Pozor, přicházíme, varuje hvězdy Švedovová

4. 9. 2009, 17:55
Aktuality 8
Chystá se v ženském tenise převrat? Podle výsledků na US Open by se mohlo zdát, že ano. Dvě z nejvýše nasazených hráček podlehly méně známým soupeřkám, které patří mezi vycházející hvězdy. "Měly by si dát pozor, přicházíme," varuje ty současné hvězdy přemožitelka Jeleny Jankovičové Jaroslava Švedovová.
Jaroslava Švedovová

Obě překvapení se zrodila v jeden den: teprve sedmnáctiletá Melanie Oudinová zdolala ve třech setech velezkušenou Jelenu Dementěvovou a potom v neméně dramatickém zápase porazila Jaroslava Švedovová z Kazachstánu turnajovou pětku Jelenu Jankovičovou.

"Měly by si dát pozor, přicházíme," říká za nové tváře v ženském tenise Jaroslava Švedovová. Té sice za týden bude 22 let a je tedy jen o něco mladší než například zkušená Maria Šarapovová, o pozornost si ale říká až výsledky z posledního roku.

"Letos se to stalo už tolika hráčkám," komentuje své překvapivé vítězství Švedovová. "Vypadá to, že začínají velké změny."

V Rusku neměla šanci
Nejlepší inspiraci před zápasem s Jankovičovou měla hráčka s kazašským pasem přímo před očima. Mohla totiž sledovat, jak Oudinová - která Jankovičovou vyřadila ve 3. kole Wimbledonu - zhatila naděje Jeleny Dementěvové na zisk prvního grandslamového titulu.

"Po zápase jsem jí řekla: 'Inspirovala jsi mě'. Dívala jsem se její zápas, když jsem čekala na ten svůj," řekla Švedovová.

Jankovičová, která se krátce před zápasem dozvěděla o smrti své babičky, vidí příčinu podobného překvapení v bezstarostnosti, se kterou do utkání outsiderka vstupuje. "Když hrají proti hráčce ze světové špičky, servírují 120 mil za hodinu a trefují každý úder. Ničím se moc netrápí, hrají bez nervů, protože nemají co ztratit. To byl ten dnešní případ," uvedla na adresu Švedovové.

Ta Jankovičovou mohla porazit už jednou, loni v Dauhá. Prohrála ve třech setech, přestože hrála s poraněným meniskem. "Věděla jsem, že je to špatné, že potřebuju operaci. Jen to obvázali, šla jsem na kurt a prostě hrála. A zjistila jsem, že to není nic výjimečného. Pro mě je to hráčka jako kterákoliv jiná. Takže porazit můžete kohokoliv," tvrdí Švedovová.

Přemožitelka turnajové pětky si změnila občanství z ruského na kazašské minulý rok, aby měla možnost soutěžit ve Fed Cupu a třeba i na olympijských hrách, místo aby v Rusku byla ve stínu slavnějších hráček.

"Loni jsem si řekla, že bych se ráda přestěhovala, protože jsem začala jít nahoru a zlepšovat hru," říká Švedovová. "V Rusku bylo těžké trénovat, protože jsem v národním žebříčku byla 15. a federace mi nepomohla. Kazachstán se ozval a zeptal se, jestli ho nechci reprezentovat. Řekla jsem: 'Proč ne?'. Jejich federace najala trenéra a kondičního trenéra z Polska a ti cestují s námi. A oni platí všechny výdaje."

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mlade hracky zatial nic nedosiahli. V prvom rade este par rokov tu budu Williamsky ktore budu vyhravat vacsinu GS si myslim. Potom Dinara ak da dokopy psychiku bude moct podavat konence konstatne dobre vykony. Jedine mlade hracky ktore su super su Azerenka a Wozniacki. Zatial co Azarenka sa mi lubi ako hraje a je fakt dobra tak Wozniacki ma vela turnajov a vdaka tomu body inac nie je zdaleka taka dobra ako Victoria. A potom su tu Maria a Kim ktore pojdu behom par mesiacov do top ten.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, na příkladu Nicole je to vidět, v šestnácti vycházející hvězda tenisu, ve dvaceti "chuděra".
Reagovat
smazaný uživatel
Romismáku, nepleť se do věcí, kterým nerozumíš. VŠEM tenistkám se do žebříčku počítá JEN 16 turnajových výsledků, které odehrajou během posledních 12 měsíců.
Wozniacki má aktuálně odehraných 28 turnajů. Za 16 započtených má 4730 bodů. Nepočítá se jí dalších 12 turnajů, ve kterých získala 698 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Toto pocujem prvy krat. Nebudem sa hadat ale neviem naco hra teda 28 ked len 16 sa rata. Kazdopadne som chcel povedat ze Victoria a Caroline su dobre mlade hracky v top ten ale Victoria je podla mna lepsia.
Reagovat
smazaný uživatel
prvy krat.... A proč tu svou neznalost přiznáváš? Několikrát jsem tady u tenistek vypisoval žebříčkovou sestavu a VŽDY byly složeny ze 16 turnajových výsledků.
Je to ještě složitější, ne vždy se jim počítají nejlepší body, neúspěch na grandslamu nebo na turnaji Premier mandatory má přednost před víc body z jiného turnaje. A tenistky, co skončí sezonu v Top 10, mají ještě přísnější zařazování turnajů do rankingu.
Reagovat
smazaný uživatel
Priznam a co to je take hrozne? Ved len som povedal ze som o tomto este nepocul to je vsetko dakujem za vysvetlenie. O rebricku som len vedel ako je to s bodmi pripocitanie a odcitanie bodovania. Ale v muzskom tenise to tak asi nebude ze len 16 turnajov nie?
Reagovat
smazaný uživatel
po dnesku bych Azarenu moc nechvalil :(
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, Broz rad vsecky kritizuje, nadava za neznalost a za to, ze nemame ty jeho druzice se 150 programy BBC, takovy pan brouk pytlik, vsechno vim, vsechno znam
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist