Plíšková se do čtvrtfinále nepodívá, Češky v Maroku dohrály

20. 4. 2011, 16:15
Aktuality 19
Kristýna Plíšková si nezahraje ve svém prvním čtvrtfinále na okruhu WTA. Devatenáctiletou tenistku zastavila v marockém Fesu Maďarka Arnová, která Plíškovou porazila dvakrát 6-4. Krátce poté dohrála i poslední Češka v turnaji Andrea Hlaváčková.
Kristýna Plíšková

Na turnaj ve Fesu bude Kristýna Plíšková vzpomínat jako na ten, v němž se dočkala prvního vítězství na okruhu WTA. Své maximum mohla dnes vylepšit a postoupit mezi nejlepších osm, proti ale byla zkušená Greta Arnová z Maďarska, která zvítězila ve dvou setech.

Své premiérové osmifinále v kariéře přitom Plíšková neodstartovala špatně. První půlhodinu si bez problémů držela podání a soupeřku dokázala při tom jejím potrápit. V deváté hře úvodního setu ale nabídla Arnové dva brejkboly a v důležitý moment zahrála dvojchybu.

Klíčovým gamem v další sadě byl ten třetí, kdy Plíšková při svém podání odvracela další brejkboly a nevynucená chyba z forhendu ji stála servis. Ani tehdy se česká hráčka nevzdala, ale neproměnila ani jeden ze dvou brejkbolů a za necelou hodinu a půl prohrála 4-6 4-6.

Mnohem kratší dobu dnes strávila na kurtu poslední zbývající Češka v turnaji Andrea Hlaváčková. Ta už včera měla odehrát zápas s osmou nasazenou Alize Cornetovou, jejich souboj ale přerušila tma a musel se tak dohrávat dnes. Do dohrávky nastoupila Hlaváčková v nezáviděníhodné situaci, prohrávala totiž 3-6 a 3-5. Na zlom v utkání už se nezmohla a s turnajem se rozloučila porážkou 3-6 3-6.

Aravane Rezaiová znovu potvrdila, že se jí letos nedaří. Do čtvrtfinále se nepodívá ani v marockém Fezu, kde plnila roli nasazené jedničky. Francouzka íránského původu podlehla 6-2 6-7 4-6 domácí Nadie Lalamiové, jež na okruhu WTA hrála poprvé zápas druhého kola.

Výsledky - Fes (antuka, dotace 220.000 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Cornetová (8-Fr.) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:3, Oudinová (USA) - Domínguezová (Šp.) 4:6, 6:1, 6:2, Hercogová (Slovin.) - Scheepersová (JAR) 6:7 (6:8), 7:6 (7:1), 6:2.

2. kolo:
Arnová (4-Maď.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 6:4, Halepová (7-Rum.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:2, 6:4, Lalamiová (Mar.) - Rezaiová (1-Fr.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:4, Flipkensová (Belg.) - Daniiliduová (Řec.) 6:4, 7:5.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Voráčová (1-ČR) - Rolleová, Washingtonová (USA) 6:0, 6:2.

 

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tu Řezai by měli řezat od rána do večera. Loni všechny šokovala, když vyhrála nejdůležitější antukový turnaj sezony (hned po grandslamové Paříži) a od té doby nic nehraje. Prohrou s neznámou Lalami, která má mizerné výsledky i na ITF turnajích, svoje snažení korunovala.
Reagovat
VlS
A tak, pokud vím, tak má nějaké problémy v osobním životě (snad s rodinou) a to poslalo dolů nejednu hráčku (např. Dokičovou). Druhá věc je, že si nemyslím, že by byla adeptka na první desítku, bude to spiš takový ten typ hráčky, která se pohybuje od dvacítky do padesátky a někdy může povyskočit a někdy trochu spadnout. Takových holek tam je tak sedmdesát a rozdíly mezi 30. a 70. až 80. jsou tak jeden dva povedené nabo nepovedené turnaje (+2; -2)
Reagovat
smazaný uživatel
Adeptka jistě není, ale turnaje nejvyšší kategorie Premier mandatory nevyhrává jen tak někdo. Tenistky často chytnou slabší období, ale pád tohoto typu není normální (pokud pomineme vážné osobní problémy hráček, které s tenisem nesouvisejí).
Reagovat
VlS
Chlapi,
já nejsem žádný expert, abych si dovolil hodnotit kvalitu úderů kohokoliv, kdo je umí asi tak 100x líp než já a to Plíščata určitě umí. Takže spíš jen pocit - nějak mi připadá, že je jí to vlastně fuk jak to dopadne. Z toho možná pramení trochu i ten pohyb, spíš to vypadá, že se nechce, než že by to nešlo. Nevím, jestli v sobě nenajde víc zaujetí a vůle vyhrávat, tak bude cesta nahoru hoooooooooodně těžká.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale to je totální ptákovina. Kdyby nechtěla, tak neháže raketou apod. Plus se nedá říct, že by v druhém setu nebojovala nebo zápas odchodila.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale jestli je něco ptákovina, tak to, že chtěla, pač házela raketou.Souhlas s VIS. Sem tam měla pěkné momenty z forhendu, ale jinak to odchodila. A zarputilost, jakou vidím třeba u Strýcové, tak o tom nemůže být ani řeč.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se hlavně zdálo, že to tam prala hlava nehlava, pořád stejně...že dojela do Maroka jenom z důvodu, aby mlátila do míčů...
Reagovat
smazaný uživatel
To byl jen jeden z argumentů, a to ještě pomocný. Každopádně prima facie dozajista platí, že háže-li někdo po zkaženém úderu raketou, lze předpokládat, že mu na zápase a výsledku záleží.

Za druhý, Kristýna a Bára mají úplně jiné pohybové dispozice a styl hry. Báře nic jinýho, než zarputile bojovat o každý míček ani nezbývá, protože soupeřku jen málokdy přetlačí vlastní hrou. Naopak u Kristýny vzhledem k její relativní nepohyblivosti nemá smysl vrhat se za každým míčkem apod. Její jedinou šancí je dostat soupeřku ihned pod tlak a zakončit to.

Mimochodem, zrovna tak bys mohl tvrdit, že se Sampras ve svých zápasech snažil méně než Chang, poněvadž na rozdíl od něho neběhal po krutě jako motorová myš.

A vůbec, z Tvého příspěvku usuzuju, žes dnes Kristýnu viděl hrát poprvé.
Reagovat
smazaný uživatel
za prvý to není až tak úplně pravda a za druhý, i kdyby byla, co jí zbývá? Když třeba při returnu jen míč uvede do hry, tak ji soupeřky díky jejímu horšímu pohybu zpravidla přehraje. Musí holt hrát agresivně.
Reagovat
VlS
Matěji, fakt je, že jsem viděl jen druhej set a možná jsem chvilku i od toho odběhl, ale házet raketou jsem ji neviděl, pořád stejnej výraz ve tváři, žádná radost po wineru, žádný naštvání po zkaženým míči, prostě já z toho mám pocit, že to fakt odchodila.
Reagovat
smazaný uživatel
Každej je holt jinej typ osobnosti. Já třeba komentuju svůj každej druhej úder, tj. emoce projevuju. Souhlasím, že Kristýna na první pohled VYPADÁ, jako kdyby jí na výsledku zápasu nezáleželo, ale to je podle mně jen zdání. Takovej Borg přece taky emoce navenek skoro vůbec neprojevoval a jak mu záleželo na výsledku. :-)
Reagovat
VlS
A to jsi ještě nevzpomenul Ivana Hrozného lendla :-D; ne, do hlavy nikomu nevidím, kdyby nechtěla vyhrávat, tak to nebude dělat a bude chodit po diskotékách a randit s klukama (nebo holkama, jak jí by libo bylo).
Ale Lendl se tu Poker face pár let učil a byla to jeho (úspěšná) taktika, Borg se při tenisu netvářil jak mrtvá ryba a emoce na něm bylo vidět, i když samozřejmě nehrál divadlo jako Connors nebo McEnroe.
Nemyslím si, že každej musí bejt jako Bára (ta by naopak na těch emocionálních projevech mohla občas trochu ubrat), ale prostě já jsem z toho měl ten dojem, kterej jsem popsal a netvrdím, že mám pravdu a že to tak je.
Těch balonů, u kterejch bych prostě čekal, že je zkusí doběhnout, a ona je nechala, bylo dost. A občas něco doběhla docela dobře, není to zas, že by se neuměla vůbec hejbat, ale v některejch momentech prostě stála vprostřed base line a když to k ní nepřiletělo, tak to prostě nechala.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, Matěji! Viděl jsem ji dnes poprvé a byl jsem na ni zvědavý...
A zklamala mně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ona je fakt extrémně nepohyblivá, tj. ona by ty balony asi nedoběhla, i kdyby se o to snažila.
Reagovat
smazaný uživatel
Kristýnu poprvé? Každý rok je v TV k vidění mnoho utkání juniorů i juniorek ve Wimbledonu (stejně tak debly i mixy). Finále samozřejmě na BBC dávají vždy. Zadarmo na satelitu.
Reagovat
VlS
Matěji, a myslíš, že extrémně nepohyblivá tenistka je talent a naděje do budoucnosti? Tak to jsem z toho tedy trochu jelen.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v nedávné minulosti byla "extrémně nepohyblivá" Davenportová světovou jedničkou. :-))

Když budou schopny podávat tak, aby systematicky získávaly buď přímé body z podání nebo výhodný míč na zaútočení + zlepší / zpřesní return, tak se do té padesátky klidně mohou dostat. Ostatně, Greta Arnová v té padesátce skoro je a Kristýna s ní sehrála vcelku vyrovnaný souboj.

To je ale velké "kdyby".

Na druhou stranu je třeba říct, že vzhledem k stylu její hry je antuka jejím nejhorším povrchem a naopak tráva by mohla být jejím nejlepším povrchem. Třeba letos něco uhraje mezi ženama na trávě.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapás jsem sledoval a kristýna hrala dobře zejména z forhendové strany.Beckhand byl hrozný ale potencionál tam je.Řekl bych že tim pohybem bude horší Masha,ale Masha má bezva utok z obou stran.tak uvidíme v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, tak Kristýna prohrála dvakrát 4:6. Greta Arn rozhodně nehrála nějak fantasticky, spíš naopak (o čem svědčí mj. i 9 dvojchyb), ale uhrála to.

Na začátku prvního setu měla Kristýna dvakrát za sebou breakball při podání soupeřky, ale neproměnila, zatímco vlastní podání si vyhrávala poměrně snadno. No, a pak najednou za stavu 4:4 jí odešel první servis, udělala pár chyb a byl tu break pro soupeřku. V dalším gamu Greta sice dělala na začátku, co mohla, aby Kristýnu vrátila do hry (dvojchyby a další chyby), ale nakonec to nějak ustála a set vyhrála.

V druhým setu Kristýna ztratila své podání na začátku a pak už soupeřku breaknout nedokázala, i když pár nadějných příležitostí k tomu bylo (včetně dvou breakballů).

O vyrovnanosti zápasu svědčí i to, že Greta Arn vyhrála jen o 5 fiftýnů více než Kristýna (73/141 vs. 68/141). No, ale snad Kristýna nabrala opět nějaké zkušenosti a příště to bude ještě lepší.

K jejímu výkonu, resp. hře: velmi solidní podání (chtělo by to ale jej více variovat, protože postupem času ho soupeřka začala líp číst a líp returnovala), velmi dobrý až zabijácký forhend (chyby většinou pramenila z horší práce nohou při obíhání bekhendu), slušný, ale ne moc spolehlivý bekhend. Chtělo by to výrazně zlepšit return. Líbilo se mi, že chápe, že při svém pohybu / nepohybu musí hned na začátku výměny pokud možno převzít iniciativu a soupeřku tlačit (ostatně, drtivou většinu "pinkacích" výměn prohrála). Jinak dnes jejím nejhorším úderem byl jednoznačně dropshot, jeden se jí sice povedl, ale další dva přistály až za čárou k podání, což se hned tak nevidí a ještě jeden (nevhodně zvolený) přistál buď ještě před sítí, nebo dole u sítě.

Ale potenciál tam myslím je, snad něco uhraje ted v Praze.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist