Miami: Řádení Petkovicové, maratón Šarapovové a parádní obrat Clijstersové

30. 3. 2011, 08:18
Aktuality 11
WTA MIAMI - Na Floridě řádí Nemka Andrea Petkovicová. Po světové jedničce Wozniacké vyřadila i Jankovičovou a s Šarapovovou si zahraje o finále. Ruska má za sebou tří a půlhodinový maratón, v němž zdolala Dulgheruovou. Ze stavu 1-5 ve třetí sadě se dostala Kim Clijstersová, než po pěti odvrácených mečbolech udolala Ivanovičovou.
Andrea Petkovicová

Andrea Petkovicová zažívá skvělý vstup do sezony. Zahrála si finále v Brisbane a čtvrtfinále na Australian Open. Nyní po krátkém útlumu řádí v Miami, kde po skalpu světové jedničky Wozniacké vyřadila i bývalou nejlepší tenistku světa Jelenu Jankovičovou a postoupila již do semifinále.

Přitom třiadvacetiletá rodačka z Bosny a Hercogoviny do čtvrtfinálového zápasu nevstoupila ideálně. V prvním setu, který v závěru přerušil déšť, uhrála na returnu pouze čtyři fiftýny a prohrála jasně 2-6. Do druhého dějství ale nastoupila s jinou taktikou; předváděla odvážné výměny od základní čáry, odvrátila čtyři brejkboly a plná energie vyrovnala.

O tři roky starší Srbka se v rozhodující sadě ujala vedení 4-2 a přiblížila se čtvrtému letošnímu semifinále. Petkovicová však vyhrála poslední čtyři gamy, včetně závěrečného, ve kterém se šlo přes sedm shod.

Pro německou reprezentantku je to tak první turnaj, na kterém porazila dvě hráčky první světové desítky. "Jen jsem potřebovala více času, zkušeností a herní stability," řekla Petkovicová, jež vítězství oslavila tradičním tanečkem 'Petko dance'. "Je to můj vítězný tanec a cítím, že fanoušci ho chtějí vidět stejně jako mou hru. Snažím se je pobavit," uvedla hráčka, která se v pondělí 
premiérově posune do první světové dvacítky.

"Hodně si teď věřím. Věděla jsem, že můžu porážet i ty nejlepší soupeřky. Ten čas teď přišel," říká Petkovicová.

O nečekané finále se utká s 16. nasazenou Marií Šarapovovou, kterou letos v Melbourne porazila. Ruská tenistka ve čtvrtfinále ztratila hodně sil s Alexanderou Dulgheruovou, i navzdory podvrtnutému kotníku, 17 dvojchybám přibližně 70 nevynuceným chybám a deseti ztraceným servisům zvítězila po třech a půl hodinách 3-6 7-6 7-6.

Dulgheruová se proti tradičně agresivně hrající Šarapovové výborně bránila a první set nečekaně vyhrála. Třiadvacetiletá Ruska za celý zápas ze sedmnácti gamů na servisu udržela jen sedm a hodně kazila i ve výměnách. Přesto v tie-breaku druhé sady vyhrála 10-8, byť málem přišla o vedení již 6-1. 

Rozhodující dějství nabídlo plno zvratů. Šarapovová neudržela vedení 4-2 a o dva roky mladší Rumunka za stavu 5-4 podávala na nečekané vítězství. Ruska si navíc podvrtla kotník a musela být ošetřována. Po dohodě s fyzioterapeutem se na kurt vrátila a navzdory bolestem si vzala ztracené podání zpět, aby nakonec po dlouhých třech a půlhodinách zvítězila 3-6 7-6 7-6.

Totální kolaps předvedla Ana Ivanovičová. Srbská tenistka v duelu teprve 4. kola vedla nad Kim Clijstersovou ve třetím setu už 5-1 a 40-0 při podání soupeřky, nakonec ale nevyužila ani jeden z pěti mečbolů a po celkem sedmnácti zahozených brejkbolech prohrála 6-7 6-3 6-7.

Třiadvacetiletá Srbka po zápase zničila několik raket a kurt opouštěla se slzami v očích. "Je těžké se s tím vyrovnat, měli byste vidět moje rakety," litovala Ivanovičová. "Měla jsem pocit, že jsem nic špatného neudělala. Měla jsem šance, ale Kim hrála opravdu moc dobře. Držela jsem s ní krok a mohla vyhrát... Z takové porážky jsem moc zklamaná," dodala bývalá šampionka French Open. 

"Myslím, že protože jsem na okruhu několik let chyběla, mám teď velkou chuť se o vítězství rvát do posledního míčku," uvedla Clijstersová, jež letos byla v podobné situaci, jen v roli poražené. Ve finále turnaje v Sydney vedla proti Na Li v prvním setu 5-0, aby nakonec ve dvou sadách padla.

- WTA PREMIER MANDATORY MIAMI -
(USA / Florida, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
úterní výsledky (29. 03. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Clijstersová (2-Belg.) - Ivanovičová (19-Srb.) 7-6(4) 3-6 7-6(5)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Petkovicová (21-Něm.) - Jankovičová (6-Srb.) 2-6 6-2 6-4
Šarapovová (16-Rus.) - Dulgheruová (26-Rum.) 3-6 7-6(8) 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
test pohlaví by prokázal, že je to MUŽ ...... !!!!!!!!!
Reagovat
VlS
Matěji, včera jsi tu psal, že tě nenapadá, čím by Radwaňska mohla Zvonarevě ublížit. Koukám na to, a už jsem to zjistil. Může ji totálně uspat :-))
To není kritika ženskýho tenisu, to je kritika toho, co Radwaňska předvádí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Vera hrála celý zápas (až na výtečnou hru na síti) celkem průměrně až podprůměrně a stejně to vypadá, že to bude na Radwanskou s přehledem stačit. Vede 7:5, 5:2, dva breaky navrch.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nakonec 7:5, 6:3. Radwanska je solidní hráčka v tom smyslu, že podává vyrovnané výkony a málokdy prohrává s níže postavenými hráčkami, ale na úplnou špičku absolutně nestačí, ledaže soupeřka hraje tragicky, jako Schiavone před dvěma dny.
Reagovat
VlS
Poměr vítězných míčů 27:5 pro Zvonarevu, to hovoří jasně.
Reagovat
smazaný uživatel
Však také výsledek zápasu mohl být daleko jednoznačnější. V prvním setu měla Vera raný break vedla 2:0, pak shoda při podání soupeřky, nebyla tedy zas tak daleko od dalšího breaku (+ myslím, že si to tam vyházela sama) a v dalším gamu vrátila Agu do hry tím, že odehrála hrůzostrašnou hru při vlastním podání (dvě dvojchyby a dvě nevynucené chyby). Pak dva gamy za sebou nebyla pomalu schopna returnovat podání Agy do kurtu. Ale co, vítězství je vítězství. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jen podotýkám, že v prvním tiebreaku to bylo 8:6, ne 10:8.
Reagovat
smazaný uživatel
Když se začne Marie trochu dařit, musí přijít podvrknutí, doufám, že to nebude nic vážnýho a bude to pěkný souboj s Andreou. Má jí co oplácet, ikdyž Andrea hraje perfektní tenis.
Reagovat
BooOoo
bohužel letošní výsledek z AO hovoří za vše v prospěch Petkovic a to mě velmi vadí, protože Petkovic je pro mě nejméně oblíbenou tenistkou .. je až k politování, že ji cestou pavoukem turnaje nikdo neporazil
Reagovat
smazaný uživatel
Andrea mi nějak extra nevadí, ale fandím Marii.. budu jí držet palce.. na druhou stranu se mi líbí taneček Petkovic když vyhraje.. je to pěkný.. a originální, ikdyž to pochytila nejpíš od Blanky Vlasic..
Reagovat
VlS
Mě na Petkovič vadí její daleko tlumenější výkřiky daleko míň, než řev vuvuzely Marie. Doufám, že vyhraje Andrea.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist