Menšík debut na turnajích ATP k triumfu nedotáhl. V Dauhá podlehl ve finálové bitvě Chačanovovi

24. 2., 16:25
Aktuality 74
Jakub Menšík (18) má za sebou navzdory finálové porážce neskutečný debut v hlavních soutěžích turnajů ATP. Talentovaný teenager v Dauhá dosáhl na své první čtvrtfinále, semifinále a také finále na nejvyšším okruhu, ve kterém po nevyužitých setbolech podlehl 6:7, 4:6 zkušené světové sedmnáctce Karenovi Chačanovovi (27). Rodák z Prostějova bude v pondělí debutovat v TOP 100 žebříčku, ruský tenista získal svůj šestý titul.
Profily hráčů
Menšík svůj debut na turnajích ATP v triumf nepřetavil (© AFP)

Menšík – Chačanov 6:7, 4:6

Jakub Menšík v Dauhá debutoval v hlavních soutěžích turnajů ATP a po cestě do finále vyřadil čtyři hráče z elitní stovky žebříčku a zároveň tři bývalé šampiony této akce. Na jeho vynikající formu nenašli recept Alejandro Davidovich, bývalá světová jednička Andy Murray, nejvýše nasazený a pátý hráč světa Andrej Rubljov ani Gaël Monfils. V tomto týdnu si připsal své úvodní tři skalpy TOP 50 a ve finále proti světové sedmnáctce Karenovi Chačanovovi usiloval o další.

Ve více než hodinovém úvodním dějství se nedokázal prosadit na returnu a naopak musel řešit tři komplikace na vlastním servisu. Jediný brejkbol první sady odvrátil esem, o dvě hry později za stavu 2:3 prohrával na podání 0:30 a při následujícím gamu na servisu musel přes shodu.

Set přesto dovedl do tie-breaku a předvedl v něm parádní otočku z 0:2 na 5:2. Náskok však ztratil a poté se oba aktéři střídali v momentech, kdy byli jediný míček od zisku dramatické zkrácené hry. Do vedení šel nakonec zkušenější Chačanov, když po agresivním returnu proměnil svůj čtvrtý setbol a tie-break ovládl poměrem 14:12.

Ve druhé sadě se Menšík dostal do problémů hned v úvodním gamu a po chybě z bekhendu byl k vidění první a zároveň poslední brejk napínavého duelu. Talentovaný teenager se snažil manko zlikvidovat, ovšem ani ve druhém dějství si nedokázal vypracovat ani jednu brejkbolovou šanci.

"Karene, hrál jsi celý týden skvěle a titul si zasloužíš. Doufám, že v budoucnu sehrajeme další bitvy. Jsem zklamaný, že jsem dnes nevyhrál, ale byl to úžasný a nezapomenutelný týden. Byla tu celý turnaj parádní atmosféra a diváci mě vybičovali k takovým výkonům, bez nich bych to nedokázal," řekl poražený finalista během slavnostního ceremoniálu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Nejmladší finalista podniků ATP od triumfu Carlose Alcaraze v Umagu 2021 a nejmladší finalista v 31leté historii Qatar Open absolvoval svůj teprve třetí start v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu.

Při všech třech zazářil, na loňském US Open se probil z kvalifikace až do třetího kola a na letošním Australian Open coby kvalifikant dostal do pěti setů člena TOP 10 Huberta Hurkacze. V Dauhá startoval díky novému pravidlu pro hráče mladší 20 let (Next Gen Accelerator Programme).

Ještě před 25 měsíci hrál finále na juniorském Australian Open a od té doby zaznamenává stabilní progres mezi profesionály. Během sezony 2022 získal čtyři trofeje na okruhu ITF, loni přidal pátý a v Praze poprvé triumfoval na challengerech a teď se po fantastickém vystoupení v katarské metropoli poprvé posune do TOP 100 žebříčku, konkrétně na 87. příčku.

Menšík mohl v Dauhá navázat na lednový triumf Jiřího Lehečky a stát se už pátým zbrusu novým šampionem na okruhu ATP v letošním roce. Navázal by na Lehečku (Adelaide), Alejandra Tabila (Auckland), Luciana Darderiho (Córdoba) a Facunda Díaze Acostu (Buenos Aires).

Chačanov loni na konci září získal v Zhuhai svůj první titul po téměř pěti letech. Bývalý vítěz Masters v Paříži upravil svou finálovou bilanci na 6:2, i své osmé finále na nejvyšším okruhu odehrál na tvrdém povrchu.

Oba aktéry nyní čeká přesun do Dubaje. Menšík se v prvním kole utká s Bornou Čoričem a Chačanov s Alexejem Popyrinem, kterého v Dauhá vyřadil v semifinále.


Výsledky turnaje ATP 250 v Dauhá

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

74
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kubovi obrovská gratulace za výkony v celém týdnu a také k cennému finále! Je jako blesk z čistého nebe - ta neuvěřitelně vysoká úroveň hry od základní čáry, pokrytí kurtu, minimum UE, dělový servis, díky kterému měl Kača dojem, že hrál s I11ym, mentalita, a jak tu mamina trefně napsala, i chování při hře i vůči soupeřům, sympatické pozápasové proslovy na kurtu.

Proč nevyhrál finále? 1DF v TB, který vyžehlil, pak ale možná důležitější 2 nebo 3 FH inside-out namísto jiného řešení, možná inside-in, míč měl vysoko a času dost. K tomu trochu štěstíčka Kači, jeho pár pásek, přesto v rozhodujících chvilích byl Kača nepatrně lepší .

Ale, první finále, žádné nervózní výpaly, zmatky, prostě hra na nejvyšší úrovni a za sebou nechal Rubla, Klauna, ale hlavně skvělý dojem! Aspoň mě vyrovnaností výkonů obrovsky překvapil.
Jednoznačně hrál tenis na úrovni top10. Snad ho bude předvádět i nadále!
Reagovat
Kandinsky1
Snad už zůstane na ATP tour, na challengerech moc vyrovnané výkony nepodával.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, jen ať se brousí
Reagovat
Kaprik
Kubu ty velké zápasy (což jsou teď pro něj všechny ATP zápasy) opravdu baví a užívá si je. Ani jednou se vyloženě nesesypal.
Myslím si, že dnes hrála už roli i únava. Přece jen Kubova cesta do finále byla hodně náročná, zatímco Rus hrál asi jen polovinu gamů v Doha.
Reagovat
mamina
Jakub si zaslouží náš velký obdiv za to, jakým způsobem se na turnaji prezentoval. Nejen pěkným tenisem, ale i chováním a hlavně výsledky. Děkuji mu za krásné zážitky při sledování jeho cesty do finále. Nemusí být smutný z prohry, má toho ještě hodně před sebou. Velká gratulka a dík.
Reagovat
Ereinion
Vůbec nevadí, už to, že se takhle na začátku sezony dostal do TOP100, je obrovskej úspěch...jeho vývojová trajektorie je na úrovni nejlepších hráčů, jen tak dál
Reagovat
Krisboy
Přeju Jakubovi, aby si co nejdříve zahrál s Djokovičem nejen tréninkově, ale na turnaji.
Když bude hrát stále tak dobře, nebo ještě lépe, a Djokovič nebude třeba mít den, případně mu nebudou vonět jeho vlastní zbraně, kdoví...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Nola
Federer prehral prve dve finale, dava sa na znamost...... nakoniec bol najvacsou tenisovou ikonou svojej doby, este dodnes je, kto si dnes spomenie, ze prehral prve finale? nikto, vsetci vedia co dosiahol neskor
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Nola
Federer prehral prve dve finale, dava sa na znamost...... nakoniec bol najvacsou tenisovou ikonou svojej doby, este dodnes je, kto si dnes spomenie, ze prehral prve finale? nikto, vsetci vedia co dosiahol neskor
Reagovat
Krisboy
Myslíš, že sledujeme zrození nového Federera?

Reagovat
Nola
to zrovna nie, novy Federer sa uz nenarodi, nikto nevie hrat ako on, aj ked sa ho snazil Grigor a dArtagnan napodobnit, jednorucak asi vykape, co je sice smutne, ale zrejme nevyhnutne, mozno niekedy v dalekej buducnosti sa zrodi hviezda, ktora tento uder znova ozivi....

Jakub moze byt hviezda, bez toho aby sa na niekoho podobal, Federer bol pouzity ako priklad, ze prve prehrate finale nie je vobec na skodu
Reagovat
Martan1
Nová vycházející hvězda je 17 letý Brazilec jménem Joao Fonseca. Kdo ho viděl hrát, tak mu to musí být jasný. To je budoucí drtič grandslamů.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jedno je každopádně jasný - v 17 není jasný nic
Reagovat
Nola
ale je, kde sa na neho hrabe Mensik, ktory ma o rok viac a uz ma cenne skalpy vo svojom portfoliu
Reagovat
Nola
ano, to je, podla medii a prehnaneho hype istotne..... da sa vobec zrovnat s Alcarazom, ktory v jeho veku bol majitelom niekolkych challengerov? Chalan moze byt sikovny, ale bez WC, ktore dostava vdaka sponzorovi a tomu, ze je domaci hrac, by o nom nebolo az tak pocut. Chalan nevyhral ziadny challenger, a uz je nova vychadzajuca hviezda....
Reagovat
Pe3k
lol
Reagovat
kolapse
Kubooo paráááda, poslední krůček nevyšel ale čekají jiné trofeje
Děkuji za penízky za celej týden
AŤ SE DAŘÍ NA AMERICKÝCH BETONECH !!!!
Reagovat
frenkie57
Koukám, že dvouhra a čtyřhra mají společný ceremoniál.
Reagovat
baba
ta Anička to teda zvorala pěkně, je mi jí hrozně líto, těch šancí už mít moc nebude. Ale zase má skalp Swiatek- a to se počítá
Reagovat
baba
Kuba hrál výborně, klobouk dolů, prostě to byl naprosto vyrovnaný zápas, kde rozhodlo pár míčků. Na 18 let to je obdivuhodný výkon, nezklamal....
Reagovat
Walda58
Ale dobrý smile
Reagovat
frenkie57
Trofej fakticky reprezentativní...
Reagovat
frenkie57
Chudák Anna...
Reagovat
Walda58
smile byla blízko
Reagovat
Dobry-den
Té dvojchybě v TB nerozumím, vždyť se tu neustále opakuje, jak je Kuba mentálně silný. Do té doby neměl jedinou DF, stejně tak v předchozích dvou zápasech.
Reagovat
frenkie57
Taky je to jenom člověk.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Kandinsky1
Jako kdyby Djokovič nikdy neudělal DF v TB.
Reagovat
George_Renel
Pozitivní zprávou je to, že tejpování je pouze preventivní.
Reagovat
Krisboy
Nevadí, Kubo!!! I tak seš největší borec!
Reagovat
Marie9
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Pokud je největší tak proč odešel jako poražený? Váš komentář nedává smysl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ty seš taky největší a nejseš vítěz
Reagovat
frenkie57
Utkání v podstatě rozhodla jedna blbá DF a jedno ztracené podání. Jinak to byl hodně vyrovnaný mač. Kuby je mě líto, ale pevně věřím, že ty úspěch přijdou a to už v této sezóně. Kubo díky za pěkné tenisové zážitky!
Reagovat
d@ve
Škoda toho TB, no. Ale pro Kubu tento týden ohromná zkušenost.
Věřím, že takových velkých finále Kuba ještě odehraje hodně.
Reagovat
Marie9
Díky Kubovi za parádní turnaj, jeho zápasy byly u nás doma svátkem a ani v tom posledním i přes porážku nezklamal. Bravo Jakube, jen tak dál.
Reagovat
tenisjebozi
Kuba měl dobrý turnaj tak snad příště dokonce vyhraje
Reagovat
FandimRF
Blahopreji vyborne hre ruskeho tenisty a porazce ceskeho jelimanka.
Reagovat
SpacialRecognition
slabý trolling, tak na 2/10.
Reagovat
com
to bude asi druhej Berdych Mam aspon 3/10?
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Proč trolling? Každý přece může fandit komu chce, jen proto, že jsem Čech, taky našim sportovcům automaticky nefandím.
Reagovat
d@ve
Tak je snad markantní rozdíl mezi tím někomu nefandit a někoho bezdůvodně dehonestovat.
Každý soudný člověk si toho všimne.
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Označit někoho jelimánkem je dehonestace? Tak jestliže je mladý a bez zkušeností, tak je to naopak poměrně výstižné označení
Reagovat
Kandinsky1
Ano.
Reagovat
Krisboy
Opravdu si myslíš, že jsme všichni úplně blbí?
Reagovat
Levinest
Přečti si nick......
Reagovat
Nola
tak prve finale sa nemusi hned vyhrat, ma iba 18, ziadne protekcne dieta, ktore by dostavalo nejake vyhody s WC, len fanatici, to nikdy nepochopia, radsej prehrat prve finale a poucit sa, pracovat na sebe a pomalicky rast, za mna klobucik, ako hral na celom turnaji, ti fanatik RF
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Za jelimana seš tu ty
Reagovat
com
nejspis posledni game
Reagovat
frenkie57
jj, poslední šance pokusit se o téměř nemožné, vzít Rusovi servis.
Reagovat
SpacialRecognition
Ten Rusák taky ale má neskutečnou kliku v důležitých chvílích.
Reagovat
Kaprik
To má. I páska mu neskutečně přeje .
Kubovi to štěstí přijde taky. Pokud ne dnes, tak jednou určitě :)
Reagovat
Marie9
Jedeme dál. Kubo pooooojď!
Reagovat
dadaft
škoda
Reagovat
EllNino
debl za stavu 5:4 bohužel rozhodl :/
Reagovat
frenkie57
Je to tak, DF v tu nejblbější chvíli. Uvidíme, co se bude dít dál. Pokud Jakub zůstane 100% na servu, tak by to mohl dotáhnout do dalšího TB, protože mám dojem, že Rusovi servis nevezme.
Reagovat
EllNino
asi je po všem
Reagovat
d@ve
Jj, té ojedinělé dvojchyby v TB je fakt škoda.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Debl přišel v blbou chvíli, ale nebyl to jediný moment, co rozhodl. Vždyť i ten TB skončil 12:14.
Reagovat
Kandinsky1
Nechápu tento názor. To je jak tvrdit, že penaltový rozstřel, který skončil 13:12, rozhodla neproměněná penalta ve třetí sérii.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
com
tak to rozhodne jeden micek
Reagovat
dadaft
no, bývaly časy na tenisportálu, kdy by tady bylo u takového zápasu už 50 komentů ............... ale možná zrovna hraje někdo, kdo by ty časy mohl vrátit
Reagovat
Nenela
Taky si rikam....
Reagovat
GaelM
Taky bývaly časy, kdy tenisportál vypadal a fungoval normálně... souvislost samozřejmě čistě náhodná.
Reagovat
Kaprik
Celý týden bylo řádově víc komentářů u zápasů žen než u Jakuba. Překvapilo mě to už v týdnu, že je ženský tenis populárnější :)
Reagovat
dadaft
jo, ženský tenis tady má slušnou podporu, samozřejmě hlavně díky letité kvalitě českých hráček
Reagovat
Kandinsky1
Klasičtí fanoušci úspěchu
Reagovat
dadaft
klube se z toho pěkný mač
Reagovat
elsky
Chačanov zatím dobře..
Reagovat
elsky
Až na tu síť
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist