Macháč má první titul z turnaje ATP. S Číňanem Zhizhen Zhangem ovládli čtyřhru v Marseille

11. 2., 14:17
Aktuality 3
ATP MARSEILLE - Tomáš Macháč (23) proměnil skvělou formu z posledních měsíců v deblový úspěch a zisk první trofeje na okruhu ATP. Český tenista slaví na druhé společné akci s Číňanem Zhizhen Zhangem (27), po semifinále na Australian Open nenašli přemožitele na halovém turnaji ATP 250 v Marseille. Ve finále si poradili 6:3, 6:4 s finským tandemem Patrik Niklas-Salminen (26) a Emil Ruusuvuori (24). Zhizhen Zhang se stal vůbec prvním čínským vítězem čtyřhry na okruhu ATP.
Tomáš Macháč má první trofej z turnaje ATP, Zhizhen Zhang je prvním deblovým šampionem z Číny (@Open13Provence)

Niklas-Salminen/Ruusuvuori – Macháč/Zhizhen Zhang 3:6, 4:6

Tomáš Macháč v posledních měsících zaznamenal řadu úspěchů. Nabral sebevědomí a dostal se do formy. Vyhrál dva halové challengery ve Francii, usadil se v TOP 100 a začal se prosazovat i na okruhu ATP.

Dosud nejpovedenější týden odehrál v Marseille. Ve dvouhře postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum a ve čtyřhře dokonce triumfoval. Uspěl po boku Zhizhen Zhanga, s nímž odehrál první společnou akci teprve minulý měsíc na Australian Open, na kterém to dotáhli senzačně do semifinále.

Macháč přitom čtyřhru téměř nehrál a nebyl v ní úspěšný. Za předchozí dvě sezony v ní absolvoval pouhých devět zápasů s bilancí 2:7 na challengerech či v Davis Cupu a deblovou premiéru na hlavním okruhu si připsal až letos v Melbourne.

Na okruhu ATP má však nyní ve čtyřhře bilanci 8:1. Všechny zápasy odehrál se Zhizhen Zhangem, jenž má debl rovněž na vedlejší koleji.

Česko-čínský pár v Marseille vyřadil i druhý nasazený tandem Harri Helliovarra a John Peers či Američany Sebastiana Kordu s Vasilem Kirkovem. V nedělním finále si noví šampioni poradili po 67 minutách hry 6:3, 6:4 s finským duem Patrik Niklas-Salminen a Emil Ruusuvuori, když odvrátili všech šest brejkbolů.

Macháč se stal prvním českým vítězem čtyřhry na okruhu ATP od roku 2019, kdy Roman Jebavý triumfoval na antuce v Córdobě. Zhizhen Zhang, který se jako první Číňan prodral do TOP 50 světového žebříku singlistů, se do historie zapsal jako první čínský vítěz čtyřhry na turnaji ATP.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna se ve světovém žebříčku deblistů posune poprvé do elitní stovky (86. místo). Na maximu bude i ve dvouhře (62. místo). V únoru ho minimálně v siglu čekají ještě kvalifikace turnajů ATP 500 v Dauhá a Dubaji.

Výsledky čtyřhry na turnaji ATP 250 v Marseille


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Dobry-den
Tomáš si hezky buduje deblový žebříček pro mix na olympiádě.
Reagovat
Ronnyx
To by musel ještě hodně zabrat, pořád má výhodnější pozici Lehečka.
Reagovat
honza.khp
kluci se sedli, trochu jinej styl deblu ale hezky se na to kouká ... za chvíli budou moct začít řešit race
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist