Nadal se už ve 3. kole střetne s Del Potrem. Federer málem skončil

4. 5. 2011, 21:08
Aktuality 35
ATP MADRID - Rafael Nadal suverénním výkonem zahájil další antukový turnaj, v Madridu ho však už ve třetím kole čeká nebezpečný Juan Martin Del Potro. Argentinec se po zranění vrací do skvělé formy a jeho souboj se světovou jedničkou slibuje zajímavou podívanou. Turnaj mohl pokračovat už bez Federera, který proti domácímu Lópezvi utekl z mečbolu.
Rafael Nadal

Rafael Nadal zahájil obhajobu titulu na madridské antuce hladkým vítězstvím. S Kypřanem Marcosem Baghdatisem sice poslední vzájemný souboj - loni v Cincinnati - prohrál, dnes však bilanci upravil už na 7-1. Čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky po svém podání ztratil pouhýhch osm fiftýnů a zvítězil 6-1 6-3.

Španělský tenista na antuce vyhrál 35. utkání v řadě, na domácí půdě navazuje na vítěznou šňůru po triumfech v Monte Carlu a Barceloně. Na svém nejoblíbenějším povrchu prohrál naposledy v roce 2009 na French Open.

Středa v Madridu:

Berdych nadělil 'kanára' a je v osmifinále

"Myslím, že jsem hrál rychle a bez mnoha chyb. Byl to pro mě víceméně pohodlný zápas proti nepříjemnému soupeři, se kterým jsem naposledy prohrál," komentoval Nadal, jemuž v publiku držel palce také hvězdný útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Portugalský fotbalista se vrátil z neúspěšného semifinále Ligy mistrů v Barceloně. "Na tenis v Madridu chodím rád a hodně podporuji španělské hráče," uvedl Ronaldo, který seděl v lóži po boku Fernanda Verdaska.  

Už ve třetím kole Nadala čeká nebezpečný Juan Martin Del Potro, kterého předloni nedokázal zastavit v cestě za triumfem na US Open. Celkově má s o dva roky mladší Argentincem bilanci pěti výher a tří porážek, letos už Jihoameričana porazil v Indian Wells.

"Myslím, že je to nejhorší soupeř, jakého jsem mohl ve druhém zápase dostat," uvědomuje si sílu svého soupeře Nadal. "On dokáže mít míček pod kontrolou. Ale pokud se mi ho podaří dostat do pohybu, mám šanci jeho pohodu nahlodat. Ale to bude velmi těžké, protože je vysoký a i daleko za kurtem umí zahrát dobré údery. Ale je také pravda, že jsem teď v dobré formě," dodal loňský šampion.

"Čeká mě jedna z nejtěžších her, které můžu na antuce čelit. On (Nadal) hraje na domácí půdě, ve výborně formě a na tomto povrchu asi dva roky neprohrál," mluvil s velkým respektem o světové jedničce Del Potro. "Myslím, že je to zápas, na který všichni čekali. Už v Estorliu jsem slyšel, že bych měl s Nadalem hrát už ve třetím kole. Určitě bych byl rád, kdybych se s ním potkal až v závěrečných kolech, ale stejně to mají i ostatní hráči," uvedl.

Dvaadvacetiletý Argentinec do Madridu přiletěl s čerstvým titulem z Estorilu, a i když si v úvodním zápase poradil ve třech setech s Rusem Južným, jeho dnešní start proti Marinu Čiličovi nebyl vůbec jistý. Del Potro totiž musel na lékařská vyšetření s třísly a břišními svaly, které ho trápily už v Portugalsku. Rodák z Tandilu se ale na kurtu objevil a byl v plné síle. Především díky skvělému servisu a minimu chyb smetl chorvatského soupeře, jenž naopak kupil množství chyb, hladce 6-3 6-0.

Federer utekl hrobníkovi z lopaty
Prvním zápasem turnaj málem skončil pro Rogera Federera. Švýcar hrál poprvé od překvapivé porážky s Rakušanem Melzerem v Monte Carlu a dnes proti Felicianu Lópezovi ho dělil jediný míček od druhé porážky v řadě. Třetí hráč světa však mečbol odvrátil a s dávkou štěstí po téměř třech hodinách zvítězil 7-6 6-7 7-6.

Federer začal utkání lépe a za stavu 5-3 podával na zisk úvodní sady. Jenže žádný ze čtyř setbolů neproměnil a López za hlučné podpory domácího publika ucítil šanci šestnáctinásobného grandslamového vítěze poprvé na osmý pokus porazit. Už za stavu 5-5 měl devětadvacetiletý Španěl brejkbol, výhodný stav k náskoku ale nevyužil. Následoval tak dramatický tie-break, ve kterém si stejně staří tenisté až na úvodní dvě výměny drželi servisy a na obou stranách mizeli setboly; López měl čtyři příležitosti dějství ukončit, ujal se ale až Federerův celkově devátý setbol.

Ve druhém setu se rodák z Toleda opíral o první servis, po kterém z 23 výměn nepřišel o jediný fiftýn. I když nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů, druhou zkrácenou hru zcela ovládl a zápas musel k radosti nadšeného publika rozhodnout až třetí set. 

V něm měl mírně navrch rodák z Basileje, který měl proti hekticky hrajícímu soupeři čtyři brejkboly. Když ale žádný nevyužil a sám na servisu ztratil pouhé čtyři fiftýny, znovu se muselo v tie-breaku. V něm se znovu ukázalo, jak důležité je mít pevné nervy.  López vedl už 5-2 a na síti měl - po soupeřově skvělém obranném úderu - nalitou smeč, tu však poslal do autu a Federer vycítil šanci se v turnaji zachránit. Švýcar čelil mečbolu, ten však odvrátil esem a zklamaného domácího hráče dorazil.

"Už jsem s ním odehrál nějaké vyrovnaná zápasy, i nějaké zcela jednostranné. Člověk opravdu nikdy neví, co může od Feliciana čekat," komentoval Federer, který zaznamenal 25 es. "Se servisem jsem spokojený, ale Feliciano podával ještě lépe - on může podání trefovat pravidelnou rychlostí kolem 200 km/h. Proto se dnes hrály tři tie-breaky. Měl jsem dnes večer i trochu štěstí," uznal Švýcar.

"Byl to skvělý zápas. Myslím, že mi může před French Open hodně pomoct, protože jsem na antuce strávil tři hodiny," hledal pozitiva na vydřeném vítězství.

Federer, který předloni v Madridu po finálovém triumfu nad Nadalem slavil titul a před rokem prohrál právě s Nadalem až ve finále, se ve třetím kole utká s Xavierem Malissem. se kterým vyhrál všech osm vzájemných duelů. Stejně jako s Lópezem se však i s belgickým oponentem střetne vůbec poprvé na antuce. 

Malisse si dnes poradil hladce dvakrát 6-2 s Verdaskovým přemožitelem Yen-Hsun Luem z Tchaj-wanu.

- ATP MASTERS 1000 MADRID (Španělsko, antuka, 3.706.000 eur) -
středeční výsledky (04. 05. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Granollers (Šp.) 6-4 6-0
Nadal (1-Šp.) - Baghdatis (Kypr) 6-1 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Anderson (JAR) 6-3 6-4
Federer (3-Švýc.) - F. López (Šp.) 7-6(13) 6-7(1) 7-6(7)
A. Murray (4-Brit.) - Simon (Fr.) 6-4 3-6 6-0
Söderling (5-Švéd.) - Giraldo (Kol.) 6-3 6-3
Del Potro (Arg.) - Čilič (Chorv.) 6-3 6-0
Malisse (Belg.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6-2 6-2
Llodra (Fr.) - Cipolla (It.) 6-4 6-2
Bellucci (Braz.) - Mayer (Něm.) 6-7(5) 6-3 3-0 skreč M.
Gimeno-Traver (Šp.) - Melzer (8-Rak.) 7-6(8) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Federer neproměnil žádný z těch "mečolů", které měl podle pana Zabloudila hned v prvním setu, jinak bychom pak neviděli, jak "na obou stranách mizeli setboly". Nemělo by to být správně "mizeli setboli", podle vzoru "soboli"?
Reagovat
smazaný uživatel
Federer mohl jit po vzoru Chucka Norrise, ktery v zapase na dva vitezne sety promenil mecboly uz v prvnim.
Reagovat
taffer
tak to je hláška dne, to se Ti povedlo :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Hehe, tenisportál mi trošku začíná připomínat legendárního komentátora Čt Hakuba Bažanta, který kdysi, když si nějaký soupeř vybojoval tuším dva breakboly, suverénně prohlásil: "a X.Y. má nyní dva tiebreaky". :-))))
Reagovat
Stan_Borowitz
to opraveno. Gratulujeme!
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravím... Chci se zeptat, jestli někdo neví, proč má Nadal 11 900 bodů, když měl 12800? Nenašel jsem rozumný důvod...PLS odpovězte...dík
Reagovat
a.magerova
Loni byl Řím dřív než Madrid
Reagovat
smazaný uživatel
To ale přece nemůže být ten důvod, ne? Vždyť Nadal vyhrál oba turnaje a za vítězství v Římě i Madridu bylo shodně 1 000 bodů. A loňský Madrid se mu stále započítává.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych spíš, že ta bodová ztráta byla penalizace za nudnou hru, kterou předvádí. :-)))))
Reagovat
a.magerova
No už se mu odečetly body za Řím teď.
Reagovat
a.magerova
A pak v Římě co si vybojuje to mu připíší.
Reagovat
smazaný uživatel
OK, ale v tom případě je úplně jedno, jestli byl loni Řím před Madridem, nebo naopak. Prostě se mu body za vítězný turnaj odepíšou další rok na začátku týdne, v němž ty body uhrál.
Reagovat
misoSK
Pre mna zatial jeden z najlepsich zapasov tohtorocnej antukovej sezony, nie som totiz vyznavac nekonecnych vymien v podani nadala s ferrerom...Fantasticke servisy, skvele variovanie copovanych a liftovanych jednorucnych backhandov, krasne voleje, dropshoty, proste vsetko co ja od tenisoveho zapasu ako fanusik ocakavam, len ma trochu mrzi ze Feli prehral, ale niekto prehrat musel, a zasluzili si postup obaja...a ak som po Monte Carle pisal ze Rogerova hra ide dole vodou, tak ano, mozno uz nema na najlepsich antukarov sveta, ale pokial dokaze bavit takouto hrou ako dnes tak by bola skoda aby koncil...Avsak je jasne ze ked narazi na hraca typu Nadal alebo Ferrer tak neuvidime takyto krasny tenis, skor zufaly boj Rogera s neznicitelnymi udrziavacmi vymien
Reagovat
taffer
Tak to 100% podepisuju ...
Reagovat
smazaný uživatel
detto
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrera by ale mal dať, to s Nadalom je to o inom ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady v Madridu ho Ferrer trápit nemusí, narazil by na něj nejdřív ve finále. Ale jestliže v Monte Carlu prohrál s Melzerem, není důvod, proč by nemohl prohrát s Ferrerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Môcť môže prehrať aj s Lopézom, viď včerajší zápas, vravím len že s Ferrerom by mal vyhrať aj keď na antuke. Ferrer má trochu psychické problémy keď s ním hrá Nadal alebo Federer v plnej forme.
Reagovat
smazaný uživatel
Infarktovy zaver treti sady: v tie-breaku Roger prohrával uz 2:5 a za stavu 5:6 celil i mecbolu, presto vsak v TB zvitezil 9:7. Dnesni vitezstvi bylo hodne vydrene, trihodinova bitva hned na uvod? To neni uspokojive. Snad se to zlepsi. Roger si pomohl hlavne 25 esy, vlastne by se dalo rict, ze zvitezil diky nim.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nutno dodat, ze Lopez nehral vubec zle. Ze dostal Rogera do trech TB, to urcite nebylo jen stesti.
Reagovat
VlS
No, Lopez měl těch es skoro stejně, % po prvním servisu prakticky stejná. Roger měl lepší úspěšnost na returnu při druhým servisu a to rozhodlo, všechny ostatní parametry jsou v principu stejné. nebýt toho skvělého servisu, tak by asi Feliciano tak dlouho nevzdoroval, ale hrál úžasně. Těším se na Delpo - Rafa, doufám, že to bude taky boj.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopez zatial hraje dobre, ak nedostane zly los snad v Rime dojde daleko. 25 es dal Roger ale Feliciano 23, cize esa moc neboli faktorom - celkovo na returne boli obaja nic moc. 3 sety dlhe a iba 1x sa nechali obaja breaknut- vyborny servis v oboch pripadoch ale faktom je ze, ani jeden z nich pri returne nic extra nepredviedol- co sa Rogera tyka bude musiet sa zlepsit o 200% aby obhajil F z minuleho roka
Reagovat
smazaný uživatel
Lopez za stavu 5:2 ve svůj prospěch v závěrečném tiebreaku nechytatelně zasmečoval kousek vedle, škoda, mohl vést 6:2 a možná by to pak uhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapas Delpo - Rafa bude urcite tahakem, jen se obavam, ze kdyz JMDP nepujde servis, ze to bude jednoznacna zalezitost pro Rafu, rekneme 6:3 6:3 za hodinu a patnact minut. Kdyz se ale bude Delpovi na servisu darit, mohl by Rafu potrapit a dostat jej i do tie-breaku.

Jinak Rogeruv return dnes vazne nic moc, ja uz se bal, ze na to doplati a ono moc nechybelo. Snad to proti Malissemu bude lepsi. Ja pevne verim, ze ano. Co se tyce toho, jestli Roger v Madridu obhaji finale, tak je jasne, ze pokud se nezlepsi, ve QF konci. Pokud prokaze zlepseni, tak je realne i SF. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Jeste par zajimavosti z dnesniho dne:

*Cipolla nedokazal navazat na vykon proti Roddickovi a podlehl Llodrovi 4:6 2:6.
*Finalista turnaje v Mnichove Florian Mayer po obratu v prvnim kole proti Viktoru Troickemu dnes skrecoval zapas s Brazilcem Bellucim za stavu 7:6 3:6 0:3.
*Nadal dnes pohodlne zvitezil nad Marcosem Baghdatisem 6:1 6:3 a vyhral jiz 35 utkani v rade na antuce. Zitra jej ceka zajimavy duel s Del Potrem, ktery deklasoval Cilice 6:3 6:0.
Reagovat
smazaný uživatel
Vtipné je, že i když Nadal vyhrál pohodlně, stejně utkání trvalo 1 h 22 min. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no spis smutne nez vtipne :)
Reagovat
smazaný uživatel
NEskutocony zapas- krasne sa ukazalo, ako rychly je Madrid- obaja strielali esa ako keby hrali Karlovic proti Isnerovi:D, Roger mal stastie v tom 3TB to Lopez mal dotiahnut, podobne zlyhal ako v zapase s Djokerom v Belehrade, kde tiez mal vyhrat TB. Ale aspon sa ukazalo, ze Lopez naozaj teraz ma formu, to ze Djokera dotiahol az do TB a tiez Rogera 3x to dokazuje a hlavne jeho servis je podla mna momentalne top 5 na okruhu - ked si pozrieme statistiky na ATP tak 4. v esach tuto sezonu, po Madride bude 3ti lebo preskoci Andersona.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhera, krásný zápas z obou stran. Roger ukázal psychickou odolnost, v tiebreaku 1. setu dokonce proti setballu vykouzlil neskutečné eso z druhého servisu. Každopádně Lopez, kloubouk dolů.
Reagovat
smazaný uživatel
No, tak byl to urcite zajimavy zapas. Djoker muze byt vlastne rad, ze to dopadlo, jak to dopadlo. Anderson nehral spatne, ale delal mnohem vice chyb nez jeho souper a to rozhodlo. I tak se ale dokazal drzet vice nez statecne. Kazdy set rozhodl pouze jeden break.
Reagovat
misoSK
Bol to skvely zapas, oba brejky prisli v gemoch v ktorych mal kevin gameball, v druhom sete dokonca ako prvy disponoval brejkballmi, ale Djoker ukazal v rozhodujucich chvilach kvalitu a pevne nervy, ale Kevin ma potesil vybornym vykonom, skoda tazkeho losu, lebo mnoho slabsich hracov ako on bude hrat zajtra osemfinale
Reagovat
smazaný uživatel
Moc skoro bude zapas tychto 2- nevadi verim ze Delpo bude coskoro rankingovo tam kde patri a nebudu sa moct stretnut uz tak skoro. Delpo ma momentalne vybornu formu, Cilica znicil, predtym vyhral Estoril co netreba zdoraznovat, myslim si ze v Madride ma velke sance prave vdaka kurtu- Madrid ako najrychlejsi antukovy Masters dava Delpovi najvacsie sance proti Rafovi, ak mu pojde servis verim ze postupi.
Reagovat
smazaný uživatel
ty kurzy na Berdycha nedávají smysl. Nemyslím si že by byl Berdych velký favorit proti Monacovi. Vidím to tak 50na50. Antuka hraje do karet argentincovi.
Reagovat
smazaný uživatel
lenze velmi rychla antuka a Berdych bol 1. zapas presvedcivy, ja to vidim viac v prospech Berdycha ale jasne ze podla kurzov musi byt svetova 7cka favorit
Reagovat
smazaný uživatel
konečně i na Nadala došlo a chytl těžkýho soupeře brzy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist