Nadal v neprobádaném terénu. Hlavně žádná očekávání a nevyžadovat od sebe maximum

5. 12. 2023, 14:54
Aktuality 10
Rafael Nadal (37) se po své dosud nejdelší tenisové odmlce zaviněné zraněním levé kyčle těší na návrat na kurty. I když je v podobné situaci jako ryba ve vodě, je to poprvé jiné. Na sklonku kariéry si uvědomuje, že je potřeba změnit své priority a již od sebe nesmí vyžadovat maximum. "Očekávám od sebe, že nebudu nic očekávat," prohlásil zkušený Španěl necelé čtyři týdny před comebackem v australském Brisbane.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© Profimedia)

Pokud budete hledat sportovní celebrity s nejpestřejším seznamem zranění, jistě mezi nimi bude i Rafael Nadal. I vzhledem k fyzicky extrémně náročné hře měl od mládí problémy s koleny a předpovídala se mu krátká kariéra. Ve třiceti letech už hrát nebude, kolena bude mít oddělaná, sýčkovali lékaři a fyzioterapeuti.

Španělský tenista z Mallorky se sice narodil ve znamení blížence, ale povahou je býk. Je houževnatý, silný, pracovitý, nerad se vzdává. Vybavíte si logo jeho vlastní značky? Znázorňuje právě býka.

I proto se černé predikce lékařů nenaplnily. Ještě loni na Roland Garros si dva dny po oslavě 36. narozenin zahrál 30. grandslamové finále a získal tehdy rekordní 22. titul.

Nadalovu úspěšnou kariéru přitom prošpikovaly i mnohé další zdravotní potíže. Léčil levý loket, levé rameno, obě zápěstí, pravé předloktí, levé chodidlo, pravý kotník, pravou kyčel, levou patu, záda, břišní svaly, stehenní svaly, hýžďový sval či zánět slepého střeva.

Nikdy ale z turnajového kolotoče nevypadl víc jak na šest měsíců. S maximální intenzitou a nasazením pracoval na uzdravení a návratu na milované kurty.

Až poslední pauza se protáhne téměř na celý rok. Letos v lednu si během Australian Open poranil levou kyčel a poté co nezabrala konzervativní léčba, musel na operaci a fanoušci se obávali, že už Rafu na okruhu neuvidí.

Býk z Manacoru se ale nevzdal ani v 37 letech a opět se dostává do formy, aby se mohl představit na té nejvyšší úrovni a absolvovat svou zřejmě rozlučkovou sezonu. "Nezasloužím si skončit takhle. Celou kariéru jsem tvrdě pracoval, takže můj konec nepřijde na tiskové konferenci. Budu dál dřít, abych svou kariéru ukončil tím správným způsobem," oznámil 1. prosince Nadal, že se na přelomu roku představí na turnaji ATP 250 v australském Brisbane.

Žádná očekávání

Zatímco comebacky v letech minulých byly cílené vždy na úspěch, tentokrát je to jiné. Žádná očekávání, jen si užívat chvíle na kurtu.

"Myslím, že jsem připravený. Věřím a doufám, že vše půjde hladce a dostanu příležitost si to na kurtu užít. Utekla spousta času, tak doufám, že hlavně zase ucítím to napětí a obavy," těší se Nadal pár týdnů před svým comebackem.

"Očekávám od sebe, že nebudu nic očekávat. Že budu mít schopnost od sebe nevyžadovat to, co jsem od sebe vyžadoval po celou kariéru," vysvěluje bývalý první hráč světa ve videu zveřejněném na sociálních sítích.

Sezona 2024 nabídne kromě tradičních grandslamů či podniků ATP Masters 1000 také olympijský turnaj na pařížské antuce v areálu Rolanda Garrose, na které Nadal získal 14 grandslamových trofejí. Sedmatřicetiletý Španěl má ve sbírce olympijská zlata z dvouhry (Peking 2008) a čtyřhry (Rio de Janeiro 2016), nyní si ale cíle v podobě získávání trofejí nedává.

"Věřím, že jsem teď v jiné situaci. Nacházím se v neprobádaném terénu. Po celý život jsem od sebe vyžadoval maximum, ale teď opravdu doufám, že budu schopný akceptovat situaci," uvědomuje si Nadal jiné nastavení své mysli.

"Zpočátku to bude velmi obtížné a budu na to potřebovat nějaký čas. Bude důležité odpustit sám sobě, pokud se to bude zpočátku vyvíjet špatně, což je velmi pravděpodobné," dodal zkušený Španěl.

Nadal při svém jediném startu v Brisbane 2017 skončil ve čtvrtfinále na raketě Kanaďana Milose Raonice. Tehdy se vracel po zranění levého zápěstí, kvůli nemuž přišel o závěr předchozí sezony včetně účasti na Turnaji mistrů. Do ročníku 2024 vstoupí jako nenasazený, turnaj začíná v neděli 31. prosince.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
peggy
Rafa to zvládne je si vědom svého zdraví.Vi že nevyhraje,ale pokud by věděl,že na to nemá tak by tam nenastoupil.Kral se vrací ví, že nebude kral.Myslim,že jeho toho je rozloučí se v Paříži.
Reagovat
Krisboy
Ale to víš, že jeho toho je, jak jinak!
Reagovat
Patik
Tak hlavne aby k nemu súperi nepristupovali ako k zranenému zvieraťu a v plnom nasadení mu to tam pálili ako za normálnych okolností..keď sa po roku vráti už nebude mať žiadnu auru väčšina tenistov už na neho zabudla a ti ktorí na neho nezabudli sa ho nebudú báť poraziť.
Reagovat
Krisboy
Možná, že někteří z těch mladších ho ani neznají.
Reagovat
FedError
ten bol dobrý
Reagovat
Ondra979
to s tou aurou je to docela mozne...tak to proste chodi no..preju mu dustojny navrat, ale zazraky cekat nelze a nejspis ani vetsi tituly uz ne a to ani na hline...to by musel byt uplne 100 procentne fit a tomu moc neverim, i kdyz porad je to Rafa tak uvidime
Reagovat
turista
Když se ti mladí nebojí Djokoviče a jdou po něm tak nebudou šetřit ani Nadala, který bude mít 38 let. Berdych už na okruhu v tomto věku nebyl.
Reagovat
Ondra979
tak z Djokovice ma vetisna porad az prehnany respekt, cest vyjimkam jako Alcaraz, nebo v posledni dobe Sinner, ale ten to musi jeste potvrdit na GS a tam je to tezsi...no a maji duvod, je v obdivuhodne forme, Nadal je v docela jine situaci a tam uz to proste fungovat nebude, urcite ne v takove mire..
Reagovat
Patik
Súhlasím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist