Nadal: Djokovič je nejlepší hráč v historii, není o čem debatovat

20. 9. 2023, 13:07
Rozhovory 80
Rafael Nadal (37) připustil, že Novak Djokovič (36) je nejlepší hráč historie. Bývalý první hráč světa a majitel 22 grandslamových trofejí, který se zotavuje po operaci kyčle a doufá v návrat na kurty v příštím roce, to prohlásil v rozhovoru pro deník AS.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

"Čísla a statistiky hovoří jasně. A on má čísla a statistiky lepší než já. Všechno ostatní jsou jen pocity, co se vám líbí a co ne. Ale čísla zpochybnit nejde," prohlásil Nadal v připomínce, že Djokovič získal rekordních 24 grandslamů.

Zatímco Nadal kvůli zranění kyčle a následné operaci ukončil sezonu už po porážce ve druhém kole lednového Australian Open, Djokovič si došel pro trofej pro vítěze v Austrálii, Paříži i před několika dny v New Yorku, kde vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

"Z pohledu statistik je Djokovič nejlepší hráč v historii. To je bez debat," přidal Nadal. "Samozřejmě se na to každý může dívat jinak a říkat, že já měl mnohem víc zranění a on štěstí a tak dále. Ale i to k tenisu patří. Takže já Novakovi můžu pouze pogratulovat k tomu, co všechno dokázal, a rozhodně mě to netrápí," zdůraznil Nadal, že on zdravotní problémy jako výmluvu používat nechce.

"Říkal jsem to v době, kdy rekord v počtu grandslamů patřil mně. Říkal jsem to, když se na mě Djokovič dotáhl a říkám to i teď, kdy mě překonal. Je to, jak to je, a co bylo, to nezměním. Jsem opravdu nad míru spokojený s tím, co jsem dokázal," uvedl.

Nadalovi jen tak nikdo nevezme status antukového krále. Na nejpomalejším povrchu posbíral většinu svých trofejí, jen grandslamové French Open ovládl 14krát, což se zdá jako nepřekonatelný rekord. Úspěšný byl ale i na dalších majorech, dvakrát vyhrál Australian Open a Wimbledon a čtyřikrát US Open.

Rodák z Manacoru se rozpovídal o vynucené pauze a dalších věcech v nedávném rozhovoru pro televizní stanici Movistar Plus. Více statistik členů Big Three najdete v našem aktualizovaném článku Debata o GOAT.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

80
Přidat komentář
Hook2424
Že to někdo řeší...
Chápu, že třeba v boxu nebo jiných bojových sportech to dobře zní, nikdy neporažený šampion!
V Tenise je důležité, co je teď a tady.
Historická sláva Vám zápas nevyhraje!
Větší rolí je oblíbenost, než tabulkové součty!
Reagovat
Nola
:D nikdy ma tema GOAT nezaujimala, ale ked si clovek precita, niektore prispevky tak fakt zasne, jesitni chlapi su stado, ktore neide nijak zastavit .....

a co tak spomenut, len aby ste si tu znovu dokazovali svoje velke ega :

kto bol oblubenejsi Agassi alebo Sampras? smile
Reagovat
Semi
Antukový král tedy rozhodně jen jeden!!!
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, Thomas Muster! smile
Reagovat
turista
To ne. Jednoznačně Rafa Nadal.
Reagovat
turista
To i Novak Djokovič má na antuce o několik procent vyšší poměr vyhraných zápasů než Muster. Má i mnohem víc velkých antukových titulů než Muster.
Reagovat
darek.vrana
Nejvíce antukových titulů, a to s přehledem, má Jarda Drobný smile.
Reagovat
turista
Víc než Nadal?
Reagovat
Amputace
:D
Reagovat
kubiik
Nevím, co se řeší. V drtivé většině ti největší šampióni bývají egoisti. Takže si nedělám iluze, že i můj největší oblíbenec Rafa nebude pěknej ješita smile Ale stejně tak i Federer, nebo Djokovič. Samozřejmě v normálním životě můřou být rodinně založení, být s nima fajn pokec atd, ale jak jde o tenis, tak každej z nich by chtěl být tím nejlepším. Bez toho by nedosáhli toho čeho dosáhli. Kdo je nejlepší? Statisticky jasně Djokovič. Pro hodně lidí bude navždy Federer i kdyby Djokovič měl třeba 40 GS. Pro mě je to Nadal, protože od první chvíle, kdy jsem ho viděl hrát (rok 2004), tak hned upoutalmou pozornost. Ano mám rád tu jeho bojovnou hru. Doběhnutí neskutečných míčů, banana shot atd. Takže ať už se s koncem kariéry rozhodne jakkoliv, tak každopádně díky Rafo za ty krásný roky a památný bitvy s Djokem i Fedexem. Kloubou dolů před všema 3. Co víc si přát jako fanda tenisu, než zažít tuhletu érusmilesmile
Reagovat
Tennisfan77
K banana shotu.

Když pominu fakt, že ten úder vypadá opravdu dobře a Nadal jej měl perfektně zmáknutý, paradoxně se domnívám, že ve většině případů předcházel banana shotu extrémně špatný úder soupeře. Kdyby to hráli borci pořádně, tak banana shot nemůže přijít.

Je takový můj point. smile
Reagovat
kubiik
Hele těžko říct, často to hrál v běhu z pozice, kdy by to byl proti většině hráčů vítěznej úder. Jasně někdy tam zakroutil banán se složitější pozice, kdy ho někdo vyhnal z kurtu, někdy to bylo z pozice lehčí. Ale to máš často, že někdo zahraje např. kratší úder a soupeř z toho vykouzlí winner. Jak říkáš, vypadalo to dobře a to je asi to hlavní
Reagovat
Tennisfan77
To ano, ale i trenéři co znám vždy říkají, že minimálně volej musí být prostě finisher, to co vidíš dneska, zejména ty prohozy, 90% to jsou vyloženě pokažené údery. Protože dobrý volej ti nevrátí ani Alcaraz s Nadalem dohromady.
Reagovat
kubiik
Jasně, ale Rafa banán nehrál jenom po soupeřově horším voleji. Kolikrát to byl soupeřův bh ven z kurtu zahraný někde od základní čáry. Že volej musí být finisher je pěkná teorie, ale praxe je poněkud jiná. Hráči jsou jenom lidi a ti dělají chyby. Kdyby bylo všechno strojově bez chyby tak by byl tenis nuda. To máš jak s penaltou, ta se přece nedá chytit jenom špatně kopnout Kdyby je teda všichni kopali dobře, tak by byl penaltovej rozstřel nekonečnej...
Reagovat
turista
Banana forhend Nadala je úder, který patří do historie tenisu stejně jako Panenkova penalta dloubákem do historie fotbalu. Občas se to někdo snaží napodobit.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Pavol
A čo nech si doplní každý sám. smile Ja si doplním narcis smile
Reagovat
Roger_fans
Sranda keby Federer vyuzil 2x 40:15 na servise bolo by 22 22 22. Djokovic ale vyuzil to slabsie obdobie tenisu, ked bol Federer a Nadal na vrchole kolko ziskal GS 1 alebo 2 ?
Reagovat
Usm
to je dobrej vtip, to spíš Federer už jen páběrkoval a AO 2017+2018 může děkovat Djokovicovi, že šel na dva roky objímat stromy, jinak by po 30ce vyhrál skoro kulový
Reagovat
Pe3k
Co to meleš?
Reagovat
Usm
kolik GS Federer získal od roku 2011, kdy byli na vrcholu Nadal a Djokovic? A rozhodně v roce 2011 nebyl Federer věkově za zenitem
Reagovat
Pe3k
Takže 4 gs jsou podle tebe kulový? Federer toho po 30 nevyhrál moc, protože proti sobě měl dva nejlepší hráče historie v nejlepším věku...
Reagovat
Usm
3GS z těch 4 vyhrál v době, kdy Djokovic objímal stromysmile Což samozřejmě Djokovice nikterak neomlouvá, jeho blbost - tady někdo psal, že Federer měl mít 22GS kvůli těm dvou promhraným matchbalům, na druhou stranu jich taky mohl mít 18, kdyby Djokovic neblbnul, tak by asi vyhrál i AO2017 a 2018
Reagovat
Pe3k
Ovšem to nebyl jediný zápas, který prohrál s dvou matchbolů. US open 2010, US open 2011 a pak Wimbledon 2019 ty US byly semi, ale to je fuk. To, že Djokovic a Nadal připravili Federera o více než 10 gs je nepopíratelné. Mohl toho vyhrát více i méně. Roger po 30 vyhrál přes 30 titulů z toho 4 gs a to vše v éře Djokovice a Nadala.
Reagovat
Usm
US Open 2011 - to bylo semifinále, kde je psané, že by ve finále Nadala porazil? Kor když v té době začínal mít z Nadala docela slušný mindrák
Reagovat
Pe3k
Neumíš číst? Jasně jsme napsal, že ty US open byly semi.
Reagovat
Tennisfan77
Federer měl v roce 2011 třicet tvl. smile

Co měl vyhrávat, však do roku 2011 vyhrál 70 titulů.
Reagovat
Tennisfan77
Djokovič těží z konkurence mnohem více. Federer byl od roku 2015 na sklonku kariéry, pak se mu podařilo pár majstrštyků, ale i tak to nebyla nějaká kontinuální dominance. Nadal na Djokoviče nemá od roku 2013 - mimo antuku.

Si představ, že by Djokovičovi vyrostli v roce 2015 dva Alcarazové (jako Federerovi Nadal s Djokovičem).

Kolik by toho asi tak vyhrál hm?

O genialitě Djokoviče nikdo nepochybuje, ale nikdo mi nevymluví, že ten hráč neměl do letoška konkurenci, však si sbírá GS s prstem v nose a borci typu Tsitsipase s Ruudem jsou ve finále GS jenom do počtu.
Reagovat
peRFect
Je to tak. Zároveň i Novak měl pár krizovek, kdy jak sám říká, chtěl s tenisem končit. Vždy se ale našel někdo, kdo ho přesvědčil, dodal správnou mentální rovnováhu. Ano, jeho čísla jsou fantastická a dost možná je ještě vylepší. Ale z tohoto pohledu jsou fantastická čísla celé Big3, protože kdokoliv jiný jim za posledních 20 let z hodně velké dálky kouká na záda...Roger měl dle mého velkou nevýhodu v tom, že získal rekordy velmi brzy. Tzn. ten motor být ještě lepší už není takový, hovořím o tom drobném rozdílu, který tě žene dopředu. Kdežto Rafa s Novakem dva se drali na vrchol. Aspekt čtyř dětí taky udělá dost...sám mám dvě a ten sportovní drajf zcela opadl. I na profíka to musí mít vliv. Takže pro mě je Roger GOATem, byl průkopník nové éry, jeho hra - styl - lehkost byla nenapodobitelná, držel se na vrcholu značnou část své kariéry a definoval tenis tenisem - nezpochybnitelně je jeho největším ambasadorem. Celá Big 3 se pak po sportovní stránce uplně vymyká. Nejlepším - statisticky - však může být jen jeden a tím bude Novak. S tím nemám problém žít, ač jsou mé nesympatie k němu jakkoliv bezmezné.
Reagovat
Tennisfan77
Ono hodně u Federera dle mého názoru dělá to, co si trošku načal.

Byl ve všem dlouhodobě první, veškeré rekordy stanovil jako první. Vždy je trošku lepší někoho dohánět (v jakémkoliv sportu), než někomu utíkat.

Ten první neví co je dost a co stačí, ale ten druhý ví, co potřebuje proto, aby tě překonal.
Reagovat
Amputace
Souhlasím s tebou. Jen ten argument, že získal brzy rekordy (nečtu ho poprvé), a proto neměl takovou dravost po titulech jako Djokovič s Nadalem, je podle mě blbost. Federer zaprvé žádné rekordy neměl. Neměl ani nejvíce GS v době, kdy už ho porážel Nadal. Samprase vyrovnal až někdy v roce 2009 (pokud se nepletu), což už byl Nadal dávno jeho obrovský rival, konkurenceschopný na všech površích, který se na něj začínal dotahovat. To podle tebe nebyl dost silný motor? To, že měl nějaké 2 roky bez Nadala s Djokovičem, kdy si mohl bez větší konkurence (podobně jako v poslední době Djokovič), v klidu udělat za 2 roky 5 GS, naopak považuji za jeho obrovskou výhodu. Například Nadal podobný luxus nikdy neměl. Nezažil žádné delší období, kde by neměl alespoň jednoho sobě rovného rivala.
Reagovat
Ereinion
Nadal to měl objektivně z těch 3 nejtěžší...nejjednodušší to měl ve finále asi Djokovič, ta 16-letá mezera mezi ním a Alcarazem prostě není normální. Fedex to měl sice jednodušší tak do 25 let, ale to byl stejně na vrcholu a vyhrál by plno GS tak jako tak. Djokovič podle mě herně už šel trochu dolů, ale vzhledem k absenci konkurence to na výsledcích není poznat. Stačilo by aby se Alcaraz narodil tak o 5 let dřív a GOAT tabulka by vypadala úplně jinak
Reagovat
Krisboy
Teď si představ, jak by GOAT tabulka vypadala, kdyby se Federer narodil o pět let později, Borg o třicet, Sampras o deset let dříve, Nadal o deset let později, Djokovič o patnáct dříve!

Woe to jsou fakt debaty hodné totálních retardů. smilesmile
Reagovat
Pe3k
lol Takový nesmysl může napsat jen fanda Nadala.
" Nadal podobný luxus nikdy neměl"
Nadal se dostal na vrchol (2005) v době kdy dominoval Federer, čili hráč s jednoručním bh, který mu z hlediska mtach upu vyloženě vyhovoval, hráč o kterém jste tady 10 let psali, že je to slabý hráč slabé éry...Takže jediná konkurence byl snový match up s Federerem a na antuce měl zcela volné pole působnosti, kdy druhý nejlepší antukář byl Ferer nebo později Pico Monaco smile Až v roce 2011 přišel Djokovitch, který ho byl schopen porážet i na antuce. Nadal to měl z big 3 zdaleka nejlehčí.
Reagovat
Amputace
Takovou hovadinu může napsat jenom hater Nadala. Já jsem tady někdy psal, že byl Federer slabý hráč? Jsi normální? Match-up je jedna věc, druhá věc je obecná kvalita soupeře. Nadal nezažil ani jediný rok, v němž by nemusel čelit buď Djokovičovi nebo Federerovi nebo oběma. Tedy dvěma ze tří nejlepších hráčů historie, ty jednoručný backhande.
Reagovat
Pe3k
Nebyl tady v podstatě jediný fanda Rafy, který by netvrdil, že Federer je hráč slabé éry. To tady jelo od roku 2009 co jsme tady denně a ty si proti tomu ani jednou jedinkrát nevystoupil, čili s tím souhlasíš. Já nejsem hater Rafy, spíše jeho fans (to jsou ti co dostali ban za to, že posílali lidi s odlišným názorem do gulagu) co se týče Rafy je mi ho spíše líto.
Reagovat
Amputace
Tobě bude asi zbytečné vysvětlovat rozdíl mezi "slabým hráčem slabé éry" a "slabou érou", že ano?

Nikdy jsem netvrdil, že je Federer slabý hráč. Tvrdil jsem, že využil prvních let kariéry, kdy ještě na okruhu nebyl Nadal s Djokovičem.

Kecy, že jsem proti něčemu nevystoupil, si strč za klobouk. To na mě vůbec nezkoušej. Ty jsi nevystoupil (a nevystupuješ) proti tolika srač.kám, co se tady napíše, že kdybych bral, že s tím vším souhlasíš, musel bych si myslet, že máš IQ tak 70.

Nejsi hater Nadala? Proč jsi to tedy několikrát otevřeně přiznával? Se.reš si do huby, Petříku.
Reagovat
Pe3k
Ano je to zbytečné, protože já to chápu mnohem lépe než ty.
Nadal porážel Federera od roku 2004, tak nevím které roky máš na mysli, když tvrdíš okruh bez Nadala...Ty říkáš kecy, já říkám pravda. Ano, nikdy si proti tomu nevystoupil. Já se tedy nekamarádíčkuju s nikým kdo tady píše odpad a já jsem schopen vystoupit kdykoliv proti komukoliv. To je ten rozdíl mezi námi ty si zaslepený fanda Nadala plný nenávisti, který pro největšího soupeře Nadala používá pojmy jako "zlo".
Já sem tady strávil hodně času hejtováním Nadala (jeho fans) jako reakci na věci, které jsem tady četl na adresu RF v době, kdy jsem se tady zaregistroval. Nemohl jsem pochopit, proč někdo kdo se tváří, že fandí sportu je plný nenávisti vůči Ferererovi a je schopen tady psát takové hnoje a tak sem si řekl, že Vám to oplatím stejnou mincí...Nakonec se to povedlo více než jsem čekal. Sám jsem byl schopen celou tu vaší základnu fanatiků rozprášit. Po čase i ti co se Vás zastávali pochopili co jste zač. smile
Reagovat
Amputace
Taková hrozná břečka, co ty píšeš. Nadal s Federerem spolu v roce 2004 hráli jeden zápas. Nadalovi bylo v té době ještě 17 let. Skutečnými rivaly se stali až v roce 2005, kdy spolu zaprvé odehráli více zápasů, a zadruhé se utkali také na GS.

Co tady v posledních měsících valil jistý fanoušek Djokoviče, mi nedělá nejmenší výčitky označit Djokoviče za zlo či ho zcela samoúčelně napadat, jen abych vyrovnal misky vah. Proběhlo tady vysmívání se zranění, přání zranění, urážky všemožného charakteru vůči hráči, který ani nehraje. Neviděl jsem tě jedinkrát se vůči tomu ozvat. Naopak jsi šel ještě po mně, když jsem se proti tomu ozýval já. Strč si to své mravokárčení do pr.dele. Absolutně na to nemáš.

Že jsem se nikdy neozval proti nikomu ze svých řad je rovněž jen další z nekonečné řady tvých lží, výmyslů a překrucování. Například proti Rafaeolimu jsem se názorově vymezoval velice pravidelně, snad bych dokonce řekl, že jsme se spolu jen málokdy na něčem shodli, byť jsme fandili stejnému hráči.

Je opravdu mimořádně směšné, že po tom, co jsi tady roky předváděl, máš teď ještě tu drzost se tady stavět do pozice jakéhosi bojovníka za spravedlnost. Je mi za tebe skoro trapně. Něco tak pokryteckého se prostě jen tak nevidí.
Reagovat
Pe3k
Lol takže 2004 byli Federer s Nadalem neskutečnými rivaly a od roku 2005 skutečnými rivaly? smile

To co píšeš dále je pravda, ale řekni mi proč by se zase já měl nořit do toho bahna? Je to fanda Djokovice, takže já s ním nemám nic společného.

Ok tak proti Rafaeolimu ses ozval, ale to si upřímně nepamatuju a řeč byla o slabé éře ne o bláznovi s nickem Rafaeoli.

Já sem se ti jenom snažil vysvětlit můj postoj, rozhodně si nechci hrát na nějakého bojovníka za spravedlnost...
Reagovat
Amputace
Jejich rivalita začala v roce 2004, ale nemyslím si, že už tehdy (po jednom zápasu na Masters) měla náběh na rivalitu dvou velikánů, která se postupně mezi nimi rozvinula. Tehdy Federer určitě ještě neměl důvod se Nadala nějak obávat. Ale v roce 2005, kdy s ním v takřka bezchybné sezóně prohrál na GS, už takový důvod ve vzduchu určitě byl a rok 2006 to jen potvrdil.

Zajímavé, že jsi do těch mých diskuzí s ním vstupoval - ovšem v opozici k tomu, co jsem psal já, a přehlížejíc to, co blil ten blázen. Pokrytče.

Proti slabé éře jsem nevystupoval, protože ten názor sám zastávám, i když třeba v trochu jiných nuancích, než to tady svého času prezentoval FH. Mnohokrát jsem se sám do diskuzí o slabé éře pouštěl, tak jaký by dávalo smysl, kdybych vystupoval proti těm, co to dělají také? :D
Reagovat
Pe3k
Smysl by mělo, kdybys rovnou napsal pravdu, že si proti tomu nevystupoval a sám tomu nesmyslu věříš...

Zajímavé, že jsi do těch mých diskuzí s ním vstupoval - ovšem v opozici k tomu, co jsem psal já, a přehlížejíc to, co blil ten blázen. Pokrytče. Předlož důkaz.
Reagovat
Amputace
Protože jsem srdcař, tak jsem to našel. Tak třeba tady. Ten blázen prostě jen útočí na Nadala, nic víc, nic míň, ty přesto pak jdeš po mně. Takže to chápu tak, že s těmi nesmysly, co napsal, souhlasíš, protože ses neohradil. Tedy: že je Nadal na hardu průměrný hráč, že se jeho titul z AO 22 širokou veřejností nezapočítává do oficiálních statistik (:D) nebo, ale to už je opravdu spíš taková trešinka, že je Djokovič mučedník :D

https://www.tenisportal.cz/zpravy/nejhorsi-vstup-do-sezony-nadal-poprve-prohral-prvni-dva-zapasy-37237/#comments
Reagovat
Pe3k
Dobrá diskuze s loserama Forehandem a Ondřejem smile
Reagovat
Ondra979
no neni to blbost..ano, rekord Samprase sice prekonal na W2009, ale ono to bylo celkem zrejme, ze ho prekona uz minimalne 2 roky zpet od toho Wimbledonu, casu mel porad dost, a Nadal, byt ho casto porazel, tak zaostaval jeste docela dost a malokdo veril tehdy, ze mu vydrzi zdravi tak dlouho, aby Feda prekonal..tehdy to tak opravdu vypadalo a novinari to taky hodne zivili, ze Roger je v podstate temer nedostizny a jasny GOAT atd..podle me to je i castecny duvod, proc Roger trochu "vyhorel" po AO2010 co se tyka GS, tam mel klidne 3 sezony kdy mohl byt plne konkurenceschopny mimo antuku a vyhrat vic GS..a to i po natupu Djokovice, ktery v roce 2010 jeste nikdo necekal..ale trochu asi usnul na vavrinech jak se rika...jinak si jeho nahly ustup hlavne co se tyka GS vysledku lze tezko vysvetlit jen vzestupem Djokovice a silnym NAdalem, on tam pak prohraval i s jinymi hraci coz se mu drive zdaleka tolik nestavalo
Reagovat
Amputace
No já nevím... Vzhledem k tomu, že z prvních 10 zápasů mezi jím a Nadalem to bylo nějakých 7:3 pro Nadala, Nadalovi bylo 21, tak nevidím moc důvod, proč by měl usínat na vavřínech. Bylo evidentní, že má nového rivala, který na něj má zbraně a bude ho pravidelně porážet a brát mu tituly. I kdyby Nadal skončil před třicítkou (což se predikovalo), pořád měl dost reálnou šanci ho dohnat. Po vítězství Nadala na AO 09 se o tom, že ho dříve či později dožene už ani moc nepochybovalo. Já teda o žádné nedostižnosti v této době nečetl. Někdy v letech 2005/06 možná, ale poté co Nadal vyhrál Wimbledon a AO? Dost těžko. A po sezóne 2010 už vůbec ne.

Já tam teda žádnou ztrátu motivace nevidím. Nebýt Nadala, vyhrál Federer velmi pravděpodobně 3 GS také v roce 2008 a 09 a o ničem takovém bychom se tady vůbec nebavili.

Djokovič už nějaké 2 3 roky také konkurenci v podstatě nemá a stejně drtí všechno dál. Tohle jsou slabé argumenty a pro Federera jasná výhoda, které využil, právě jako jí dnes využívá Djokovič.

Samprasovo číslo 14 se určitě nejevilo jako meta v roce 2009, kdy Federerovi chyběl jeden GS, ale v roce 2004, kdy měl bez Nadala s Djokovičem 4 GS úplně zadarmo, to meta rozhodně byla. Takže mi netvrďte, že měl hned rekordy a neměl o co hrát. V roce 2005, kdy ho začal porážet Nadal, měl 4 GS a to, že vyhraje dalších 10, určitě nebyla žádná samozřejmost. Takže o jakých rekordech se to bavíme?
Reagovat
Ondra979
ja tam ten duvod vidim, proste Nadal mu svym stylem silne nevyhovoval, ale ze by po AO09 bylo nejak jiste, ze ho dozene, to bych nerekl..bylo to ve hre, ale porad to bylo hodne daleko a nebylo zdaleka jiste, ze Nadal vydrzi tak dlouho. proste na nej mu to neslo, a nejak se s tim "smiril"..jinak se zdal temer nedostizny, a to myslim jeste pred sezonou 2010 od NAdala..pak uz to bylo zase trochu jinak. a o rekordech se bavime v tom smyslu, ze jak se zacal blizit k Samprasovi, tak se o tom mluvilo dost, notabene kdyz ho prekonal..a v te dobe se prave zdalo, ze ho nejspis nikdo nedozene a tomu bylo snadne podlehnout, nebyl to jiste jediny duvod, ale jeden z duvodu podle me ano..jinak by vyhral mezi AO2010 - USO2012 1-2 GS, jeden urcite..bezesporu to mohl a mel dokazat i v tehdejsi konkurenci silneho Nadala a nastupujiciho Djokovice
Reagovat
Amputace
S tou poslední větou totálně nesouhlasím. Kdy měl ty GS mezi lety 2010-2012 vyhrát? 2010 životní sezóna Nadal. 2011 životní sezóna Djokovič. Myslíš, že například kdyby proměnil v semi US 2011 ty MB, porazil by pak ve finále ještě Nadala? Dost pochybuji. 2012 byli znovu oba dost silní. Tam měl reálnou šanci na RG, ale prostě antuka a Nadal je nehratelná kombinace.

Jinak on 1 GS mezi lety 10-12 vyhrál, a sice Wimbledon.

Samozřejmě mohla už v té době přijít nějaká ztráta motivace, přece jen už mu bylo přes třicet. Ale do té doby? Kdy? 2003-2005 nebyl důvod. 2006-2009 bojoval s Nadalem. 2010 dorovnal Samprase, tak dejme tomu. Ale co do té doby?

Vzhledem k match-upům těch tří, kdyby byli vrstevníci, dost pochybuji, že by na tom byl lépe. Spíš naopak.
Reagovat
Pe3k
Chápe to každý ty ne ok. Tak jednoduše. 2010 na AO vyhrál 16 gs o parník vedl před Nadalem a přišla menší ztráta motivace.
Reagovat
Amputace
Hm. Tak to by mě zajímalo, kdyby tu motivaci měl, na kterém GS by v tom roce porazil Nadala a v následujícím roce Djokoviče a Nadala či oba... Já bych spíš řekl, že měl tehdy štěstí, že na sebe vůbec nenarazili (2010).
Reagovat
Pe3k
To je další věc a tam s tebou souhlasím. I když na turnaji mistrů ten rok Nadala porazil.
Reagovat
Ondra979
tak ze vyhral W2012 to mi opravdu pripominat nemusis, ten jsem urcite nemyslel, a ano myslim, ze mohl vyhrat bud jedno USO nebo jeden Wimbledon..to rozhodne mohlo byt v jeho silach..mel tam nekolik smolnych proher at uz s Djokem na USO, nebo ve W s Tsongou, kterou jsem dodnes nepobral, tam to musel podcenit, semi s Djokem bylo hratelne a pripadne finale taky..a jak by dopadlo pripadne finale na USO11 s Nadalem nikdo nevi, kdyz tam nikdy spolu nehrali
Reagovat
Amputace
No to nikdo neví, ale jde spíš o to, že to všechno byla semifinále, takže nebyl titulu vůbec blízko, protože v těch finálových zápasech by čekal buď Nadal nebo Djokovič. Neřeknu, kdyby byl míč od titulu a pak se sesypal (jako ve finále W 19) - tam už jsem ochoten připustit, že mohla hrát roli ztráta motivace či nesoustředěnost. Ale v roce 2010 či 2011? Prostě jeho 2 největší rivalové byli v životní formě, kdežto on už za zenitem. Tak jaká ztráta motivace?

Jako já mám Rogera rád, vždy jsem k němu měl respekt (na rozdíl od většiny jeho arogantních fanoušků), ale s tímto vážně nesouhlasím. Já neřeknu, kdyby měl před nástupem Nadala 15 GS, vedl historické tabulky a něměl o co hrát. Pak bych to bral, že prostě přišel hráč, který to na něj uměl a on už neměl takovou motivaci s tím něco dělat. Ale v době nástupu Nadala měl 4 GS a nebyl ani v top 10 v rámci open éry... A pokud tedy tu motivaci ztratil po AO 2010 - dobrá, já si to nemyslím, ale i kdyby, nemyslím, že by měl proti Nadalovi v. 2010 a Djokovičovi s Nadalem v. 2011 na GS větší šanci. Jediné, kde vidím šanci, které mohl využít, ale nevyužil, je to RG 2012, tam hrál opravdu dobře a byl to asi jediný zápas na RG, kdy měl reálnou šanci Nadala porazit.
Reagovat
Ondra979
asi myslis RG 2011. a ano, myslim, ze slusnou sanci mohl mit jak ve wimbledonu, tak na USO kdyz odehral takove zapasy na RG...tady to o veku jeste nebylo, kdyz vyhral GS po 35...podle me o neco mensi motivace a podceneni zapasu napr s Tsongou a asi i s Novakem na USO..byla to chyba, protzoe po hru na to mel..
Reagovat
Ondra979
a tedy jeste jednou - kdyz na RG2011 sehral na svem povrchu nejlepsi zapasy, tak mel predpoklady k tomu, aby ve wimbledonu kldine vyhral..prohral necekane s Tsongou po vedeni 2:0 coz je jeho chyba, ale tehdy na to rozhodne mel..jen to bohuzel neprodal
Reagovat
Blondie
LOOOOOOOOOOOOL
Reagovat
Orgasmator
a pak by vyhrál i finále USO? smile -2

keby nebyl covid (open turnaje) a ta rozhodčí za zenitem, měl by Novak s největší pravděpodobností +3 takže by si ještě polepšil...smile (25-22-22) smile
Reagovat
Titan
Kolikrát že Djokovičovi zakázali startovat na GS...?
Starost o zdraví hráče patří plně k jeho tíži. Čili často nemocný hráč dělá něco špatně...
Reagovat
peRFect
Jakože si naordinoval špatnou genetiku? Co dělal špatně DelPo? Nebo takový Rosický, či Lemieux? Genetika je chtě nechtě rozhodující faktor.
Reagovat
Titan
Plácáš nesmysly, člověk se rodí s materiálem, se kterým se dá pracovat, jestli to neumí, tak je nemocný. Šafářová přiznala, že pitný režim jí vysvětlili až v půlce kariéry. Muchové zázračně přišli na to, jak být zdravá - prostým cvičením. Jo, kdo chce jenom mlátit do míčku, a nemá na to genetiku, tak je prostě nemocný...
Reagovat
Nola
Rafu si nikdy nedovolim odpisat, on uz zazil tolko navratov a prepadov, ze akakolvek predikcia je uplne zbytocna, RG je jeho obyvak, tam prehral iba 3 x ? , taku statistiku snad nema ziadny iny hrac na GS smile
Reagovat
GaelM
Na RG a OH bude rozhodně ještě nebezpečný, pokud ho zdraví nebo medikálie podrží...
Reagovat
PetaM
Správně to řekl ... Djokovic je historie.
Reagovat
turista
Djokovič ještě nekončí. Bude usilovat o dosažení 100+ titulů a zkusí odsunout Connorse na 2.pozici v tabulkách.
Reagovat
Nola
to ti kedy oznamil? smile

chamtivost niektorych fandov je neuveritelna....

aspon, ze Novak ma tolko rozumu, ze neprepina svoje telo, nehoni sa za NO1, co tazko niektori fanatici skusaju, tentokrat suhlasim s paddym, dajte si voraz a vazte si, ze stale hra, nie kazdy hrac ma take stastie
Reagovat
Amputace
smile
Reagovat
dorsch2
a robí dobre, na poslednom slame vo finále, som mal pocit, že ak to nedá v troch má problém, ak by to došlo do piateho tak by u mňa nebol favorit, v budúcnosti to už lepšie asi nebude
Reagovat
woody
To velké vlhko mu nesedelo nikdy, vždy vypadal v těchto podmínkách jak uvařený..
Reagovat
Kandinsky1
Takže za ten předchozí rozhovor dostal čočku a tímhle to jako zalepuje ?
Reagovat
Tennisfan77
Rafa byť se snaží být diplomatický jak chce, nikdy nezapomene zmínit, že on byl zraněný. smile
Reagovat
Nola
najviac na zranenie doplatil Andy Murray, hlavne svojou jazdou v roku 2016, ked hral kde mohol, vidina NO1 bola lakava..... Rafa trochu podcenil svoje telo v roku 2021, po vyhranom AO hral uplne zbytocny turnaj v Acapulcu a nakoniec sa zranil v IW, zase vidina NO1 na konci roka.....
Reagovat
Nola
oprava v roku 2022
Reagovat
Pe3k
To je pěkné, že to Rafael v roce 2023 připustil, ovšem nám co sledujeme tenis je tohle jasné už dlouhé roky...

"Takže já Novakovi můžu pouze pogratulovat k tomu, co všechno dokázal, a rozhodně mě to netrápí," Posledně říkal, že nic necítí a teď, že ho to netrápí...z toho jasně vyplývá, že ho to trápí hodně smile
Reagovat
mendrit
Pogratulovat může, ale neudělá to smile
Reagovat
Amputace
No právě, že nevyplývá - vůbec.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Krisboy
Ale jak se s tím srovnají místní poměřovači pindíků? Se asi budou muset vytvořit nové podmnožinky? smile
Reagovat
Orgasmator
smilesmile
Reagovat
kolapse
no teda Rafo, klobouček smilesmile stejně GOAT je prostě BIG3 aji kdyby měl Nole 30 GS. Sorry Novak smile
Reagovat
Krisboy
Tím si to nevyžehlíš. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist