Nadal ani Alcaraz nesplnili kritéria pro olympiádu. Požádají ITF o výjimku či divokou kartu?

2. 12. 2023, 03:00
Aktuality 29
Rafael Nadal (37) ani Carlos Alcaraz (20) nesplnili kritéria pro účast na olympijských hrách v Paříži v roce 2024. Pro oba grandslamové šampiony však existuje cesta, jak si v areálu Rolanda Garrose pod pěti kruhy zahrát. Každopádně se budou muset spolehnout na dopis adresovaný Mezinárodní tenisové federaci, v němž vysvětlí, proč nesplnili počet startů v Davisově poháru.
Profily hráčů
C. Alcaraz a R. Nadal (© AFP)

Pro start na olympiádě je nutné se v jednom olympijském cyklu zúčastnit při dvou různých příležitostech Davis Cupu, pro hry v Paříži je potřeba být členem týmu alespoň jednou v roce 2023 nebo 2024. Nadal hrál Davisův pohár naposledy v roce 2019, kdy Španělsko triumfovalo. Alcaraz se v nejprestižnější mužské týmové soutěži objevil pouze loni.

Jelikož Španělsko dostalo coby pořádající země divokou kartu přímo na finálový turnaj ročníku 2024, ani jeden z hvězdných Španělů nemá šanci se v Davis Cupu představit dříve než po skončení olympiády.

Nadal ani Alcaraz tak nesplní toto kritérium pro účast na olympijských hrách. Pro oba však existuje cesta, a sice poslat žádost o výjimku či divokou kartu přímo Mezinárodní tenisové federaci (ITF).

Jakým způsobem budou pravděpodobně žádat o start?

Alcaraz může svůj případ obhájit několika způsoby: nemá možnost v roce 2024 hrát Davis Cup (před olympijskými hrami), Španělsko skončilo už ve skupinové fázi letošního ročníku a je mu teprve 20 let. ITF údajně bere věk tenisty v potaz, jelikož mladí hráči obvykle nedostávají tolik příležitostí svou zemi reprezentovat. Kromě věku může stejný důvod použít i Nadal.

Nadal to bude mít s žádostí nejspíše o něco jednodušší. Od poslední olympiády v Tokiu, která byla odložena o rok a uskutečnila se až předloni, se velmi často trápí zdravotně, dokonce musel cestu do japonské metropole zrušit. Následně už v srpnu kvůli zranění chodidla ukončil sezonu 2021. Po úspěšném návratu v roce 2022 si ve Wimbledonu přivodil zranění břišního svalu a ve zbytku sezony odehrál jen čtyři turnaje.

Pro majitele 22 grandslamových trofejí skončila letošní sezona hned v lednu. Rodák z Manacoru si ve druhém kole Australian Open zranil kyčel a o několik měsíců později se podrobil operaci. Nyní se připravuje na další comeback a odehraje svou pravděpodobně poslední sezonu kariéry. Původně měl v plánu se vrátit už během nedávno skončeného finálového turnaje Davis Cupu, jenže domácí Španělsko se do čtvrtfinále neprobojovalo. V tuto chvíli je potvrzen návrat během lednového australského léta.

Nadal bude muset každopádně doložit lékařské záznamy. Mezinárodní tenisová federace se bude také zajímat o jeho historii v reprezentaci, s čímž nebude mít coby pětinásobný šampion Davis Cupu žádný problém.

Důležité je také zmínit, že v pavouku o 64 hráčích má ITF rezervována dvě místa pro olympijské či grandslamové šampiony. Nadal ovládl singl na olympiádě v Pekingu 2008 a může se pochlubit 22 grandslamovými vavříny, Alcaraz je vítězem US Open a úřadujícím šampionem Wimbledonu. Žadatel o toto místo se musí nacházet v TOP 400 singlového pořadí (Nadal je nyní na 663. místě) a nesmí překročit stanovenou kvótu hráčů (čtyři) pro jednu zemi. Pokud by se v žebříčku výrazně propadl Andy Murray, může být dalším žadatelem. Brit získal zlato ve dvouhře dokonce dvakrát a má tři grandslamové trofeje.

 

Snová čtyřhra

Alcaraz a Nadal se s největší pravděpodobností na ITF obrátí. Jedním z důvodů může být Alcarazovo přání si v Paříži společně zahrát čtyřhru. "Byl by to splněný sen. Nejen vyhrát zlato ve dvouhře či čtyřhře, ale nastoupit po boku idolu. Takový zážitek by byl pro mě výjimečný," uvedl Alcaraz.

Nadal nebude chtít o olympijské hry přijít. Zaprvé se konají v jeho svatostánku v areálu Rolanda Garrose, kde je se 14 triumfy rekordmanem. Zadruhé by byly jeho nejspíše poslední v kariéře. "Chtěl bych si olympiádu ještě jednou zahrát. Každý ví, že tyhle hry miluju. S Carlosem jsem zatím čtyřhru vůbec neprobíral, ale jsem pro a byla by to pro mě další motivace."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Alien
Cože?
Reagovat
arvncr
Nadal, pokud mu to zdraví dovolí, by určitě na OH startovat měl - je nejen tenisová, ale vlastně i olympijská legenda (zlato z deblu i singlu), navíc se bude hrát v "jeho" areálu. A důvody jeho absence v DC jsou objektivní. Alcarazovi bych ale divokou kartu ani jinou výjimku nedával, argumentovat u něj nízkým věkem je nesmysl, když je už přes rok španělskou jedničkou, takže určitě důvod, proč nereprezentoval, nebyl ten, že by nedostal od domácí asociace šanci, ale zkrátka neměl zájem. Je mi ale jasné, že vzhledem k zákulisním tlakům (jak se říká ve fotbale, "silnější pes m*dá") Alcaraz na OH startovat bude.
Reagovat
Kozoroh
To by bylo krutě ironické, kdyby Nadal nemohl kvůli absenci v DC hrát olympiádu v areálu RG.
Reagovat
turista
Měli by je tam pustit oba dva.
Reagovat
turista
Asi se to vyřeší tím, že dostanou divoké karty.
Reagovat
street4
Mimo Tema!

https://www.sportskeeda.com/tennis/news-novak-djokovic-refuse-doping-test-davis-cup-match-says-international-tennis-integrity-agency

Muze mi nekdo vysvetlit, proc se na Nolehi poradal takovy hon, kdyz vlastne nic neprovedl?
Reagovat
turista
Protože mnoha vlivným lidem Novak leží v žaludku a nejsou sto zkousnout, že sebere téměř všechny statistické rekordy.
Reagovat
street4
Blby je, ze ho zlynčovali, ale na pravou míru to potom nikdo neuvedl. To uz se nikomu psat nechce.
Reagovat
Fandina
Vlivným lidem je nějaký Nole ukradený. Nic z něj nemají.
Reagovat
turista
Měl jsem na mysli vlivné lidi v tenisovém prostředí.
Reagovat
Nola
Nole je vlastne sam vplyvny clovek Fandi, alebo o tom pochybujes?
Reagovat
Nola
mozno kvoli tomuto:

https://firstsportz.com/tennis-news-novak-djokovic-russell-brand-elon-musk-labeled-high-risk-by-moderna-hired-former-fbi-agent-to-track-them/
Reagovat
peek
Co je to za divnou podmínku? Účast na OH by měla být podmíněna jen a pouze sportovními výkony. Tečka.
Reagovat
Pe3k
Nesplnili podmínky? Tak to by je měli vyhostit ze země
Reagovat
George_Renel
Nemyslím si, že by měli dostat výjimku či WC dva Španělé. Alcaraz je mladý, na olympiádu si může počkat až splní regulérní podmínky.
Reagovat
double10
už to nechlastej :D
Reagovat
Krisboy
A ty radši nevylézej z tý díry, ve který jsi byl doteď zalezlý a veřejně se nevyjadřuj. Děláš rodičům ostudu.
Reagovat
double10
tak sorry, ale vyřadit naprosto nesmyslnym pravidlem legendu a top 2 hráče světa? to je degradace turnaje, můžou ještě vyřadit Djoka, že není očkovanej a Medvedeva s Rublevem, že jsou z Ruska a nemusí se to vůbec hrát
Reagovat
Patik
Holt ci sú to hlúpe pravidlá stale platia pre každého..je to len ich problém a nikoho iného..ci si svetová jednotka alebo tisícka.. Z pohľadu fanúšika možno strata ale tak co už nemal sa zraniť alebo v Alcarazovom prípade mal ísť na Daviscup..nech znášajú následky..a byť to Djokovic ešte by si ňaňom aj média pochutnali.
Reagovat
Krisboy
Reagoval jsem jenom na styl tvé reakce. Diskusní příspěvky typu "už to nechlastej", přip. "už to nehul" považuju za jedny z nejhloupějších, které je možno v diskusích číst.
Reagovat
double10
mimochodem u Rubleva a Medvedeva bych to jeste jakz takz chapal...
Reagovat
Mantra
no a je to pořešené, vyjímky jsou vždy špatné! v čemkoliv a kdykoliv!
Reagovat
Krisboy
Jestli budou hrát na OH nebo ne, je úplně jedno. Velká škoda ale je, že toho spolu moc neodehráli a zřejmě už ani neodehrají. Vidět jejich konfrontaci v plné formě obou bych si moc přál.
Reagovat
Patik
Alcaraz by ho teraz rozsekal.
Reagovat
Krisboy
To asi ano, ale o tom můj příspěvek nebyl.
Reagovat
Berny
jn to tak byva kdyz nekdo 11 mesicu marodi :) dost mozna by ho vetsina profi tenistu rozsekala vetsinu márodných legend, kteri 11 mesicu nehrali regulerni zapas :).

Nicmene kdyz byli oba zdraví, tak ho zatim rozsekal jen Rafa 6:2 6:1 (madrid11)a poté ho Carlos (at ho mam velmi rad) neporazil(IW22) ani kdyz mel Rafa unavovou zlomeninu zebra :). Musel cekat na svou prvni vyhru 2:1 kdyz Rafa se vracel po unavove zlomenine (Madrid22)

tak jsem zvedav jak ho Alkoš rozseká, nekdy v plné síle :)
Reagovat
turista
Rozseká ho. Vždyť rozsekal i Novaka Djokoviče ve Wimbledonu.
Reagovat
wojtop
Rozsekanie by vyzeralo inak, to bol tesny 5-setovy zapas, tak naco prehanat?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist