Od kriketu zpět k tenisu. Bartyová slaví premiérový titul a posun do Top 100

5. 3. 2017, 13:33
Aktuality 45
WTA KUALA LUMPUR - Ashleigh Bartyová se necelý rok po obnovení tenisové kariéry dočkala prvního titulu na okruhu WTA. Dvacetiletá Australanka, jež téměř dva roky nehrála a věnovala se kriketu, slaví v malajsijském Kuala Lumpur, když ve finále porazila Japonku Nao Hibinovou. Trofej navíc může přidat i ve čtyřhře s krajankou Case Dellacquaovou.
Ashleigh Bartyová

Ashleigh Bartyová v roce 2011 ovládla v pouhých patnácti letech wimbledonskou juniorku a v sezoně 2013 si s Casey Dellacquaovou zahrála třikrát ve finále grandslamu ve čtyřhře. V singlu klepala na dveře Top 100, v deblu byla dvanáctá.

Jenže v létě 2014 slibně rozjetou kariéru ve svých 18 letech přerušila a profesionálně se věnovala kriketu. "Byla jsem obětí vlastního úspěchu. Všechno šlo moc rychle," řekla s odstupem Bartyová. Ovšem i když se jí dařilo i v novém sportu, po tenisu se podsadité Australance opět zastesklo a po necelých dvou letech se k němu vrátila.

Ashleigh BartyováA udělala dobře. Dospěla, nabrala na síle a zdá se být v ještě lepší formě, než když kariéru přerušila. Už na čtyřech loňských turnajích naznačila své možnosti a letos na vzestupu pokračuje.

Bartyová v úvodu sezony sebrala set světové jedničce Kerberové, na Australian Open došla do 3. kola a tento týden v Kuala Lumpur odehrála svůj životní turnaj. Před čtyřmi lety si v Malajsii zahrála své první čtvrtfinále na okruhu WTA, letos se na stejném místě dostala poprvé do semifinále, finále a nakonec vybojovala i premiérový titul.

Statistiky zápasu
Hibinová - Bartyová
3 esa 6
1 dvojchyby 0
78 %
1. podání 'in' 68 %
51 %
úsp. 1. podání 88 %
53 %
úsp. 2. podání 53 %
9 winnery 26
24 nevyn. chyby 22
0/1 brejkboly 3/13
čas: 1:16

Dvacetiletá Australanka, jež začínala v kvalifikaci, předváděla agresivní tenis a většinu soupeřek jasně přehrála. Nadělila jim celkem čtyři kanáry a pouze v prvním kole s Polkou Urszulou Radwaňskou ztratila set.

V dneším finále, které bylo v průběhu prvního setu na bezmála dvě hodiny přerušeno kvůli dešti, porazila bez potíží 6-3 6-2 Nao Hibinovou. S o dva roky starší Japonkou, s níž si před sedmi lety zahrála i dvě finále mezi juniorkami a společně odehrály také několik dívčích čtyřher, porazila na profi úrovni i ve druhém střetnutí.

"Nao a já jsme spolu odehrály hodně zápasů, vždy jsem s ní hrála ráda. Zažily jsme spolu hezké časy," řekla Bartyová, jež si z Malajsie odváží nejen první trofej pro šampionku, ale také jistotu premiérového posunu do Top 100 světového žebříčku WTA.

"Jsem teď v sedmém nebi a opravdu nevím, co teď říct. Úplně jsem ztratila řeč. Každopádně jsem šťastná, je to opravdu příjemný pocit získat první titul," uvedla mladá Australanka.


Dvaadvacetiletá Hibinová hrála ve finále potřetí v kariéře. Obě předchozí si zahrála v uzbeckém Taškentu, kde předloni získala svou zatím jedinou trofej.

Bartyová v Kuala Lumpur krátce po svém premiérovém triumfu ve dvouhře vyšperkovala životní týden ještě svou třetí trofejí ve čtyřhře. I tentokrát uspěla se svou krajankou Casey Deallacquaovou, když ve finále zdolaly 7-6 6-3 americko-japonskou dvojici Melicharová/Ninomijaová.

• WTA INTERNATIONAL KUALA LUMPUR •
Malajsie, tv. povrch, 250.000 dolarů
nedělní výsledky (05. 03. 2017)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (Austr.) - Hibinová (Jap.) 6-3 6-2

• Čtyřhra - finále •
Bartyová/Dellacquaová (Austr.) - Melicharová/Ninomijaová (4-USA/Jap.) 7-6(5) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak ať zavolá ruským hackerům tať se nabourají do systému RG a dají jí tu divokou kartu, dává se přes kompl ne? Nebo nějak písemně, ale to půjde i tak. Ruská mafie je dneska všude i v Paříži tak ať toho kouká využít, vždyť Maria studuje práva na ZČU ne? To by měla využít mafii a hackery aby ji tu WC zařídili, třeba se Giudicelli "omylem" spadne ze srázu, "sebevražda", "náhodně" mu vybouchne barák no a do čela RG se dostane rusák no a ten ji nasadí až do finále
Reagovat
smazaný uživatel
Ten kdo studuje ZČU umí ovládat mafii, hackery a organizovaný zločin tak ať se Maruška kouká snažít
Reagovat
janek_da
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/2206--pamatne-zapasy-1-strycova-vzpomina-na-skalp-sarapovove-i-nejdelsi-zapas-australske-historie
Reagovat
janek_da
Tak Kikina končí s Gaciou.
Reagovat
janek_da
resp. Koralína
https://twitter.com/KikiMladenovic/status/838443152881160192
Reagovat
cheeky
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/2211--ani-v-indian-wells-na-petru-nezapomneli-chybis-nam-vzkazuji-poradatele-pres-twitter

Jinak dole v tom článku je čerstvá fotka Petry. Ruka bez obvazu a už s ní může dělat běžné činnosti.
Reagovat
gigin
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/2212--sarapovova-taha-za-nitky-sjednala-si-schuzku-s-reditelem-french-open
Reagovat
VlS
A čekal jsi něco jinýho?
Reagovat
gigin
Pravda :))))
Reagovat
PetaM
Orálek?
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš něco co zní stejně ale od A a končí taky lek. A zabere to na každýho chlapa
Reagovat
VlS
A čí máš na mysli? Marie, nebo ředitelův?
Reagovat
MarcelPersch
Fakt na každýho? :D
Reagovat
gigin
Zaorálek.
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka Vachtl a jeho slovnik, to je ovsem slusna supa... "Sarapovova taha za nitky"..., "se svym agentem sjednala schuzku s francouzskymi bafunari"...christe pane, co to je...:) A jeste tomu daji tag SPEKULACE :D)
Zlaty TP a jeho uklizeni hracu na kurtu.

K Marii
Tak cekat se to asi dalo,
...ale jinak za me, je mi jedno jestli to je Marie nebo Juan po zraneni, hrisnik, nehrisnik...podle me by si GS mel drzet ten standart, ze to je otevrene mistrostvi dane zeme, takze v tomto pripade davat karty mladym francouzum/kam a tecka... a kdo tam chce startovat mimo zebr,, tak jasne, klidne karta, ale do kvaldy:) at si tu hlavni soutez proste uhraje.
Takze doufam, ze frantici necouvnou, max. ji nabidnou tu kvaldu;)

Take by me celkem potesilo, kdyby francouzi prestali respektovat zebricek, a uvzhlednili nasazeni dle antukovych vykonu za cely rok...nebot casto se stava, ze dva skveli antukari se potkavaji v prvnich kolech...a tak obecne by me potesilo, kdyby ATP,WTA a ITF prestali do tech GS tak nejak vubec kefrat, nebo vyvijet jiny politicky pressing.
Reagovat
EllNino
kdes našel tuhle informaci o těch antukových výkonech po cely rík Vlku ? :) To je moc fajn
Reagovat
smazaný uživatel
hele je tam to KDYBY:)))
takze zapomen...
...uz ani ti Anglani nedrzi specifika pro travu, ikdyz tam je to narocnejsi, sezona kratka...nakonec jsou to minimalni zasahy, ale ja fajn, kdyz to trochu uvzhlednovali.
Reagovat
EllNino
:D pardon, popílek
Reagovat
smazaný uživatel
Když divokou kartu, tak klidně i do kvalifikace. Vůbec nepochybuju o tom, že by Masha postoupila do hlavní soutěže. Ale ať prostě dostane šanci... Taky nevím, o co jde tomu Giudicellimu. Trest si Masha odpyká a furt je to přece dvojnásobná vítězka RG... Jinak souhlas, titulek a článek horší jak z Blesku.
Reagovat
VlS
Vlčku, mám k tomu podobnej přístup, jako k MTO. Jestli někomu WC, tak vítězům juniorky z minulýho roku a obhájci titulu z pisledního roku a dost. Divoké karty bez pravidel jen dávají prostor spekulacím o korupci, pokud ne korupci přímo. Všechno nestandardní je zlo. Samozřejmě všude, nejen na RG.
Jinak mrkni po knížce Vlastimil Vondruška, Breviář pozitivní anarchie, buďe se ti to líbit.
Reagovat
George_Renel
Má holt kachní žaludek, tudíž se jí to ani neekluje.
Reagovat
Haitik
Už mi z té Mashy a dopingu hrabe.. :D Dneska se mi o tom i zdálo, že jsem šel okolo jejího domu a zrovna u sebe měla anti-dopingovou kontrolu, která z jejího baráku vynášela obrovské množství trávy a poté taky nějaký pytel s prášky, tak mi v tu chvíli od ní přišla sms, že ty prášky co právě odnášeli jsou drogy, doping prostě.. Tak jsme začali vymýšlet strategii, jak z toho ven a došli jsme k tomu, že to uhrajeme na spiknutí proti ní, že ty zakázané prášky tam dali oni, protože u ní doma psi na vyhledávání drog nic nenašli, neštěkali.. :DD Šílená kravina.. :D

Jinak dalo se čekat, že Maruš se šance hrát na RG nevzdá no.. Uvidíme, jak schůzka dopadne, ale byl bych radši, kdyby si Maruš účast na RG zajistila žebříčkem..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to by musela uhrát finále ve Stuttgartu, ne? Klidně se to může povést (a bylo by to nejlepší), ale jde o to, že toho času na získání bodů má strašně málo...
Reagovat
Haitik
Jj, finále ve Stuttgartu by musela uhrát.. Má na to jeden turnaj no..
Reagovat
skott
velké změny a novinky chystá tento rok britská LTA v turnajích před Wimbledonem. Eastbourne bude znova společný turnaj ATP + WTA a všechna tři ženská ITF-ka (Surbiton, Manchester, Ilkley) budou mít dvojnásobnou dotaci oproti minulým letům (z 50k na 100k). Těsně před samotným začátkem Wimbledonu pak bude hráčkám které se nevejdou do pavouka v Eastbourne, ale nemusí hrát kavlifikaci v Roehamptonu, k dispozici zbrusu nový malebný turnaj ITF 100k+H v Southsea zhruba dvě hodinky od Londýna. Turnaj bude velmi speciální, nebude se hrát debl ani kvalifiakce a končit by měl již v pátek, tak aby tenistky měly dostatek času před pondělním startem hlavní soutěže Wimbledonu.
detailní informace a kompletní kalendář...
https://www.lta.org.uk/news/general-news/2016/april/bigger-and-better-british-grass-court-season-announced-for-2017/
Reagovat
gigin
Díky za super info, skotte.
Reagovat
skott
nz;)
Reagovat
VlS
Dobrý, že by někdo začal myslet i na holky?
Reagovat
janek_da
tos mě urazil
Reagovat
skott
Vyšší doatce na travnatých Itf-kách je dobrý krok, nebudou mít v té době vlastně konkurenci a mělo by to tak nalákat víc tenistek, které by jinak preferovaly antukové turnaje.
Reagovat
VlS
+ časově uzpůsobený k Wimbledonu, což je možná důležitější než dotace.
Reagovat
EllNino
super zprávy, díky :)
Reagovat
horska.kraslice
Barty opět v akci. :-)
Reagovat
EllNino
Gratulace :) ...
Reagovat
dadaft
to, že by si nějaký tenista v sedmnácti na dva roky "odskočil" dělat jiný sport na profesionální úrovni a pak se vrátil k tenisu, je v podstatě nemožné.
ne pro Ash. ))
není se co divit, že na australském tenisovém svazu bouchalo šampáňo, když oznámila svůj návrat k tenisu.

gratulace k prvnímu titulu a hlavně k předvedenému výkonu, který jasně ukázal, že takto obsazený WTA International je pro Ash dobrá tréninková záležitost.
Reagovat
Frick
Takže další tenistka, co vyhrála WTA turnaj dřív, než se dostata (v ofiko rankingu) do stovky.

Vlastně před 4 lety se v KL stejný kousek povedl Káje.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace.
Začátek zápasu jednoznačně ovládla.
Ze závěru jsem viděl poslední tři gemy a to už byla Nao odevzdaná.
Mečbol proměněný esem :-)
Líbí se mi, jak jedovatě a většinou i přesně dokáže vracet.
Jsem zvědavý, jestli se zvládne vypořádat i s lepšími hráčkami. Rád bych ji viděl na místech, kde jsou hráčky, které dokázala před lety porazit:Brengle, Bertens, Osaka, Kasatkina nebo třeba Karolína Plíšková :-D
Reagovat
horska.kraslice
S Karolínou hrála loni vyrovnaný zápas v Nottinghamu, Karolína vyhrála ve dvou TB. Máme se na co těšit :-)
V KL krásný ceremoniál.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezký ceremoniál byl i v Koreji, jak biatlonistkám předávali ty různobarevné myslivce :-) Tak domácky, stomovskovsky milé.
V KL bylo vidět, že i Nao je s výsledkem spokojená. Hezky si holky popřály :-)
Jsem zvědavý, co předvede Ash na trávě. Karolínu porazila taky na trávě - http://www.tenisportal.cz/vzajemne/pliskova/barty/.
Reagovat
Torn
Porazila Káju roce 2012, od té doby je minimálně Karolína někde jinde a od loňského roku taky. U Karolíny platí to stejné co u Petry, dokud ona věří, že vyhraje, tak nemá šanci, ale jinak Barty fandim, ale ne proti našim holkám. :D
Reagovat
horska.kraslice
A gratulace, samozřejmě.
Reagovat
Aussie
Ashgley byla vždycky obrovský talent. Začínala pod stejným koučem jako náš syn, který to v tenise mohl také někam dotáhnout, až na to, že si poranil záda. Tím koučem byl Jim Joyce a klukovi tehdy moc nevěřil, že prý má příliš nízký nadhoz při servisu a nedá si říct aby to házel výš. Darius přešel k jinému koučovi, tím byl Derek Shroder, bývalý Daviscupový hráč za Jižní Afriku a tomu nějaký nízký nadhoz nevadil, spíš to podporoval. Říkal, že z něho vychová wimbledonského hráče - sám jich hrál 13. Škoda těch zad, ale asi byl kluk trochu moc dlouhý, má skoro 2 metry. Teď je z něho PR manager v CSIRO, což je australská akademie věd, asi je na tom lépe než jako tenista.

Ashgley taky myslím musela odejít jinam, ovšem s tím cricketem to byla volovina. Tam po ní pes neštěknul. Nechala se asi přemluvit nějakou kamarádkou - navíc má myslím holka lesbické sklony, to za tím asi stálo hlavně. Snad je teď na správné cestě - takový talent promrhat by byla veliká škoda. Bůh ví, že těch promrhaných talentů tady v Austrálii bylo už dost a dost!
Reagovat
Tornes
V Austrálii že na ní u kriketu nikdo ani neštěknul? Byla tam (chvíli, dokud se jí dařilo) docela senzace. A popularita kriketu je v Austrálii ještě o kus větší než popularita tenisu. Je sice pravda, že v kriketu je docela výrazný rozdíl mezi ženami a muži, ale na druhou stranu Austrálie je v tomhle ohledu asi největší průkopník. Pokud by opravdu v kriketu dosáhla minimálně na mezinárodní úroveň, tak by to byla též hvězda a právě vzhledem ke stavu současného ženského kriketu by měla velkou šanci se stát hvězdou celého sportu. To by ovšem musela mít v kriketu alespoň takovou kvalitu, jako má v tenise, tj. top 1-2 alespoň mezi Australankami. A to dle všeho co vím až tak neplatilo.
Reagovat
Aussie
Mužský kriket jde pomalu dolů, ženský se nikdy moc nechytil. Finančně se to nedá vůbec srovnávat...
Reagovat
Tornes
Možná jde pomalu dolů, ale když jdeš dolů z takových výšek, v jakých se kriket v Austrálii nacházel, tak jseš i po cestě dolů pořád strašně vysoko. Například podle biggestglobalsports.com je kriket v Austrálii stále třetí nejpopulárnější sport (po rugby a A. fotbalu), zatímco tenis až šestý. To je pořád docela výrazný rozdíl.

A právě pokud by Barty byla natolik dobrá, aby byla světová špička, mohla by se stát něčím jako byl Tilden pro tenis nebo třeba WG Grace pro kriket a měla by to právě ještě usnadněno ne až tak velkou popularitou ženského kriketu (a tudíž menší konkurencí). Ona ovšem v kriketu nikdy ani tak dobrá jako v tenise nebyla a proto byl její krok logický. Jinak...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist