Navrátilová o favoritkách Wimbledonu: Zapomeňte na žebříček, největší favoritkou je Serena

30. 6. 2018, 15:35
Aktuality 5
Martina Navrátilová se domnívá, že největší favoritkou slavného podniku v All England Clubu je sedminásobná šampionka turnaje Serena Williamsová. A to i přesto, že Američanka je momentálně v žebříčku až na 183. příčce a čeká ji teprve čtvrtý turnaj po návratu na tour po mateřské pauze. K užšímu okruhu favoritek pak Navrátilová řadí i Venus Williamsovou, Petru Kvitovou, loňskou šampionku Muguruzaovou a o své slovo by se dle slov české rodačky mohla přihlásit i Ruska Šarapovová.
Serena Williamsová

Serena Williamsová po porodu dcery odehrála pouhé tři turnaje. Na tom posledním na French Open došla do osmifinále, k utkání s Marií Šarapovovou pak ale kvůli zranění prsního svalu nenastoupila. Šestatřicetiletá Američanka, která Wimbledon v minulosti sedmkrát vyhrála, bude letos v All England Clubu útočit na celkově 24. grandslamový vavřín. Momentálně Američanka figuruje až na 183. místě žebříčku WTA, to však podle mnohých tenisových expertů a legend nehraje vůbec žádnou roli, což prohlásila i Martina Navrátilová.

"Serena je teď sice až na 183. místě, i tak je ale jednou z největších favoritek Wimbledonu," napsala pro web WTA Navrátilová. "Na žebříček se teď nemá smysl dívat, protože všichni moc dobře víme, že Serena je nejlepší hráčkou světa. Teď je v žebříčku nízko, protože kvůli těhotenství dlouho nehrála, to ale nic nemění na faktu, že může porazit jakoukoli hráčku."

"Bude to pro ni čtvrtý turnaj po návratu na okruh, nicméně Serenu nemůžeme nikdy odepsat. Ona je prostě o level výše než všechny ostatní hráčky, a i když nemá den, dokáže vítězství vydřít. Serena tenis miluje a stejně tak miluje boj, takže jsem si jistá, že udělá maximum proto, aby byla v té nejlepší formě."

"Před startem Roland Garros jsem napsala, že pokud by Serena v Paříži vyhrála, byl by to asi největší úspěch její kariéry. O Wimbledonu ale tohle říct nemůžu. Pokud by Serena v Londýně vyhrála, bylo by to zcela jistě hodně působivé a krásné, nicméně všichni víme, kolikrát už tu vyhrála, takže by to až tak velké překvapení nebylo," podotkla Navrátilová. "Serena je v All England Clubu snad ještě silnější než jinde a má obrovskou motivaci tu poosmé vyhrát znovu."

"Když jsem sledovala zápasy Sereny na antuce v Paříži, zdálo se mi, že byla zápas od zápasu lepší a lepší, což je určitě směrem k dalšímu vývoji pozitivní. Je škoda, že pak nemohla kvůli zranění nastoupit do zápasu se Šarapovovou, protože to by byl opravdu veliký divácký trhák. Já jsem byla poměrně překvapená, jak se každým zápasem zlepšovala, šlo to fakt relativně rychle."

"Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby ji nezbrzdilo zranění. I tak si ale myslím, že jí zápasy na French Open dodaly sebedůvěru a sem do Wimbledonu přijede klidnější a začne na vyšší úrovni, než na jaké startovala na pařížské antuce."

"Dle mého názoru je dobře, že je Serena v Londýně mezi nasazenými hráčkami, protože penalizovat někoho za to, že se stane matkou, mi nepřijde správné. Možná nejste hned po návratu tam, kde jste byli předtím, ale ty kvality, které daný hráč má, v něm i tak přetrvávají. Z tohoto pohledu považuji rozhodnutí organizátorů ze správné. Myslím, že v budoucnu budeme stále častěji svědky podobných případů, protože maminek na tour bude zcela jistě přibývat."

Kromě Sereny se Navrátilová ve svém příspěvku pro web WTA rozepsala například i o její starší sestře Venus Williamsové. "Z vlastní zkušenosti sama dobře vím, že hrát finále Wimbledonu ve 37 letech už je hodně náročné. Pokud by Venus Wimbledon ve 38 letech vyhrála, bylo by to veliké překvapení, nicméně ani u ní člověk nikdy neví. Vloni tu hrála finále a tím znovu všem ukázala, že na trávě je jako doma. Pětkrát tu už vyhrála, takže ji rozhodně nemůžeme podceňovat."

"Pokud by Wimbledon potřetí v kariéře ovládla Češka Petra Kvitová, bylo by to pro mě osobně jedno z nejvíce emotivních vítězství. Petra má za sebou velice nepříjemné a náročné období, musela se vypořádat s nepříjemnou životní situací, kdy ji pořezal neznámý útočník v jejím bytě. Ona to všechno ale výborně zvládla a letos znovu ukazuje svou neuvěřitelnou sílu a zažívá snad nejlepší rok v kariéře," napsala Navrátilová na adresu Kvitové, jež letos vyhrála už pět turnajů. "Její hra je ideální pro trávu a já věřím, že Petra může uspět."

"Wimbledon je specifickým turnajem ve všech směrech. A proto, když chcete mluvit o tom, kdo by mohl tento turnaj letos vyhrát, je nejlepší podívat se do řad bývalých šampionů a šampionek. Už jsem zmínila Serenu, Venus a Petru, které ve Wimbledonu uspěly už vícekrát. Vloni v Londýně triumfovala Muguruzaová a zmínit rozhodně musíme i Šarapovovou."

"Myslím, že pokud člověk ve Wimbledonu jednou uspěje, tak mu to v následujících ročnících pomáhá mnohem více než na jiných grandslamech. Tráva je oproti jiným povrchům dosti specifická, což dělá opravdu své. Wimbledon jako turnaj mají všichni rádi, s trávou už je to ale jiné. Ta někomu sedí, někomu naopak vůbec," míní Navrátilová.

"V Londýně je letos relativně horko, takže očekávám vyšší odskoky míčků než obvykle. Tráva bude více vysušená a povrch tak může připomínat hru na tvrdém povrchu, což by za určitých okolností mohlo pomoci Simoně Halepové, která v Paříži vybojovala svůj premiérový grandslam a ve Wimbledonu ji tak čeká mírně specifická pozice."

"Simoně se ale ve Wimbledonu nikdy příliš nedařilo, nejdál tu došla do semifinále, takže těžko říct, co od ní očekávat. Je teď světovou jedničkou, kvůli čemuž je řazena mezi favoritky, ale uvidíme, co v Londýně předvede. Snad po vítězství v Paříži neslavila příliš dlouho!"

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

5
Přidat komentář
LukasH
Vidim to stejne. Cucel jsem v Parizi na zapas s Julii, kde se Serena dostala tak na 80 az 90 procent puvodni formy. Jestli Serena neni zranena a nezaskoci ji nejaka souperka v uvodnich kolech, tak ma sanci velkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Martina dela vsechno pro to, aby ta Serena nevyhrala.
Lucce se pomalu otevira pavouk...
Reagovat
janek_da
o cem tady medluju od zacatku!!!
Reagovat
George_Renel
Martino, teď už je ten zločinec identifikovaný a známý.
Reagovat
EllNino
tehdy nebyl ... navíc jde o překlad
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist