Berdych nadělil 'kanára' a je v osmifinále

4. 5. 2011, 16:53
Aktuality 1
Vítězný vstup do turnaje má za sebou v Madridu Tomáš Berdych. Sedmý hráč světa si poradil s domácím Marcelem Granollersem a postoupil do osmifinále. V něm se utká s Argentincem Monakem, se kterým zatím ještě nikdy neprohrál.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych si jako sedmý nasazený hráč musel na svůj úvodní zápas v Madridu počkat až do dneška, kdy se ve druhém kole utkal s domácím Marcelem Granollersem-Pujolem. Proti rozehranému přemožiteli Nikolaje Davyděnka začal Berdych vlažně. Hned při svém prvním podání musel odvracet brejkbol, což se mu ještě povedlo, ve třetím gamu už se však jeho soupeř dočkal a podání mu sebral.

Český tenista se začal prosazovat až po půlhodině hry, kdy si vypracoval první příležitost k prolomení Granollersova servisu. Využil ji, a od té doby už Berdych na kurtu kraloval. Jediný slabší moment si ještě vybral za stavu 5-3, kdy se mu při vlastním podání nepodařilo set ukončit. Španělova nevynucená chyba z forhendu při Berdychově následném brejkbolu ale znamenala zisk sady pro Berdycha, který pak zcela ovládl druhý set. V něm Granollersovi uštědřil 'kanára' a po 76 minutách se radoval z vítězství 6-4 6-0.

Dalším soupeřem české jedničky bude Argentinec Juan Monaco, kterého ve třech dosavadních vzájemných zápasech pokaždé porazil.

Ve čtvrtfinále by pak Berdych mohl narazit na Andyho Murrayho, se kterým si poradil během loňského French Open. Britský tenista hrál naposledy před třemi týdny v Monte Carlu, kde i přes problémy s loktem svedl vyrovnanou bitvu s Nadalem. Kvůli zdravotním problémům pak vynechal podnik v Barceloně, dnes už si ale bez viditelného limitu poradil s Gillesem Simonem

S Francouzem se utkal i v Monaku, a když se jeho soupeř zranil, diváci těžce nesli jeho zkracování hry proti pohybově handicapovanému soupeři. Nyní byli oba tenisté v plné síle a svedli vyrovnanou bitvu. V prvním setu byli hráči zranitelní na servisu a když Simon odvrátil sérii brejkbolů, sám měl za stavu 4-3 šanci Murraymu podání prolomit. Ale nestalo se a třiaadvacetiletý Skot vývoj sady otočil. O tři roky starší Francouz se ale nevzdával a po brejku v osmé hře druhého dějství vyrovnal. Rozhodující set už byl zcela v režii favorizovaného Murrayho, který navzdory hrozbě pěti brejkbolů neztratil ani game a postoupil do 3. kola. 

"Myslím, že loket je už v pořádku, Ruka byla na konci zápasu torchu unavená, ale celkově se cítím dobře," uklidnil Murray své fanoušky. "Podmínky jsou tu určitě o dost odlišné, než na jiných turnajích. Naposledy v Monte Carlu i příští týden v Římě to bude o dost pomalejší," poukazoval jako většina hráčů na vysokou nadmořskou výšku španělské metropole. "Dnes mi chybělo správné načasování úderů. Ale je to něco, co se dá do dalšího dne zlepšit," ujistil Brit. "V takových podmínkách je těžké hrát první zápas proti někomu, kdo už měl možnost nějaký zápas odehrát."

Ve čtvrtek se ve třetím kole utká s Brazilcem Thomazem Belluccim, kterému vzdal finalista z Mnichova Němec Florian Mayer.

Letošní neporazitelnost prodloužil v Madridu Srb Novak Djokovič. Druhý hráč světa zdolal ve druhém kole Jihoafričana Kevina Andersona 6-3 6-4 a připsal si už 28. vítězství v sezoně. Pokud v příštím zápase porazí Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze, vyrovná nejlepší vstup do sezony od roku 1989, kdy Ivan Lendl vyhrál úvodních 29 utkání. Djokovič má za sebou sérii 30 zápasů bez porážky v součtu s prosincovým finále Davis Cupu proti Francii.

"Tak samozřejmě, je to pro mě velká čest být spojován s takovou legendou, ale není to moje pririta. Čeká mě teď další zápas a já doufám, že ho dokážu vyhrát," řekl rodák z Bělehradu.

"V Madridu jsem hrál dnes poprvé po dvou letech a se svým výkonem mohu být spokojený. Podmínky jsou tu opravdu hodně rychlé a je těžké mít míček pod kontrolou. A pokud hrajete se soupeřem se skvělým servisem jako má Anderson, tak musíte vynaložit spoustu úsilí, abyste mu podání vzali. Hodně jsem se snažil a byla to pro mě tvrdá práce, ale v každém setu jsem to jednou dokázal a to stačilo," komentoval Djokovič.

Výsledky - Madrid - muži (antuka, dotace 3,7 milionu eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Granollers (Šp.) 6-4 6-0
Nadal (1-Šp.) - Baghdatis (Kypr) 6-1 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Anderson (JAR) 6-3 6-4
Federer (3-Švýc.) - F. López (Šp.) 7-6(13) 6-7(1) 7-6(7)
A. Murray (4-Brit.) - Simon (Fr.) 6-4 3-6 6-0
Söderling (5-Švéd.) - Giraldo (Kol.) 6-3 6-3
Del Potro (Arg.) - Čilič (Chorv.) 6-3 6-0
Malisse (Belg.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6-2 6-2
Llodra (Fr.) - Cipolla (It.) 6-4 6-2
Bellucci (Braz.) - Mayer (Něm.) 6-7(5) 6-3 3-0 skreč M.
Gimeno-Traver (Šp.) - Melzer (8-Rak.) 7-6(8) 6-3

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobre Tome,jen tak dal. Mejte s Luckou pekny vecer. Zaslouzite si to.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist