Naomi je ve fázi, kdy už umí využít své silné stránky, řekla na adresu Ósakaové Navrátilová

23. 3. 2018, 14:27
Aktuality 30
Minulý týden ovládla Naomi Ósakaová turnaj v Indian Wells a získala tak svůj premiérový titul na okruhu WTA. Díky němu vylétla v žebříčku WTA o 22 pozic na 22. místo a poprvé v kariéře tak nakoukla do elitní třicítky. Naomi má velké přednosti, které se naučila využívat, proto teď vyhrává, řekla na adresu dvacetileté hráčky Martina Navrátilová, jež ji zároveň přirovnala k Sereně Williamsové, kterou Japonka ve středu v Miami senzačně porazila.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová

Naomi Ósakaová má za sebou životní dva týdny, během nichž na velkém turnaji v Indian Wells porazila sedm tenistek včetně Šarapovové, Radwaňské a dvou hráček Top 10 Karolíny Plíškové a jedničky Simony Halepové. V nedělním finále nedala šanci rozjeté Rusce Kasatkinové a mohla slavit svůj premiérový titul.

Jenže na oslavy nečekaného úspěchu nebyl čas. Už po třech dnech dvacetiletá Japonka vstoupila do dalšího podniku kategorie WTA Premier Mandatory v Miami a hned v prvním kole ji čekal šlágr proti po mateřské vracející se Sereně Williamsové. Japonská tenistka se ale ani této výzvy nezalekla a o 16 let zkušenější Američanku, která má na kontě 23 grandslamových titulů, přehrála hladce 6-3 6-2.

Díky triumfu v Kalifornii se dvacetiletá Ósakaová posunula v žebříčku WTA o 22 míst a momentálně jí tak patří 22. příčka. "Naomi se naučila ovládat svou hru. Mezí ní a Serenou můžeme najít hodně podobností. Obě mají velkou sílu, která je jejich velkou zbraní. Je ale důležité naučit se s tou sílou pracovat. A právě to teď Naomi ukazuje. Už je ve fázi, kdy dokáže využít svých předností, a díky tomu hraje chytřejší tenis, který na soupeřky platí," řekla na adresu Japonky Martina Navrátilová.

"Když máte sílu, máte tendenci to tam sázet jen přes ni. To ale nejde, protože pak kupíte jednu nevynucenou chybu za druhou a ztrácíte body. Je důležité naučit se ovládat a hrát podle aktuální situace. Někdy můžete hrát silově, v jiných momentech ale musíte zahrát spíše technicky, nebo takticky. Pokud se tohle naučíte, je to hodně znát a okamžitě vás to posune o hodně kupředu," míní osmnáctinásobná grandslamová šampionka ve dvouhře.

"Naomi by teď jistě mohla létat v oblacích, protože vyhrála svůj první titul na tak obrovském a prestižním turnaji, ona ale zůstala nohama pevně na zemi. Titul z Indian Wells v tenisovém světě hodně znamená, ne nadarmo bývá tento turnaj označován za pátý grandslam, s Naomi to ale nic moc neudělalo. Dokázala to ustát, o čemž svědčí i to, že přijela sem do Miami a dokázala tu porazit Serenu Williamsovou. Myslím, že tohle o psychice člověka něco vypovídá. Řada hráček dokázala vyhrát velké turnaje, ale pak si na dalších třech, pěti turnajích ani neškrtla. Naomi vyhrála Indian Wells a tady si poradila se Serenou jakoby nic," chválila Navrátilová mladou tenistku.

"Není pochyb o tom, že Naomi má na to vyhrát grandslam. Vyhrála prestižní turnaj, na kterém startovaly všechny hráčky ze světové špičky, což samo o sobě říká, že je prostě schopná čelit těm nejlepším a uspět ve velkých zápasech."

"Sleduji ji už několik let a viděla jsem, jak se její hra v minulých letech vyvíjela. Má bezpochyby velký potenciál a jsem si jistá, že o ní ještě hodně uslyšíme. Za poslední roky udělala velký kus práce, posunula se kupředu a letos se jí to začíná vracet, což je pro její sebevědomí a další práci velmi důležité. Má za sebou výborný tým, trénuje se Saschou Bajinem a právě díky nim je její pokrok tak rychlý. Dává tomu všechno, a to se teď zúročilo."

"Teď už to je jen o tom, jak dlouho dokáže Naomi hrát tak uvolněně a bez starostí jako teď. Nemusí si teď připouštět žádný tlak, a proto se může maximálně koncentrovat na svou hru. Je důležité, aby jí takové myšlení vydrželo co možná nejlépe, protože právě to pak dělá z těch nejlepších ty nejlepší. To, že dokážou jít do finále grandslamu ve stejném rozpoložení, jako by to byl první zápas na nějakém malém turnaji. Bez tlaku a bez stresu v hlavě. To všechno je ale o sebedůvěře a přesvědčení."

"Musíte si být maximálně jistí tím, co na kurtu děláte, jen pak můžete být na vrcholu. Jasně, i ti nejlepší hráči mají špatné dny, kdy se jim prostě nic nedaří, i takové okamžiky je ale zapotřebí umět překonat. Je umění vyhrát, když vám to nejde. I to k tomu patří a člověk to pak musí přijmout jako lekci a radovat se z toho vítězství stejně tak, jako když odehraje skvělý zápas. Vybojované vítězství je taky vítězství, možná ještě cennější," dodala Navrátilová.

Ósakaovou čeká ve druhém kole turnaje v Miami další náročný úkol. Její soupeřkou totiž bude světová čtyřka Jelina Svitolinová z Ukrajiny, s níž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 2-2.

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Naomi Osaka měla horečku, přesto odehrála utkání proti Svitolinov?!
"Nebylo mi ráno dobře, měla jsem žaludeční potíže, ale nechtěla jsem to utkání vzdát "

Daria Kasatkina zase přiznala, že toho měla už plné zuby!
"Hrajeme v šílených vedrech, tělo se unaví strašně rychle. Mám toho popravdě dost. Hrát v takových podmínkách je síla "
Reagovat
Roger_Federer
Posadila Naomi spatky na zem, uvidime, jak se stim popere, antuka zatim nebyla jeji povrch.
Reagovat
galisj
Nejsem tenisový odborník ale Naomi došla šťáva,8 zápasů v řadě a je tak mladá.
Reagovat
smazaný uživatel
Počínaje tímto výrokem skončila kariéra Naomi Osaka.
Reagovat
tommr
dalo se čekat, že výkon z IW v Miami nezopakuje. Škoda, že nedojde na zápas s Petrou ve čtvrtfinále ...
Reagovat
Fandina
Porazila Serenu a to se počítá.
Reagovat
PetaM
Já to nějak nechápu :D Vždyť Petra dostane výprask od Kasatkiny, jak k tomu zápasu může dojít (pominuli, že Osaka už vypadla :D )
Reagovat
tommr
dneska máš holt nějaký potíže se čtením. Vždyt snad jasně píšu, že na ten zápas nedojde ... :)
Reagovat
PetaM
No nedojde k němu, protože Osaka vypadla :D Nebo to bylo myšleno tak, že i kdyby nevypadla, Petra tam stejně nedojde? :D
Reagovat
blax
tommr je klasicky úplně mimo :D
Reagovat
tommr
na ten zápas jsem se moc těšil a je mi líto, že k němu nemůže dojít, protože Osaka vypadla se Svitolinou a i kdyby nevypadla tak Petra stejně dostane klepec od Kasatkiny. Už je ti to trochu jasnější? :)
Reagovat
PetaM
Áno :D Obě podmínky jsou na jednom místě, jde to :D :D A Kasatkina už prohrála druhý set ...
Reagovat
tommr
to chce jenom Petru ukolíbat ve falešným dojmu, že jí nic nehrozí ... :)
Reagovat
George_Renel
martina je Vízek v sukni.
Reagovat
Fandina
Nevím, co je s Vízkem, ale je to fuk.
Reagovat
Kojinho
"Senzačně porazila" Serenu, když byl na Naomi kurz 1,7.
Reagovat
smazaný uživatel
od Martiny :-)
Reagovat
Aussie
Vždycky když přijde s nějakou "moudrostí", tak se to vzápětí postaví na hlavu. Pochybuji, že by z ní kdy byl nějaký velký "supercoach"!
Pokud jde o Osaku, vyletěla možná až trošinku příliš vysoko takhle najednou. Musela někdy dostat tak nějak na frak, už jen pro její dobro.
Reagovat
Krisboy
Sakra, Naomi, já myslel, že si jdeš pro Sunshine Double a ty takhle...
Reagovat
janek_da
stačilo, že porazila Serenu
Reagovat
Krisboy
Nestačilo!
Reagovat
Pavlis
Bublina splaskla. Chtěl jsem vidět, jak vlastně dobře hraje, ale nevěřil jsem svým očím. Takhle nějak se před týdnem cítily Halep a Plíšková.
Reagovat
Nola
ved ma iba 19 rokov, nikto snad necakal, ze urve dalsi titul....
Reagovat
Nola
pardon 20, aj tak je to skvely vysledok
Reagovat
LukasH
Po dlouhy dobe schopna hracka, ktera je takova normalni a sympaticka. Styl hry ma uzasnej. Protoze jinak je to sama Ostapenko, Putinseva, Gavrilova a dalsi vycet ohromne "sympatickych" a "tichych" tenistek, prevazne z vychodu. :-)
Reagovat
blixa
A Naomi jako není z východu ? :D
Reagovat
PetaM
Teoreticky všichni jsou z východu. :D
Reagovat
blixa
Pro Japonce jsou skoro všichni ze západu ;-)
Reagovat
George_Renel
Žije na Floridě, tak je z východu asi jako Šarapovová.
Reagovat
blixa
Tak co jí zbejvá. Pro japonce bude vždycky out.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist