Ósakaová vítězí i v Miami. V souboji generací přehrála Serenu

22. 3. 2018, 06:50
Aktuality 9
WTA MIAMI - Možná se to v blízké budoucnosti ukáže jako symbolické předání vlády nad ženským tenisem mladší generaci. Sedminásobná šampionka a vítězka 23 grandslamů Serena Williamsová v Miami prohrála ve dvou setech o 16 let mladší Japonce Naomi Ósakaové, která tak tři dny po senzačním triumfu v Indian Wells prodloužila svou neporazitelnost na osm zápasů. Možná tu máme 'Baby Serenu'.
S. Williamsová a N. Ósakaová

Naomi Ósakaová má za sebou životní dva týdny, během nichž na velkém turnaji v Indian Wells porazila sedm tenistek včetně Šarapovové, Radwaňské a dvou hráček Top 10 Karolíny Plíškové a jedničky Simony Halepové. V nedělním finále nedala šanci rozjeté Rusce Kasatkinové a mohla slavit svůj premiérový titul.

Jenže na oslavy nečekaného úspěchu nebyl čas. Už po třech dnech dvacetiletá Japonka vstoupila do dalšího podniku kategorie WTA Premier Mandatory v Miami a hned v prvním kole ji čekal šlágr proti Sereně Williamsové. O 16 let zkušenější Američance, která má na kontě 23 grandslamových titulů a na Floridě slavila už sedm triumfů. 

Ovšem Ósakaová se nezalekla ani hvězdného jména a soupeřku podobného vzhledu a vyznávající podobný agresivní herní styl jasně přehrála. K vítězství 6-3 6-2 mladé Japonce nesporně pomohl i fakt, že Serena hrála na teprve druhém soutěžním turnaji od zářiového porodu dcery a pohybově ani herně stále není ani zdaleka na svém maximu.

Zápas byl vyrovnaný pouze v úvodních šesti gamech. Pak Serena přišla dvakrát po sobě o podání a do konce utkání už uhrála jen dva z posledních jedenácti gamů, když nevyužila ani jeden ze dvou brejkbolů. Zápas zakončila pokaženým lehkým úderem, když vysoký míč u sítě napálila daleko do autu. Nevěřícně pak kroutila hlavou.

"Každý turnaj je pro mě novou příležitostí, jak zjistit, na čem musím zapracovat a na čem se zlepšovat. Naomi odehrála skvělý zápas a po celý zápas mi dávala jasné signály, kde jsou mé mezery. Těším se, že každý den budu makat na svém návratu," uvedla v prohlášení Serena. S novináři se ale o pocity po teprve čtvrtém zápase po návratu na kurty nepodělila. 

Mladší ze sester Williamsových se teprve popáté v kariéře stalo, že skončila už v prvním kole. Naposledy opustila turnaj takto brzy před šesti lety na French Open.



To Ósakaová neměla důvod se médiím vyhýbat. "Měla jsem respekt a byla nervózní. Právě Serena byla v dětství mým idolem a kvůli ní jsem začala hrát s tenisem," prohlásila Ósakaová po osmé výhře v řadě.

"Chtěla jsem jen, aby po zápase věděla, kdo jsem," pokračovala rodačka z Ósaky žijící na Floridě. "Řekla mi (u sítě) 'dobrá práce'. To mě vážně potěšilo," uvedla Ósakaová, jež se po životním úspěchu v Indian Wells dostala na 22. místo světového žebříčku.

Inspiraci ve své hře prý získala právě u Sereny. "Někdy, když podávám a jsem v těžké situaci, říkám si: Co by asi tak udělala Serena?" přiznala Ósakaová, která z posledních 17 setů prohrála jen jeden. Ve 14 z 15 posledních setů neztratila víc jak tři gamy.

Její příští soupeřkou bude světová čtyřka Jelina Svitolinová z Ukrajiny.

Naopak další bývalá světová jednička a tenistka vracející se mateřských 'povinnostech' Viktoria Azarenková předvedla velmi dobrý výkon. Osmadvacetiletá Běloruska smetla jednoznačně 6-3 6-0 domácí osmnáctiletou naději CiCi Bellisovou, proti které si připsala prvního kanára po dvou letech.

Příští soupeřkou trojnásobné šampionky bude na jejím velmi oblíbeném turnaji další Američanka Madison Keysová. na finalistku loňského US open narazí poprvé.

• WTA PREMIER MANDATORY MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 7.972.535 dolarů
středeční výsledky (21. 03. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Yafan Wang (Čína) - Vondroušová (ČR) 6-2 4-6 7-6(0)
Ósakaová (Jap.) - S. Williamsová (USA) 6-3 6-2
Azarenková (Běl.) - Bellisová (USA) 6-3 6-0
Makarovová (Rus.) - Bacsinszká (Švýc.) 6-2 2-6 6-4
Witthöftová (Něm.) - Mariaová (obě Něm.) 6-3 6-4
Dijasová (Kaz.) - Bradyová (USA) 7-5 7-6(8)
Riskeová (USA) - Linetteová (Pol.) 1-6 6-0 6-2
Niculescuová (Rum.) - Putincevová (Kaz.) 6-2 6-4
Cornetová (Fr.) - Matteková-Sandsová (USA) 6-2 7-5
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Boulterová (Brit.) 6-4 7-5
Dodinová (Fr.) - Cepedeová (Parag.) 6-4 6-7(3) 6-3
Collinsová (USA) - Beguová (Rum.) 6-1 6-1
Keninová (USA) - Vögeleová (Švýc.) 6-4 6-4
Sabalenková (Běl.) - Brengleová (USA) 6-1 6-4
Martičová (Chorv.) - Davisová (USA) 6-1 7-5
Petkovicová (Něm.) - Hercogová (Slovin.) 6-2 6-0
Vichljancevová (Rus.) - Petersonová (Švéd.) 7-5 6-1
Lepchenková (USA) - Golubicová (Švýc.) 6-4 5-7 7-5
Vekičová (Chorv.) - Giorgiová (It.) 6-0 7-5
Puigová (Portor.) - Stosurová (Austr.) 6-3 6-4
• Dvouhra - 2. kolo •
Muguruzaová (3-Šp.) - Anisimovová (USA) bez boje
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Pavol
Si vydýchla že Anisimova odstúpila.
Reagovat
galisj
Ty jsi snad úplně slepý,kup si brýle.
Reagovat
janek_da
Vypadá to, že Serenu může porazit jenom černoška.
Reagovat
d@ve
Jaká černoška?? :)
Reagovat
Astarin
Naomi je ale černoškou jen napůl.
Reagovat
janek_da
Tomiovi se taky říká Japonec i když je jenom napůl
Reagovat
slacker
I Petra kvitova je Cernoska
Reagovat
smazaný uživatel
Serena to asi tazko znasa, ked po zapase ani neprisla na press conference. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Serena - alespoň věřím - brzy pozná, že se po porodu vrátila moc brzo. Asi by toho už měla v klidu nechat a nebo si dát ještě pauzu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist