Plíšková nenastoupila k semifinále v Dauhá, Šwiatekovou dělí od hattricku už jen skalp Rybakinové

16. 2., 14:53
Aktuality 46
Karolína Plíšková (31) svou vítěznou sérii čítající devět zápasů v semifinále na tisícovce v Dauhá neprotáhne ani neukončí. Poslední česká naděje na katarském turnaji kvůli zranění zad nenastoupí k duelu o finále se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou (22). Šampionka posledních dvou ročníků se v souboji o titul utká s Jelenou Rybakinovou (24), která si poradila s Anastasií Pavljučenkovovou (32).
Plíšková kvůli zranění nezabojuje o finále v Dauhá (© Profimedia)

Šwiateková – Plíšková / bez boje

Karolína Plíšková absolvovala v předchozích 10 dnech celkem devět zápasů a všechny dokázala vyhrát. V Kluži přerušila sérii 14 turnajů, na kterých nezvládla více než jeden duel, a nakonec dokráčela do svého prvního čtvrtfinále od loňského dubna, prvního semifinále od srpna 2022 a prvního finále od léta 2021 a dotáhla to až ke svému prvnímu triumfu od ledna 2020.

Po bleskovém a velmi náročném přesunu přidala v Dauhá další čtyři vítězství, ačkoli musela první utkání absolvovat zhruba 23 hodin po převzetí trofeje pro šampionku na jiném kontinentu. Bývalá světová jednička zvládla třísetové bitvy s Annou Kalinskou, Anastasií Potapovovou a Lindou Noskovou a ve čtvrtfinále zdolala ve dvou tie-breacích Naomi Ósakaovou vracející se po mateřské pauze.

Na semifinálový souboj s aktuální světovou jedničkou a vítězkou posledních dvou ročníků Qatar Open Igou Šwiatekovou však evidentně a pochopitelně neměla po vyčerpávajícím programu dost sil a k zápasu s neoblíbenou soupeřkou nenastoupila. Jako hlavní důvod uvedla zranění zad.

"Bohužel moje tělo mi nedovolilo do semifinále nastoupit. Program posledních dvou týdnů byl příliš náročný a nedokázala jsem se ze všech těch těžkých zápasů zotavit. V sobotu půjdu na magnetickou rezonanci. Snad budu brzy zpátky na kurtech," napsala Plíšková na sociální sítě. "Cítím, že jsem už šla přes limit a mám velké bolesti dole v zádech, takže nejsem schopná hrát," dodala.

Se Šwiatekovou prohrála všechna tři předchozí střetnutí. Zatímco ve finále v Římě 2021 neuhrála jediný game a zaregistrovala svou nejhorší porážku na nejvyšším okruhu, loni ve Stuttgartu dokázala Polce sebrat set a v Montrealu ji dostat do tie-breaku.

Do semifinále se v katarské metropoli probojovala teprve podruhé, v roce 2017 v tomto dějišti ovládla turnaj kategorie WTA 500. Nyní by se měla přesunout do Dubaje, kde začíná hlavní soutěž už v neděli a bude obhajovat loňskou čtvrtfinálovou účast. Finále akcí WTA 1000 hrála naposledy v Montrealu 2021, z těchto podniků má doma dvě trofeje.

Šwiateková letos v Dauhá pokračuje v dominanci z posledních let a teď ji dělí už jen jedna výhra od hattricku a také od toho, aby se stala první trojnásobnou šampionkou v historii Qatar Open. V rámci letošního ročníku suverénně přehrála Soranu Cirsteaovou, Jekatěrinu Alexandrovovou i dvojnásobnou vítězku Viktorii Azarenkovou. V Dauhá vyhrála posledních 11 zápasů a zároveň už 21 setů v řadě.

V letošní sezoně zvládla 10 z 11 zápasů. Recept nenašla pouze na Lindu Noskovou ve třetím kole Australian Open, v němž přišla o sérii 18 vítězství. O své 22. finále a deváté na turnajích WTA 1000, na nichž už šestkrát triumfovala, bude usilovat proti Jeleně Rybakinové. Se svou neoblíbenou soupeřkou prohrála poslední tři souboje a ve vzájemné bilanci ztrácí 1:3.

 

Rybakinová – Pavljučenkovová 6:2, 6:4

Jelena Rybakinová se v lednu během australského léta prezentovala nestabilní formou. Po suverénním triumfu v Brisbane prohrála čtvrtfinále v Adelaide s Jekatěrinou Alexandrovovou a poté selhala ve druhém kole Australian Open, kde obhajovala finále, proti Anně Blinkovové.

Po přesunu na Blízký východ jsou ovšem její výkony mnohem vyrovnanější a výsledkem je letošní neporazitelnost v této části světa a série už osmi vítězství. V Dauhá, kde nikdy předtím nepostoupila dál než do osmifinále, navazuje na prvenství na pětistovce v Abú Zabí. V Kataru si poradila s Lin Zhu, Emmou Navarrovou, Leylah Fernandezovou i Anastasií Pavljučenkovovou a definitivně dala sbohem nezdarům v prvním kole při posledních dvou startech v tomto dějišti.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

V utkání s Pavljučenkovovou odvrátila osm z devíti brejkbolů, šest z nich v rámci jednoho gamu, a za stavu 6:2, 5:2 měla nakročeno k suverénní výhře. Na první pokus však zápas nedokázala dopodávat, přestože vedla 30:0, a potíže měla i v závěrečném gamu, ve kterém likvidovala další brejkbol soupeřky a potřebovala dva mečboly.

Pavljučenkovová útočila na své největší finále na tvrdých površích a prohrála i čtvrté semifinále na podnicích WTA 1000. Po cestě do něj neztratila jediný set a proti Markétě Vondroušové zapsala svůj první skalp TOP 10 od French Open 2021, kde si zahrála své poslední finále na nejvyšším okruhu.

Rybakinová se bude snažit přetavit i své třetí letošní semifinále v triumf. Všechna předchozí tři finále na prestižních tisícovkách absolvovala v loňském roce. Z Indian Wells a Říma si odvezla trofej pro šampionku a v Miami jí znemožnila dosáhnout na Sunshine Double nyní těhotná Petra Kvitová.

V sobotním finále vyzve světovou jedničku a vítězku posledních dvou ročníků Qatar Open Igu Šwiatekovou. Ve vzájemné bilanci vede 3:1 a s polskou hvězdou vyhrála poslední tři souboje. Na venkovních betonech měla jasně navrch loni na Australian Open i v Indian Wells.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Dauhá

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

46
Přidat komentář
Titan
Karolína se od startu v Drákulově posunula o 40 míst, a bylo velmi pravděpodobné, že jí ta ukrajinská polka jen zdravotně poškodí a další body nebudou. Za mě dobrý výkon, jen ho zopakovat...
Reagovat
Fransoas
Karolína Plíšková už při přesunu na tento turnaj to měla časově hodně náročný.Potom hrála těžký zápasy.Nato,že by se dalo pomýšlet na výrazný úspěch proti Polce,by její
zdravotní schránka musela být v top formě.Někteří diskutéři mají trochu zkrelený dojem,že by v tomto stavu něco uhrála.Nedomnívám se že to je její výrazná tragédie.Toto rozhodnutí má logický závěr a nemusí se to všem zamlouvat.
Reagovat
hanz
Pavs dostala pěkně za uši... ta to taky potřebuje...
Reagovat
hanz
Tuší, tuším, že čula dva žlutý papagáje...
Reagovat
Liverpool22
Rybka super Na konci zápasu to bylo trošku drama, kdy nemohla zápas docvaknout, ale vše dobře dopadlo. Iguška už se asi těší
Reagovat
Nola
Iga sa bude mat na pozore, tomu verim

iba poznamocka
Nasta vraj vlani o takomto case bola č. 732 a dnes je 24....... bo jeden chytrak tu vcera pisal o Osake ako o hracke 7xx, pritom kvalita je niekde inde, ale ked mozog zatemnuje nechut k hracke, tak potom vypusti taketo slinty
Reagovat
frenkie57
Co se vrátila Naomi mateřské,tak mi přijde taková dospělejší a sympatičtější. Ani nevím proč.
Reagovat
miros
Tragédka. Tak trochu se nám Plechovka pokakala, ale to je u ní v poslední době klasika. Hlavně, že hrdinně všichni oslavujou její titul z nic neříkající 250 ky kdesi v tramtárii. Ale když jde do tuhého ,,, No asi tušila že by dostala opět možná dva kanárky, že. ????
Reagovat
misa
Strategický ústup na předem připravené pozice. S Igou by stejně prohrála, tak proč neušetřit síly na další turnaj?
Reagovat
vavrinec
Přesně.
Reagovat
SpacialRecognition
Ta tragédka hrála 10 dní zasebou napříč dvěma kontinenty. Přestaň ze sebe dělat hlupáka.
Reagovat
cabuna
Reagovat
Drzymalski
Pokud je zraněná a pravidla nenastoupení ze zdravotních dovolují, víc bych to neřešil. Body a prize money na 1000 zaknihovala a nevěřím že by takticky vzdala možnost hrát s Igou.
Reagovat
turista
Reagovat
lars
miros - hejtr Pliskove,
ktery se asi casto " pokakaval " , pac asi nemel "odvahu" hrat zapas na ATP turnaji .
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ne, jen je chytřejší než ty
Reagovat
bardunek666
Škoda, ale ten program poslední dva týdny byl náročný. Hlavně ať je fit do Dubaje a na březnovou Ameriku.
Reagovat
aligo
Podle mě spíše tušila, že tam není moc šance na úspěch, tak raději bude šetřit ruku, než že by v tom bylo opravdu už rozjeté zranění. Spíš prevence si myslím.
Reagovat
tommr
Odstoupení z dnešního zápasu samo o sobě nic neznamená protože proti Swiatekový by stejně měla jen minimální šanci ...
Obavy mám ale z toho aby se nejednalo o vážnější zranění které by jí vyřadilo ze hry na delší dobu ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kájo, Kájo, na 2-3dny dny sis konečně získala srdce příznivců TP a takhle to zahodíš

Hodně štěstí v Dubaji!smile
Reagovat
tommr
a bude vůbec v Dubaji hrát?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, to by byla ta horší varianta. Já doufám, že jí ta záda dají přes víkend dokupy.
Reagovat
farr
Včera evidentně už ji ty záda braly. Se tam protahovala na lavičce evidentně bedérka přetížená. Záda sou prevít to chce klid teďka, pár dní. Dobré rozhodnutí, body má uhrané , na Polku by šla v tomhle rozbitém stavu s minimální šancí...
Reagovat
cabuna
Reagovat
Jan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, ale i tak se najdou někteří, co to nechápou. Nebo jen nechtějí pochopit?
Reagovat
com
stejne jako loni v Dubaji, kdyz nenastoupila proti Polce ..tady neco zacina smrdet
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Neměls ji tak tlačit
Reagovat
Kandinsky1
Jako, že se podělala ?
Reagovat
PetaM
Škoda. :)
Reagovat
Kandinsky1
To je zase slušnej lazaret na začátek sezony. Muchová, Krejčíková, Plíšková a u Vondroušové je to jen otázkou času
Reagovat
Krisboy
Hm, něco podobného se dalo čekat. Ani Kája není terminátor. Ale i tak skvělé dva týdny. Teď odpočinek a za týden pokračujeme!

Reagovat
lars
Uz v nedeli nebo v pondeli bude asi hrat dalsi zapas
Reagovat
Mony
Proč ne, když magnetická rezonance ukáže, že tam žádný problém neni
Reagovat
Nenela
Proc??? Unava? Chce stihnout Dubaj? Nechce se blamovat se Swiatek? Na zraneni zad ani trochu neverim
Reagovat
Mony
...tady se už hraje o opravdu velké peníze a body. Tohle se bezdůvodně nevzdává. Možná se slabsi souperkou by to mohla i s bolestmi zkusit, ale proč hazardovat se zdravím, když s handicapem ta šance je mizivá..
Reagovat
Salamander134-
Však se v zápasech protahovala a bylo vidět, že ji záda bolí
Reagovat
lars
za prohrane SF by dostala asi o + 85000 vic USD
Reagovat
Dobry-den
Nelži.
Reagovat
aligo
Mezi prohraným a neodehraným SF není co se bodů a peněz žádný rozdíl
Reagovat
lars
odkud to mas , ze mezi prohraným a neodehraným SF není v penězich žádný rozdíl ?
Reagovat
Kandinsky1
Kdyby byl, tak by tam alespoň na ten jeden gem vlezla.
Reagovat
Carter
Karolína má za tento turnaj 159k a 390 bodov. To, že nenastúpila do semi na tom nič nemení. Ona tie body a peniaze dostala za postup do semifinale (nie za prípadnú prehru v semi). Nikde sa nedávajú body a peniaze za prehru (okrem prvého kola) ale za postup do určitej fázy turnaja
Reagovat
lars
Body jsou jasny. Diskuze je o penezich za zapas. Pred asi 7 lety neplatilo , ze za neodehrany zapas dostanes stejne USD jako za prohrany ( mimo 1.kola)?
Reagovat
tommr
body jsou pro Karolínu momentálně důležitější než peníze. Peněz má víc než dost ale body jí chybí ...
Reagovat
lars
pred 2 tydny ji chybelo vic bodu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist