Nadal: 10. titul? Pro mě jeden z nejcennějších!

12. 6. 2017, 08:38
Aktuality 49
"La Décima" neboli jubilejní desátý triumf na pařížské antuce je pro Rafaela Nadala jedním z nejvzácnějších. Loni totiž Španěl z grandslamového Roland Garros odstoupil kvůli zraněnému zápěstí a zbytek roku prožil v nejistotě, jestli se ještě vrátí do vrcholné formy.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Nejen, že se Nadal dokázal znovu stát antukovým králem, ale jeho výkony byly možná ještě dominantnější. Cestou za triumfem v Paříži neztratil ani set a prohrál jen 35 gamů. "Na papíře to vypadá, že to bylo dost lehké, ale nebylo," řekl Nadal po nedělním finálovém vítězství nad Švýcarem Stanem Wawrinkou.

Už při vyhlášení na dvorci Philippe Chatrier říkal, že French Open je jeho srdcovou záležitostí. "Nervy a adrenalin jsou tady na jiné úrovni. S ničím se to nedá porovnat. Tenhle turnaj je pro mě magický a jsem za všechno šťastný," řekl.

Od loňského zranění se ale hodně trápil. Měl pochybnosti, jestli dokáže znovu dosáhnout na Pohár mušketýrů. "Prošel jsem si složitým obdobím a je skvělé ho znovu držet v náručí. Pro tohle jsem tvrdě makal a tenhle desátý titul je jedním z nejcennějších, které jsem dokázal získat," řekl jednatřicetiletý rodák z Mallorky.

Váhu triumfu umocňuje fakt, že po sezoně skončí v roli trenéra jeho strýc Toni Nadal, který provází každý jeho tenisový krok odmalička. "Je se mnou od mých tří let. Udělali jsme moře práce a bez něj bych deset titulů neměl," řekl Rafael Nadal.

Právě jeho strýc stále věřil, že 'Rafa' může znovu na antuce vládnout. "Loni v listopadu, když zase mohl naplno trénovat, jsem mu říkal, že musí dostat do bývalé formy forhend a zlepšit servis, aby se zase stal šampionem a antukovou jedničkou. A tohle je výsledek," pronesl Toni Nadal.

Strýc přinesl při vyhlášení synovci na kurt repliku poháru s nápisem La Décima (Deset) ve velikosti originální ceny, kterou si Nadal může nechat. Jako vůbec první vítěz v dějinách si z Paříže odvezl nezmenšený Pohár mušketýrů.

Rafael Nadal si vylepšil bilanci na Roland Garros na 79 výher proti pouhým dvěma porážkám, což znamená rekordních deset titulů. "Každý je pro mě důležitý, některé víc, jiné míň, ale každý je jedinečný," uvedl patnáctinásobný grandslamový šampion.

Potvrdil ale, že ten desátý je přeci jen o něco vzácnější. "Z mnoha důvodů. Třeba, že už je mi jednatřicet a už jsem vyrostl," usmál se Nadal a tradičně zvedl obočí nad pravým okem. "A taky proto, že jsem hrál skvělý tenis," dodal.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

49
Přidat komentář
vrabejka
Proč už ho Toni nebude trénovat?
Reagovat
smazaný uživatel
Bude šéftrénerom v Rafovej akadémii...Hlavným trénerom Nadala bude Moya..Každopádne, na RG si myslim, ze bude mať stále svoje miesto. Koniec koncov antuková sezóna je v Európe a to má Toni z Mallorky všade do 2hod letu.
Reagovat
Krisboy
Protože už všechno umí.
Reagovat
kubiik
Jako fanda Rafy mám neskutečnou radost z toho, co dokázal a doufám, že to není labutí píseň. Je starej dobrej Rafa zpátky? Na to bych si ještě počkal. Ano výsledky na betonech na začátku roku byly dobré, nicméně až na antuce podle mě získal zpět tu svou vítěznou mentalitu a sebedůvěru, která mu možná chyběla ve finále AO, kde mi přišel, jako kdyby nevěřil že může vyhrát (přecejenom to byly téměř 3 roky od posledního GS). Na antuce nabral výbornou formu, ale i přes úspěch na FO, byla vidět ona popsaná nervozita, kdy jakoby nevěřil tomu, že může vyhrát - začátky zápasu s Thiemem a Stanem. No teď to po dlouhé době dokázal a je možné, že z něho spadl obrovský balvan. Nicméně bych bral s rezervou zlepšený BH. Agresivní BH už předváděl v sezóně 2008. Vzpomínám si, že už tenkrát se říkalo, že se z něj už nebojí zaútočit a dokáže zahrát pěknou bombu, což dokazoval i např. v ao09. A když byl ve formě, tak mu bh nedělal problém, když si naopak moc nevěřil, hrál ho opatrně. Teď si věří a je to vidět. Stejně tak zázračný servis na us10...kam se potom poděl? Proto bych nerad podléhal nějaké euforii ze zázračného BH nebo momentální formy. Třeba FH stále nebyl, takový jaký býval. Ale aby to nevyznělo celé nevyznělo nějak negativně...samozřejmě jsem neskutečně rád za 10. titul, je to něco neskutečného a doufám, že to Rafovi opravdu pomůže vrátit se zpět. Nicméně klidně oželím další Wimbledon, nejraději bych Rafovi přál ještě úspěch na AO, aby tam nezůstal u 1. :) Nicméně nevadilo by mě na zbylý 2 GS finále s Rogerem :) Škoda, že do Paříže nejel. S Rafem by nejspíš padl také, ale pokud by nebyl ve stejném pavouku, neviděl bych důvod, proč by nemohl být ve finále. I když vzhledem k věku jeho rozhodnutí plně chápu a občas bych byl rád, kdyby i Rafa dostal trochu rozum a vykašlal se třeba na Barcelonu. Antuka je sice k jeho kolenům šetrnější, ale to neznamená, že je úplně neškodná. Čili takovej zápřah na antuce není v jeho věku a stavu úplně ideální. Letos to ovšem bylo vykoupeny získáním dávky sebevědomí. Takže hurá na Wimbledon!
Reagovat
TheRoyalBlue
Prvý krát som tohto športovca uvidel v reklame na KIU, mohol som mať tak 12r. Tenis som nesledoval - vedel som, že existujú nejaký Roddick, Hewitt či Safin a samozrejme hlavne Federer, ktorý bol niečo ako Schumacher v F1. Práve asi to ma odrádzalo od tenisu. Vtedy som sledoval i hrával futbal, no dopočul som sa, že ten Nadal z tej reklamy má hrať zápas s Federerom. Bolo to finále RG 2006, to som už mal 13. Až s prekvapujúcim napätím som ten zápas sledoval a po ňom bolo jasné, kto bude môj obľúbený tenisový hráč.

Už v začiatkoch svojho fandenia som počúval - neznesiteľne héka, zdržuje hru, podvádza, dopuje, škrabe sa v zadku, hrá špatný tenis, vyzerá ako opica, nikdy nevyhrá veľké tituly inde ako na antuke, kariéru skončí v 28r. Veľká časť týchto komentárov pochádzala od fanúšikov a sympatizantov RF. Samozrejme ma nijako neodradili od toho, aby som fandil Rafovi. Skôr naopak, o to viac som tomuto pranierovanému športovcovi chcel fandiť. (Na druhej strane, o to viac som neznášal RF. Našťastie som časom zistil, že nie všetci priaznivci RF sú blbci, že RF je skvelý tenista a bohužiaľ, že aj Nadal má v radoch svojich fanúšikov blbcov a provokatérov.) Zrejme to bolo z takej tej pubertálnej potreby identifikovať sa s niekým silným, no zároveň mne v čomsi blízkym. Tiež som zbožňoval to nasadenie, tú vôľu a nezdolnosť a užíval som si, keď sa jej darilo zvíťaziť nad chladnou ľahkosťou a suverenitou RF. Pritom sám som bol skôr utiahnutý a hanblivý než výbušný či temperamentný. Zrejme som vo svojom idole našiel niečo, čo som v sebe nosil skryté, ale zároveň som aj v tých Rafových OCD symptómoch a úsmevnej rozpačitosti pri rozhovoroch, ktoré nápadne kontrastovali s jeho hernou istotou, videl niečo ďalšie zo seba. Dokonca aj to tempo medzi výmenami - mama, učiteľky a vychovávateľky mi vždy vyhadzovali na oči, že som pomalý ako lekvár. Skrátka, nejakým spôsobom sa v tejto osobnosti a v tomto športovcovi poskladali vlastnosti, ktoré som si zamiloval.
Reagovat
TheRoyalBlue
A čo je na tom všetkom najúžasnejšie? Že ten obdiv k nemu pretrval taký, aký bol na začiatku. Už som starý na to, aby som si takto idealizoval nejakého športovca (ći vôbec hocikoho) a takto sa s ním identifikoval ako vtedy vo svojich 13 rokoch s Nadalom, no naďalej prežívam voči nemu všetky tie emócie späté s fandením. Spolu s ním som si prešiel zdolávanie všetkých tých posmeškov, pochybností a prekážok. A páni, že to teda bola jazda (a stále ešte neskončila!). Všetky tie zranenia, sklamania, pády... a predovšetkým znovuzrodenia a nové výšiny. Nie sú to len tie pokorené méty, o ktorých by som kedysi ani nesníval, ale tá úžasná cesta plná smútku, hnevu, napätia a potom o to sladších radostí. Ďakujem Ti Rafa a ďakujem Ti KIA za tú reklamu!
Reagovat
mats23
+1
Reagovat
smazaný uživatel
Pekny ;)
Reagovat
janek_da
No a koupil sis tu KIA? Jinak sry, nejsi jeho fanoušek.
Reagovat
Krisboy
Borec všech borců. ClayGod & ClayGOAT. La Decimátor. Uvidíme, jak mu půjde tráva a hlavně hardy v létě a v Novém Yorku. Vamos!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Niektoré veci na zamyslenie:

Prvú päticu hráčov na svete tvorí: 30r, 31r, 32r, 30r, 35r.
V prvej tridsiatke nie je žiadny tínedžer.
V prvej šestdesiatke nie je žiadny tínedžer.
V prvej tridsiatke je len jeden hráč mladší ako 21 rokov, Zverev.
V prvej 40ke sú len dvaja hráči mladší ako 22 rokov, Zverev a Kachanov.
Zástupcovia mladej a nastupujúcej generácie Raonic a Goffin majú už 26.

a teraz:
V prvej 29ke je 14x tridsiatnik
V prvej 40ke je 21x tridsiatnik.
Len 6 hráčov z prvej 34ky má menej ako 27 rokov!!!
Len 2 hráči z prvej 42ky majú menej rokov ako Jirka Veselý.
Reagovat
smazaný uživatel
* menej ako 26r.
Reagovat
Ereinion
A také ještě žádný hráč narozený v 90.letech nevyhrál Grandslam...hráč narozený 80.letech vyhrál GS poprvé už v roce 2000 (Safin)...
Reagovat
Franky
tak toto ti musim uznat ze je neuveritelne...nvm ci je to tym ze je ta big 4 plus dalsi ako Berda,Wawro atd... tak silna alebo proste tou nevyraznou slabou mozno lenivou novou generaciou. Chodim hrat tenis k Hingisovi v KE a povedal mi ze mlady skoro vobec uz nechodia hrat zajem je maly a skor sa venuju telefonom a vysedavaniu po baroch ako sebadiscipline a makaniu na sebe...Myslim ze je to vseobecny trend
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda, ze sa nedá nasimulovat súboj Rafu z RG08 vs RG17..To by mohol byt dobrý zápasík s neistým koncom...

Naopak tituly z 11 a 14 sa zdajú byť celkom vydreté oproti týmto spanilým jazdám.
Reagovat
a.magerova
A komu bys fandil?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalovi!..:)

Mladý Rafa bol v obrane neprekonatelný, vyberal neuveritelné veci v defenzíve, behal ako zajac..

Ten starši je zas doraznejší v útoku, agresívnejší...Bolo by to na 5 setov..:)
Reagovat
a.magerova
Ale přece jen jednomu víc, takže kterému?
Reagovat
Stan_Borowitz
Já doufám, že by s přehledem vyhrál ten letošní. Je dobře, že i na antuce se tenis vyvíjí tam, kam se vyvíjí.

Toto už se nikdy nesmí opakovat: https://www.youtube.com/watch?v=5wDd-uDKlZ0
Reagovat
smazaný uživatel
Nepodceňoval by som toho chlapca z 08. Vyhral RG, Queens, WImbledon a OH na harde. Ale tenis sa naozaj za 10 rokov vyvinul a išiel smerom hore, to bez debaty.

Apropos, to čo bolo za výmenu, prečo vyzerala tak ako vyzerala?..To hral Chang Lendlovi na nervy, alebo o čo sa snažil?..
Reagovat
fialka
opisoval Vysoké Tatry. :D
Reagovat
Stan_Borowitz
To je z toho slavného zápasu ve 4. kole na FO 1989, kde Chang získal svůj jediný GS titul. Lendl byl totální favorit, nikoho ani ve snu nenapadlo, že by mohl prohrát...

Částečně to Chang dělal proto, že trpěl křečemi, ale hlavně v tom byla asijská lstivost, vyváděl tím Lendla z rytmu a znervózňoval ho, jednu chvíli i podával spodem nebo taky na podání Lendla při svém mečbolu udělal první SABR (vlastně SABM) několik desítek let před Rogerem. Lendl udělal dvojchybu a prohrál...
Reagovat
Krisboy
Chang byl pěknej šmejd. Tuším že to byl Courier, kdo si na něj taky stěžoval.
Reagovat
Stan_Borowitz
Francouzi mu pak chvíli říkali The Trickster... ale Ivan Hrozný se projevil jako formát. Sám Chang pak řekl, že když o pár týdnů později potkal Ivana ve Wimbledonu, bál se, jestli nedostane přes hubu, ale Ivan mu místo toho poblahopřál k titulu z RG...
Reagovat
Krisboy
On mu dokonce Hroznýš dával i nějaké rady, když Michael začínal, takže zřejmě ještě před oním FO'89. Takže o nějaké nevraživosti asi opravdu nemůže být řeč. Ivan byl naprostej profík, Chang nedělal nic proti pravidlům, tak to tak asi bral. Nicméně byl pro mě (Chang), jakožto velkého fanouška tenisových devadesátých let, jeden z nejméně oblíbených.
Reagovat
smazaný uživatel
Changa jsem nesnášel, když ho Courier ve čtvrtfinále US Open 95 v koncovkách vystřílel tím svým baseballem, slavil jsem jak blázen. Měl jsem teda vsazeno na Jimmyho, výhru i 1-4.
Reagovat
kubiik
Osobně byl pro mě top Rafa z rg 08. Zaútočit uměl už tenkrát, ovšem obrana byla v té době dle mě určitě lepší.
Reagovat
Stan_Borowitz
tenisu. Doufám, že rok návratu králů ještě nekončí...

Jen taková malá reminiscence z porady realizačního týmu JV před AO 2017:

Od: Stan_Borowitz 15.01.2017 09:25
Cítím v kostech finále snů Federer - Nadal...

Od: Krisboy 15.01.2017 09:49
... Roger AO nebo Wimbledon, Rafa desátou Paříž a p. Berdych US Open. Víc ke štěstí nepotřebuju :D

Stan_Borowitz 15.01.2017 09:53
Jj, a příští rok J1rka čistý Grand Slam. Rod Laver a Jiří Veselý. To se hezky rýmuje.

Zatím jde vše podle plánu...
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
janek_da
Osobně si myslím, že Berďa ten USO nedá, že ho vezme rovnou J1rka. Příští rok kalendářní GS a bude nový pojem VeSlam
Reagovat
Stan_Borowitz
Drobné odchylky od plánu se tolerují. Například nahrazení spojky "nebo" spojkou "a" nebo jak píšeš.
Reagovat
janek_da
jj, je důležité počítat s náhodami anebo je naopak vyloučit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Bez toho nejsou pozitiva ani sociální jistoty.
Reagovat
Herbert_Hoover
J1rkanimal :))
Reagovat
janek_da
:)
Reagovat
turista
No tak pak se logicky taky musí vrátit nahoru Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
prala jsem Standovi a znechucene jsem se obcas jukla na livko. Cekala jsem poctive na obrat a vlastne ani nemela cas se do toho trochu vlozit cernou magii. ;-) Stale jsem si rikala, ze ten uz docela zdecimovany Rafa prece nemuze byt tak dobry... no, dostala jsem pekne za usi! :-)) Nahodne jsem totiz (ve zpravach ci kde) videla ten predposledni ruzek. Zatmelo se mi pred ocima. Protoze kdyby zadny, tohle BYL kralovsky balon! Rafa JE kral! :-) A na rozdil od turisty si myslim, ze ten desaty titul jsme potrebovali vsichni. Z ruznych duvodu.. :-)))
Reagovat
babolat.cz
co dodat!
Reagovat
turista
I jako velký příznivec Novaka Djokoviče musím uznat, že Rafa si tu třešničku na dortu plně zasloužil. Stan nepředvedl ani 10% výkonu z finále 2015, kdy vyhrál. Rafa výborně podával, výborně returnoval a to i nepříjemným krosbekhendem s horní rotací, hrál útočně i zezadu, jeho topspiny dělaly Stanovi velké potíže, a kromě zabijáckého forhendu po čáře byl také pokud se vydal na síť stoprocentně úspěšný. Je to výzva pro soupeře. Novak až se dá dohromady tak ho v budoucnu může dohnat v počtu titulů, utéct mu v tisícovkách, ale těch 15 Rafových GS už asi nedá. V GS tam už Rafa tou patnáctkou vykopal příkop, který už je pro Djokera asi nepřekonatelný. Nezbývá než velká gratulace Rafovi a bezmezný obdiv!
Reagovat
janek_da
Rafa na fotce říká "Nedám!"
Reagovat
sprchon
A tak se taky stalo. Rafael nedal.
Reagovat
fialka
A čo takto napísať aj niečo podrobnejšie o zápase?
Reagovat
babolat.cz
to snad není třeba, to bylo něco tak úžasného, že každý viděl a kdo nekoukal, toho tenis asi nezajímá.
Reagovat
a.magerova
http://sport.idnes.cz/rafael-nadal-finale-ohlas-strycek-toni-dxw-/tenis.aspx?c=A170611_201143_tenis_tie
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak já jsem to třeba nestihl. Přijel jsem z Prahy, chtěl jsem si pustit čtvrtý set, a ono už bylo po zápase...
Reagovat
a.magerova
Pusť si zápas zpětně... my si doma můžem pustit 48 hodin zpětně cokoli, co bylo v televizi, včetně otravných reklam.... ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Dám si nějaké rozšířené highlights na youtube. To je u zápasů, které nesleduju naživo, nejlepší. Vypustím hluchá místa a vidím jen špičkový tenis, skoro žádné UE a samé winnery...
Reagovat
babolat.cz
tak kromě pár gamů prvního setu, to můžeš vidět celé jako highlights :-)
Reagovat
Rip.win
to myslíš vážně?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist