČR jedna z největších sbírek hokejových kartiček s ním, hltání výsledků na teletextu, sledování prvních nočních/ranních přenosů na Galaxii sport, Stanley Cup v Pardubicích v místech dnešního Afi Palace, podání ruky s ním, Šlégrem, Fisherem - pro teenagera z téměř bezinternetové doby, veliký zážitek. Ruku v ruce s Dominikem jsem sledoval F1. Jako velký příznivce Miky Hakkinena, bohužel povětšinou s marnými nadějemi v soubojích proti Shumimu a alespoň dvakrát radostí z titulu F1. Když Mika skončil, jeho místo u mě zaplnil Kimi. Nicméně už to nebylo ono a pozdějším odchodem k Ferrari a nástupem nudných městských okruhů můj zájem o F1 ochladl. Devadesátky byly také ve znamení basketu, propagované Chicago Bulls, kdy se na kdejaké tržnici prodávaly trika, čepice, bundy. I já Chicago sledoval, ale ne kvůli Jordanovi, ale kvůli Pippenovi. Ten byl pro mě srdcařem a týmovým hráčem a ten dle mého utvořil Jordana Jordanem.
Reagovat
peRFect
3/3 Ale zpět do dob Haškova Buffala, Nagana, Detroitu. Tou dobou jsem tenis nadšenecky hrával s partou kamarádů. Pasoval jsem do role Big Petea. Sampras mě bavil, byl to ranař na podání a rychle výměny ukončoval. To jsem měl rád, byť samozřejmě obecně informací k nám proudilo málo. Navíc končil kariéru relativně mlád a tak jsem stihl jeho dvou-tří letku. A v tu dobu se začal na kurtech objevovat culíkatej mladej švýcar. Relativní vztekloun, ale s famózním jednoručním backhandem a neuvěřitelně variabilním forehandem. Začal jsem o něm vyhledávat články, útržky v časopisech a postupně, i rozšířením interneteu se pro mě Roger stal sportovní ikonou číslo jedna. Na dálku jsem byl u drtivé většiny jeho zásadních výher i proher. Měl jsem tu možnost sledovat jeho přerod z toho tenisty s neučesaným stylem a vlasy na máničku, po virtúzoa posledních téměř dvou dekád. Čas ale letí a dnes tomu neskutečných 22-23 let, které jsem s ním strávil. Mezi tím mi životem prošlo několik dalších sportovců, kteří si našli můj obdiv a postupem času kariéry také ukončili, ale Roger tu byl stále a vždy bylo radostí pohledět na jeho styl hry. Měl jsem tu čest vidět ho hrát, trénovat, získat podpis...Vlastně mohu být spokojen a časem určitě budu. Neumírá, naštěstí, ale odchodem z veřejného dění už nebude na očích. Ukončením kariéry mi tak odchází poslední sportovec, poslední a nejzásadnější můj hrdnina. Další strana knihy už je prázdná. Odešel Roger a tenis už nebude jako dřív.
Reagovat
HolyMotors
smile hezky napsané
Reagovat
Amputace
Pěkně shrnuto. Jinak s tím Haškem to mám podobně. O to víc mě mrzí, v jakou karikaturu sebe sama se změnil po skončení kariéry.
Reagovat
HolyMotors
Karikatura pouze do jisté míry a hlavně do jisté chvíle řekl bych, za mnohá vyjádření z poslední doby si mě naopak získal. A charakterově jsem si ho začal vážit více než třeba nedoknutelné modly jménem Jarda.
Reagovat
Ondra979
presne tak to mam taky..Hasan je borec a charakter, byt ma i svoje temna mista,ale to kazdy. JAgr me hodne zklamal jako clovek..ale tak to nekdy chodi. rozhodne tady nechci videt ruske hokejisty,dokud bude russko vrazdit na ukrajine a vest zlocinnou a nechutnou valku, tak rusti sportovci at maji stopku..je to naprosto v poradku, s vyjimkoui tech, co jasne valku neodsoudili,ale tech je celkem malo, napr Kasatkina.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nech se vyšetřit, ta tvoje patologická nenávist už ti zatemňuje mozek tak, že nejsi schopen napsat ani smysluplnou větu.

A už to vypadalo, že se článek o odchodu legendy obejde bez politických blábolů...
Reagovat
Ondra979
s tebou se nikdo nebavi,jsi barbar a vime,ze jsi tady docela dlouho hajil obludny putinuv vrazedny rezim..no a zustal si na svem,tvoje volba..
Reagovat
Pe3k
Barbar smile
Reagovat
Amputace
Já měl spíš na mysli Smartyho, napadení protihráče, nevěru... celkově vzato byl dost za hranicí důstojného sportovního důchodu, byť v politických názorech s ním též souhlasím.
Reagovat
Ondra979
ano, to mi samozrejme taky vadi,ale uz to bylo driv,od te doby se taky asi zmenil..ted je dost v pohode a dela dobrou praci, dokud rusove nepochopi, ze pokud jejich vudce nechava brutalne likvidovat drive sprateleny ukrajinsky narod,tak nemaji zadne pravo reprezentovat tuto zem,pokud se ho oficialne nezreknou a neodsoudi to,coz udelal opravdu malokdo..
Reagovat
steve79
Laver cup je vynikajici prilezitost. Podle me bude hrat jen ctyrhru, protoze ma dvouhru by nemel sanci.
Reagovat
Stan_Borowitz
vyjádřil přání zahrát si s Rogerem, bo se mu to zatím nepoštěstilo. Není to špatný nápad, exhibiční zápas mezi vycházející a odcházející hvězdou. Něco podobného odehrál kdysi Roger se Samprasem.

Alternativně by to mohlo být i s J1rkou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
peRFect
Šanci by měl, ale vypadá to, že koleno zátěž singlu nezvládne.
Reagovat
Meceon
Odchází tenisový virtuos...Jeho elegance,lehkost a noblesa na kurtu je nenahraditelná... Král Roger
Reagovat
peRFect
smilesmilesmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Fandina
a souhlasím s těmi, kteří vyzdvihují jeho styl skončení s kariérou. A také s těmi, kdo říkají, že kdo ho viděl hrát, nikdy na to nezapomene. A Rogiii je pro mě legenda číslo jedna. Borg a on. Nebo obráceně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Laver, Borg a Federer. Tři osobnosti, které zásadně změnily tenis a ukázaly další cestu vývoje.
Reagovat
Carmelo
Federer>Djokovič,Nadal...Woods>Nicolaus...Van Gerwen>Taylor...
Reagovat
paddy
Nicklaus

asi moc chlastáš smile smile
https://nicolaus.cz/produkty/nicolaus-vodky/
Reagovat
Mayo
Carmelo Anthony ty nevieš o svete kamarat
Reagovat
paddy
vč. dětí

Federer 24
Djokovič, Nadal 23

smile smile smile
Reagovat
Nenela
To je dobry smile
Reagovat
Newcombe
To ještě hrál na úrovni, teď už je to jen formalita, razítko a odchod, žádné emoce, žádné aplausy, žádný ohňostroj, prostě nic. Ale může říct, že má nejvíc fandů na světě. Tak trochu to skloubil s Queen Elizabeth, odpočívej v pokoji nebo na jachtě, to je už jedno, pápá
Reagovat
turista
Tak to zkusil ještě se do toho dostat. Tělesná schránka ho ale už na okruh nepustí. Nelze mu to mít za zlé.
Reagovat
Nenela
Bez emoci, aplausu apod. to rozhodne neni. Ja myslim, ze na Laver Cupu potecou slzy proudem
Reagovat
Srdjan
Andrej Babiš je nevinen! Je to hnusná a sprostá kampaň proti němu z teho kartelu polistopad 89 smile
Reagovat
paddy
smile smile

před pár dny jsem to tady sice dával, ale dnes se to taky hodí smile

Federer Backhand Boys
https://www.youtube.com/watch?v=t1b9INDFYfI

FO 2007
https://www.youtube.com/watch?v=eyX9L2g2y6c
Reagovat
paddy
když by měl člověk hodnotit pouze tuto sezónu, tak v paměti mu zůstanou tito tři

Big3 roku 2022
Federer, Nadal, Hawke

vymysleli to skvěle smile smile
https://c.tenor.com/7QJYjSX0fUwAAAAC/roger-federer-rafael-nadal.gif
Reagovat
a.magerova
Reagovat
paddy
Reagovat
Patik
Všetko tu už bolo napísané a podtrhnuté tu už takmer nieje čo dodať možno len z môjho pohľadu toľko že s odchodom Rogera odíde aj značný kus mojej tenisovej duše..vždy som si myslel že keď príde táto chvíľa a úplný koniec jeho kariéry rozlúčim sa s ním vyrovnane so vztýčenou hlavou ale mýlil som sa..tak nejak som dúfal že ešte skúsi ten Wimbledon naposledy že tomu podriadi celú poslednú jeho sezónu možno to mal aj v pláne ale opätovné bolesti kolena to zmarili..Mrzí ma že tak grandiózne nadaný tenista hrajúci účelový a úsporný tenis s toľkou ľahkosťou a gráciou ukončí kariéru kvôli zraneniu a hráč ktorý žije so zranením už v podstate od predškolského veku s najsilovejším štýlom tenisu a najväčšími rečami o bolestiach je aj naďalej zároveň najhorúcejším kandidátom na tie najväčšie tituly..Verím že v budúcnosti ešte Rogera uvidíme v nejakých exibíciach či už vo dvojhre alebo vo štvorhre..alebo snáď aspoň niekde v lóži na Wimbledonskom centr kurte..prezatiaľ však také malé Zbohom..veď predsa neumiera..
Reagovat
Patik
ešte čosi len tak osobne priamo na Rogera ak si to tu prečítaš a viem že prečítaš lebo určite navštevuješ tento portál pravidelne ako všetci profesionálni tenisti čo si sem chodia po rady a skúsenosti..chcem ti len tak skromne oznámiť že si ma pekne nasr.l..čo to má prosím ťa znamenať nemôžeš odísť pokým úplne nevstrebem to Wimbledonské finále z pred troch rokou..kto mi to vynahradí..dával som si kvôli tebe častokrát budík aby som neprespal tvoje zápasy..všetky tie nevyužité matchbally..môj kardiológ musel ťahať nadčasy kvôli tebe.. psychiater už ma odmieta prijať..očakávam aspoň nejakú návštevu Slovenska zato..a dones mi aj raketu originál s venovaním..a Mirka mi uvarí krupicovú kašu..
Reagovat
Martan1
Hele Patiku,já pořád nevím jestli věříš nebo nevěříš, že má Nadal problémy s nohou, žebrem atd.? Jestli akceptuješ, že má potíže tak potom nechápu ty komenty o zázračných doktorech atd. No a jestli si myslíš že potíže nemá, tak to nedává z jeho strany smysl už vůbec. To jako že by simuloval a např.tenhle rok vynechával půl antukový sezóny kde se mu vždycky dařilo a jen tak nehrál soutěžní zápasy, které jsou důležitější než trenink. Přemýšlej o tom co píšeš trochu s logikou. Jestli si myslíš, že se s tím Rafovým syndromem dá hrát a běhat jako zajíc, tak už nedokážu odhadnout tvoje myšlení vůbec. Musel jsem reagovat. Je to absurdní, jak a co často píšeš o Rafově simulování nebo zranění nebo chronickým problémům. Jednoduše - nedává to smysl,odporuje to logice.
Reagovat
Ondrej2280
On je absurdny cely aky je:)
Reagovat
Patik
No ono je to takto z hľadiska môjho hejtovania píšem ako sa mi to hodí.. smile ale môj osobný názor je ten ze ci už je niekto zranený alebo nie a vyhrá grandslam nemá cenu sa bavit o nejakom zranení lebo je jasne a evidentne spôsobilý vyhrať turnaj najväčšieho kalibru..akú cenu má klásť otázky či vie hráč utekať ak vyhrá šprint na sto metrov..aku cenu to ma riešiť po celú sezónu keď jeho výsledky hovoria za neho.. Toľko k tomu a nechcem si o tom písať aspoň dnes v tejto téme.
Reagovat
Tennisfan77
Teď se mi to trosku rozlezelo v hlavě a musím dodat jednu věc, díky které je Federer legenda největšího kalibru, možná i ten GOAT.

Roger měl svou kariéru extrémně složitou, byť se to možná na první pohled nezdá. On byl tím, kdo tenis posunul úplně do jiné dimenze, jako první získal 20 GS, jako první získal 100+ titulu, jako první měl 300+ týdnu na pozici jedničky, jako první vyhrál 6x turnaj mistrů.

Federer prakticky stanovil 95% všech tenisových rekordu a Djokovic s Nadalem ho celou kariéru dohánějí, v něčem jej překonali, v něčem dorovnali, v něčem jej nikdy nedozenou.

Fakt je ten, ze právě Federer nutil další členy big3 byt lepšími hraci, nutil je k dlouhověkosti, tlačil je k lepším výkonům aby dorovnali jeho rekordy, což se jim z části podařilo, z části zase ne.

Strašně by mě zajímalo, zda by bez Rogera meli Djokovic s Nadalem to, co mají. Otázka, která nebude nikdy zodpovězena.

Vždy je horší vést a stanovit rekordy, než byt tím, kdo vše dotahuje.

Roger proste tenis změnil, navždy. smile
Reagovat
Ereinion
smile další věcí je, že za jeho éry se měnil styl hry, když začínal, vládl ještě servis-volej, i Federer takhle hrál snad ještě ve Wimbledonu 2003...pak vlivem změny povrchů, míčků a raket se postupně přecházelo ke hře orientované více k baseline, což byl podle mě klíčový prvek, proč v pozdější fázi kariéry už neměl tolik úspechů - Nadal a především Djokovič prostě z homogenizace a zpomalování povrchů těžili daleko víc. I tak s nimi Federer držel krok a byl schopen v této konkurenci vyhrát několik GS i hluboko po třicítce
Reagovat
Ondra979
jj na tom leccos je, ta homogenizace a zpomaleni povrchu mu nenahrala. kdo vi, jak by to vypadalo,kdyby se to nestalo,nebo ne v takove mire,ale to se nedozvime, stejne jako to, ze mel mnohem drive vymenit raketu a trochu prizpusobit hru, a reagovat jak na NAdala,na ktereho mu to dlouho neslo,tak na nastupujiciho Djokovice..prislo to pozde,na NAdala mimo antuku se to povedlo,na Djokovice uz bohuzel ne..FEd mel jednoznacne i v teto konkurenci na 23-24 GS, a mel mit aspon 22, je vlastne tezko uveritelne, ze ma nakonec jen tech "20"..co se da delat, ale artista a shotmaker to byl nejvetsi z top hracu, a prilakal k tenisu nejvice fanousku. tak se tesime na rozlucku a snad jeste neco predvede smile
Reagovat
turista
Tak to, že je tím stovkarem má svou cenu. Connorse měl překonat aspoň v počtu odehraných zápasů když už ne v počtu titulů celkem. Ale ono mu o to nešlo. Holt neblafoval.
Reagovat
Ondra979
100 ma hodnotu,to urcite. na odehrane zapasy celkem kaslu,to neni tak podstatne..jen mrzi ty promarnene sance na GS,bylo jich hodne a ten posledni pred tremi lety to je velka skoda
Reagovat
soloo
servis volej uz zanikol pred Federerom ale Roger priniesol nove umenie
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Patik
Aj Srdjana zmenil navždy smile
Reagovat
Tennisfan77
Tak Djokovic je zatím jediný z top10, kdo nehodil alespoň nějaké poděkování, nebo vzkaz. To asi hovoří za vše.
Reagovat
paddy
asi nemá čas, Srdjan to zařídí smile
Reagovat
Maisterstich
Jako za co vše to hovoří? Ty víš, jestli poslal Rogerovi zprávu, nebo mu volal? Každý nemá zapotřebí žít internetovým životem.
Reagovat
Patik
Možno to ani nevie..urcite príde niečo z jeho strany Kazdy není na nete celý deň..uvidime
Reagovat
Ondrej2280
Na to ma PR team ludi..ale ak je to ten isty PR ako mal v australii,tak sa nedivim,ze to nestihli zaregistrovat:)
Reagovat
Kozoroh
Sportovní ikona, veleúspěšný šampion, úžasný tenista, nejslavnější Švýcar dnešní doby, gentleman. Ač jsem fanouškem No1eho, před Rogerem smekám klobouk. smilesmile Jeho nádherný styl hry a osobnost budou na okruhu chybět. Z Big 3 nejvíc vynikal raketovými dovednostmi.

Sbohem Maestro a díky za vše, co jsi tenisu dal!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Krisboy
Jsi jeden z mála skutečných fanoušků zde.
Reagovat
turista
Souhlasím s Kozorohem. RF udělal pro tenis strašně moc. Děkujeme.
Reagovat
giovani
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Škoda přeskoda, že se nepovedl ještě jeden turnaj. Ale což, kvůli tenisu si nechal vrtat koleno a v 41letech už prostě zdraví víc nedovolí.
Těžko se to přijímá a to na odcházení osobností nijak netrpím. Jedna velká kapitola tenisu se uzavírá, loučení načíná Roger.
Přidá se k legendám Jimbovi, Peteovi, Andrému...Rodovi. Někteří také oslnili svými návraty, jako Roger. Budu vzpomínat na jeho geniální řešení situací za pomoci geniálních úderů, SV a zrychlení výměn, s kterým se dokázal vrátit na vrchol.
Ok, tedy všechno nej Maestro a děkuji za nekonečně dlouhé zážitky!smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Drahý Rogere, můj příteli a soupeři.
Přál bych si, aby tento den nikdy nenastal... je to smutný den pro mě osobně i pro sportovce na celém světě. Říkal jsem ti to, když jsme spolu mluvili, a teď je to tady.
Bylo mi potěšením, ale také ctí a výsadou sdílet s tebou všechny ty roky a prožít tolik úžasných okamžiků na kurtu i mimo něj.
V budoucnu nás čeká ještě mnoho společných okamžiků, stále máme spoustu věcí, které spolu můžeme dělat, to víme.
Zatím ti upřímně přeji, abys byl se svou ženou Mirkou, dětmi a rodinou co nejšťastnější a užíval si toho, co máš před sebou. Uvidíme se v Londýně na @lavercup.

Kez by alespoň polovina jeho fans měla v sobě takový respekt, jako jejich idol.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
A co Nadal a jeho respekt k Nolemu? Tam není prakticky žádný :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Krásně to Rafa napsal smile
Reagovat
Amputace
Právěže ti lidé ho tady většinou mají, to zase někteří z vás cítí potřebu otáčet tento velký den svého oblíbence v jakési žabomyší války o nulové konkurenci na antuce a podobně. Neřeknu, kdyby to tady vytahovali fanoušci Nadala, ale děláte si to jen a jen sami.
Reagovat
Tennisfan77
To smutné ovšem, i takoví jsou, nedá se nic dělat.

Ja osobně z toho happy nejsem, tenis utrpěl obrovskou ránu, bez Rogera to proste už nikdy nebude stejné, což ostatně potvrzuji sociální sítě a internet posledních několik hodin.

Takhle konci legenda.
Reagovat
Amputace
Vnímám to úplně stejně. Ale pokud jde o rýpanec do fanoušků Nadala, je úplně zbytečný, protože konkrétně pod tímto článkem nejsou oni těmi provokatéry, kteří by vytahovali goat debaty či zpochybňování úspěchů toho či ono hráče právě v tuto chvíli.
Reagovat
smazaný uživatel
Goat debatu jede jen Kamilos.
Reagovat
Padme
ale stejně brečím jak želva smile Byly to krásné roky a žádný jiný sportovní zážitek ho u mě nepřekoná.smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Lina
Mám to všechno stejně jak Ty
Reagovat
Patik
Už keď si športovec zvykne na tak dlhé pauzy ako mal posledné roky Roger nadobudne úplne iný rytmus života a vypadne z rytmu ktorý mal predtým..všetci to čakali a zároveň to nikto nečakal..je to smutné..neviem či zvládnem pozerať LaverCup..čakám že standing ovation a potlesk budú trvať minimálne dokonca sezóny.
Reagovat
Tennisfan77
LC bude rozlucka Rogera, nic víc, nic min
Reagovat
Patik
a čo myslíš že aká to bude rozlúčka..určite to bude jeden z najvelkolepejších turnajov a momentov v histórii tenisu podľa mňa.
Reagovat
Maisterstich
Nemá smysl si na nic hrát. Federer je GOAT GOATů a nikdy ho nikdo nepřekoná. NIKDY nehodil raketoi, je to pan gentleman. Nikdy při zápase neměl blbé kecy. Kdyby Nadal nedopoval, vyhrál by tak 30 grandslamů. Jenže tomu prochází všechny podvody.
Reagovat
Krisboy
Nikdy nehodil raketou? To si ho asi pleteš s Nadalem smile
Reagovat
Ondrej2280
Vsetko si dal dobre,len meno si poplietol:)
Reagovat
jackiec
Reagovat
Tennisfan77
Vyserte se na to, odchod Federera je pro tenis největší rána za dvacet let.

Za chvíli to bude Nadal, pak Djokovic a tyhle diskuze a forum půjdou do čisté prdele.
Reagovat
Lina
Bylo mi ctí, moci sledovat krásnou, nenahraditelnou hru, a štěstí, že nám ji Roger mohl, předvádět delší dobu.smile

2× škoda toho posledního Wimbledonu
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslíš asi spíš toho předposledního, kde byl 2x míček od titulu?
Reagovat
Lina
Omlouvám se, právě ten jsem myslela. Nějak jsem fakticky poslední vypustila. Trochu se jako jeho fanynka stydím
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, ten poslední je snadno zapomenutelný, ale nakonec i tam zvládl Roger odchod stylově
Reagovat
Katreska
Dlhé roky mi bol tŕňom v oku, jeho kvalita však pozvolne klesala, až som ho v jednom momente prestal brať ako súpera. Hoc boj o najlepšieho v histórii nakoniec prehral, svoje miesto v dejinách si bezosporu zaslúži.

Ak by odisiel v roku 2012, bolo by to so všetkou gráciou. Ten záver v štýle 0:6 bol už velmi nedôstojný, a tak trochu memento pre Big2, že výkonnosť a koniec kariéry netreba lámať cez koleno.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak určitě, zkus to znova. Měl skončit v roce 2012 aby se pak nevrátil na vrchol od ledna 17 do dubna 18 a v tomto období nevyhrál 3x GS, 3x Masters, 3x další turnaje a nestal se světovou jedničkou znovu :-)
Reagovat
Pe3k
Po něm nemůžeš chtít, aby napsal něco co dává smysl...On je jeden z největších haterů Federera a místní rekordman v banech smile
Reagovat
Nola
skutocne zraneny hrac odchadza do dochodku a hrac, ktory ma zranene cele telo vyhrava v roku 2022 GS,

to nevymyslis smile: vystupi z auta s barlou po vyhre na FO a ako zazrakom behom tyzdna veselo trenuje na W, skoda, ze Fedex nemal v time "zazracnych spanielskych lekarov"
Reagovat
Pe3k
Tak ta berla to bylo jen pro Show. Stejně jako teď americký prezident Joe Bidet šel sám po letištní ploše a měl nasazenou roušku, ale jakmile byl o půl hodiny později obklopen lidmi, žádnou roušku neměl...
Reagovat
Nola
alter ego FH NO2, co od neho ine ocakavat? smile
Reagovat
Pe3k
Federer porazil Nadala 7x z posledních 8 vzájemných zápasů...Ty trololo z Petržalky smile
Reagovat
Paixx
A kolikrát ze všech jejich zápasů? Promiň, nechci být při téhle chvíli útočný, ale tohle rozdělování kariér mi přijde jako úplná hloupost, stejně tak Rafa vs Novak na hardu od 2013
Reagovat
Pe3k
Musíš chápat kontext. Reagoval sem na koment od Trollhanda, kde mluvil o konci RF kariéry, tak sem mu jen připomněl, že Nadala na staré 4x operované kolena porážel...
Reagovat
Katreska
Už si sa vyplakal?
Reagovat
Pe3k
Pořád čekám až napíšeš něco co dává smysl, marně. smile
Reagovat
ipko
no podľa tvojho vyjadrenia by som povedal, že ešte stále je a asi aj navždy bude pre teba veľkým tŕňom v okusmile
Reagovat
Krisboy
Foreskin nebude šťastný, dokud Federer neumře...pokud možno ve velkých bolestech na dlouhou vleklou nemoc...
To samé platí pro Pe3ka, Kamilosla, Frantze a ostatní z téhle tupé zakomplexované bandy.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Mayo
Žiaľ prišlo to. Veľkolepý tenista, 3. najlepsi hráč všetkých čias, ďakujem za velkolepe tenisové predstavenia smilesmilesmile
Reagovat
soloo
1.Djokovic 2. Sampras 3. Federer
Klobuk dolu
Reagovat
Krisboy
Petem jsi mě příjemně překvapil! smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
1. Djokovič
2. Federer
3. Nadal
4. Sampras
Reagovat
soloo
antuka je iny sport to neni tenis takze mam to spravne
Reagovat
soloo
sice az tak ne, Sampras s Rogerom si to mozu vymenit smile
Reagovat
Paixx
Na antuce se hraje nejvíce tenisu ze všech povrchů, zkus se nad touhle větou zamyslet frajeresmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na antuce se hraje nejvíce tenisu ze všech povrchů.

No a v tom je právě jádro pudla smile
Reagovat
Ondrej2280
Chlapci..počty vam nejdu:)
Reagovat
a.magerova
Pokud se mluví o největším hráči všech dob, tak já bych dal na první místo Roda Lavera a za něj Björna Borga, který sice nevyhrál US Open, ale byl to úžasný tenista se skvělou kondicí. A na třetí místo Federera. I když je to těžko porovnatelné.

https://xy1.cz/e6le
Reagovat
soloo
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Koukal si ale třeba taky myslí, že Ash se ještě vrátí na kurty...
Reagovat
Amputace
Je škoda, že návrat se mu už nevydařil, ale i tak dosáhl obdivuhodné tenisové dlouhověkosti - nastavil trend, kterého se teď snaží držet i Djokovič s Nadalem.

Jeho tenisu jsem přišel na chuť až později, získal si mě Wimbledonem 2012 - tedy prvním GS titulem, co získal po třicítce. Do té doby jsem ho vnímal spíš jen jako Nadalova hlavního rivala. Čistého tenisového umu dokázal z big3 předvádět nejvíce, bohužel pro jeho fanoušky měl většinu kariéry problémy s psychikou a zvládáním velkých zápasů, čehož Nadal s Djokovičem bezezbytku využili. Tenis je však do značné míry o hlavě a v té Roger neměl tak silnou vůli šampiona jako Nadal a Djokovič.

Roky jsme se tady přetahovali o různá čísla, rekordy, o to, kdo je vlastně ten úplně nejlepší. Ale už jen skutečnost, že jsme takové debaty vůbec mohli vést, je jasným důkazem výjimečnosti této tenisové éry, která právě ztrácí jeden ze svých hlavních pilířů. Tenis už rozhodně nebude jako dřív.
Reagovat
Tennisfan77
Amen smile
Reagovat
soloo
smilesmilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Faddova
smilesmile
Reagovat
Rogers
Díky Rogere, byl jsem rád, že jsem mohl Tvůj dlouhý koncert vyšší dimenze zažít, bylo to úžasné "Maestro"... Učebnicové údery, fantastický styl, panteří pohyb po kurtu a zejména poctivý přístup i smilemanželský vzor... smile
Reagovat
annah
Končí Legenda. Nejuzasnejsi hráč všech dob. Byl úžasný na kurtu a stejne byl (je) úžasný i jako osobnost. Nejlíp jeho povahu charakterizuje jeho krédo:
Je milé být důležitý, ale důležitější je být milý.
Hodně štěstí, Rogi!
Reagovat
turista
smile
Reagovat
woody
Karieru ukončil jeden z nejlepších sportovců všech dob. Klobouček.

smilesmilesmile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
nagini6
Vdaka za velku inspiraciu Rogerovi pocas celej kariery. Bolo uzasne byt pri tom. Teraz sa moze v klude venovat tomu, comu bude chciet :) Ale tak mozno ho casom uvidime v trenerskej kariere :).
Reagovat
peek
Takový talent se rodí maximálně jednou za tisíc let. Díky, že jsem mohl být u toho! Dnešni upocenost a uhekanost se s jeho elegancí a lehkostí nedá vůbec srovnávat. Tak šťastný život, Rogere! smilesmile
Reagovat
George_Renel
Ale odchází tak jak se má. Řekne kdy a kde a skončí.
Narozdíl od některých jiných................
Reagovat
ipko
mohol to ešte vydržať do Bazileja, tam by to bola pecková rozlúčkasmile
Reagovat
a.magerova
Tam si zahraje exhibici na rozloučení... bez stresu, sice asi se slzami v očích...
Reagovat
Krisboy
Nevím...dostal by do prvního kola Alkáče nebo Sinnera a skončil by s ostudou, žádná pecková rozlučka. I kdyby byl naprosto zdravý, už by se moc nechytal. Tenis za jeho nepřítomnosti pokročil.
Reagovat
ipko
výsledok by ma naozaj trápil najmenej, ale rozlúčiť sa pred domácimi divákmi na turnaji, v ktorom vyrastal ako zberač loptičiek a nakoniec ho vyhral 10-krát, no proste by to bol ikonický moment.. ale nič proti rozlúčke na Laver Cupe, ja to neberiem ako exhibíciu, takže ani tam ho nečaká ľahký zápas a je to jeho projekt, ktorý si podľa mňa našiel v tenisovom svete svoje miestosmile
Reagovat
Krisboy
Ale ano, bylo by to pěkné, kdyby byl alespoň trochu konkurenceschopný. Jenže tomu už nevěřím.
Reagovat
Stan_Borowitz
V čem jako?
Reagovat
Kozoroh
Též mě překvapilo, že skončí už na LC. Sice jsem věděl, že Fed nebude mít rozlučkovou sezónu, tu mu jeho dřívější trenér Edberg na základě vlastních zkušeností nedoporučil, ale měl jsem za to, že Roger si odchod do tenisové penze prožije v Basileji nebo ve Wimbledonu. Zřejmě jsou jeho kolena v tak špatném stavu (z hlediska tenisového profíka), že by nezvládl odehrát ani pár turnajů za sebou a propadákem v 1. kole se Roger loučit nechtěl.
Reagovat
turista
Myslel jsem si, že se rozloučí doma v té Basileji.
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím že tam dá exhibiční zápas, soutěžní ne.
Reagovat
Srdjan
Hráči jako Nalbandian, Robredo, Ljubičič, Roddick nebo i Youzhny měli lepší techniku i hlavu, kdyby nebyl tolik politicky tlačen jakožto Švýcar, tito hráči by ho mnohem častěji poráželi ... smile
Reagovat
Krisboy
smilesmile

Hlavně Južnyj. To byl o dvě třídy lepší hráč smile
Reagovat
Ondrej2280
Ty si poriadny....otazka na admina:za ake nadavky sa nedava ban?:)
Reagovat
Krisboy
Klid... tenhle blázen za ban rozhodně nestojí.
Reagovat
Pe3k
Teď jsou 3 napomenutí před banem, takže aby člověk dostal ban, musí být úplně mimo jako Forehand, Rafaeoli nebo Frantz.
Reagovat
a.magerova
smile smile smile
Reagovat
Srdjan
Strašně přeceňovaný hráč! Měl sice období kdy chvíli dominoval mužskému tenisu, ale to byla jen epizodka ... pak už jen využíval toho, že hrál se samýma salátama ve snadné době - je to silné retro, dnes by již maximálně jedenkrát ze 4 gs za rok přelezl do druhého kola když by měl štěstí na los a dostal hráče typu Uchiyama smile
Reagovat
stopan
To vravis o Rafikovi a jeho stastnych zreboch na grandslamoch, ci US open 2017 ked sa nestretol s ani jednym hracom top 20? respektive pretlacanie jeho osoby na french open, ked v uvodnych kolach v poslednych rokoch zvykol dostavat dvoch kvalifikantov aby nahodou na kurte nestravil o 4 hodiny navyse? Nazyvat Nalbandiana, Roddicka ci Davydenka Salamami oproti dnesnej generacii je dost vedla.
Reagovat
soloo
Rafík je precenovaný, nie Roger. Roger si svoju epizodu kde dominoval tenisu plnym pravom zasluži pretože inac by nedominoval! ale ziskal by tych trofejov tak o polovicu menej.Takže tie salaty sa neporazili sami ale ich porazil Roger svojim umenim!!! pan srdjan. Djokovic a Rafa mali možnosť 4-5 rokov načítať jeho hru aby našli na to recept!
Reagovat
Paixx
Nadal ten recept hledal dlouho no. Z prvních 7 zápasů 6 výher
Reagovat
Ondrej2280
A dalsi stupido na obzore prehlasi o hracovi ktory vyhral 14 krat FO ,ze je precenovany:)
Reagovat
Pe3k
Vyhrávat jen na jednom povrchu, kde byla počas jeho kariéry nejslabší konkurence?
Reagovat
Ondrej2280
Trosku opacne ,na antuke hra tak ,ze konkurencia potom vyzera ako detsky ansabel s raketami:)
Reagovat
Pe3k
No ovšem realita je taková, že druhý nejlepší antukář svého času byl Pico Monaco (0 velkých titulů z antuky), pak Thiem (0 velkých titulů z antuky) nebo třeba Ferrer (taky 0 velkých titulů z antuky). Takže neberu Rafovi jeho kvality, ale zato je třeba si přiznat sílu jeho antukových konkurentů jenž byla tragikomická až žádná.
Reagovat
turista
Zapomněl jsi na Novaka Djokoviče, který v Nadalově éře vyhrál na antuce 18 titulů, z toho 13 velkých. Nikdo kromě Nadala nemá víc těch velkých titulů na antuce. Ani Borg, Lendl, Vilas, Kuerten, Wilander, Nastase ne.
Reagovat
Pe3k
Ne nezapomněl. Samozřejmě, že si byli Big 3 navzájem konkurencí, ale tady byla řeč čistě o antukářích.
Reagovat
turista
Ano. Ale Djokovič zastínil všechny antukové specialisty na jejich povrchu kromě antukového krále, který skvěle uměl i na hardu (25 titulů).
Reagovat
Ondrej2280
Zas neskusaj okecat nieco ,co nejde okecat:)Kazdy triezvo rozmyslajuci clovek co niekedy videl a pocul o tenise musi uznat ,ze Rafa je na antuke absolutne iny level :)a mozes do.toho zamiesat vsetky generacie dokopy:)
Reagovat
Pe3k
Nauč se číst, řeč je o konkurenci, kterou Nadal na antuce měl, ne o Nadalovi...
Reagovat
Ondrej2280
Pozri ked si tak dobry (myslim Rafu, nie teba:))),ze ostatni su pri tebe len tajtrlici tak je to proste tak a ziadne rozdelovanie na obdobia,konkurencie a podobne kraviny ti nepomozu..zmier sa s tym a to je tak vsetko co mozes urobit..
Reagovat
Amputace
Mě fascinuje, že i do takového chvíle, kdy legenda, hráč, kterému fandili celou kariéru, dokážou vtáhnout Nadala :) To už je skutečně k smíchu.
Reagovat
Ondrej2280
Asi takto:)
Clanok o fedexovi-zmeni sa na clanok o rafovi:
Clanok o djokerovi-zas Nadal
Takze,otazka G.O.A.T je vyriesena:)
Reagovat
Pe3k
Když je to článek o Rogerovi, proč tady teda lezete?
Reagovat
Ondrej2280
Ak si pozries moj prvy prispevok,uznal som rogerove kvality a zaroven som na moje prekvapenie narazil na Nadala:)))
Reagovat
Pe3k
Hmm to je tady běžné a většinou to funguje i naopak. Když bude za 5 let končit Djokowitch, tak taky budeme vytahovat plešatého Rafu a Goata Rogera.
Reagovat
Ondrej2280
Ale nefunguje....mohutnu ucast ludi v diskusii na TP,zarucuje jedine rafa:)nikto dalsi...
Reagovat
Pe3k
No jako někdo kdo je tady půl roku, ještě toho moc nevíš synku, ale nemusíš mít strach se zeptat...smile
Reagovat
Ondrej2280
Som tu kratšie ako pol roka,ale uz mam lepsi prehlad nez ty:)
Reagovat
Pe3k
smile Vtipné, to se ti povedlo. Samozřejmě přehled jako já nebudeš mít NIKDY smile
Reagovat
Ondrej2280
Myslis ,prehlad v com?:)lebo teraz som v pomykove:)
Reagovat
Krisboy
Rafa? Musterovi nesahal ani po kotníky smile
Reagovat
Martan1
I ty vtipálku, myslím že je třeba trochu ubrat ze špičkování smile
Reagovat
Amputace
Čistí antukáři, travaři, hardaři na okruhu téměř nejsou už od začátku zpomalování povrchů. Dá-li se vůbec bavit o nějaké specializaci, tak je to jednoznačně na hard, protože se na něm hrají 2/3 zápasů. Nicméně jeho různorodost (úplně jiný hard v Cinci a třeba v IW) to dost komplikuje. Ti hráči nejsou nijak specializovaní - a pokud hledali nějaký obecný trend současnosti, vycítili bychom orientaci na dlouhé výměny, na fyzický tenis, na hru od základní čáry: vše atributy jako dělané pro hru na antuce. Nicméně realita je ta, že tam byl Nadal, který všechny porážel - a Djokovič, který je porážel, když už se vyhnuli Nadalovi. Mluvit třeba o Ferrerovi jako o antukáři, když má zcela srovnatelné výsledky (dokonce lepší) na hardu, je mírně řečeno neznalost. Plno hráčů (viz ten Thiem) má nulové úspěchy na antuce právě kvůli Nadalovi a jeho dominanci. Nebýt Nadala, má Thiem 3x RG a mluví se o něm jako o skvělém antukáři. Takhle ti stačí napsat k jeho jménu 0 a máš vystaráno.

Třeba u Wawrinky nikdo nepochybuje, že jeho hra je šitá spíše pro tvrdé povrchy, přitom je to dvojnásobný finalista RG a jediné Masters má rovněž z antuky. Naopak takový Tsitsipas je na antuce výborný, ale opakovaně tam končí na Nadalovi či Djokovičovi. Rublev, Zverev... velice podobné případy. Všechno hráči, kteří mají na antuce skvělý pohyb a sedí jim hra od BL. Kdyby se na hardu hrál 1GS a 3 Masters, také bys z těch hráčů druhého sledu dlouho hledal jména, která tam něco většího vyhráli - protože by dostávali pravidelně naloženo od Djokoviče, Federera a také Nadala. Takhle mají daleko větší šanci (přes ten enormní počet turnajů na hardu) něco uhaluzit a vyhnout se big3. Na antuce se Nadalovi s Djokovičem ale vyhýbá vážně těžko a to je ten hlavní důvod těch nul.
Reagovat
Ondrej2280
smile
Reagovat
Ondrej2280
Za mna mohli kludne priznat dva tituly thiemovi z FO:)Narazil tam na Rafu ,a kazdy vie ,ze Rafu vo finale FO nie je realne zdolat:)))
Reagovat
Pe3k
Pěkná slohová práce. Tolik snahy a úplně k ničemu smile
Reagovat
farr
smilesmilesmile
Reagovat
Martan1
Lépe se to napsat nedá.Máš asi nejlepší analýzy dlouhodobě ze všech.smile
Reagovat
d@ve
Hmmm, taky názor. Probuď se z toho kómatu. smile
Reagovat
Blondie
Too obvious
Reagovat
Kub1s
Legenda
Reagovat
Pe3k
Federer pozvedl tenis na umění, přilákal miliony fanoušků, překonal všechny možné rekordy a to vše v suchém tričku smile Až zvládne někdo to co on s jednoručním bh dejte mi vědět. Nahradit se nedá, ale není proč smutnit, hrál do 40, co víc po něm může kdo chtít...smile
Reagovat
d@ve
Škoda no, smile...ale jednou to žel přijít muselo. Ale byla to bohatá kariéra žijící legendy. smile smile
Jsem zvědav, jak dlouho ještě bude pokračovat Rafa... ??
Reagovat
Nola
kazdy raz musi skoncit, Fedexova kariera bola dlha a plodna, ma 4 deti, ma pre koho zit, rodina je najviac, mala som tu cest sledovat neskutocne mnozstvo zapasov, tak nech sa dari
Reagovat
turista
smile
Reagovat
RFanousek
Jediné co mě fakt mrzí je že skončil na Wimbledonu kanárem. Ach jo.
Reagovat
Krisboy
Nedávno jsem to tady psal - poslední dva Wimbledony Rogerovi hooodně zkazily reputaci a boj o nejlepšího smile
Reagovat
Tennisfan77
V kontextu jeho kariéry je nějaký kanár z Wimbledonu absolutně nepodstatný.
Reagovat
Pe3k
Zvlášť když Nadal obdržel těch kanárů 3x tolik a i od hráčů jako je Lacko smile
Reagovat
Ereinion
2019 je fakt škoda, tam byl většinu finále lepší...2021 je úplně irelevantní, tam mu spíš slouží ke cti, že v QF neskrečoval ve stylu Djokoviče (on Federer neskrečoval myslím nikdy v kariéře)
Reagovat
Tennisfan77
Ne. Nikdy, vždy měl dostatek respektu vůči soupeři.
Reagovat
Krisboy
No nevím...údajně nejlepší travař všech dob ukončí svoje působení na nejoblíbenějším a nejúspěšnějším GS turnaji kanárem s průměrným hráčem...podle mě to kaňka prostě je, i když byl zraněný.

A fo finále 2019, to byl prostě průser, kolaps...
Reagovat
lars
Ceho kolabs ? :)
Reagovat
Ondra979
urcite vic 2019, loni uz nebyl evidentne fit,tam uz to bylo celkem jedno. 2019 je proste provar,mel to byt zlaty hreb jeho kariery, ale stal se z toho spis "pohreb"..a pritom stacil trefit jeden servis ale proste to neslo, neveril si..proste na ho..
Reagovat
Krisboy
GOAT forever. Díky za všechno!

smile
Reagovat
misa
Nakonec všechny přemůže čas smile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
goodtennisfan
Dneska padne rekord v počtu komentářů..a možná spadne celý TP ????
Reagovat
a.magerova
Nepadne... rekord je 2149 komentářů... a i tam se to uměle natahovalo...
Reagovat
Mantra
dalo se to čekat, díky RFsmilesmile
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
goodtennisfan
Je to legenda, krásně se dívalo na jeho tenis, vše vypadalo tak lehce, že to snad dokáže hrát každej ???? posunul tenis o několik tříd výše a spolu s Rafou a Novakem přepsal historii tenisu. Až všichni 3 odejdou, měl by začít nový letopočet tenisu - PŘED BIG THREE a PO BIG THREE ????????
Reagovat
annah
smilesmilesmile
Reagovat
Alien
Néééé, to néééé! FedExi? Po zjištění této velice bolestivé a velmi zarmucující zprávy u mě propukl intenzivní - nezastavitelný pláč! Ach jo, to se nemělo stát! Byl naším velkým vzorem, budeme vzpomínat!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
I ve Vaší galaxii?smile
Reagovat
papucRF
Budes nam chybet!Navzdy budes ten nejlepsi!Sbohem legendo:(
Reagovat
steve79
V podstate dva roky uz neni aktivnim tenistou. Jednou to prijit muselo a dva zazraky se za sebou nestavaji. Uz roky 2017 a 2018 byly vyjimecne! Mohl by trenovat Alcaraze????
Reagovat
Tennisfan77
Po AO17 jsem si řekl, že tohle byl epic strop mé fanouškovské éry, kdyby ukončil kariéru po tom titulu proti Rafovi, neřeknu do konce života ani slovo. Pak přišly ještě další dva GS, světová jednička a zpětně nezáleží ani na tom Wimbledonu, který prohrál z MB.

Asi bych to ukončil personifikovaným výrokem.

Nehraje tenis, on je tenis. smile
Reagovat
Ereinion
Smutné, ale ne úplně překvapivé smile legenda, tenis byl v jeho pojetí uměním, takovej hráč už nebude.
Reagovat
steve79
Na jeho tenis se uzasne koukalo.
Reagovat
steve79
To je sok, ale dalo se to cekat.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Poté co se objevili zprávy ohledně bolesti v koleni a Godsick potvrdil jeho účast na LC, bylo to jasné. Přes bolest jednu dvojhru dá.
Reagovat
Tennisfan77
Game, set, legend. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Takže místo Nadala končí Roger.
A to mu Kamilos a spol. plánovali ještě nějaké to minimálně sf na gs...
Reagovat
Tennisfan77
Nevím, co mu kdo plánoval, osobně jsem čekal ukončení kariéry ve Wimbledonu, tady jde vidět, že to přes zdraví nejde.

Až ukončí Rafa kariéru ve 41 letech, snad to bude po titulu z RG, počkáme si. smile
Reagovat
stopan
Rafik pri jeho zazracnych zotavovacich metodach s kolenami, moze hrat este do 40tky. Federer sa za dva roky nebol schopny dostat do hratelneho stavu pre profi sport, zato Rafik za tyzden spravil zazrak a od barloch a bolesti nabehol na kurty ako gepard.
Reagovat
farr
No jako co si budem, hnědkoškrabka je hlavně tak trochu soukmenovec Čehúnů. Patří do klanu tzv. Die Simulantenbande smile. To se to pak regeneruje, když to je z velký části imaginární smilesmile.
Reagovat
Martan1
Jo to víš že jo,a hlavně pak po tom simulování propásnul půl antukové sezóny, která mu přece tak nejde že jo? Udělal to proto že simuloval viď? Nejel do Monte Carla a do Barcelony protože mu to tam tenisově nejde viď? To víš, to bych si radši taky odpočinul a simuloval, kdybych byl na místě Rafy a neuměl hrát v Monte Carlu a Barceloně. Jo jo, není nad dobrou analýzu a hlavně logiku.smile
Reagovat
farr
smile Kluuď, takhle se čílit, kvůli nadsázce. Každý ví, že je Rafa tak trochu hypochondr a ta jeho zázračná léčba to je na celou kapitolu. Až vynechá celou sezonu nebo dvě a pak se vrátí a ještě třeba i něco vyhraje pak mu někdo možná i uvěří, že mu fakt něco bylosmile.
Reagovat
Martan1
Jo to víš že jo,a hlavně pak po tom simulování propásnul půl antukové sezóny, která mu přece tak nejde že jo? Udělal to proto že simuloval viď? Nejel do Monte Carla a do Barcelony protože mu to tam tenisově nejde viď? To víš, to bych si radši taky odpočinul a simuloval, kdybych byl na místě Rafy a neuměl hrát v Monte Carlu a Barceloně. Jo jo, není nad dobrou analýzu a hlavně logiku.smile
Reagovat
farr
Ještě 3x krát bych to postnulsmilesmile.
Reagovat
Ondrej2280
Ludia nie su nejake suciastky vyrabane pasovou vyrobou:)to co niekoho polozi,druhy rozchodi..
Reagovat
Stan_Borowitz
Jeden sovětský voják za II. světové války rozchodil i useknutou hlavu.

Fakt! Je o tom dokonce film.
Reagovat
Ondrej2280
Kedze bol soviet,tak tomu neni mozne neverit:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ty jsi tady opakovaně psal (na základě JPP), že Rafa letos končí kariéru.

[ Reagovat ]
08.07.2022 08:50Od: Tennisfan77
Rafa
Jinak Nadala je mi samozřejmě líto, jak píšu celý týden, domnívám se, že je tohle jeho poslední sezóna...
Reagovat
Tennisfan77
Ano, to jsem psal a stojim si za svým názorem, pokud vim, rok ještě neskončil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty ani nevíš, co píšeš...

06Od: annah
Nevěřím, že se vrátí. Byl by to propadák podobně jako u velematky. Dá ten Laver Cup, tam nemůže chybět, ale i tam bude asi spíš na ozdobu. (Na tu ovšem každopádně) :-))
[ Reagovat ]
26.08.2022 13:09Od: Tennisfan77
To si nemyslím, vzhledem k té chabé konkurenci mu stačí hrát asi 60% toho, co někdy v roce 2021 a mimo antuku udělá SF/F na každém druhém turnaji.
[ Reagovat ]
Reagovat
Tennisfan77
Ano, za tím si taky stojim, bohužel jsem nevěděl, ze to koleno je tak spatne, ze nemůže hrát vůbec.
Reagovat
turista
To je spíš vtip. Nadal do 41 let hrát nebude. Když tam přestanou padat další GS tak to zabalí. Na injekcích a s manželkou a s malým dítětem objíždět zeměkouli nebude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist