Nadal byl vyhlášen hráčem roku. U fanoušků je nejoblíbenější stále Federer

25. 3. 2009, 21:57
Aktuality 3
V Miami dnes proběhlo udělování cen ATP za rok 2008. Nejlepším hráčem uplynulé sezony byl poprvé vyhlášen Nadal. Nejvíce ocenění, dvou, se však dostalo znovu Federerovi, který je stále nejoblíbenějším hráčem u fanoušků.
Rafael Nadal

Nejlepším tenistou minulého roku byl v Miami vyhlášen první hráč světového žebříčku Rafael Nadal. Přerušil tak čtyřleté panování Rogera Federera ze Švýcarska, který přesto i letos získal dvě trofeje. Popáté za sebou získal v anketě mezi hráči cenu Stefana Edberga za vystupování a vyrovnal rekord švédského tenisty, po němž je ocenění pojmenováno. Rodák z Basileje navíc pošesté za sebou vyhrál i hlasování fanoušků.

"Jsem za dvě ceny moc rád. Je pro mě důležité příkladně vystupovat a doufám, že tím dávám inspiraci nové generaci," řekl Federer, kterého prý podpora fanoušků motivuje do další práce.

Hlasování fanoušků:
nejoblíbenější hráč:
1. Roger Federer (Švýc.) 26.6%
2. Rafael Nadal (Šp.) 22.8%
3. Novak Djokovič (Srb.) 7.8%
4. Fernando Gonzalez (Chile) 6.2%

nejoblíbenější deblový pár:
1. Bob a Mike Bryanovi (USA( 27.8%
2. Nestor/Zimonjič (Kan./Srb.) 16.0%
3. Bhupathí/Knowles (Ind./Bah.) 11.4%
4. Björkman/Ullyett (Švéd./JAR) 9.7%

Nadal se v uplynulé sezoně stal prvním hráčem od Björna Borga v roce 1980, který dokázal vyhrát jak Roland Garros tak Wimbledon. Celkem získal na okruhu ATP osm titulů a pomohl Španělsku k triumfu v Davisově poháru.

Nováčkem roku byl v Miami vyhlášen Japonec Kei Nišikori. Devatenáctiletý tenista získal v loňském roce v Delray Beach senzačně svůj první titul a ve světovém žebříčku se posunul o 200 míst na 63. příčku. Během sezony získal také skalp hráče Top 10 Ferrera a na US Open postoupil do osmifinále. Rok zakončil jako nejmladší hráč první stovky pořadí.

"Skokanem" roku byl vyhlášen předloňský nejlepší nováček roku Jo-Wilfried Tsonga z Francie, který se z 43. místa žebříčku posunul na šestou pozici. O titul Skokan roku se ucházel také dvacetiletý Argentinec Juan Martin Del Potro, který zaznamenal podobný posun - z 50. příčky poskočil na devátou.

Cenu Arthura Ashe za charitativní činnost obdržel Američan James Blake. Titul Comeback roku byl udělen dvaatřicetiletému Němci Raineru Schüttlerovi, který se především díky semifinálové účasti ve Wimbledonu vyšvihl z chvostu první světové stovky na 30. místo.

Nejlepším deblovým párem sezony bylo vyhlášeno kanadsko-srbské duo Nestor/Zimonjič. V oblíbenosti u fanoušků však zůstali až za bratry Bryany.

- ceny ATP za rok 2008 -

Hráč roku 2008:
Rafael Nadal (Šp.)

Deblový tým roku 2008:
Daniel Nestor a Nenad Zimonjič (Kan. a Srb.)

Nováček roku:
Kei Nišikori (Jap.)

Skokan roku:
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.)

Comeback roku:
Rainer Schüttler (Něm.)

Cena Arthura Ashe (za charitativní činnost):
James Blake (2008)

Cena Stefana Edberga (za vystupování):
Roger Federer (Švýc.)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
No doufám, že ho to motivuje do další práce... Miami před námi, tak držíme palce..C'mon...
Reagovat
smazaný uživatel
GO ROGER !!!
Reagovat
smazaný uživatel
jj,no Roger totiž už ví jak porazit nadala,takže doufám že v miami to potvrdí!!! come on mr. perfect!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist