Menšík slaví první výhru na akcích ATP a premiérový skalp TOP 50! V Dauhá si vyšlápl na Davidoviche

20. 2., 14:17
Aktuality 31
Jakub Menšík (18) pokořil další dva velmi důležité milníky. Talentovaný teenager absolvuje v Dauhá svůj debut v hlavních soutěžích na turnajích ATP a při své premiéře porazil 7:6, 6:4 nasazenou pětku a čtvrtfinalistu posledních dvou ročníků katarské akce Alejandra Davidoviche (24). Po prvním skalpu TOP 50 zabojuje o své premiérové čtvrtfinále na nejvyšším okruhu, do cesty se mu postaví bývalá světová jednička Andy Murray (36).
Menšík slaví první výhru na turnajích ATP a také premiérový skalp TOP 50 (© Profimedia)

Menšík – Davidovich 7:6, 6:4

Jakub Menšík si před 25 měsíci zahrál finále juniorky na Australian Open a od té doby se soustředí na profesionální tour, na které se okamžitě prosadil. Během sezony 2022 posbíral čtyři trofeje na okruhu ITF, loni v Praze poprvé triumfoval na challengerech a v létě zazářil postupem z kvalifikace do třetího kola US Open.

Výborně si počíná i v aktuálním roce. Po finále na challengeru v Canbeře se probil z kvalifikace do druhého kola Australian Open a vedl v něm 2:1 na sety proti členovi TOP 10 pořadí Hubertovi Hurkaczovi. Do Dauhá dorazil s letošní bilancí 11:3 a po semifinále na challengeru v bahrajnské Manámě a zvládl úvodní zápas i při svém třetím startu v hlavních soutěžích na nejvyšší úrovni.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Premiérové vystoupení v hlavní fázi turnajů ATP zahájil cenným skalpem čtvrtfinalisty posledních dvou ročníků katarského podniku ATP 250 a nasazené pětky Alejandra Davidoviche. Proti o šest let staršímu Španělovi figurujícímu na 24. místě zaznamenal své první vítězství nad hráči TOP 50 hodnocení, na nějž potřeboval tři pokusy.

Po pondělním vyřazení Víta Kopřivy poslední český zástupce na turnaji musel v úvodním dějství dvakrát likvidovat manko brejku, jeho zkušenější protivník dokonce podával na vedení 1:0 na sety. Menšík mu však nedovolil sadu ukončit a získal ji poměrem 7:3 v tie-breaku. Druhé dějství odstartoval český talent brejkem a jedinou komplikaci musel řešit v závěrečném gamu, ve kterém esem odvrátil brejkbolovou hrozbu.

Menšík pokořil prvním skalpem TOP 50 a premiérovým vítězstvím v hlavních soutěžích podniků ATP dva velmi důležité milníky a udělal další krok k debutu v TOP 100 žebříčku. V live pořadí po postupu do druhého kola poskočil na 110. místo.

O své první čtvrtfinále na hlavní tour bude usilovat ve středečním souboji s bývalou světovou jedničkou Andym Murraym. Dvojnásobný šampion a loňský finalista zdolal 6:1, 7:6 Alexandreho Müllera a dočkal se svého prvního vítězství od října a také konce série šesti porážek.


Výsledky turnaje ATP 250 v Dauhá

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Kuba má Múru,
Múra má Kubu!
super!
Reagovat
Pe3k
No Můra má dost dobrý return, nevím jestli jeho styl hry bude Jakubovi sedět.
Reagovat
Krisboy
Já jsem chvilku koukal, Muller podával tragicky. S Kubou to Sir tak snadný mít nebude. Ten matchball byl výmluvnej.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bude sedět nebude bych asi moc neřešil. 1.ATP výhru má, nikam nespěchá... Teď si může dobře zahrát a o motivaci má postaráno. S Jokerem už je to poslední člen Big4 s kterým si reálně ještě může zahrát a třeba ho dokonce i porazit. Pokud ne, bude mít na co vzpomínat a i zkušenosti se mu do budoucna určitě hodí.
Tenis není jen o výhrách, jakkoli by měly být cílem.
Reagovat
HolyMotors
Krásně řečeno
Viděl jsem ten zápas s Fokinou a přišlo mi, že Fokina hrál solidně. Skoro bych řekl, že líp než Andy v současné formě. Ten zápas s Kubou vidím hodně otevřený.
Reagovat
Nola
len aby mu to nevliezlo do hlavy ako vlani Leheckovi, stale je to GS sampion a byvala NO1, to sa mu bude uplne inak hrat ako proti Fokinovi.....
Reagovat
Kandinsky1
Tohle by ho spíš mělo o to víc namotivovat.
Reagovat
Kandinsky1
Menšík před Dauhá nehrál žádný turnaj ATP, ani kvaldu
Když nepočítáme GS.
Reagovat
Preview.lover
hrál kvalifikaci v Bělehradě (ATP250) v roce 2022
Reagovat
Kandinsky1
Aha, já to hledal od loňska, kdy začínal cca na 400´ místě.
Tam si ho tehdy vytáhl Djokovič, po tom, jak ho zaujal na nějakém juniorském GS, co ?
Reagovat
GaelM
Spíš ho zaujal tím, že se ho veřejně zastal, když ho Australani vyhodili jak kdyby tam přišel krást
Reagovat
Blondie
Juchuchu!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rišár, paráda, nádhera!
Reagovat
Oin
Proti Kukuškinovi mu to nešlo, ale tohohle Rusáka si vychutnal.
Reagovat
Pe3k
Gratulace. Koukal jsem na druhý set. Další kolo je hratelné, tak snad to klapne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jen se bojím, že do něj Muller nepustí legendární Múru
Reagovat
Dobry-den
Gratulace, čekal jsem to, čtvrtfinále by mělo být povinností!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pohled na mušketýra Rišára je pohlazení po tenisové duši. Nádhera! Ten bude chybět převelice. A klobouk dolů i za to, jaké soupeře ve svém věku loni porazil.
Reagovat
makro99
Menšík zvedl hozenou rukavici a jde do čela Next Gen rankingu :)
No. 44 v Race
Reagovat
George_Renel
Šel si za tím pěkně, jen mě znepokojují ty tejpy.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky jsem si říkal, že má tu ruku dost oblepenou
Reagovat
Kaprik
Mně se na něm nejvíc líbí ta jeho slušná mentální vyrovnanost. Nesložil se, když servíroval proti breakballu ke konci druhého setu. A nesložil se ani na svém matchballu a dopodával to
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A nesložil se, ani když mu upír písknul dvojdopad, který nebyl. Hlavně, ať mu tahle dobrá schopnost výdrží.
Reagovat
makro99
Na Aktualne to komentovali takto: "Jakub Menšík vracel podle názoru umpirového rozhodčího kraťas po druhém dopadu, což opakovaný záběr potvrdil."
Reagovat
Kaprik
Byl to dvojdopad, vracel jsem si to.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pochubuju, viděl jsem rám. Ale viděl jsem jen jednu opakovačku. Chtělo by to přiblížení, ale podle mě byla už raketa pod míčem.
Reagovat
Krisboy
Naštěstí Fokina je poslední dobou marnej, ale i tak gratulace!!!
Teď už to půjde jako po másle.
Reagovat
Bira
Gratulace veliká! A příští kolo bude také hratelné!!
Reagovat
Ereinion
Ten jeho vzestup je fakt raketovej...na můj vkus by mohl hrát trochu víc útočněji, parametry na to má. Ale tohle je samozřejmě taky funkční
Reagovat
Tomas_Smid_fan
On je chytrej, hraje co potřebuje. Jindy chodí na síť poměrně často a je celkově agresivnější. Dneska to nebylo potřeba.
Reagovat
Levinest
Skvělý počin. Gratulace a hodně štěstí v dalším kole
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist