Macháč v Dubaji vzdoroval Djokovičovi. Padl až v tie-breaku třetího setu

28. 2. 2023, 19:06
Aktuality 33
ATP DUBAJ - Tomáš Macháč v Dubaji dvě a půl hodiny trápil světovou jedničku a pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče, životní skalp si ale připsat nedokázal. Srbskému favoritovi podlehl v tie-breaku rozhodujícího setu a prohrál i šestý zápas s hráčem Top 20.
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč v Dubaji pošesté z posledních osmi pokusů prošel kvalifikací turnaje ATP, když o víkendu zdolal Maďara Mártona Fucsovicse a deklasoval Itala Mattea Arnaldiho, a zajistil si premiérový souboj s členem Big 4.

Dnes v prvním kole vyzval světovou jedničku a pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče a hvězdného Srba, který nastoupil poprvé měsíc po svém 10. triumfu na Australian Open, se nezalekl. 22letý rodák z Berouna trápil o třináct let zkušenějšího soka dvě a čtvrt hodiny, první skalp člena Top 20 se mu ale vybojovat nepovedlo.

Statistiky zápasu
Djokovič - Macháč
12 esa 6
8 dvojchyby 4
60 %
1. podání 'in' 60 %
72 %
úsp. 1. podání 64 %
55 %
úsp. 2. podání 50 %
42 winnery 36
38 nevyn. chyby 30
13/16 hra na síti 18/25
3/6 brejkboly 3/10
104 celkem bodů 90
čas: 2:26

V prvním setu Macháč neudržel hned druhý a třetí servis. Poprvé ještě zareagoval rebrejkem, ale podruhé se vrátit do hry o úvodní dějství nepovedlo.

Ve druhé sadě český tenista předváděl skvělý tenis. A přestože za stavu 3-0 a 40-15 neproměnil dvě šance na brejk, udělal jen 5 nevynucených chyb a po zlikvidování brejkbolu parádním winnerem za stavu 5-3 získal ve třetím ze čtyř soubojů s hráčem Top 10 set. 

Ve druhém gamu rozhodujícího dějství se Macháč s bolestivou grimasou chytil za pravé zápěstí a okamžitě si vyžádal pauzu na ošetření. A když pár minut po návratu na kurt prohrával 1-4, málokdo asi čekal nějaké drama. Macháč se ale nevzdal a favoritovi nakonec ve vyrovnaném duelu podlehl až po 2 hodinách a 26 minutách boje 3-6 6-3 6-7. V závěrečném tie-breaku už uhrál jediný míček.


"Hlavně chci všem poděkovat za skvělou atmosféru. Byla fantastická. Dubaj je rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších turnajů," děkoval Djokovič hlučnému publiku a vyzdvihl výkon svého soupeře.

"Tomáš dnes rozhodně nehrál jako 130. hráč světa. Předváděl skvělý tenis a zaslouží si za to obrovský aplaus," zatleskal 22násobný grandslamový šampion svému soupeři. "Dělal mi všechny možné problémy, mně se ale podařilo zařadit ještě vyšší rychlost a poradil jsem si s tím," komentoval Srb, jenž v Melbourne triumfoval i s trhlinou v břišním svalu.

"Několik týdnů jsem se potýkal se zraněním a zabralo mi to trochu času, než jsem si opravdu zvykl na držení rakety. Doufám, že s postupem turnaje se mi podaří zvýšit úroveň," uvedl Djokovič.


Tomáš Macháč (© Profimedia)Macháč si hlavní soutěž turnaje ATP zahrál pojedenácté v kariéře. Jeho maximem zůstává druhé kolo, do kterého se dostal pětkrát, naposledy loni v březnu v Indian Wells. Od té doby skončil počtvrté v řadě hned po úvodním vystoupení.

S hráčem Top 10 si zahrál počtvrté v kariéře, z toho podruhé se světovou jedničkou. Loni v Indian Wells nestačil na Daniila Medveděva. S členy Top 50 má nyní bilanci 1-9, jedinou výhru zaznamenal předloni v Davis Cupu proti tehdy 25. hráči světa Danielu Evansovi.

Přes těžké první kolo v Dubaji nepřešel ani jeden z dvojice českých tenistů. Jiří Lehečka včera rovněž ve třech setech podlehl Němci Alexanderu Zverevovi.



Djokovič, který loni skončil překvapivě ve čtvrtfinále na raketě Jiřího Veselého, vylepšil svou bilanci v Dubaji na 44-7. Svou neporazitelnost protáhl na 18 zápasů (letos na 13), od loňského French Open vyhrál 32 z 33 duelů.

35letý Srb včera zahájil rekordní 378. týden v čele světového žebříčku a po dnešním zápasu dostal od pořadatelů cenu připomínající mu tento historický zápis. "Když jsem jako malý kluk vyrůstal v Srbsku, snil jsem o dvou věcech: vyhrát Wimbledon a stát se světovou jedničkou. A byl jsem požehnán, že se mi oba dětské sny splnily."

Po dnešním odstoupení světové dvojky Carlose Alcaraze z Acapulca má jistotu, že na 1. místě minimálně další dva týdny setrvá. Ve  druhém kole ho vyzve Nizozemec Tallon Griekspoor.



10. výhru v řadě během 14 dní zaznamenal Daniil Medveděv. Po triumfech v Rotterdamu a Dauhá začal vítězně i v Dubaji, kde si bývalý lídr žebříčku poradil 6-4 6-2 s italským lucky loserem Matteem Arnaldim. O první čtvrtfinále v tomto dějišti se utká s Alexanderem Bublikem (h2h 5-0).

Vydřeným vítězstvím zahájil svůj debut Félix Auger-Aliassime, jenž zdolal 7-6 3-6 6-3 Maxima Cressyho. Američanovi, který v utkání trefil 27 es a spáchal 25 dvojchyb, oplatil po třech hodinách boje loňskou porážku z Wimbledonu. O čtvrtfinále na třetím turnaji v řadě si čtvrtý nasazený Kanaďan zahraje s Italem Lorenzem Sonegem (h2h 2-0).

Hubert Hurkacz dva dny po triumfu v hale v Marseille po boji zvládl vstup do turnaje v outdoorových podmínkách. Polský favorit půl hodiny po půlnoci udolal 3-6 6-3 7-6 lucky losera Alexandera Ševčenka, jenž nastoupil místo Andyho Murrayho, přestože byl v závěru třikrát dva míčky od porážky.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.855.495 dolarů
úterní výsledky (28. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Macháč (ČR) 6-3 3-6 7-6(1
Medveděv (3) - Arnaldi (It.) 6-4 6-2
Auger-Aliassime (4-Kan.) - Cressy (USA) 7-6(4) 3-6 6-3
Hurkacz (5-Pol.) - Ševčenko (-) 3-6 6-3 7-6(7)
Van de Zandschulp (Niz.) - Chačanov (6) 7-5 6-2
Čorič (8-Chorv.) - Evans (Brit.) 2-2 / skreč E.
O'Connell (Austr.) - Ruusuvuori (Fin.) 7-5 6-4
M. Ymer (Švéd.) - Passaro (It.) 6-2 6-3
Bublik (Kaz.) - Lazarov (Bulh.) 6-1 1-0 / skreč L.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Přesně takhle by dopadl Tomáš, kdyby hrál s dnešní verzí Djokoviče, která nedělala chyby a hrála agresivně.

Nedivil bych se, kdyby včera postoupil Macháč přes Djoka, tak dneska skončil na raketě Griekspoora, easy. I komentátoři to zmiňovali, a už prozřeli, že včera Novak hrál hluboko pod své možnosti. Však ten včerejší TB byl všeříkající.
Reagovat
darek.vrana
Záleží, co ti soupeř dovolí.
Reagovat
turista
Novak se po měsíci bez ostrého zápasu vždycky potřebuje rozehrát. A včerejší zápas to byla zkouška ohněm v níž byl nepřesvědčivý. Je ale neuvěřitelné jak s ním Macháč dokázal držet krok a za stavu 2:4 ve třetím setu mu ještě sebral podání a donutil Djokera k tiebreaku.
Reagovat
makro99
smile
Reagovat
darek.vrana
Dneska přesně, jak jsem očekával, další slavná prohra... Už by to chtělo někdy taky ale dotáhnout. Jak proboha může takovýhle hráč prohrávat s Durasovicem, Misolicem a podobnými týpky?? Dneska to kupodivu bylo docela dobré i na servisu, jinak spousty nádherných výměn a velká šikovnost. No, snad už Tomáš konečně někde prorazí. A hlavně doufejme, že ýápěstí bude ok.
Reagovat
turista
Tak po Leheckovi se v dobrém světle ukázal i Machač. Nerozehraneho Djokoviče dusil až do toho tiebreaku. Nemusíme mít obavy o náš mužský tenis. Akorát by se měl Machač oholit. Ty vousy mu prostě nesluší. Je to i nepraktické. Ale v dnešní době se to nosí.
Reagovat
frenkie57
Vypadá jak mladý starý, nebo naopak. Ale jinak jeho věc. Když to Kátě nevadí. Takový Benoit
Paire je v tomto jiná liga. Ten vypadá s tím plnovousem víc jak džihádista, než jako tenista.smile
Reagovat
Patik
Vypadal jak forest gump.
Reagovat
Baybay
Tomáš hrál výborně a hlavně pobavil! Hra pro diváky se taky cení. smile
Reagovat
Dobry-den
Tomáš se sice snažil, ale dopadlo to jako vždycky.

Djokovičovi stačilo zkoncentrovat se na klíčové míče a nebylo co řešit.
Prostě jako starý mazák to měl celé pod kontrolou, 3 sety dovolil jen proto, aby si ještě trochu zatrénoval a aby i soupeře nechal trošku zazářit, než mu v závěru přistřihl křídla...
Reagovat
Pe3k
FAA to chtěl mít dneska rychle z krku a tak soupeře vyřídil už za 3 hodiny...V prvním setu neproměněných 8 bb to bylo prostě bájo to sledovat, nakonec breaknul soupeře až po jeho dvojchybě ve 3. setu. Dále ho čeká Sonego, Zverev, Rublev a ve finále prasklina Ježíš, takže titul neočekávám.

Tomáš Makáč předvedl skvělý tenis. Ty jeho bh po lajně byly naprostý top, i Djokovic nechápal co se děje. Ve druhém setu jsem si říkal, že si chce Djokovic zahrát, ale chyba lávky, náš hráč světovou jedničku přehrával až komentátor nemohl uvěřit, že se mu daří držet mimo top 100. Mít kapku lepší servis celkem bych mu věřil na mnohem vyšší pozice. Potenciál tam je, tak uvidíme co letos předvede.
Reagovat
Nola
Machac hral velmi dobre, nechapem, preco sa tu znizuje jeho vykon, Novak sice nerozohrany, ale to by som nebrala ako bernu mincu

pri servise mi ten vas Tomas pripominal portugalskeho Souzu, to trasenie smile
Reagovat
bIbec
Mám trošku obavy z toho jeho zápěstí, aby zas nebyl na nějakou dobu ze hry.

Když sem viděl, jak u něho byl fyzio a tu jeho grimasu, tak mi zatrnulo.
Reagovat
bIbec
Ono to ani nemusí při fyzickém výkonu krátce po zranění moc bolet.
Pak se člověk probudí a zjistí, že ani nemůže bez bolesti otevřít dveře (moje zkušenost).

Trvalo mi měsíce, než to bylo celkem dobré. Něco přes rok než to bylo úplně cajk.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
byl to Djokovič thriller nebo Macháč thriller. Jsem z té upoutávky voĺako zmatený.smile
Ale hrát s Jokerem TB ve 3.setu je slušný počin, ať byly okolnosti jakékoli. Samozřejmě, že vyhraný TB by výsledek velmi vylepšil.smile
Reagovat
Torn
Špatný zápas to nebyl, ale zase tak fenomenální mi to nepřišlo. Komentátor z toho byl až moc unešený. :D

Spíš mi přišlo, že Djokoviče to moc nebaví. Hrál s dalším pro něj "neznámým" hráčem na turnaji, který pro něj není priorita. Mnohdy hra až trochu znuděná nebo laxní. S ohledem k tomu Tomášova hra vynikla.

Místy mi přišlo, že se Djokovič nechce víc snažit, protože měl pocit, že tohle snad stačí. Nevím no. Djokovič se měl na nějakou Dubaj vyprdnout a nechatto jiným. :D

Macháč zajímavá hra, ale mnohdy z toho dělal tak trochu divadlo. Nicméně velký mínus má za ten katastrofální vous. :D
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Naprostý souhlas.... tady se z toho zase dělá šok ala Buster Douglas vs Mike Tyson v Tokiu. smilesmilesmile

Ale celkem se tu člověk baví, nicméně občas je na místě odložit české růžové brýle. Však on ho Lehečka vrátí do reality.
Reagovat
elsky
Oni nějak jdou proti sobě? smile
Reagovat
Patik
Úplný súhlas mal som pocit ze Djokovic ani neriešil nejakú taktiku pred zápasom..ze proste ako to zahrám tak to zahrám hádam to bude stačiť na kvalifikanta.
Reagovat
Patik
Machac odohral dobrý zápas tie backhandy po čiare slušné ale Djokovic bol naozaj nerozohrany tie break si však postrazil no mam pocit ze ak tu stretne Medvedeva tak asi končí.
Reagovat
turista
Novaku Djokovičovi se v Dubaji zas až tak nedaří. Tam spíš zářil Federer.
Reagovat
Krisboy
Tomáš skvělej. Až do TB si Nole nebyl ničím jistej, v něm už satanužel dominoval. Ale ten game na 6:6 byl od Tomáše až exhibiční.

Bravo, Tome! smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Nole byl značně "nice" v interview po zápase.

Faktem ovšem je, že Machač měl všechno na raketě. Hrál s hráčem, který je kompletně nerozehraný a z formy vracející se po zranění. Špatná hra Djokovice nechala Tomáše vypadat lépe. Už když jsem viděl ty kraťoučké useknuté nožičky, bylo mi jasné, že ačkoli je Novak z formy, tak šlápne na plyn a prcka přehraje. Spíše to vypadalo, že chtěl na kurtu zůstat déle a rozehrát se.

Takže skutečně nechápu, proč se tu z toho výkonu Tomáše dělá něco víc, než je. Kdyby aspoň vyhrál.... Ale TB ukázal realitu.

Tomáš mi neni sympatický, i ten jeho výraz, který je skoro až nepřítomný (jako alkoholik), zanedbaný vzhled (žiletka je pro nej nejspíš sprosté slovo)..... Favorita už jsem si v ČR vybral a je jim "good boy" Lehečka. Snad ho bude drtit v budoucnu na kurtu.

Uvidíme jak se "neMacháčenko" namotivuje na turnajích nižší kategorie. Ale abych to zakončil pozitivně.... Voleje má dobrý a ten BH po lajně mu tam párkrát hezky padnul.
Reagovat
elsky
No tak aspoň že jste přiznal, že je to osobní. Anglický komentátor Vaše pohrdání Tomášovou hrou ani v nejmenším nesdílel.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Díval jsem se přes stanici, kde komentoval Jan-Michael Gambill, který mezi výměnami řekl, že vidí vůbec první zápas Macháče. Samozřejmě že pak může jeho hra vypadat jako highlight, ale kdo jeho kariéru sleduje pozorně, tak ví, že je to trochu vytržené z kontextu.
Reagovat
elsky
Já to viděl na T1, jméno komentátora nevím. Ale byl z něj dost hotovej a zjevně nebyl sám ????
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Což se nevylučuje s tím, co jsem napsal.... kdyby komentátor viděl jeho zápasy častěji, tak z něho tak odvařený nebude.
Reagovat
elsky
No já jsem je taky neviděl smile

Ale píšeme tady o tom zápase, ne? smile
Reagovat
George_Renel
Stačila první 4 slova čtvrtého odstavce a se ybztkem sis mohl ušetřit námahu.
Reagovat
Mark976
No vidíš a hezkou, úspěšnou holku má smile
Naopak Macháč je konečně taky někdo vtipný mezi těmi všemi stroji, nebo IG modely.
Úplně obyčejnej sympatickej chlap.
Reagovat
Nenela
Vousy sice hnusne, jinak sympos na max. Tenisovy nadsence, smir se s tim, ze ho nemas rad, ale my jo a nech nas si v klidu a miru myslet, ze Tomas dneska hral skvele a mel Noleho na lopate. Jo? Dik!smile
Reagovat
elsky
Nole předvedl brutální tb, ale Macháč sqěle. Bude zase v chlapech komu fandit!
Reagovat
Walda58
A odehrál dobrý zápas. Bravó a díky. Hezký zážitek.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist