Macháč prohrál i své třetí čtvrtfinále, v Marseille nezaskočil obhájce titulu Hurkacze

9. 2., 17:11
Aktuality 3
ATP MARSEILLE - Ve skvělé formě hrající Tomáš Macháč (23) neuspěl ve čtvrtfinále turnaje ATP ani na třetí pokus. V hale ve francouzském Marseille český tenista nestačil na světovou osmičku Poláka Huberta Hurkacze (26), proti polskému obhájci titulu a nasazené jedničce si nevypracoval jediný brejkbol, vinou dvou zaváhání na servisu prohrál 3:6, 4:6 a dál čeká na skalp člena elitní desítky.
Tomáš Macháč na první semifinále nedosáhl ani v Marseille (© Profimedia)

Hurkacz – Macháč 6:3, 6:4

Tomáš Macháč se v závěru loňské sezony dostal na halových akcích ve Francii do skvělé formy, když se třikrát prodral do finále challengerů a dva z nich vyhrál. K tomu přidal i pár výher na okruhu ATP, skalp Stana Wawrinky či vyhraný set proti Stefanosi Tsitsipasovi a usadil se v TOP 100.

Nyní nabyté sebevědomí prodává i v úvodu roku 2024, kdy se dál prezentuje dobrými výkony. Na Australian Open si poprvé zahrál ve třetím kole grandslamu a tento týden v Marseille po návratu do oblíbené francouzské haly vyrovnal své maximum na okruhu ATP.

Čtvrtfinále ale ani na třetí pokus překonat nedokázal. Loni na antuce v Houstonu nestačil na Němce Yannicka Hanfmanna, ve Stockholmu padl v tříhodinové bitvě se Srbem Laslem Djerem, byť podával na vítězství, a dnes v Marseille nepřekvapil proti favorizovanému Hubertu Hurkaczovi.

Statistiky zápasu Hubert Hurkacz – Tomáš MacháčStatistiky zápasu Hubert Hurkacz – Tomáš Macháč (@ Livesport)

Macháč si po cenných dvousetových skalpech bývalé světové jedničky Andyho Murray a nasazeného Itala Lorenza Musettiho brousil zuby i světovou osmičku Huberta Hurkacze, vítězství nad členem TOP 10 ale nevybojoval ani na šestý pokus.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna během zápasu zaznamenal čtyři čisté hry při svém podání, jenže v každém setu si na servisu neodpustil jednu slabší hru. Naopak Hurkacz byl neomylný, na podání exceloval, trefil 11 es, ztratil jen devět fiftýnů a po 63 minutách zvítězil 6:3, 6:4.

"Dnes jsem podával opravdu dobře a moc mi to pomohlo. Povedlo se mi i pár gamů na returnu, ale jinak jsem moc šancí neměl. Cítím, že moje hra funguje a neustále se snažím zlepšovat, takže se cítím sebevědomě," komentoval Hurkacz.

Český tenista má teď bilanci s hráči elitní světové dvacítky 1:11, skolit zatím dokázal jen Francese Tiafoea před měsícem v Melbourne. Ve světovém žebříčku by měl v pondělí vylepšit o pár příček své maximum (64. místo).

V sobotu deblové semifinále

Macháč, kterého v únoru čekají ještě kvalifikace turnajů ATP 500 v Dauhá a Dubaji, si kufry v Marseille zatím balit nebude. V sobotu bude se Zhizhen Zhangem bojovat o postup do finále čtyřhry, které by bylo jeho prvním na okruhu ATP.

Česko-čínský pár startuje na druhém společném turnaji, v lednu na Australian Open padli až v boji o finále. V Provence si střihnou reparát proti americké dvojici Vasil Kirkov a Sebastian Korda. Také Zhizhen Zhang dnes ve dvouhře neuspěl proti nasazenému soupeři Karenu Chačanovovi a o víkendu se může plně soustředit na úspěch ve čtyřhře.

Humbert – Davidovich 6:1, 6:4

Šestadvacetiletý Hurkacz jako první v sezoně zaznamenal 10 výher na hlavním okruhu a dál míří za svým celkově 8. titulem. Vůbec poprvé může obhájit triumf z předchozí sezony a zároveň vyhrát jeden turnaj podruhé v kariéře.

V sobotu si o místo ve finále zahraje s domácím 21. hráčem světa Ugem Humbertem, kterého před měsícem vyřadil na Australian Open a ve vzájemné bilanci vede 3:0. Pětadvacetiletý Francouz porazil 6:1, 6:4 Španěla Alejandra Davidoviche a ani při svém třetím startu na Open 13 Provence nechybí v semifinále.

Chačanov se o druhé místo ve finále střetne s Grigorem Dimitrovem (h2h 0:3). Bulharský tenista si večer poradil 6:3, 7:6 s osmifinálovým přemožitelem Jiřího Lehečky Francouzem Arthurem Rinderknechem a poprvé ve 32leté historii turnaje jsou tak v semifinále všichni čtyři nejvýše nasazení tenisté.

Výsledky turnaje ATP 250 v Marseille


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Ronnyx
Tak ještě zbývá výhra Dimitrova a turnaj, který se hraje již přes 30let bude mít poprvé v závěrečné fázi čtyři nejvýše nasazené hráče.
Reagovat
Ianny
Tomášův deblovej parťák skončil v singlu taky, tak snad se jim vydaří čtyřhra, nejlépe až k titulu
Reagovat
Ondra979
no neda si nic delat, na HuHu jeste Tomas nema, to MEnsa s nim sehral lepsi zapas..ale zase dobra lekce a muze se hodit do budoucna
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist