Preview: Finále Fed Cupu

6. 11. 2009, 18:46
Previews 0
Může mít nějaká země dvě tenistky v desítce nejlepších a být před finálovým soubojem Fed Cupu jasným outsiderem? Může - pokud jsou tou zemí Spojené státy americké, za které už tradičně nenastupují sestry Williamsovy. A ty nebudou hrát ani v Reggia Calabria, kde domácí Italky chtějí získat svůj druhý titul v historii.

Pro americkou kapitánku Mary Joe Fernandezovou to není nic nového. Venus Williamsová odmítla nominaci a znovu tak nepomohla fedcupovému týmu své země, který si poslední úspěch v týmové soutěži připsal před devíti lety. Do Reggia Calabria měla přijet alespoň Serena, světová jednička ale svoji účast zrušila během Turnaje mistryň.

"Jsem zklamaná, že tomu tak není. Dost jsem na ně spoléhala," mohla jen zklamaně konstatovat Fernandezová. "Nemá cenu nikoho tlačit do něčeho, co nechce. To jsem se naučila od Billie Jean Kingové, že je nejlepší se spolehnout na hráčky, které mají zájem reprezentovat. Jsme teď outsidery, ale to jsme letos byly v obou zápasech a pokaždé jsme je dokázaly vyhrát," uvedla Fernandezová.

To by mohly potvrdit i české hráčky, které na její výběr letos narazily. Také ony byly v souboji o finále favoritkami, také ony hrály na domácí půdě, ale oslabené Američanky je dokázaly zaskočit, přestože Češky vedly 2:1 a po vítězství sahaly i v rozhodující čtyřhře. 

Itálie - USA (Reggio Calabria, antuka) - program:
 
Sobota (11:00):
Pennettaová - Glatchová
Schiavoneová - Oudinová.

Neděle (11:00):
Pennettaová - Oudinová
Schiavoneová - Glatchová
Erraniová/Vinciová - Huberová/Kingová

Jak neúčast sester Williamsových, tak cizí prostředí by ale podle Američanek mohlo paradoxně hrát do karet Američankám. 

"Vždycky mám pocit, že domácí jsou víc pod tlakem," řekla v Itálii kapitánka USA. "Ve finále je to ještě další faktor. Italky chtějí poprvé vyhrát na domácí půdě svůj druhý titul. Pod tlakem jsou určitě ony."

Fernandezová se může před finále utěšovat ještě vzájemnou bilancí obou týmů: Spojené státy na sebe narazily v historii celkem devětkrát a Evropanky pokaždé odešly poraženy, naposledy v roce 2003.

Oudinová: Znovu hraju dobře
Tím ale výčet pozitiv pro Američanky končí. Nejen, že k souboji na italské antuce přiletí oslabené, navíc ve svých posledních zápasech ani neprokázaly velkou formu. Alexa Glatchová v dubnových soubojích s Ivetou Benešovou a Petrou Kvitovou ztratila jen šest gamů, teď ale prohrála na dvou turnajích v úvodním kole a v Moskvě skončila hned v 1. kole kvalifikace.

A Melanie Oudinová může jen doufat, že naváže na svůj výkon z US Open, kde porazila ruskou skvadru Pavljučenkovová-Dementěvová-Šarapovová-Petrovová. V Asii poté díru do světa neudělala, hlavu si prý ale z toho nedělá. "Všichni ode mě teď čekají, že budu pořád vyhrávat, protože jsem odehrála jeden dobrý turnaj. Každý je chvíli nahoře a pak dole, a během US Open jsem byla nahoře," tvrdí Oudinová. "Znovu hraju dobře a na tenhle víkend jsem připravená. Jako tým jsme toho letos zvládly hodně a tvrdě bojovaly, takže vítězství ve finále by pro mě znamenalo hodně."

Italský kapitán Corrado Barazzutti má na rozdíl od Spojených států nejsilnější sestavu na každý zápas. Již ve dvouhrách by nyní mohly týmu zajistit výhru světová jedenáctka Flavia Pennettaová a šestnáctka Francesca Schiavoneová. "Máme šanci, všechno nám hraje do karet," řekla Pennettaová, která vynechala turnaj v Moskvě kvůli zranění nohy, ale už je v pořádku.

"Funguje u nás kouzlo týmového ducha. Hráčky mají dobré výsledky na turnajích, ale když přijde na řadu Fed Cup, tak přidají něco navíc," dodává Barazzutti.

Něco na tom určitě bude. Kdyby to tak nebylo, Italky by asi tak snadno neporazily ruský výběr, který Fed Cupu v posledních letech dominuje. Do Itálie sice k semifinále přiletěly Rusky hodně oslabené, ale ani sestava se Světlanou Kuzněcovovou, Annou Čakvetadzeovou a Anastasií Pavljučenkovovou není snadno k překonání. A Italky nechaly Tarpiščevův tým vyhrát jediný zápas.

Nyní do Itálie další míří oslabený tým, kapitán domácích ale ví, že si i nyní musí dát dobrý pozor. "Fakt, že nehraje Serena ani Venus neznamená, že máme předem vyhráno," varuje Barazzutti. 

 

Nominace Itálie:
SARA ERRANIOVÁ
Datum a místo narození:
29. dubna 1987, Boloňa
Výška a váha: 164 cm, 60 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 47. ve dvouhře/74. ve čtyřhře
Největší úspěchy: vítězka dvou turnajů ve dvouhře (Palermo a Portorož 2008) a dvou ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 3:0, čtyřhra 3:1.
 
FLAVIA PENNETTAOVÁ
Datum a místo narození: 25. února 1982, Brindisi
Výška a váha: 172 cm, 58 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 11./28.
Největší úspěchy: vítězka osmi turnajů ve dvouhře (Acapulco 2005 a 2008, Sopoty 2004, Bogotá 2005, Bangkok 2007, Viňa del Mar 2008, Palermo 2009, Los Angeles 2009) a šesti ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 10:4, čtyřhra 1:0.
 
FRANCESCA SCHIAVONEOVÁ
Datum a místo narození: 23. června 1980, Milán
Výška a váha: 166 cm, 64 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 16./19.
Největší úspěchy: vítězka dvou turnajů ve dvouhře (Bad Gastein 2007 a Moskva 2009) a sedmi ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 16:13, čtyřhra 3:0.
 
ROBERTA VINCIOVÁ
Datum a místo narození: 18. února 1983, Palermo
Výška a váha: 163 cm, 60 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 64./82.
Největší úspěchy: vítězka dvou turnajů ve dvouhře (Bogotá 2007 a Barcelona 2008) a tří ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 1:1, čtyřhra 13:0.

 

Nominace USA:

ALEXA GLATCHOVÁ
Datum a místo narození:
10. září 1989, Newport Beach
Výška a váha: 183 cm, 66 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 132./101.
Největší úspěchy: druhé kolo dvouhry na French Open 2009 a US Open 2005
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 2:0, čtyřhra 0:0.
 
LIEZEL HUBEROVÁ
Datum a místo narození:
21. srpna 1976, Durban (JAR)
Výška a váha: 180 cm, 72 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: -/1.
Největší úspěchy: vítězka 39 turnajů WTA ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 0:1, čtyřhra 12:2.
 
VANIA KINGOVÁ
Datum a místo narození:
3. března 1989, Monterey Park
Výška a váha: 165 cm, 59 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 79./32.
Největší úspěchy: vítězka jednoho turnajů WTA ve dvouhře (Bangkok 2006) a osmi ve čtyřhře
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 1:4, čtyřhra 3:1.
 
MELANIE OUDINOVÁ
Datum a místo narození:
23. září 1991, Marietta
Výška a váha: 168 cm, 59 kg
Aktuální pořadí na žebříčku WTA: 49./322.
Největší úspěchy: čtvrtfinalistka dvouhry na US Open 2009
Bilance ve Fed Cupu: dvouhra 1:1, čtyřhra 0:0.

 

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist