Nadal se v prvním zápase roku zapotil, Federer postoupil 'v suchém triku'

3. 1. 2012, 20:49
Aktuality 37
ATP DAUHÁ - Rafael Nadal i Roger Federer své první soutěžní zápasy sezony 2012 zvládli. Ovšem zatímco Španěl se na kurtu v souboji s Němcem Kohlschreiberem potil v silném větru dvě a půl hodiny, Švýcar v repríze loňského finále smetl za necelou hodinu hry Rusa Davyděnka.
Roger Federer

Takhle těžký vstup do sezony Rafael Nadal dlouho nepamatuje. Posledních pět let zahájil vždy hladkým dvousetovým vítězstvím, ať už v Čennaí, nebo Dauhá, dnes však v Kataru musel o postup hodně bojovat.

Španělský tenista, částečně rozehraný z exhibice v Abú Dhabí, kde prohrál s Djokovičem a porazil Federera, na úvod Qatar Exxonmobil Open čelil Philippu Kohlschreiberovi. S německým soupeřem vyhrál všech sedm zápasů, ovšem už několikrát s ním musel o výhru hodně bojovat. A stalo se tak i dnes.

Nadal začal zápas hraný v silném větru výborně. V prvním setu ztratil po podání jen 5 fiftýnů a jedním úspěšným gamem na returnu si zajistil vedení 1-0. Jenže ve druhé sadě osmadvacetiletý Němec hrál útočněji a dokonce se dostal do brejku. Pětadvacetiletý Španěl sice ještě dokázal vyrovnat, v tie-breaku však uhrál už jen dva míčky. Navíc v rozhodující sadě Španěl prohrál hned v první hře svůj servis a mohl se dostat pod tlak. Tomu však zabránil rychlým obratem na 4-1 a závěr zápasu už jen kontroloval. Nakonec zvítězil po dvou hodinách a 33 minutách 6-3 6-7 6-3.



"Toto vítězství je pro mě velmi důležité. Byl to první zápas sezony a ten vždy hodně znamená," těšil Nadala úspěšný vstup do sezony. "Myslím, že jsem odehrál velmi dobrý první set. Jediný moment, kdy jsem nehrál tak dobře, byl začátek druhého setu a tie-break. Ve zbytku zápasu to bylo solidní," hodnotil Nadal utkání. Na silný vítr se vymlouvat nechtěl. "Raději jsem nehrál tak agresivně, abych si nezkomplikoval postup do 2. kola."

O čtvrtfinále bude bývalá světová jednička hrát opět s německým soupeřem. Ve středu se utká s Denisem Gremelmayrem.

To Roger Federer zahájil rok mnohem suveréněji. Ještě koncem minulého týdne podával matné výkony na exhibici v Abú Dhabí, kde utrpěl debakly s Djokovičem i Nadalem. Dnes ho sice nečekal soupeř z úplné špičky, nicméně soustředěným výkonem proti vítězi turnaje z roku 2010 Nikolaji Davyděnkovi naznačil, že se v žádném útlumu nenachází.

Třicetiletý Švýcar dokázal velmi rychle přepnout svůj herní režim. Ještě před třemi dny mu na výsledku příliš nezáleželo, dnes se však do protivníka obul hned od prvních výměn. Úvodní game získal při soupeřově podání čistou hrou, sám skvělě servíroval a minimálně chyboval. K rychlému vývoji přispěl také velmi špatný výkon Davyděnka, který předvedl pár světlých okamžiků až v závěru utkání. I přesto Federer zvítězil za pouhých 50 minut snadno dvakrát 6-2.



"Na 1. kolo to nebyl vůbec snadný soupeř, ale šlo to celkem rychle. Bylo to díky kombinaci mé dobré hry a toho, že se dnes Nikolajovi příliš nedařilo," zhodnotil Federer. "Je tu skvělé prostředí, vždy se sem moc těším," dodal vítěz turnaje z let 2005, 2006 a 2011.

Federer tak navázal na úspěšný závěr loňské sezony, kdy po US Open vyhrál turnaje v Basileji, Paříži a Turnaj mistrů. Včetně dnešní výhry neprohrál už 18 zápasů v řadě. Ve středu ve druhém kole katarského turnaje vyzve světovou trojku Slovinec Grega Žemlja.

Nečekaně se na výhru nadřel třetí nasazený Jo-Wilfried Tsonga. V zápase se 118. hráčem světa Malekem Jazirim z Tuniska sice odvrátil všech pět brejkbolů, sám se však na returnu dlouho nedokázal prosazovat o moc lépe a zvítězil až po 2 hodinách a 20 minutách 7-6 6-7 6-1. 

"Bylo příjemné zase hrát po dlouhé době, strávit na kurtu delší čas. Ale dnes to nebylo vůbec jednoduché, Malek hrál v dobré formě. V tom dnešním větru bylo opravdu těžké hrát nejlepší tenis, navíc soupeř hrál velmi dobře," řekl loňský semifinalista Tsonga.

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1.024.000 dolarů)
úterní výsledky (03. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Kohlschreiber (Něm.) 6-3 6-7(2) 6-3
Federer (2-Švýc.) - Davyděnko (Rus.) 6-2 6-2
Tsonga (3-Fr.) - Jaziri (Tun.) 7-6(5) 6-7(5) 6-1
Monfils (4-Fr.) - Machado (Portug.) 7-5 6-3
Južnyj (7-Rus.) - Gulbis (Lot.) 6-4 6-7(4) 6-2
Karlovič (Chorv.) - Stachovskij (Ukr.) 6-7(1) 6-2 7-6(3)
Gremelmayr (Něm.) - Starace (It.) 6-3 6-2
Bachinger (Něm.) - Bautista-Agut (Šp.) 6-3 6-4
Žemlja (Slovin.) - Bubka (Ukr.) 4-6 6-1 6-1
García-López - Andújar (oba Šp.) 6-2 2-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
steve79
Tak Federer hraje zatím na tomto turnaji dobře. Dobře se na kurtu pohybuje, podání mu funguje. I když zase na jednu stranu jeho soupeři jsou průměrní-nic proti nim. Doufám, že se dočkáme finále Federer-Nadal tak by jsem viděli jak na tom oba dva jsou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Davyděnko je fakt tragickej. Už by měl asi skončit ve zlepšení nevěřim.
Reagovat
smazaný uživatel
Elegoš v příštím kole stejně vypadne :DDDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybys raději držel hubu, ty "fundovaný experte". :D
Reagovat
smazaný uživatel
Také to tak vidím, zase se ozval jeden nepřející závistivec.
Já preferuji raději elegoše, než stupidní vágusáky, což Neptun pravděpodobně je.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem našel fotku z US Open 2011 a tam to vypadalo takhle:

http://sportsvideo24.com/wp-content/uploads/2011/09/Roger-Federer-U.S.-Open-2011-5.jpg

a cca po 5 měsících to vypadá takhle..

http://i44.tinypic.com/358z1xt.jpg

Snad se to už dál nebude zvětšovat..
Reagovat
spaniel
Taky jsem si všiml, zajímalo by mě o co jde...
Reagovat
smazaný uživatel
tipuju to na nejakou tukovou bulku nebo neco v kuzi....mozna je to jenom velky pichanec od komara nekde z tropu...:D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem našel fotku z US Open 2011 a tam to vypadalo takhle:

http://www.zkracovatkoooo.cz/r3DMV1, odkaz natukat bez poslednich trech ocek

a cca po 5 měsících to vypadá takhle..

http://i44.tinypic.com/358z1xt.jpg

Snad se to už dál nebude zvětšovat..
Reagovat
D.A.N
Já jsem neviděl zápas Rafy, nicméně co jsem viděl tu ukázku tak RAfa hrál celkem slušně a v celku i útočně oproti TM....Stejně tenhle turnaj není až tak důležitý spíše na rozehrání, čili až A OPen ukáže jak jsou na tom hráči připraveni...
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, nie je dôležitý. 250 turnaj by rozhodne nehral, pokiaľ by nebol v kalendári tam, kde je a neslúžil by ako príprava na AO..A práve preto, že v kontexte príprav je vhodných čo najviac zápasov, dnešné víťazstvo považujem za dobrý nápad :)
Reagovat
tito
Těším se na další zápas. Zdá se, že deka roku 2011 je pryč, bekhend se zlepšuje od zápasu k zápasu, stoupá množství winnerů a agresivita při zakončení..Jsem velmi zvědav na průběh letošního AO. S Novakem už může jen vyhrát. Možná trochu silná slova ale zdá se, že starý dobrý Rafa je zpátky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bodaj by si mal pravdu, samozrejme..Tiež sa teším na AO, no najradšej by som bol, ak by sa nejakým spôsobom Rafa Novakovi vyhol....Po New Yourku som dúfal, že sa obaja stretnú ešte v nejakých zápasoch, či už v Davis Cupe, alebo hocikde...Rafa by sa mohol otestovať, no nestalo sa...Takto sa môžu stretnúť najbližšie až v Melbourne vo finále, čo nie je dobré načasovanie na "test"..O to vzácnejšie by však bolo prípadné víťazstvo.
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi citlivo zvolený titulok :)..Videl som zápas Rafu a nemyslím, že je extra dôvod na kritiku, hoci potreboval set navyše...Nevyhol sa síce pár výpadkom, no keď sa hra dostala do normálu, Nemca pretlačil...Kohlschreiber(strašné meno) dnes nedal Rafovi nič zadarmo, tlačil, hral agresívne a predvádzal tenis s ktorým v minulosti atakoval TOP 20. On je všeobecne nepríjemný tenista, piata desiatka v rebríčku mu rozhodne nesvedčí. Poraziť ho dnes nebolo ľahké, preto som s Rafom výkonom vcelku spokojný. Gremelmayer v druhom kole bude rozhodne ľahší súper..
Reagovat
Stan_Borowitz
No, tak ono je to objektivně vlastně pravda, na druhou stranu ale Zelopísař byl dnes rozhodně daleko těžší soupeř než Davyděnko.
Reagovat
Berny
Ja myslim ze Nadal hral dneska hodne dobre, a KOHL taky (hlavne return z backhandu famozni, proti nadalovi 1ručný backhand byva na returnu slabina ). Nadal docela slusne z backhandu, forhand taky dobry, nevim co moc vytknout na TM hral o 70% hure.. ted z hlavy nevim statistiky ale zdalo se mi ze mel okolo 30 winnerů..
Reagovat
Stan_Borowitz
podle mne Nadal s Djokovičem vůbec nehrál...
Reagovat
VlS
Na zápas Fedexe s Koljou jsem se pozorně díval a nemyslím, že Kolja hrál nějak jó tragicky. Těch opravdu nevynucených chyb nebylo zase tak moc a Roger mu toho prostě moc nedovolil, hrál opravdu nezvykle koncentrovaně, agresivně a dobře. Nevím, jestli by s ním dneska někdo jiný dopadl výrazně líp.
Reagovat
VlS
A ještě komentář ke komentátorovi na Eurosportu - jestli bylo dnes něco tragické, tak právě to komentování. Poměr % žvástů a hloupostí k informacím se blížil 100:0
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlas, komentátoři na všech českých televizích žvaní obvykle neuvěřitelné pitomosti. Dnes to bylo obzvlášť hrozné, a to jsem viděl jen pár gemů.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ono se to těžko hodnotí, ale když Davyděnko dokázal v posledních dvou gemech zrychlit hru, tak Federer už tak suverénně nepůsobil. Jinak ale to vypadalo moc hezky...
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě, že mám ES 2 anglicky.
Reagovat
freeteepek
Je to jasný. Nadal má novou raketu. Je fakt těžká a ještě mu to s ní moc nejde. Roger taky vyměnil raketu, ale ten si vzal pro změnu lehčí. Před zápasem pak trénoval s činkou (v podobě speciální olověné rakety s ocelovým výpletem), takže se na hřišti následně cítil bezvadně uvolněnej a s raketou, která skoro nic neváží, to šlo úplně samo:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Od Rogera má ta nová pořád stejnou váhu jako ta stará z roku 2010...;)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to ma Roger za bouli vedle praveho oka?
Reagovat
smazaný uživatel
Jebák :)
Reagovat
Jiri
Tak top4 zacali sezonu vyhrami. Doufam, ze se letos najde nekdo paty, kdo tu jejich dlouhodobou hegemonii narusi. Akorad netusim kdo (?)
Reagovat
Berny
Nejvetsi sanci z potencialnich nástupcu do TOP 4 ma urcite Del Potro, kdo ví jestli ale zopakuje skvělé sezony 08 a 09, jinak urcite Tsonga umí potrapit vsechny z TOP4 a od wimledonu hral hodne slusne, ferrer podle me na TOP 4 nema ikdyz zahral slusne v londyne, pokud berdych zopakuje lonskou sezonz + prida vice vyher s hraci TOP 4 sanci urcite ma taky..
Reagovat
smazaný uživatel
za mě je to určitě Juan, tomu to hlavně přeju, aby se vrátil tam kam patří :)
Reagovat
VlS
Všechno se ukáže v průběhu roku, jinak si nemyslím, že jsou top 4, protože jsou jen 3, Andy musí ukázat, jestli opravdu a pevně ta čtyřka je. Potrápit v konkrétních zápasech kohokoliv z první čtyřky může víc hráčů, ať už JWT, Tomáš, Tipsi, Gael, DelPo, Dog ...., otázka je, jestli potrápit v nějakém zápasu nebo vystrnadit. U Del Potra nevím, loni na absolutní špičku prostě nestačil a myslím, že neměl potřebnou fyzičku, v delších zápasech odcházel (podobně jako Leyton). Moc bych na něj nevsázel.
Reagovat
smazaný uživatel
Za TOP 4 je malá podskupina Tsongu s Del Potrom, takže zrejme niekto z tejto dvojice..Obaja sa však musia vyhnúť krátkodobým výpadkom v zápasoch, ktoré ich stoja lepší výsledok...Škoda zraneného Soderlinga, ten by ešte vedel zamiešať karty..A možno ešte Isner, ak bude mať deň....+ Skôr som zvedavý, kto prenikne do povedzme širšej svetovej špičky z mladíkov..Najväčšie šance má podľa mňa Raonic, naopak Tomic s Harrisonom sú dosť precenovaní.
Reagovat
VlS
A kde za tou čtyřkou toho DelPa Vidíš? Je až 11. a loni hrál celej rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, hral celý rok a od januára sa musel pretĺkať pavukom, a na vedúcu štvorku na rozdiel od svojich výkonostných rovesníkov nenarazil v QF ale už v 3. či 4. kole...Herne a kvalitou rozhodne patrí tesne za vedúcu štvorku, pri optimálnej forme a zhode okolností môže vyhrať aj GS. Rebríček v jeho prípade rozhodne nie je smerodajný.
Reagovat
VlS
Mám jinej názor. Loni hlavně na začátku roku vyhrával hodně, pak to už tak slavný nebylo. Kdyby patřil za první čtyřku výkonnostně, tak by tam byl. Což neznamená, že se tam nedostane.
Reagovat
VlS
Tak jsem se na to schválně podíval
Stalo se to na dvou GS (RG Djokovič, Wim Nadal) a třech dalších turnajích (IW, Madrid, Cinci) jinak ne. Ale vypadl taky třeba s Granolersem nebo Manarinem.
Reagovat
smazaný uživatel
Podľa mňa sa na 5-6 miesto rebríčka tento rok dostane. Celý rok stál a návrat nebol až tak jednoduchý. Bude to mať ťažké, keďže Ferrer s Berdychom mu nedajú nič zadarmo, ale má na to celý rok..Zároveň si myslím, že mu neunikne ani záverečný turnaj Masters..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist