Nor Ruud zdolal Rubljova a při debutu na Turnaji mistrů je v semifinále

19. 11. 2021, 17:39
Aktuality 14
TURNAJ MISTRŮ - 22letý Nor Casper Ruud si při debutu na Turnaji mistrů zahraje semifinále. V přímém souboji o postup ze skupiny dnes v Turíně zdolal Andreje Rubljova 2-6 7-5 7-6 a překazil vyhlídky na ruské semifinále. O postup do finále se utká s obhájcem titulu Daniilem Medveděvem.
Profily hráčů
Casper Ruud (© AFP)

Když Casper Ruud na začátku v října na tvrdém povrchu v San Diegu postoupil pošestnácté v kariéře do semifinále turnaje ATP, bylo to vůbec poprvé mimo jeho oblíbenou antuku.

A nyní je mezi nejlepší čtyřkou i na akci pro osm nejlepších tenistů uplynulé sezony. Historicky první Nor na Turnaji mistrů se hned při svém debutu prodral skupinou. Sice začal porážkou od světové jedničky Novaka Djokoviče, ale další dva soupeře navzdory nepovedenému prvnímu setu porazil.

Statistiky zápasu
Rubljov - Ruud
14 esa 14
3 dvojchyby 3
66 %
1. podání 'in' 66 %
84 %
úsp. 1. podání 65 %
42 %
úsp. 2. podání 51 %
33 winnery 39
22 nevyn. chyby 31
14/18 hra na síti 14/18
4/11 brejkboly 3/5
110 celkem bodů 98
čas: 2:23

Ve středu Ruud zdolal britského náhradníka Camerona Norrieho a v dnešním přímém souboji o 2. místo ve skupině udolal 2-6 7-5 7-6 Andreje Rubljova. O rok staršího Rusa porazil poprvé až v pátém vzájemném střetnutí.

Dvaadvacetiletý Nor ztratil v duelu dvou bývalých juniorských světových jedniček úvodní set za 35 minut, v dalších dvou sadách ale nabídli oba soupeři vyrovnanou a dramatickou podívanou. Ruud nakonec zvládl lépe klíčové okamžiky a zápas ukončil 14. esem.

"Kurt je tady hodně rychlý a Andrej hraje velice rychle. Všichni chceme mít hru pod kontrolou a mít iniciativu, s Andrejem to ale není snadné, protože vás pořád nutí běhat a výborně se brání. Věděl jsem, že budu muset s ohněm bojovat ohněm," řekl Ruud.

"Andrej hrál v prvním setu výborně, dobře podával a já neměl čas na své údery. Do hry jsem se dostal přes jeho druhý servis. Snažil jsem se hrát agresivněji a co nejrychleji výměny ukončovat a dostat ho pod tlak. Bylo to náročné, ale povedlo se. Tenhle moment si vychutnám," radoval se Ruud.



Vítěz pěti letošních turnajů ATP tak postoupil do svého největšího semifinále, dosud si ho třikrát zahrál na podnicích Masters 1000. Usilovat bude o 9. finále, všechna si zatím zahrál na akcích ATP 250.

V semifinále se Ruud pokusí překvapit proti světové dvojce Daniilu Medveděvovi, s nímž prohrál oba vzájemné duely 0-2 na sety.

"Potkám jednoho z nejlepších hráčů na světě, Už jsme spolu hráli a já oba zápasy prohrál. Zítra to bude úplně jiný tenis, než dnes. Jen se stoprocentním výkonem budu mít šanci. Teď si půjdu odpočinout a zítra nastoupím bez tlaku," uvedl Ruud.


První semifinálovou dvojici vytvořili bývalí šampioni Alexander Zverev a Novak Djokovič (h2h 3-7). Pětinásobný srbský šampion, který už měl dva dny jisté první místo ve skupině, se na víkendové vyvrcholení soutěže naladil večerní hladkou výhrou 6-2 6-1 nad britským náhradníkem Cameronem Norriem.

"Snažil jsem se nemyslet na to, že mě zítra čeká semifinále. Soustředil jsem se na dnešní zápas. Věděl jsem, že už jsem postoupil, ale chtěl jsem vyhrát. Nechtěl jsem nic vypustit s ohledem na fanoušky i s respektem k soupeři. Hraju tu čím dál lépe, ale teď jsou nejdůležitější zápasy přede mnou," řekl Djokovič.


Ruud je v semifinálové čtveřici jediným nováčkem a navíc i jediným tenistou, který na Turnaji mistrů ještě nezískal titul. Tři bývalí šampioni se v semifinále závěrečného podniku sezony sešli naposledy v roce 1994. Obhájce Medveděv, Zverev (2018) a pětinásobný vítěz Djokovič navázali na trio legend Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker.

• TURNAJ MISTRŮ 2021 •
Turíán (Itálie), tv. povrch / hala, 7.250.000 dolarů
páteční výsledky (19. 11. 2021)
• Dvouhra •
Zelená skupina
Ruud (7-Nor.) - Rubljov (5-Rus.) 2-6 7-5 7-6(5)
Djokovič (1-Srb.) - Norrie (10-Brit.) 6-2 6-1
Tabulky skupin
Semifinálové dvojice:
Djokovič (1-Srb.) - Zverev (4-Něm.)
Medveděv (2-Rus.) - Ruud (7-Nor.)
• Čtyřhra •
Červená skupina
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Cabal/Farah (5-Kol.) 7-5 2-6 11-9
Herbert/Mahut (3-Fr.) - Soares/J. Murray (7-Braz./Brit.) 6-3 7-6(5)
Tabulky skupin
Semifinálové dvojice:
Mektič/Pavič (1-Chorv.) - Ram/Salisbury (2-USA/Brit.)
Herbert/Mahut (3-Fr.) - Granollers/Zeballos (4-Šp./Arg.)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Patik
Pre Djokoviča sú laváci na harde úplná chuťovka..fakt že na nich sa šije taktika úplne jednoducho..navyše som mal pocit že Norrie mal záujem o zápas až kým nestratil prvýkrát podanie potom sa už len viezol..Novak si ho natrel na chleba.
Reagovat
Mayo
Djoki zdvihne trofej bez problémov.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
bravo, jak se po včerejším tříseťáku s Medvědem, prohraném o fous, vzchopil a otočil zápas s Rublem. Jinak ovšem ke koukání to zápas moc nebyl...
Ale asi první? Nor v SF TM to se počítá!smile
Reagovat
Marduch
Přesne tak.. Jen to nebylo včera, nebylo to s Medvedevem a ten zápas neprohral smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Tak tak, spletl jsem si Ruuda se Sinneremsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ještěže už dohrály holky, mohlo být hůřsmile
Reagovat
broodling
Sleduju tenis od od chvíle kdy ljubičič zklestil psodala a roddicka ve finale Wells 08 nebo 09 a musím říct že ten djok je něco neuvěřitelného a Škoda že už tvoje defakto konec nej éry tenisu?. Djok je posledni z titánů
Reagovat
paddy
Dnešní hodinový trénink byl důležitý, aby Djouk nevypadl z rytmu smile

Norník je dobrý sparring smile

A zítra začíná oficiální část TM smile
Reagovat
Patik
Ten Norrieho backhand je strašná neesteticka slabota..A jeho FH tiež nieje žiadna výhra.. Do šlaka mladý chalanisko a údery ma jak baletka.. Si môže podať ruky s Mandarinom..
Reagovat
giovani
a veru sa na neho aj podoba
Reagovat
paddy
Rublev je na podzim slaboučký jako 4x vyluhovaný čaj smile

škoda toho Sinnera, v závěrečném TB skoro netrefil 1. servis, pak je to těžké smile
Reagovat
Pe3k
Djokovice čeká kombo Norrie, Zverev, Medvěděv smile
Reagovat
Pavol
Pre mňa výborný výsledok. smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist