Ostapenkovou doma přivítaly stovky fanoušků. Ve Wimbledonu bude patřit k největším favoritkám

13. 6. 2017, 10:45
Aktuality 61
Jelenu Ostapenkovou by k favoritkám letošního French Open zařadil asi málokdo. Dvacetiletá Lotyška si ale v areálu Rolanda Garrose došla pro svůj premiérový grandslamový titul a šokovala tak celý tenisový svět. Rodačku z Rigy přivítaly v rodném městě stovky fanoušků. Nyní patří k největším favoritkám Wimbledonu, kde před třemi lety slavila triumf mezi juniorkami.
Profily hráčů
Jelena Ostapenková

Jelena Ostapenková se v pondělí večer vrátila do rodné Rigy, kde se dočkala vřelého přivítání od stovek fanoušků. Dvacetiletá talentovaná Lotyška totiž jako první lotyšská tenistka v historii vyhrála grandslamový turnaj.

Ostapenková vystoupila z letadla na červený koberec, s gratulacemi přijímala i pugéty a pak zahalená v národní vlajce promluvila na pódiu. "Cítím se báječně a jsem ráda, že jsem zase doma," řekla první lotyšská vítězka grandslamu.

French Open vyhrála z pozice nenasazené hráčky, to se v otevřené éře ještě nikomu nepovedlo. V sobotním finále porazila největší favoritku Simonu Halepovou, přestože prohrávala 4-6 0-3. Díky nečekanému a vůbec prvnímu triumfu se v žebříčku posunula ze 47. místa na dvanácté.

"Celý turnaj byl neuvěřitelný, včetně atmosféry ve finále. Cítila jsem moc dobře podporu vás všech tady v Lotyšsku i diváků přímo v hledišti," poděkovala předtím, než se vrhla do rozdávaní podpisů.


Forhend býval její slabinou, nyní s ním diktuje tempo výměn
Média začínají Ostapenkovou přirovnávat k Monice Selešové. Bývalá světová jednička a vítězka devíti grandslamových titulů také vyznávala agresivní styl, chodila si pro vítězné míče a soupeřkám zatápěla z forhendu i bekhendu. "Je to skvělá šampionka. Byla mým vzorem, protože hraje podobně jako já," řekla Lotyška.

Ostapenková v sedmi zápasech na French Open trefila neuvěřitelných 299 vítězných míčů (zhruba 43 na jeden zápas), tolik winnerů nedokázal nasbírat nikdo jiný, a to ani mezi muži.

Takovou sílu má Lotyška dle slov své matky už od narození. "Má ji odjakživa," řekla Jelena Jakovlevová. "Už jako malá měla spoustu energie, bylo to náročné. Tancovala, plavala, hrála tenis, hrála i fotbal, protože měla spoustu energie. Ničeho se nebojí, bojuje o každý míč," dodala.

Na zápasy své dcery příliš často nechodí. V Paříži byla v hledišti až ve druhém týdnu. "Jelena se lépe soustředí, když tam nejsem," svěřila se.

Na trofej z French Open si Ostapenková dělala zálusk již v útlém věku. "Byla s tátou ve dvanácti letech na exkurzi v areálu Rolanda Garrose a řekla mu, že to tady jednou možná vyhraje."

Jakovlevová ještě dodala, že Ostapenková v posledních letech značně zapracovala na psychice. Také vylepšila forhend, který byl údajně její největší slabinou.

To už teď rozhodně neplatí. Dvacetiletá Lotyška totiž právě z forhendové strany své soupeřky nejčastěji proháněla. Dokáže s ním určovat tempo výměn a trefovat winnery jak křížem, tak po lajně.

Vždyť její forhend byl čtvrtým nejrychlejším na turnaji (122 km/h). Na takové číslo nedosáhla ani mužská světová jednička Andy Murray (118 km/h). Průměrnou rychlost forhendu měli vyšší pouze Dominic Thiem, Stan Wawrinka a Rafael Nadal.

"Pokud mám šanci hrát agresivně, vždycky budu hrát agresivně. Souvisí to asi i s mou povahou. Mám ráda extrémy. V lunaparcích si vždy vyberu ty nejšílenější atrakce a jdu na ně. Proto možná hraju tak extrémní tenis," uvedla Ostapenková, jež ráda hraje vabank. "Buď to tam spadne, nebo ne," dodala.


Ve Wimbledonu patří k největším favoritkám
Ostapenková se teď čím dál tím víc bude dostávat do hledáčku tenisových expertů i médií. Zatímco před French Open by rodačku z Rigy nikdo netipoval na postup do závěrečných kol, ve Wimbledonu bude jednou z největších favoritek.

"Mým cílem je samozřejmě vyhrát všechny grandslamy. Wimbledon miluju. Je to krásné místo a travnatý povrch mé hře sedí. Na letošní ročník se opravdu těším," řekla juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2014.

Začátky na trávě však nebyly lehké. "První rok jsem absolutně nevěděla, jak mám na trávě hrát. Ten povrch se mi vůbec nezamlouval. Rok od roku jsem se ale lepšila a začala jsem mít trávu ráda, protože jsem postupně zjišťovala, jak se na ní hraje," vysvětlovala.

"Pokud bude pokračovat v tom, co dělá, a udrží si koncentraci, může být ve Wimbledonu velmi nebezpečnou hráčkou. Trávu má opravdu ráda a určitě si na ní věří. Po vítězství v juniorkách říkala, že je to její nejoblíbenější povrch," řekla trenérka Ostapenkové, bývalá profesionální tenistka Anabel Medinaová.

Ostapenkovou pochválil za předvedený výkon ve finále French Open také kouč její finálové soupeřky Darren Cahill. "Když je v laufu, nesáhnete si na míč, stane se z vás divák," řekl Australan.

"Pokud zahrajete úhel, je schopná zahrát winner po čáře. Když jen vracíte do středu dvorce, otevře si kurt sama. Prostě musíte vydržet ve výměně a doufat, že zkazí," doplnil.

Ostapenková stráví doma v Rize jen pár dní. Už příští týden ji v Birminghamu čeká první přípravný turnaj na trávě. Poté se před Wimbledonem představí ještě v Eastbourne.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

61
Přidat komentář
FulnekUltras
proto Naducánek ve Wimblu shoří jak suchý papír.
Reagovat
blixa
Šmarjá co proti ní máš ty blbe ? Jako že rodiče "zradili" rodnou matku Velikou Rus nebo co ? I když co se ptám, beztak tvůj zkroucej mozek vyplodí zase nějakou kravinu ...
Reagovat
lars
jeji frackovitost
Na AO se na returnu neustále přesouvala z místa na místo a šoupala nohama tak, až boty vydávaly skřípavý zvuk.
loni na turnaji v Aucklandu ve vzteku po jedné z výměn zahodila raketu tak, že trefila jednoho z podavačů míčů.
O Karol se vyjadrila:
"vždyť tenis pořádně neumí, má jen štěstí, nechci proti ni hrat"
Reagovat
smazaný uživatel
ale ocitovat z uvedeneho zdroje vsechno, to by uz do obrazu fracka z Lotysska nepasovalo, ze?

......I když je mladá Lotyška známá svým hlasitým hekáním na kurtu ve stylu Šarapovové nebo Azarenkové i tím, jak se ráda hádá s rozhodčími, na Plíškovou udělala dojem tím, že i po zápase za ní přišla do šatny s gratulací a dokonce ji objala. "Tohle se opravdu normálně nedělá, překvapila mě," přiznala rodačka z Loun.
Reagovat
lars
to byla odpoved, co proti ni mam
omluvila se radne za sve prohresky ?
Reagovat
smazaný uživatel
V posledních 3 zápasech jsem si žádné frackovitosti nevšiml.
A ve finále Charlestonu taky ne.
Reagovat
horska.kraslice
Otec je bývalý ukrajinský fotbalista. Jestli je matka Ruska, to nevím.
Ještě k jejímu chování. Stále "udivené" ksichty, jako by jí někdo škodil, dohady s rozhodčími. (Při finále na RG si to ovšem netroufla).
Reagovat
smazaný uživatel
je svihla, to je cele... :-)
Reagovat
blixa
Aspoň s ní není nuda ;-) :D
Reagovat
horska.kraslice
Tak takovouhle "zábavu" moc nemusím.
Reagovat
FulnekUltras
ty dvě kola ve Wimblu už nějak vydržíme ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ja vlastne taky ne, ale je ji dvacet, tak jeste doufam.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no to rozhodne .... navic ja nerikam, ze neni na facku, obcas, ale opravdu umi udelat moc milou srandu, do toho haze ty mimozni ksichty a tak divne bokem jde, proste misto modelky nevycvalane cislo. A tenis zvlada rozbalit uzasny.. :-)
Reagovat
Nola
konecne je komu fandit aj u WTA, paci sa mi jej dravost a to som ju vlani ozaj nemusela, pamatny zapas s Kajou na AO, kde sa nakoniec rozsypala bol asi ten spravny kopanec, snad sa nepremeni na Anu Ivanovic, ktorej vitazstvo na FO totalne znicilo karieru, zaujem medii pochoval jeden neskutocny talent, to sa viac uz nesmie opakovat
Reagovat
smazaný uživatel
je to krute, ale karieru si znicila sama, cele je to prece nejen o talentu, ale i o inteligenci, sile a mentalnich schopnostech jedince, take jakou ma podporu vlastniho zazemi atd... medialni atak po vitezstvi GS je snad docela predvidatelny.. :-) Ivanovic na to nemela, tak to neustala.
Reagovat
Nola
atak vs atak, Ana patrila k najpohladnejsim tenistkam na okruhu, zaujem medii bol pochopitelne vacsich rozmerov ako v pripade napr. Azarenky, resp. Petry /nic v zlom/, mimotenisove aktivity jej viac uskodili.... podobne dopadla Genie, nie je GS sampionkou, ale casom mohla byt....
Reagovat
smazaný uživatel
ale to zminovanem prilis nemeni.. a zivotni priority jsou ke vsemu jejich vec.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
*na zminovanem..
Reagovat
smazaný uživatel
Asi se od Any čekalo víc, ale zničenou kariéru si teda představuju úplně jinak než 15 titulů a 11 let v kuse mezi Top 20 nebo těsně za ní (nejhůř 22. místo), když beru žebříčky na konci roku. O tom si ta myslitelka z Kanady může nechat jenom zdát... Fakt žasnu, co tady poslední dobou čtu za hovna.
Reagovat
Nola
pouzila som asi nespravny vyraz, ale je zrejme, ze po triumfe na FO sa zacala prepadat, na GS tapala, vypadavala v uvodnych kolach, uz nikdy to nebola ta hracka, ktora dokazala pred triumfom uhrat dalsie dve GS finale....
Reagovat
smazaný uživatel
no fuuuj, monty, kdybys byl min zaujaty, nemusel bys byt ani sprosty! Nola ti ten kontext s GS (slusne!) vysvetluje a ja jsem jeji zminku (protoze me jinak Ivanovic nezajimala) take tak automaticky brala, jako skvele naslapnutou karieru finalistky a dokonce vitezky GS, ktera se pak rozlomila. Byt na peknem 22. miste je sice uctyhodne, ale zakonite pro ni malo!
Clovek musi chapat kontext a mit trochu naroky, na druhe.. :-)) Kerber ma letos sice titul, je svetovou jednickou, ale klidne a s presvedcenim napisu, ze hraje absolutni tuzku. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom 22. místě ukončila jednu sezonu (2011), předtím ještě rok 2009 na 21. místě, ale jinak devět let v Top 20, z toho tři v Top 10 (a dokonce všechny tři v Top 5). To je opravdu zničená kariéra jako prase... S tvojí logikou mají zničenou kariéru asi všechny aktivní hráčky kromě Mashy a Williamsek, protože od všech se po prvním GS čekaly další a ony už přidaly maximálně jeden (anebo GS nevyhrály vůbec). A furt lepší být zaujatý, než si tady hrát na expertku a psát nesmysly...
Reagovat
EllNino
nech sojku být jo ? :) Myslím, že tenisu tady rozumí skoro nejvíc ze všech, nevím, proč reaguješ sprostými slovy ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby tenisu rozuměla, tak by nenapsala, že Ana měla zničenou kariéru. Tu měla třeba Vaidišová...
Reagovat
Nola
sojka nic take nepisala, to moja malickost...
Anu som mala rada, preto som pouzila mozno nevhodny vyraz, ocakavala som od nej viac...
moj nazor, ze upadla a padla riadne dole po zisku RG a NO1 na tom nezmenia ani tvoje prispevky, v roku 2009 sa prepadla na 21.miesto, a uz nikdy to nebola ta Ana, ktora vyletela ako kometa....
pozri, fandim Novakovi, ak hra tuzku, tak nemam problem to priznat....
Reagovat
smazaný uživatel
Napsaly jste to obě a sojka to ještě "rozvinula", že si kariéru zničila sama... Jinak já začal fandit Aně od podzimu 2009 (když právě byla dole), takže si u ní nejvíc vážím roku 2014, kdy se zase vrátila do špičky. Tam měla sezonu srovnatelnou s lety 2007-2008.
Reagovat
EllNino
to souhlas, ale Ana taky asi sama chtěla víc :) bych řekl teda
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jo, ale Ana při ukončení kariéry řekla: "Dosáhla jsem mnoha úspěchů, o kterých se mi ani nesnilo."
Reagovat
gigin
Rytíř monty no.
Reagovat
a.magerova
Sprostý pako je to... čím starší tím sprostější, prostě hnus.... :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně se nezapomeň ohrazovat proti všem urážkám, co tady jsou, ty policajtko...
Reagovat
a.magerova
Napsat o sojce, že si hraje na expertku, je taky zcela mimo mísu... takže jsi sprostý a mimoň... :-/
Reagovat
smazaný uživatel
No ale nic urážlivého na tom nevidím... Mně jenom připadá, že sojka je tady braná jako někdo s patentem na pravdu jenom proto, že někdy hrála tenis na republikové (?) úrovni... Ale to je jedno, jdu spát.
Reagovat
EllNino
GS kvalifikace
Reagovat
George_Renel
Ve stáří to není. to je jen naštvanej, že musel nastoupit do pracovního procesu. :-b
Ale co, čeká ho už jen 35-40 let :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
A proč by mě mělo štvát, že si konečně vydělám nějaký prachy? :D Studentská léta považuju za nejlepší v životě, ale na druhou stranu jsem rád, že už to mám za sebou. :D
Reagovat
a.magerova
https://cz.pinterest.com/pin/406942516314735468/
Reagovat
a.magerova
Jen tak.... se mi TO líbí bo pravdivé a sem celkem trefné... ;-)

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/dc/d6/90/dcd6902995e5dabd32447e61a38979bf.jpg
Reagovat
bIbec
myslím, že nesouhlas jde vyjádřit i slušnějším způsobem. U tebe mě to hodně mrzí.

Nola ani Sojka si něco takového nezaslouží..

Byly doby, kdys byl v poho týpek.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak příště kvůli tobě napíšu exkrementy...
Reagovat
bIbec
kvůli mě nic nemusíš.
Reagovat
bIbec
každopádně si dovedu představit jenom jeden nick, která by se vůči těmto dvěma dokázala vyjádřit podobným způsobem. Ten nick tu kdysi urážel a byl hnusný na kohokoliv, když si někdo dovolil napsat něco nesprávného na jeho princeznu.
Reagovat
bIbec
dokázal

jo a byl to iqe.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem tady někoho urážel? Napsal jsem akorát, že to jsou hovna, což podle mě jsou.
Reagovat
EllNino
kámo, ale fakt to byla podobná reakce jako Jirky Kvěše ...
Reagovat
smazaný uživatel
Moje reakce byla přiměřená tomu, jak velkej to byl nesmysl...
Reagovat
FulnekUltras
Nenech se hlavně zotročit socansko-fašistickým státem. Nikdo ti dneska přece nebrání kvalifikovaně podnikat nebo investovat. ;)))
Reagovat
drabona
Přeji jí ať si to užije. pokud zůstane nohama na zemi, bude dobrá, jinak ji čekají velká překvapení, ne-li pády.
Reagovat
Pavol
Ak to niekoho šokovalo tak ja som ju mal na tikete proti Bacsinskej. Proti unavenej Halepovej to bolo mierne prekvapenie. Proti Wozniackej to bola tutovka.
Reagovat
Nola
unavenej Halepovej? vazne? skor by som povedala, ze Simona podcenila superku, hrala vracanu, cakala, ze superka zlyha, ako tolkokrat predtym vo finale,, tentokrat to caro nezafungovalo.... obe zohrali tazke zapasy pred finalovou bitkou...
Reagovat
babolat.cz
tak o tom by se dalo s úspěchem pochybovat...
Reagovat
a.magerova
No... pokud si ji dám do Fantasy, tak vyletí v prvním kole, proti mému "voodoo Fantasy" je imunní jen Rafa... :-))
Reagovat
blixa
Jojo, šak taky "porazit" Vlka umí jen mistři všech mistrů ! :D ;-)
Reagovat
Nola
ked doprajes inym, bude aj tebe dopriate....
Reagovat
a.magerova
Hraješ Fantasy?
Reagovat
Nola
uz dva roky nie....
Reagovat
a.magerova
Takže znáš princip hry, super.
No... já můžu přát, jak chci a komu chci, ale prostě koho já před turnajem vyberu (bez zlého úmyslu, dokonce s velmi dobrým úmyslem, abych celou Fantasy vyhrála) ten prostě vyletí a tím mi kur.í skóre... né že já nepřeju, ale oni (vybraní tenisté a tenistky) mi nepřejí.... tentokrát jsem obsadila pěkné poslední místo... :-/
Reagovat
blixa
Tak zdolat Vlka je mimořádný úspěch !!! ;-)
Reagovat
a.magerova
OK, budu se tedy pyšnit a natřásat.... :-)))

25. už jsem byla, ale v době kdy hrálo mnohem víc hráčů.... teď je to zároveň i místo poslední a to jsem ještě nebyla, takže v tomhletom jsem panna... ;-)
Reagovat
blixa
Byla ... :D :D
Reagovat
a.magerova
Njn.... jsem Tě chtěla nalákat... :-P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist