Přesná Zakopalová smetla světovou sedmičku Na Li. Po boji končí Šafářová

23. 2. 2011, 16:53
Aktuality 7
Klára Zakopalová si v Dauhá připsala své nejlepší dosavadní vítězství v této sezoně. Česká tenistka postoupila do čtvrtfinále poté, co za hodinu deklasovala sedmou hráčku světa Na Li 6-2 6-1. Bitvu s Italkou Pennettaovou k postupu nedotáhla Lucie Šafářová.
Klára Zakopalová

Klára Zakopalová si v Dauhá připsala své nejlepší dosavadní vítězství v této sezoně. Česká tenistka postoupila do čtvrtfinále poté, co za hodinu deklasovala sedmou hráčku světa Na Li 6-2 6-1.

Klára Zakopalová sice v Dauhá nezvládla svůj poslední zápas v kvalifikaci, do hlavní soutěže ale postoupila jako lucky loser a od té doby neztratila ani set. V prvním kole si poradila s Rumunkou Dulgheruovou a sedmou hráčku světa Na Li dnes dokonce vyřadila za pouhou hodinu.

Už v úvodním setu sebrala Zakopalová Číňance třikrát její podání a vykročila k prvnímu vítězství nad hráčkou elitní světové desítky od loňského června, kdy zdolala Italku Pennettaovou. Česká tenistka pak nepolevila ani ve druhé sadě, kdy už sama neztratila servis, a do čtvrtfinále postoupila po výhře 6-2 6-1.

"Věděla jsem, že budu muset odehrát dobrý zápas, protože ona je hodně těžká soupeřka. Viděla jsem její zápasy na Australian Open a moc se mi její hra líbila. Snažila jsem se ze sebe vydat to nejlepší a bojovala jsem o každý bod," uvedla Zakopalová.

Li Na po nečekané účasti ve finále prvního grandslamu sezony ještě nezvítězila. Minulý týden stejně jako nyní v Kataru po volném prvním kole prohrála hned úvodní zápas.

V dalším kole narazí Zakopalová na bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou, jež dnes potvrdila, že se jí vrací forma. V cestě do čtvrtfinále jí stála Indka Sania Mirzaová, která Srbce příliš nekladla odpor. Jankovičová, která kazila mnohem méně než její soupeřka, zvítězila stejně jako Zakopalová za rovnou hodinu a Mirzaovou vyprovodila výsledkem 6-1 6-0.

Šafářová dřela, Pennettaovou počtvrté neporazila
Na výhru nad světovou desítkou Agnieszkou Radwaňskou z prvního kola nedokázala navázat Lucie Šafářová, jež ztratila slibně rozehraný zápas proti Italce Flavii Pennettaové. Česká fedcupová reprezentantka prohrála 6-4 3-6 4-6 a po třech loňských výhrách tak Pennettaové poprvé v kariéře podlehla.

Třiadvacetiletá rodačka z Brna v prvním setu ani jednou neztratila podání a ve druhé sadě po něm ztratila pouhých pět fiftýnů. Jenže i ty čerstvé semifinalistce z Dubaje stačily k brejku a následnému vyrovnání na 1-1.

V závěrečném dějství už Pennettaová suverénně servírovala a brejkem v páté hře rozhodla o svém vítězství, kterému už bojovně hrající Šafářová nedokázala zabránit. 

Českou trojku nyní čeká přesun do Malajsie, kde by měla příští týden plnit roli jedné z nasazených hráček.

Wozniacká zůstává na vítězné vlně
Caroline Wozniacká včetně Fed Cupu vyhrála už devět zápasů v řadě bez ztráty jediného setu. Dvacetiletá Dánka, jež se po triumfu v Dubaji vrátila na první místo světového žebříčku, zahájila podnik v Dauhá výhrou 6-3 6-2 nad Naďou Petrovovou a postoupila do čtvrtfinále. V něm se utká s Pennettaovou, kterou zatím pokaždé porazila.

"Dnes mi skvěle fungovalo první podání. Na returnu to stoprocentní nebylo, ale hrála jsem trpělivě a čekala na své šance. Ty jsem pak dokázala využít," komentovala rodačka z Odense.

Dominika Cibulková ani ve třetím vzájemném utkání nenašla recept na Veru Zvonarevovou. Ruská tenistka v Dauhá vyhrála 6-1 6-2. Pomstít ji může ve čtvrtfinále Daniela Hantuchová, jež v dalším slovensko-ruském duelu otočila zápas s Verou Duševinovou.

"Tohle vítězství a postup do štvrťfinále je pro mě velmi cenné. Turnaj je velmi kvalitně obsazený, proto se každá výhra počítá. Mám velkou radost. Dnes byla rozhodující bojovnost," komentovala Hantuchová. 

Hantuchová v Dauhá byla v letech 2005 a 2006 už v semifinále a  letos si věří. "Pomalu se mi obnovují hezké vzpomínky. Dlouho jsem tu nebyla, ale stále je tu skvělá organizace a zázemí, hraje se mi tu velmi dobře," dodala sedmadvacetiletá Slovenka, jež Zvonarevovou porazila během nedávné cesty za titulem z Pattayi.

Dalším papírovým favoritkám se už ale nedařilo, kromě Na Li vypadly i turnajová trojka Francesca Schiavoneová a osmička Shahar Peerová.

Světová pětka Schiavoneová nestačila na Shuai Peng, která Italku porazila ve druhém zápase v řadě. "Hrát s Franceskou je pokaždé těžké. Dneska jsem ale byla tou lepší hráčkou," prohlásila Číňanka, jež ale odmítla, že by to byla nejlepší výhra v její kariéře. "Asi tím někoho zklamu, ale nejlepší vítězství bylo v roce 2005 v San Diegu proti Kim Clijstersové," dodala.

Její dnešní soupeřka po utkání řekla, že by si přála udělat přestávku. "Měla bych si udělat pár dní volna, ale na to není čas... Hráčky se někdy mohou rozhodnout a někdy ne," konstatovala Schiavoneová, která to pro novináře přirovnala k žurnalistice. "Někdy píšete i o něčem, co nemáte rádi, ale musíte to udělat. Pro nás je to stejné."

Izraelka Shahar Peerová dnes prohrála s Marion Bartoliovou, se kterou měla dosud velmi lichotivou bilanci 7-2. V desátém vzájemném souboji hráček, které se dobře znají i ze čtyřhry, v níž například před pěti lety zvítězily na turnaji v Praze, však Bartoliová jasně dominovala. Soupeřce darovala jediný game a postoupila za 61 minut.

"Nedala mi žádnou šanci," připustila poražená Peerová. "Vyhrála jsem proti ní sedm z devíti zápasů, ale dneska byla zkrátka příliš dobrá. Jestli bude hrát všechny zápasy takhle, tak jich vyhraje 99 procent a stane se světovou jedničkou."

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 721.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Zakopalová (ČR) - Li Na (4-Čína) 6:2, 6:1, Pennettaová (It.) - Šafářová (ČR) 4:6, 6:3, 6:4, Wozniacká (1-Dán.) - Petrovová (Rus.) 6:3, 6:2, Zvonarevová (2-Rus.) - Cibulková (SR) 6:1, 6:2, Peng (Čína) - Schiavoneová (3-It.) 7:5, 6:3, Jankovičová (5-Srb.) - Mirzaová (Ind.) 6:0, 6:1, Bartoliová (Fr.) - Peerová (8-Izr.) 6:1, 6:0, Hantuchová (SR) - Duševinová (Rus.) 4:6, 6:2, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Duševinová, Makarovová (Rus.) 6:0, 6:1.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Al Jazeera Sport 2, satelit Nilesat 102, 7 stupňů západně, frekvence 12284 MHz, symbolrate 27500, polarizace V

Eurosport DE, satelit Astra 1L, 19 stupňů východně, frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H
Reagovat
smazaný uživatel
Ty asi neděláš nic jinýho než že ladíš satelity!:D Chtěl bych vidět kolik lidí tady se řídí tvejma radama a kupuje si satelity za desetisíce jen aby je každej tejden mohli nastavovat do jiný pozice...:DDD
Myslím, že Tvoje informace tu asi moc lidí nezajímaj. Nic proti, ale považuju toto za spam.
Reagovat
VlS
Víc spamu zde tvoří příspěvky napadající jiné lidi kvůli ničemu. Sice žádné satelity neladím, ale pro někoho to může být užitečná informace a určitě tuto diskusi nezatěžuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to taky nemám rád. Obzvlášť lidi, co zde napadají kvůli překlepům a co se zde donekonečna hádaj o hloupostech.(jako je třeba mezera mezi větami - viz. Broz) Tohle taky neměl být urážlivý komentář, jen moje připomínka k tomu, že rozepisovat tady frekvence a podobný hlouposti o satelitech nemůže nikoho zajímat.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlupáčku, všechny zde uváděné programy přijímám. Jsou na různých satelitních pozicích, ale nic samozřejmě nepřetáčím, od toho je tady multifokus. Věnuj se radši věcem, kterým rozumíš. V tomto oboru jsi úplně mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
Klára super výsledek. Na frech open to vypadá na tři nasazené češky a to by bylo super.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka před RG obhajuje strašně moc bodů, takže s tím nasazením na RG to bude asi problematické, obzvlášť když to teď vypadá, že s Pennettou prohraje. :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist