Pegulaová prosvištěla do finále Turnaje mistryň. Déšť spláchl souboj o titul až na pondělí

5. 11. 2023, 06:43
Aktuality 15
TURNAJ MISTRYŇ - Američanka Jessica Pegulaová (29) v semifinále Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu smetla 6:2, 6:1 krajanku a deblovou partnerku Coco Gauffovou (19) a ani se svou čtvrtou soupeřkou neztratila set. O svůj nejcennější titul si nejstarší účastnice letošní soutěže singlistek zahraje až v pondělí, neboť druhé semifinále mezi Arynou Sabalenkovou a Igou Šwiatekovou bylo ve čtvrtém gamu přerušeno kvůli dešti a sama je stále ve hře i ve čtyřhře po boku Gauffové. V deblu ještě není rozhodnuto ani o semifinalistkách.
Jessica Pegulaová (© AFP)

Pegulaová – Gauffová 6:2, 6:1

Jessica Pegulaová před rokem při debutu na Turnaji mistryň na domácí půdě v texaském Fort Worth prohrála všechny tři duely ve dvouhře i ve čtyřhře, byť krátce předtím vyhrála podnik WTA 1000 v Guadalajaře a sebevědomí si zvedla ziskem své tehdy nejcennější trofeje.

Také letos se na vrchol sezony naladila triumfem, když ovládla turnaj WTA 250 v rodné zemi své maminky v jihokorejském Soulu. Na rozdíl od loňska ale na vítězné vlně pokračuje i na Turnaji mistryň, v mexickém Cancúnu si se všemi soupeřkami poradila ve dvou setech.

Po světové čtyřce Jeleně Rybakinové z Kazachstánu, jedničce Aryně Sabalenkové z Běloruska a devítce Marii Sakkariové z Řecka pokračovala ve skvělých výkonech i v semifinále proti Coco GauffovéO deset let mladší krajanku, s níž ve stále ve hře i ve čtyřhře, smetla v další větrné loterii přerušované deštěm 6:2, 6:1 a vyhrála i třetí vzájemný zápas mimo trávu.

"To počasí bylo šílené. Oceňuji, že jste všichni přišli a zaplnili stadion. Podmínky jsou drsní, ale když nám fandíte, tak to v tomtpo časí oceníme ještě více," komentovala Pegulaová, v 29 letech nejstarší singlistka na letošním Turnaji mistryň.

"Ona i v tom větru hrála dobře, já ne. Obě jsme měly stejné podmínky, ale ona se s nimi vypořádala mnohem lépe," litovala jednoznačné porážky Gauffová, jež zahrála jen šest winnerů a spáchala 25 nevynucených chyb.

V 29 letech nejstarší singlistka na letošním Turnaji mistryň posedmé v řadě porazila členku elitní desítky a bilanci s hráčkami TOP 10 vylepšila na 19:26. Přitom teprve během sezony 2019 se až ve svých 25 letech dostala do TOP 100 a nyní je první americkou finalistkou Turnaje mistryň po pěti letech. Poslední americkou šampionkou byla v roce 2014 Serena Williamsová.

Pegulaová postoupila do svého největšího a celkově 10. finále, z toho už pátého v této sezoně. Ve sbírce má čtyři trofeje, dvě znich získala v letošní sezoně. Ty nejcennější slavila na tisícovkách v Guadalajaře 2022 a Montrealu 2023.

"Na konci roku se mi daří propojit své umění. Odvedla jsem dobrou práci, když jsem se po loňském nespěchu dokázala resetovat. Nebylo příjemné opouštět Fort Worth s bilancí 0:6. Jsem ráda, že se stoly otočily. Postup do finále posílil mé sebevědomí," pochvalovala se Pegulaová.

Rodačka z Buffala  letos odehrála ve dvouhře i čtyřhře dohromady už 132 zápasů. V roce 2023 vyhrála všech 51 zápasů, v nichž získala první set. Uzavřít sezonu bez porážky v duelech, v nichž vedly 1:0 na sety, dosud dokázaly pouze dvě tenistky - Viktoria Azarenková v roce 2012 (60:0) a Lindsay Davenportová v roce 2001 (53:0).

Na jméno finálové soupeřky si Pegulaová musí počkat do neděle. Druhé semifinále mezi Arynou Sabalenkovou a Igou Šwiatekovou, mezi kterými se může rozhodnout o pozici světové jedníky na konci sezony, bylo za stavu 1:2 a 30:30 při podání Bělorusky přerušeno kvůli dešti a odloženo na druhý den.

"Ve finále favoritkou? To si nemyslím, Aryna i Iga jsou (v žebříčku)přede mnou. I když teď hraju skvělý tenis, budu outsiderem," uvedla Pegulaová.

Finále odloženo na pondělí

Nepřízeň počasí a absence střechy letošní Turnaj mistryň o jeden den prodlouží. Pořadatelé v sobotu krátce před půlnocí oznámily, že singlové finále se odehraje až v pondělí. V neděli by se v mexickém Cancúnu mělo rozhodnout kromě druhé finalistky ve dvouhře také o posledních semifinalistkách soutěže deblistek, finalistkách i šampionkách.

Jedna dvojice ve čtyřhře tak v neděli může odehrát hned tři zápasy během jednoho dne a jednou z hráček by mohla být právě Pegulaová. Společně s Gauffovou nastoupí v 12:30 (18:30 SEČ) k dohrávce posledního zápasu ve skupině proti Lauře Siegemundové a Věře Zvonarevové (stav 6:3 a 1:1) a pokud duel dotáhnou k vítězství 2:0 na sety, případně uspějí ve třech setech a ve druhé sadě získají alespoň tři gamy, postoupí do odpoledního semifinále a večer by je teoreticky mohlo čekat i finále.

Deblová semifinále a finále proloží singlové dohrávka mezi Sabalenkovou a Šwiatekovou.

Krejčíková se Siniakovou mohou odletět

WTA až v noci ze soboty na neděli zároveň rozhodla, že Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou už nemají šanci postoupit ze skupiny, což přitom bylo jisté už v pátek po jejich druhé porážce. České tenistky se tak se zbytečným zpožděním mohou vydat na cestu z Cancúnu přes Toronto do španělské Sevilly, kde je už v úterý čeká zápas Billie Jean King Cupu proti Švýcarkám.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
WTA letošní ročník TM nesmírně zvorala. To nemohlo zůstat ve Fort Worthu?
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. A hlavně TM výrazně ovlivní i BJK - z TOP 10 pokud se nepletu tam budou jen naše holky Maky + Bára a pak už jen Rybka. Ostatní to buď bojkotují Peggy, Cori - nechce se jim cestovat nebo tam být nemůžou viz. Aryna
Reagovat
SydneyOpen
no Texas nepatří moc k tenisovým americkým státům, ale... prostě TM se má hrát v hale, nejférovější podmínky, žádné dešťové pauzy atd. Do pr... vždyť TM je ta největší a nejprestižnější tenisová akce pořádána WTA a oni hledají pořadatele na poslední chvíli. Prostě amatéři a hlupáci
Reagovat
Jan
Reagovat
vergus
Docela mě překvapilo, že kurzy byly tak vyrovnané, když Pegula vypadala ve skupinách mnohem jistější. Jako jediná je tady schopná v takových podmínkách hrát svou hru bez větších výpadků, což teda u ostatních zrovna neplatí.
Z toho překladu rozhovoru ale bolí oči: podmínky jsou drsní; stoly se otočily, propojit své umění.. to nejsou zrovna ustálené fráze.
Reagovat
misa
Turnaj se vůbec nepovedl a ženský tenis sklízí další dávku posměchu, ale to nevadí. Hlavně že funkcionáři si užili krásné prostředí, zábavu a nemuseli cestovat do východoevropského Československa
Reagovat
Sinuhet1

https://www.idnes.cz/sport/tenis/cancun-turnaj-mistryn-potize-duvody-odmeny-atp-wta.A231103_194322_tenis_ten
Reagovat
Yonaash
Hlavně že jim na uvítání připravili ty hudebníky se sombrery, to bylo snad jediné co se povedlo. A aspoň na začátku zastřelo to faux pas.
Reagovat
Liverpool22
smile smile Přesně tak. Cancún je krásné místo na dovču s rodinou, ale na tenis to vhodné místo není. Navíc na přelomu října a listopadu, kdy je velká pravděpodobnost deště a silného větru. WTA = klauni smile Navíc hned poté BJK - pak se nemůžou divit, že většina hráček z TOP 10 na BJK nejede
Reagovat
lvicek
Nejpodstatnejsi je, ze se hracky nemusely otravovat v podradnem ctyrhvezdickovem hotelu jako nejake socky, no ze jo, takto si to alespon radne uzily.
Reagovat
makro99
tak třeba Miriam byla upřímně nadšená...
Reagovat
baba
souhlas, Pegula si to za tu stabilitu zaslouží
Reagovat
Yonaash
Dobře Peggy!
Sice nejsem její skalní fanda, ale teď má formu jako řemen a padá jí to tam hezky. Navíc se dokázala krásně srovnat s podmínkami, což teda klobouk dolů.
Věřím, že ať už se ve finále utká s Igou či Arynou, šance na výhru je velká. A přeju jí to, ať taky občas vyhraje někdo jiný než #1 a #2.
Reagovat
com
Ze bude ve finale zrovna Pegule sem teda necekal smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist