Preview: ECM Prague Open

12. 7. 2010, 12:21
Previews 2
Pokud rádi fandíte světovému tenisu naživo, pak byste měli tento týden vyrazit na pražskou Štvanici. Podobnou příležitost totiž dlouho mít nebudete; tradiční turnaj žen, který je jedinou podobnou akcí v České republice, letos končí. Do boje o derniérový titul vyrazí také devět českých hráček.

Šestý ročník turnaje okruhu WTA se uskuteční v Praze naposledy. Na jeho pokračování chybějí finance, asi 20 milionů korun, a pořadatelé turnaj prodali zpět organizaci WTA. "Kvůli ekonomické krizi musela být spolupráce s titulárním partnerem snížena, což nám neumožňuje pořádat turnaj v dalších letech, jak bylo v plánu," řekl turnajový ředitel Vladislav Šavrda.

Pokud by poslední ročník turnaje WTA v české metropoli vyhrála domácí hráčka, skoro by se opakovala historie. Před dvanácti lety tehdejší Czech Open žen na Štvanici vyhrála dosud jako jediná Češka tehdy čerstvá wimbledonská vítězka Jana Novotná. O rok později turnaj na Štvanici na čas skončil.

Před šesti lety se vrátil pod názvem Prague Open, ale domácí tenistka na něm dosud titul neslavila. "Bylo by pěkný, kdyby vyhrála česká hráčka, ale touha je jedna věc a skutečnost druhá. Holky jsou v dobré formě, šance určitě je, ale startovní pole je vyrovnané," řekl ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Češka v uplynulých pěti ročnících Prague Open hrála finále jen jednou. Hned při premiéře v roce 2005 se do boje o titul dostala nečekaně Zuzana Ondrášková, ale prohrála s Ruskou Dinarou Safinovou, která se loni stala na několik týdnů světovou jedničkou.

Domácích hráček se letos v soutěži objeví hned devět. Největší českou nadějí je Lucie Šafářová, která si dnes v žebříčku WTA polepšila o jednu příčku a nyní je 24. na světě. V úvodním kole ji ale nečeká lehká soupeřka: nebezpečná Lotyška Anastasija Sevastovová, která žije ve Vídni, už letos triumfovala v Estorilu a dosáhla tak na svůj premiérový titul na okruhu WTA.

Vítězky turnaje na Štvanici od roku 2005:
2009 - Bammerová (Rak.)
2008 - Zvonarevová (Rus.)
2007 - Morigamiová (Jap.)
2006 - Peerová (Izr.)
2005 - Safinová (Rus.)

Vedle Šafářové jsou letos z přihlášeny rovněž Iveta Benešová, Barbora Zahlavová-Strýcová, Klára Zakopalová, Sandra Záhlavová, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková. Chybí pouze semifinalistka Wimbledonu Petra Kvitová, která si dává pauzu a soustředí se na betonovou část sezony. "Trošku mě to mrzí, ale program mám takový a chci brzy hrát na betonech," vysvětlovala Kvitová po návratu z Londýna.

Na Štvanici bude k vidění Kristýna Plíšková, čerstvá vítězka juniorky ve Wimbledonu, i její dvojče Karolína, která v lednu vyhrála juniorku na Australian Open. Obě dostaly divokou kartu stejně jako Zarina Dijasová z Kazachstánu, loňské nečekaná čtvrtfinalistka.

"Moc času na přechod z trávy na antuku není, ale zvyknu si a nějak to půjde," věří Kristýna Plíšková. Rozdíl mezi juniorkou a turnajem WTA je podle ní velký. "Juniorky jsou takový dětský, zápasy si musím vyhrát, ale rozhodující míče se hrají snáze než mezi dospělými," dodala s tím, že už se víc cítí být ženou než juniorkou.

Právě ona má z českých hráček asi nejtěžší los, v prvním kole narazí na španělskou antukářku Anabel Medinaovou.

Plány na vítězství se domácím tenistkám pokusí překazit jejich zahraniční konkurentky, z nichž některé dorazily do Prahy v dobré formě. Turnajová dvojka Alexandra Dulgheruová z Rumunska došla v Budapešti do semifinále, kde hodně potrápila pozdější vítězku Agnes Szavayovou. Švýcarka Patty Schnyderová sice nefiguruje mezi nasazenými hráčkami, ale finále v maďarské metropoli ukázalo, že se s ní ještě musí počítat.

Šestá nasazená Gisela Dulková z Argentiny minulý týden řádila na druhém ženském turnaji v Bastadu. Ve Švédsku si mimo jiné poradila s Flavií Pennettaovou a prohrála až ve finále ve třech setech.

Turnaj začíná v pondělí, finále je na pořadu v neděli. Vítězka získá 37 tisíc dolarů a 280 bodů do žebříčku WTA. Od čtvrtfinále zápasy vysílá v přímých přenosech ČT4. Celodenní vstupné na každý den stojí 150 korun.

České hráčky v Praze:

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (1) - Sevastovová (Lot.)
Kar. Plíšková - Larssonová (Švéd.)
Zahlavová-Strýcová (8) - Hlaváčková
Zakopalová (4)
- Cornetová (Fr.)
Kr. Plíšková - Medinaová (5-Šp.)
Záhlavová - kvalifikantka
Hradecká - Voegeleová (Švýc.)
Benešová - kvalifikantka

Pondělní program (začátky 10:00):

ČEZ Koloseum: finále kvalifikace: Paszeková (Rak.) - Ungurová (Rum.), 1. kolo: Rybáriková (SR) - Tatišviliová (Gruz.), Maleková (Něm.) - Hercogová (Slovin.), nejdříve od 17:00 Kar. Plíšková (ČR) - Larssonová (Švéd.).

ECM kurt: finále kvalifikace: Pěrvaková (Rus.) - Hrdinová (ČR), Castanová (Kol.) - Arefjevová (Ukr.).

Kurt č. 2: finále kvalifikace: Klapalová (ČR) - Jugičová-Salkičová (Bos.).

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Který páprda vymyslel tenhle příšerný termín? Snad Šavrda? Až do roku 2008 se v Praze hrálo začátkem května. Ve vedru většina lidí jenom chodí a má toho dost. A tenistky v tomhle musí naplno hrát!
V Palermu se začíná až kolem 18. hodiny (v TV koukám na Kanepi, celý kurt je dávno ve stínu), singly se hrajou na třech kurtech současně. Tady je začátek už v 10 hodin (resp. v 13) a skoro vše je na centru. Hanba!

Na závěr citace ze Šavrdova projevu pro jeden plátek: Jedničkou bude Lucie Šafářová, která se pohybuje ve druhé desítce světového žebříčku...
Reagovat
smazaný uživatel
Cau skotte, neprijedes? Zasel bych se s tebou na nejaky match podivat... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist