Pracovat s Beckerem pro mě bylo ctí, říká Djokovičův mentální kouč Imaz

14. 12. 2016, 16:40
Aktuality 1
Španěl Pepe Imaz, mentální kouč Novaka Djokoviče, vyvrací zvěsti o tom, že srbský tenista právě kvůli němu ukončil po třech letech spolupráci se superkoučem Borisem Beckerem. Německou legendu prý respektoval a má s ním dobrý vztah.
Profily hráčů
Pepe Imaz

Mnozí dávají Pepemu Imazovi vinu na tom, že Novak Djokovič před pár týdny přišel o pozici nejlepšího tenisty současnosti. Ono se to totiž nabízí, neboť se Srbem začal spolupracovat ve chvíli, kdy byl Srb na vrcholu, ale pak odstartovalo Djokovičovo trápení, na které fanoušci rodáka z Bělehradu nebyli zvyklí.

A kdo že vlastně celým jménem José 'Pepe' Imaz Ruíz je?

Pepe Imaz je bývalým profesionálním tenistou, ale výrazněji se neprosadil. V žebříčku ATP to dotáhl nejvýše na 147. místo, své jediné semifinále si zahrál na challengeru. Jediný start na grandslamu absolvoval na Roland Garros 1998, na kterém prohrál ve druhém kole s pozdějším šampionem Carlosem Moyou. Ve stejném roce, kdy mu bylo pouhých 24 let, zároveň zaznamenal svůj poslední vítězný zápas.

V dalších letech se zaměřil na koučování. Pojal ho ale netradičně, jinak než ostatní. V současnosti provozuje tenisovou školu v Marbelle, která prosazuje filozofii lásky a míru. Hráčům v akademii pomáhají získat pocit lásky nejen z tenisu, ale především ze sebe samotného.

Dvaačtyřicetiletý Španěl Imaz spolupracuje například s Danielou Hantuchovou, v roce 2013 si u něj léčil deprese Marko Djokovič, mladší bratr Novaka Djokoviče. A právě ještě donedávna nejlepší tenista světa angažoval Imaze do svého týmu také. Stalo se tak po jeho triumfu na letošním Roland Garros, kde zkompletoval kariérní i nekalendářní grandslam. 

Od té doby ale Djokovič vyhrál jen jeden turnaj a v závěru sezony přišel o post světové jedničky. Posléze se dohodl na ukončení úspěšné tříleté spolupráce se superkoučem Borisem Beckerem. Legendární Němec pak prohlásil, že Srb po French Open ztratil motivaci a netrénoval tolik, kolik by potřeboval. Místo dřiny na kurtu se měl věnovat meditaci naordinované Imazem, který na něj měl čím dál větší vliv.



Začalo se tak spekulovat o tom, že Djokovič měl od Beckera dostat ultimátum; buď zůstane s dlouholetým trenérem Mariánem Vajdou on, nebo excentrický Pepe Imaz. Sám španělský trenér, kterému fanoušci i média přezdívají kvůli jeho metodám guru, ale konflikty s německou legendou popírá.

"Moc dobře vím, kdo Becker je. Bylo pro mě ctí s ním pracovat. Ale když se Novak takhle rozhodl, tak co jsem mohl dělat?" řekl Imaz v rozhovoru pro El Mundo. "Můj vztah s Beckerem byl velmi dobrý. Boris je dobrý člověk, při pohledu na něj si uvědomíte, jak fantastický člověk to je," lichotil šestinásobnému grandslamovému vítězi.

I když by se mohlo zdát, že Imaz vyznává klidné vystupování, rozumí prý momentům, kdy je Novak nervózní a na kurtu dává průchod svým negativním emocím. "Když rozbije raketu, tak mu perfektně rozumím. Musíme si uvědomit, že nikdo nejsme dokonalí. I já dělám věci, které se mi tolik nelíbí. Ale emoce ze sebe potřebujeme dostat."

Imaz také přiznává, že své svěřence rozhodně nenabádá k tomu, aby si ze soupeřů na kurtu dělali kamarády. "Nesnažte se svému soupeři říct 'Poraž mě a já tě za to budu mít rád.' Pokud je tenis vaší vášní, musíte odehrát míček a doufat, že se vám nevrátí zpět. Ale vždy to musíte dělat s respektem a správným přístupem."

U Djokoviče zůstává i v průběhu přípravy na sezonu 2017 a věří, že Srb má své myšlenky srovnané. "Soustředí se na svůj cíl. Letos vyhrál Australian Open a Roland Garros, na obhajobu nijak zvlášť nemyslí. Teď se jednoduše soustředí sám na sebe, našel správnou rovnováhu bez ohledu na to, co lidé říkají," dodal Imaz.

Batteries recharged! I'm ready for new challenges #amor&paz #teamdjokovic #nolefam

Fotka zveřejněná uživatelem Novak Djokovic (@djokernole), Čec 23, 2016 v 2:06 PDT

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Pedronegro
no tak jsem si to video pustil a snažil to shlédnout celé, je to ale velmi dlouhé, tak jsem víc jak tři čtvrtiny nedal, protože je to vlastně furt dokola plané žvanění o lásce k sobě samému, stručně řečeno, Pepe mluví krásně srozumitelně a vemlouvavě, fakt jako nějakej guru, Novak tam zprvu sedí jako dekorace, ale pak taky mluví, chvilku španělsky, docela dobře, ale rychle mu došla slova, pak o něco lépe anglicky, a v podstatě parafrázuje Pepeho, celkem se Beckerovi nedivím, že s tímhle spolupracovat nechtěl, a řekl bych, že je to počátek Novakova sešupu dolů ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist