Obhájce De Minaur přerušil sérii 10 proher s Tsitsipasem, Rune a Ruud si zajistili semifinálový šlágr

1. 3., 09:14
Aktuality 3
Alex de Minaur (25) pokračuje na pětistovce v Acapulcu v obhajobě svého zatím jediného triumfu na turnajích větších než ATP 250. Australan ve čtvrtfinále porazil po obratu 1:6, 6:3, 6:3 bývalého finalistu Stefanose Tsitsipase (25), s nímž prohrál posledních 10 soubojů a vzájemnou bilanci upravil na 2:11. Jeho semifinálovým protivníkem bude rozjetý Jack Draper (22). Druhé semifinále obstarají Holger Rune (20) s Casperem Ruudem (25).
Obhájce titulu De Minaur přerušil sérii 10 proher s Tsitsipasem (© Profimedia)

De Minaur – Tsitsipas 1:6, 6:3, 6:3

Alex de Minaur teprve až loni v Acapulcu poprvé triumfoval na akcích větších než ATP 250 a svůj dosud největší titul musí obhájit, pokud se chce udržet v TOP 10 žebříčku, v níž debutoval na začátku letošní sezony. Ve čtvrtfinále narazil na neoblíbeného soupeře Stefanose Tsitsipase, právě řecký tenista ho může v pondělí v nejvyšším patře pořadí nahradit.

S Tsitsipasem prohrál posledních 10 střetnutí. V souboji v mexické metropoli ovšem potvrdil, že po loňském triumfu v tomto dějišti je mnohem úspěšnější proti nejlepším hráčům světa i na větších podnicích a vzájemnou bilanci s nejlepším řeckým tenistou v historii upravil na 2:11.

Loňský šampion však musel sáhnout po obratu. Za půlhodiny totiž jednoznačně ztratil první set, v němž si ani jednou neuhájil vlastní servis. Ve druhé sadě se mu dvakrát nepodařilo potvrdit brejk, ale na třetí pokus už uspěl. Závěrečné dějství rozhodl brejkem v pátém gamu a po dvou hodinách a devíti minutách mohl slavit konec černé série.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

De Minaur letos pokračuje ve skvělé formě. V týmovém United Cupu porazil Novaka Djokoviče, Alexandera Zvereva a Taylora Fritze, na Australian Open došel do osmifinále a v Rotterdamu byl nad jeho síly až ve finále rozjetý Jannik Sinner.

Tsitsipas se naopak už přes rok trápí. Finalista loňského Australian Open získal od předloňského léta jen jeden titul, a to loni v srpnu na malé akci v mexickém Los Cabos. Svůj první triumf na turnajích kategorie ATP 500, na kterých prohrál všech 10 finále, si neodveze ani letos z Acapulca.

"Pokaždé, když jsem s ním hrál, tak mi tuhle bilanci připomínali. Stefanos hodně dlouho věděl, jak na mě, takže jsem rád, že mám tuhle jednu výhru v kapse," řekl De Minaur.

Nejlepší Australan v žebříčku se v semifinále střetne s rozjetým Jackem Draperem, s nímž vyhrál oba předchozí souboje. Britský mladík chytl v Acapulcu famózní formu a ani třetímu protivníkovi nepovolil více než čtyři gamy. Kanára sice tentokrát nenadělil, nicméně ve čtvrtfinále deklasoval dvakrát 6:2 Miomira Kecmanoviče a zahraje si své první semifinále na akcích větších než ATP 250.

Draper bude usilovat o své třetí finále na nejvyšší úrovni. Obě předchozí absolvoval v posledních měsících a titul nezískal v listopadu v sofijské hale ani letos v lednu v Adelaide, kde nestačil na Jiřího Lehečku.

 

Ruud – Shelton 6:7, 6:4, 6:4

Casper Ruud měl jedinečnou šanci před pár dny triumfovat na druhém mexickém podniku ATP v Los Cabos, ale ve finále překvapivě prohrál s Jordanem Thompsonem. Další možnost má na pětistovce v Acapulcu, kde by mohl slavit svůj první titul z akcí větších než ATP 250.

Nejlepší norský tenista v historii se ve čtvrtfinále vypořádal s nebezpečným a talentovaným mladíkem Benem Sheltonem. Američanovi nenabídl ani jednu brejkbolovou příležitost, nicméně i tak potřeboval všechny tři sety a přes dvě a půl hodiny. Postup slavil až po jedné hodině ranní.

V loňské sezoně se na venkovních betonech ohromně trápil a vyhrál jen polovinu z 24 duelů. V letošním roce to má ovšem v těchto podmínkách 11:3 a teď ho čeká první semifinále v Acapulcu. V tomto dějišti se do čtvrtfinále podíval už v roce 2021, ale k utkání s Alexanderem Zverevem nenastoupil.

 

Köpfer – Rune 6:7, 6:7

Ruuda čeká v semifinále šlágr s Holgerem Runem, s nímž má skvělou vzájemnou bilanci 5:1. Dánský mladík si i při svém druhém startu v Acapulcu zahraje semifinále. Ve čtvrtfinále zdolal ve dvou tie-breacích a po dvou hodinách boje Dominika Köpfera, který figuruje v žebříčku o 51 míst níže.

Sedmý hráč světa si oba sety zbytečně zkomplikoval, když je nedokázal dopodávat. Jednotlivá dějství tak musel vždy rozhodnout tie-break a Rune v obou dominoval. Dohromady ve dvou zkrácených hrách povolil německému tenistovi jen dva body, v té druhé ani jeden.

Rune v posledních měsících provedl několik změn ve svém trenérském týmu. Po rozchodu s Patrickem Mouratoglouem angažoval Borise Beckera a Severina Lüthiho, ovšem Němec ani Švýcar už v týmu nejsou a jeden z největších mladých talentů je opět pod křídly francouzského kouče a experta Mouratogloua. Proti Ruudovi zabojuje o své druhé letošní finále a první v tomto dějišti.


Výsledky turnaje ATP 500 v Acapulcu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Nola
jejda, to d Artagnan teda riadne pototo, ale Casper mi urobil velku radost, ked sundal telefonistu , takze navrat do T10 je uz asi isty
Reagovat
Blondie
Menšík má WC do IW
Reagovat
Pe3k
pecka děcka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist