Preview: Boj o fedcupové finále na Floridě zahájí Vondroušová proti Vandewegheové

  • České tenistky budou o víkendu v omlazené sestavě bojovat o postup do finále Fed Cupu. Kapitán Petr Pála posílá hned v úvodní den do boje na antuce v Saddlebrook Resortu ve skvělé formě hrající debutantku Markétu Vondroušovou, která rozehraje semifinále proti domácí jedničce Coco Vandewegheové. Do druhé dvouhry nastoupí Kateřina Siniaková proti Shelby Rogersové.
    21. 4., aktualizováno 22. 4. | Previews |  173 komentářů
    Ilustrační fotografie 
     

V oslabené a omlazené sestavě se pokusí české tenistky vybojovat šesté finále ve Fed Cupu za uplynulých sedm let. Na zelené antuce v Tampě se ve víkendovém semifinále střetnou s Američankami a v případě postupu si zahrají finále doma s lepším z duelu Švýcarek s Běloruskami.

Kapitán obhájkyň titulu Petr Pála nemá na Floridě ani jednu z hráček, které se v uplynulých šesti letech zasloužily o pět triumfů. Chybí zraněná Petra Kvitová a omluvily se Karolína Plíšková, Barbora Strýcová i Lucie Šafářová.

"Američanky jsou v jejich prostředí favoritkami, ale myslím si, že holky mají na to, aby Američanky porazily," řekl Pála. Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Denisa Allertová a sedmnáctiletá Markéta Vondroušová podle něj mají šanci, přestože žádná z nich ještě nehrála v týmové soutěži zápas za nerozhodnutého stavu.

Výběru USA chybí těhotná Serena Williamsová, její starší sestra Venus i Madison Keysová, ale má semifinalistku letošního Australian Open Coco Vandewegheovou, Lauren Davisovou a Shelby Rogersovou. Tým doplňuje první deblistka světa Bethanie Matteková-Sandsová, která čtyřhru ve Fed Cupu ještě neprohrála.

"Žijeme Fed Cupem, chceme do finále, ale Češky ani trochu nepodceníme. Jsou nebezpečné," řekla americká kapitánka Kathy Rinaldiová, která touží přivést svůj tým do finále poprvé od roku 2010 a zaútočit na první titul pro USA po 17 letech.

Los? Začne Vondroušová proti Vandewegheové
Pála se rozhodl poslat do sobotních dvouher nejmladší členky svého výběru Markétu Vondroušovou a Kateřinu Siniakovou. A dnešní los rozhodl o tom, že v úvodním zápase nastoupí debutantka Vondroušová proti domácí jedničce Coco Vandewegheové a poté se Siniaková utká s Shelby Rogersovou.

Vondroušová si odbyde premiéru v 17 letech, ale není nejmladší Češkou v soutěži. V šestnácti hrály poprvé například nejúspěšnější česká fedcupová hráčka Helena Suková a třeba také Barbora Strýcová a Nicole Vaidišová.

"Když budu hrát dobře, mám šanci. Hlavně nemám co ztratit. Tahle role se mi líbí," řekla Vondroušová českým novinářům a věřila, že ji tréma z debutu nesváže. "Určitě budu ze začátku nervózní, ale ze mě to vždycky v zápase spadne. Stačí mi rozehrávka a pár gamů. Takže doufám, že to bude dobrý," uvedla.

Soupeřku, vyhlášenou tvrdými údery, se bude snažit rozběhat. "Na antuce mám proti ní větší šanci než na rychlém povrchu, protože dává velké rány," uvedla s tím, že Američanku zkusí rozhýbat i pomocí oblíbených kraťasů. "Zkusím je. V tréninku jsem jich pár zahrála, docela vychází. Určitě je to možnost," dodala.

Vondroušová, svěřenkyně Jiřího Hřebce a Zdeňka Kubíka z pražské Štvanice, si o nominaci do dvouher řekla skvělými výkony v této sezoně na akcích ITF a triumfem v Bielu z minulého týdne. "Pro favoritku není snadné jít na sedmnáctiletou holku, která to umí a je ve formě," říkal Pála během týdne při tréninku v resortu Saddlebrook.

"Markéta hraje s přehledem a může klidně vyhrát. Je potřeba Američankám trochu srazit hřebínek," řekl Pála českým médiím v USA. "Podle žebříčku je Coco jasná favoritka, a když bude dobře servírovat, tak to bude nepříjemné, ale jakmile budou výměny, tak může mít Markéta úspěch," řekl nejúspěšnější fedcupový kapitán.

V neděli může místo Vondroušové nasadit do dvouher Kristýnu Plíškovou nebo Denisu Allertovou. Siniaková nejspíše zůstane jedničkou.

Siniaková sice už hrála v prvním kole čtyřhru, ale dvouhru si stejně jako Vondroušová zahraje ve Fed Cupu poprvé. "Je to padesát na padesát. Katka je bojovná, maká na trénincích, úroveň její hry od začátku týdne stoupá. Má na to hrát i nátlakové a delší výměny. To je hlavní klíč úspěchu proti Američankám, aby se hodně hrálo," uvedl Pála.

Oba týmy si zopakují semifinále z roku 2009, kdy v Brně prohrály české tenistky z mečbolu v závěrečné čtyřhře 2-3 na zápasy. Celkem se spolu utkaly jedenáctkrát a české resp. československé reprezentantky uspěly jen dvakrát v letech 1983 a 1985.

Američanky a Češky jsou nejúspěšnějšími týmy soutěže. Výběr USA ji vyhrál sedmnáctkrát a Češky desetkrát.

V Minsku se utkají Bělorusky se Švýcarkami
Ve druhém semifinále jsou v Minsku mírnými favoritkami Švýcarky v sestavě s Timeou Bacsinszkou, Viktorijí Golubicovou, Belindou Bencicovou a Martinou Hingisovou. "Dáme do zápasu srdce. Jsme si s holkama blízké celý rok, důvěřujeme si a necháme na kurtu všechno, abychom naplnily náš sen a vyhrály Fed Cup," řekla Bacsinszká. Švýcarky dosud na trofej nikdy nedosáhly, v jediném finále v roce 1998 prohrály.

Bělorusky jsou v semifinále poprvé. Jen z pozice mentorky jim bude radit bývalá světová jednička Viktoria Azarenková, která je po narození syna na mateřské. Jedničkou týmu je až 96. hráčka světa Aliaksandra Sasnovičová. "Švýcarky jsou trošku favoritkami, ale zadarmo jim to nedáme," řekla Běloruska.

• FED CUP 2017 •
los semifinálových zápasů (22. - 23. 04. 2017)
USA - Česko (Saddlebrook Resort / Florida, zelená antuka)
sobota 22. dubna (od 18:00 SELČ)
Vandewegheová (24.) - Vondroušová (117.) | h2h 0-0
Rogersová (49.) - Siniaková (38.) | h2h 0-1
neděle 23. dubna (od 17:00 SELČ)
Vandewegheová (24.) - Siniaková (38.) | h2h 0-0
Rogersová (49.) - Vondroušová (117.) | h2h 1-0
Davisová (36./289.)/Matteková-Sandsová (123./1.) - Allertová (109./577.)/Kr. Plíšková (56./96.)
Bělorusko - Švýcarsko (Minsk, tv. povrch / hala)
sobota 22. dubna (od 12:00 SELČ)
Sasnovičová (96.) - Golubicová (54.) | h2h 1-1
Sabalenková (125.) - Bacsinszká (22.) | h2h 0-0
neděle 23. dubna (od 11:00 SELČ)
Sasnovičová (96.) - Bacsinszká (22.) | h2h 0-1
Sabalenková (125.) - Golubicová (54.) | h2h 0-0
Govorcovová (147./187.)/Lapková (241./171.) - Bencicová (129./451.)/Hingisová (-./8.) | h2h 0-0
* v závorce za jménem hráčky je uvedeno umístění ve světovém žebříčku, za případným lomítkem je umístění ve čtyřhře
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK
 
Ke komentování musíte být přihlášen(a). Prosím přihlašte se zde.
 
  • Komentáře (173)
22.04.2017 12:51Od: dadaft fed cup
musím říct, že se dost těším. ))

zdá se, že Maky je v pohodě, nemyslel jsem ještě před pár dny, že by mohla hrát, ale je v pořádném laufu tak proč to nezkusit, kapitán má na místě přehled, nehází si mincí, kdo bude hrát.
Katka rovněž dle mého dobrá volba.

trochu mě mate výběr povrchu od američanů, nějak mě nenapadá, v čem je pro ně výhodný, jednička Coco by se určitě líp cítila na betonu........

--------------------------

budu neskromný - Češky po prvním dni povedou 2:0
:-))))
[ Reagovat ]
22.04.2017 14:21Od: sprchon
Taky se těším, snad bude k vidění dobrej tenis se slušnou atmosférou. Jsem hodně zvědavej na to, co naše holky, ale i Američanky předvedou. :) Tipovat skóre po dnešku nebudu, ale bod by bodnul a dva, to by byla senzace. ;)
[ Reagovat ]
22.04.2017 14:40Od: Daffit
Taky jsem se divil nad tou antukou, ale vzhledem k tomu, že Shelby má na antuce celkem dobré výsledky, tak možná to bude ten důvod. Zelená antuka je ale rychlejší, takže to vyhovuje, jak Coco, tak i Shelby.
[ Reagovat ]
22.04.2017 16:13Od: Jan
Může to po dnešku dopadnout jakkoliv: 2:0, 1:1 i 0:2. 2:0 pro nás by bylo nádherné.
[ Reagovat ]
22.04.2017 16:38Od: tommr
já si myslím, že tento povrch volili hlavně proto, aby byl nevýhodný pro Češky. Naše hráčky si vždycky když mají volbu povrchu volí rychlej tvrdej povrch takže jim Američani logicky naservírovali pravej opak. A vzhledem k omluvenkám našich nejlepších jim tato strategie docela vyšla ...
[ Reagovat ]
22.04.2017 12:19Od: Fandina Re: Jj
http://www.tenisovysvet.cz/
nás zásobuje rozhovory, články, informacemi, videi. Pěkné.
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:37Od: Fanass
Co se děje s ukrajinským streamem ?
[ Reagovat ]
22.04.2017 10:38Od: triatlet CoCo x Markéta
4:6, 6:0 a 3:2 dlouhá výměna, řežba, CoCo vrací míček Markétě a...
...probudil jsem se :-)
[ Reagovat ]
22.04.2017 10:56Od: blixa
Kurňa, a zase víme ho... :D
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:06Od: sprchon
Fuj... :D No, jsem na to zvědavej. :) Markéta může na Coco platit. Snad si nebude moc připouštět tlak, říkala, že už to na ní začíná doléhat...
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:06Od: Fandina
Nechceš to jít dospat? třeba se to dozvíme :-)).
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:20Od: Targaryen123
Mě se dneska zdálo, že Katka vyhrála nad Rogers a při MB napálila míček Shelby do hlavy :D
[ Reagovat ]
22.04.2017 00:11Od: horska.kraslice Marky. [ Reagovat ]
22.04.2017 00:18Od: FulnekUltras
tak ze začátku bude Maky určitě jakoby trochu víc lepit - ale ono to z ní spadne - a pak by bylo krásné vidět nafuněnou ko-kotici jakoby i s rukama v řiti
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:45Od: brixner Hezké měkké rty...
Proboha! Jasně, určitá etiketa se ve vyšších kruzích asi očekává, v tomhle je ale právě ten ohromný rozdíl mezi mentalitou americkou a dejme tomu středoevropskou. A vím docela určitě, že tím i obyčejný týpek ze středu Evropy načichne:Mám kamaráda, žil 13 let v Denveru, super kluk to býval. Vrátil se do ČR, navštívil mě s malou, čtyřletou dcerou. Odjel za obchodem, po domluvě mi dcerku svěřil do péče na víkend. Léto, venku 35°C, napuštěný bazén, přišlo pár sousedek se svýma spratkama, všichni do naha a hoplá do vody, kraválu jako na derby Real-Barca, jahody, steaky, zmrzlina, měkké rty sousedek vzadu v přítmí...Čenda všechno a všechny hlídal, i stej mi šlohnul, dacan! A pak se kamarád vrátil, jeho malá mě na klíně zrovna krmila zmrzkou a to bylo samé strejda Jon sem a strejda Jon tam a víte, co se stalo? On jí prostě sebral, oblékl a že takhle tedy fakt ne, že si nenechá kazit dítě...I ten Čenda se výhružně postavil k brance a proč mu berou jeho malou, krásnou kámošku...Je to už čtyři roky a já od té doby "amerického kamaráda" a jeho malou neviděl, zbyl po ní malý prstýnek s modrou kapkou, mám ho dodnes...
Jsem velký liberál a spoustu věcí prostě nechápu!
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:53Od: FulnekUltras
jj, tohle europlebsu hlava nebere... ;)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:58Od: freeteepek sobota
Tak nějak jsem si to představoval. Že Markéta začne. Teď ještě jak ten scénář bude pokračovat. V každém případě zítra očekávám opět minimálně jednu změnu v obsazení. Těsně před zápasem. Z taktických důvodů:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:59Od: freeteepek
Oprava: ta změna přijde pochopitelně až v další sadě zápasů...
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:20Od: Kozoroh Marek Svačina
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10090925908-vsechnoparty/217522161600015/

Známý tenisový komentátor ČT je hostem Karla Šípa v dnešním díle Všechnopárty.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:24Od: Jabadu
Tuším, že válel (jako tenista) druhou ligu.
Já Svačinu chci, stejně jako jsem chtěl pana Pecháčka u F1.
Jsem na ně zvyklý!
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:28Od: FulnekUltras
a zvyk je stejně nejvíc ;)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:31Od: Serpens
Pěkně ukecanej tedy :D
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:04Od: sprchon
Díky, pobavil. :D
[ Reagovat ]
22.04.2017 11:10Od: Fandina
Díky za upozornění a právě teď to opakují na ČT1.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:00Od: FulnekUltras Zatím všechno podle plánu
Teď jen doufám, že Maky nedostane z EUNATO na poslední chvíli nějaký zákaz Ko-kotku zaskočit.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:16Od: VlS
Naštěstí nejsme pod vlivem Říše zla.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:22Od: FulnekUltras
myslíš tu jedinou názorově HOMOgenní?
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:26Od: VlS
Jasně, tu kde se odlišné názory netrpí, čili Rusko, aby nedošlo k omylu.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:29Od: FulnekUltras
už jsem se lekl, že jsi prozřel ;)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:51Od: Jan
Jakoby USA na tom bylo líp :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:54Od: Fandina
Vůči ČR?
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:45Od: VlS
A kdes byl ?
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:57Od: Jan
Stačí jak ti naši šašci v CT nepustí do diskuze nikoho s jiným názorem než mají oni. A když se náhodou stane, že promluví jinak, už ho tam nikdo příště neuvidí.
[ Reagovat ]
22.04.2017 00:25Od: FulnekUltras
jako třeba tuhle naši možnou budoucí prezidentku, kterou už "pro jistotu" utnuli i v rozhlase - a senátní dinosauři jí ZATÍM zabránili, aby udělala pořádný průvan v ÚSTR - jedné z nejtotalitnějších institucí, jaké jsem kdy v této zemi zažil...

https://video.aktualne.cz/dvtv/nominace-od-zemana-me-prekvapila-nazory-semelove-nesdilim-za/r~f3352f20205b11e794b9002590604f2e/
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:32Od: Frick Losovačka
No, něco jinýho než u Krndy na radnici.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:00Od: FulnekUltras
made in ushaty aligator
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:36Od: fretek FC
http://www.fedcup.com/en/news/258277.aspx
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:37Od: horska.kraslice
Marketa Vondrusova, 16 year old...........Tak, měli by si zjistit, jak se skutečně jmenuje a kolik jí je roků.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:42Od: Jabadu
Detail. Celkem byl hezký vývoj anglicky mluvícího komentátora z:
Marrketa Wondruzova
Markéta Wondrouzova
Marketa Wondroutsšova ...
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:48Od: marcel19752
ted, už má pro změnu 19 ...jo roky nezastavíš :-)
[ Reagovat ]
22.04.2017 00:02Od: horska.kraslice
Tak jo, vezmem tak nějak průměr a ono to jakoby vyjde, že jó...:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:05Od: vibbi
Tak takovou pohadku jeste svet neslysel.http://www.extra.cz/doping-sazky-na-zapasy-a-lzi-kolem-porezane-ruky-petra-kvitova-celi-nejhorsimu-obvineni-v-zivote
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:14Od: Jabadu
Na kamerovém záznamu útočník nemůže být, protože kamery v tom domě nejsou funkční. To se ví. Složitější je, že ho nemohou najít na venkovních kamerách. Jasně, Prostějov není Praha, ale že by ho nikde nenašli? Začíná to být divné a tento mail má asi odvést pozornost a hlavně vyvolat zájem a klikání. Nic víc.
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:19Od: Fandina
A kde by ho měli hledat, když mohl za rohem nasednout do auta?
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:23Od: Jabadu
Jasně, tato možnost se přímo nabízí. No, uvidíme.
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:36Od: Fandina
Jabadu, teď odbočím, proč pořád zveličuješ a nejsi sám Prahu? Jako by v Praze žili jiní lidé a nebo se tam děli jiné věci. Já z Prahy nejsem, sice jsem tam pracovala i bydlela, ale narodila jsem se na pomezí Čech a Moravy a většinu života jsem prožila mimo Prahu a rozdíly nevnímám takové, jak je to zdůrazňováno.
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:45Od: Jabadu
To bych nerad. Nicméně jako člověk, který žije na "dálném východě", vidím ty rozdíly a i když to chápu, pranic se mi to nelíbí.
Takto:
Velké zakázky může dát jenom stát. A stát je Praha (nic ve zlém - tak je to všude).
Já nemám nic proti Pražanům, jenom si občas postýsknu, že Moravák má poloviční plat za stejnou práci. To nebylo ani za komoušů.
Z dolů jde dým ...
Přijde den, zúčtujem spolu!
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:58Od: Fandina
Za komunistů se platilo podle tabulek, všichni přibližně stejně, to bych nesrovnávala. Ale určitě neplatí, že za stejnou práci má na Moravě člověk méně, než v Praze. K tomu není důvod. Něco jiného je, že v Praze jsou vyšší platy, ale to nemusí být nutně tím, kolik bere prodavačka v obchodě nebo učitel ve škole, to je proto, že jsou tam jiné druhy zaměstnávání, víc bank víc institucí a to potom zvedá průměr. Proto taky podle přehledu, který je v odkaz je Praha, Střední Čechy a pak Jihomoravský kraj, protože i v Brně jsou velké instituce, které zvedají průměr platů. A samozřejmě, Praha má odskok, ale nejmenš průměrné platy jsou v Karlovarském kraji ne na Moravě. A co se týká státních zakázek, tak ty jsou v přeneseném slova všude, protože ty v regionu vypisují kraje, města. Stát se o to, co se děje v Olomouci nestará na to tam je krajský úřad, zastupitelstvo. To bylo za totáče, že se všechno odvíjelo od centra, státní plánovací komise.

http://kupnisila.cz/prumerna-mzda/
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:11Od: Jabadu
Nebudeme se pouštět do větších akcí ... stejně nejsem svlečenej.
Ukončíme to axiomem, který říká, že čím dál od centra žije méně lidí. A na základě tohoto axiomu funguje i přerozdělování.
Učitel v Praze má osobní příplatek v řadech tisíců.
Učitel v moravské vesnici nemá žádný, nebo v řádu desetikorun. Například.
A to se bavíme o státní sféře.
Nehodlám hrotit "moravskou otázku", protože máme jednu výhodu:
Většina zmr.. z Moravy je v Praze a musím uznat, že to s nimi fakt Pražané asi nemají lehké. Respekt.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:18Od: Fandina
Jenže nejsme za socialismu a nepřerozděluje si peníze. Kromě tedy učitelů, ti jsou skutečně placeni státem. Ale to je tak všechno. Všechno ostatní se odvíjí od podnikatelů, případně od zakázek v regionu. Centrum neexistuje, kromě státních úřadů se všechno odvíjí od podnikatelů. Ne od státu. To bylo za totáče.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:28Od: Jabadu
Nechme to být.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:29Od: Fandina
Myšleno podnikatelé, firmy, společnosti, které zaměstnávají lidi. Od toho se odvíjí platy v regionu. Podle toho, co vyrábějí, co prodávají. Výroba a prodej už není jako dřív záležitost státu.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:35Od: VlS
Nejde jen o kantory, máš policajty, zdravotnictví, finanční úřady a tak dál, a tak dál. Na druhou stranu, náklady na bydlení a dopravu jsou v Praze vyšší. Bydlím v sousedním okrese od Jabadua, a pro většinu lidí tady je dojíždění do práce 20, 30 km ( čili autem 1/2 hodiny) problém a hrozná osobní újma a neuvědomují si, že v rámci Prahy z Čerňáku na Ruzyň ujedeš to samý, akorát to trvá hodinu. Dělal jsem v Praze dost dlouho, mám tam i byt a mám i tyhle zkušenosti. Není moc co závidět. Samozřejmě, celkovej průměr je ovlivněnej i tím, že v praze sídlí centrály firem s vysokými platy, zatímco výrobní jednotky s podstatně nižšími pkaty jsou mimo Prahu, mimo jiné i z důvodu nižších mzdových nákladů. Je to normální.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:39Od: Jabadu
A líbí se ti to? Mně ne!
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:47Od: VlS
Tak proč nejdeš do Prahy?
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:11Od: Jabadu
Mohl bych. Ale je fakt, že bych neměl k dipozici svůj byt. Malé sídlišťátko, lodžie, vymazlený design (mám rád v bytě minimalismus), pohodička, klídek, hodinka s činkami, .... to bych tam neměl.
Tak dělám čur ... za méně, no.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:18Od: VlS
A proč bys to tam neměl? Pokud vím, žádná pražska vyhláška zakazující minimalismus nebo cvičení neexistuje :-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:19Od: Jabadu
Neser míííí!
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:20Od: VlS
Dobře, neviděl bys Dyji a holky na cestě na Hatě , rozumím :-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:32Od: Jabadu
Holky z gymplu ... no jo no, přivydělávají si. Ale prý spíše jako "call girl". Pokud vím, tak k tomu slouží systém jistých "penzionů", kam si balkánští kamioňáci mohou příslušnou "studentku" nechat zavolat. My to tady moc neřešíme.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:47Od: VlS
Ani já, ale v Dubí bejvala lepší alej pamětihodností :-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:18Od: Fandina
Nemusíš mít menší plat, třeba jeden můj příbuzný dělá v jednom supermarketu a má stejný plat, když dělá v Praze a když mimo ni. Za stejnou práci bere stejně.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:22Od: Jabadu
Pff ... frk ... zrovna zaměstnanci těchto marketů mají velmi rozdílné platy. Moje squaw to ví. Ale kašleme už na to.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:30Od: Fandina
U jednoho a toho samého supermarketu?
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:27Od: FulnekUltras
něco jak v dřívějším socialismu podle Tvých silně zkreslených představ - ovšem dneska jen v socialismu pro parazity - kteří si také mezi sebou rozdají "přibližně stejně", zatímco na ně pracující "plebs" od nich obdrží zase přibližně stejné howno
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:33Od: Fandina
Socialismus krachnul, protože neuměl hospodařit. A mzdy rozděloval podle tabulek, ne podle skutečné práce. To je jako v naší firmě. Jedna provozovna byla v Praze a jiné venku a platy byly stejné, pokud dotyčný pracoval stejně. Žádný rozdíl mezi Prahou a venkovem jsme nedělali.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:36Od: Jabadu
To ti tak věřím.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:50Od: VlS
Fandino, nekecej. Na pokladní v Praze za 12 Češku neseženeš, pak holt musíš umět ukrajinsky. V okresním městě na Vysočině, nebo jižní Moravě ji seženeš. Normálka - trh práce.
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:53Od: Fandina
VlSy nekecej, já psala o naší firmě. O platu našich zaměstnanců.
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:02Od: VlS
To myslíš to knoflíkáŕství? A tak jsi důchodkyně, nebo podnikatelka?
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:05Od: Fandina
Jsem důchodkyně a před dvacetipěti lety jsem založila firmu, která dodnes funguje, ale už jen na jednom místě.
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:07Od: VlS
No, za 25 let se situace diametrálně posunula
[ Reagovat ]
21.04.2017 23:15Od: Fandina
Podívej, samozřejmě, že když je nezaměstnanost v Praze tři nebo čtyři procenta a v Jihomoravském kraji šest, tak v tom nějaký rozdíl musí být.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:43Od: Fandina
Dobře, tak stát platí i policii, finanční úřady, ale ty jsou všude po republice. Zase žádný zvláštní rozdíl mezi Prahou a ostatními kraji nevidím. A zdravotnictví je v kompetenci krajů. Praha je také jeden takový kraj, je potřeba si to uvědomit.
My máme jeden dům na vesnici, jezdíme tam na víkendy a bydlení tam je mnohem levnější než v městě nebo v Praze.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:53Od: Fandina
Zas abych nepřeháněla, topení, elektrika a voda je všude přibližně stejně drahé, popelnice také. Ono to v podstatě vyjde všude na stejno :-)).
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:53Od: Jabadu
Tak určitěěě ...
Nechme to být. Je třeba fandit Katce a Wondruzove - oni to ještě neumí vyslovit, proto angažovali Martinu Navrátilovou. Pár lidí její názory na politiku odsuzuje, já se považuji za tolerantního člověka, ale uvědomuji si, že si tolerantnost tak nějak mohu dovolit.
Na mě by si netroufl ani africkej černoch. A to je rozdílný pohled od bezbranné ženy.
Martinu velmi respektuji a v něčem má pravdu. Trump si to možná neuvědomuje, ale dělá vše pro občanskou válku. A občanská válka je zhouba každé civilizace.
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:06Od: Fandina
Martina je v pohodě. Má svůj názor a to se mi líbí. Jinak co se týká Trumpa, tak zatím to na žádnou občanskou válku nešancuju. Tomu nevěřím.
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:28Od: Frick
Jenže učitel v Praze ta kdoví kolik za nájem 3+1....
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:36Od: Jabadu
Jistě ... i to v tom třeba je. Fakt to nechci hrotit. Zůstanu u srandiček s občasnými výlety do "Čistě lety mimo".
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 22:23Od: triatlet
Blbost.
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:28Od: tmora
co to je zase za slataninu??? Ubohost a najivita
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:32Od: Jabadu
Je to blbost. Petra je v kategorii lidí, u kterých nějaké kejkle s výsledky nepřipadají v úvahu. A u podobných hvězd to mafie ani nezkouší, protože mají tým a ten všechno hlídá. Je to kravina typu hry o "Modré velrybě".
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:42Od: VlS
Tak už vidím maníka, kterej se přizná, že chtěl vydíráním někoho připravit o 2 miliony doláčů, tedy 50 melounů v naší měně. To by byla větší pálka, než za to pořezání.
[ Reagovat ]
22.04.2017 02:00Od: Frick
Otázka ale taky je, proč by si vůbec někdo vymyslel takou pohádku?

Nějaký narušený Petry-hater? Asi jedině. Protože jinak nikdo jiný by k tomu neměl důvod.

Nicméně zase - nepřímou vinu na tom nese Policie, co ho nebyla schopna vypátrat. Asi jen oni sami si vědí, zda do pátrání dali všechny síly.

Nicméně Černošek měl dát milion a okamžitě, to si troufám tvrdit, že udělal chybu. Pokud ho policie od toho neodradila kvůlu riziku falešných stop. Ale za meloun se práská o dost lépe než za 100 000. Navíc ještě "za tepla"...

Jen tedy ještě připomenu, že policie to fakt jako vydírání vede. Nicméně je samozřejmě navýsost pravděpopodobné, že ten romanopisec ten příběh vystavěl právě na tý změně klasifikace.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:33Od: misa
Lucka bude hrát v Birminghamu (Frick by jí poslal na Mallorku). Je jasné, že když má žebříček, tak hraje premiery...
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:39Od: Frick
Ano, nejsem z toho nadšen. :-( Zatím tam nevyhrála zápas. Nasazená spíše nebude, oproti tomu na Mallorce by možná byla TOP 4...
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:41Od: EllNino
ale více si přivykne na trávu v Birminghamu než na Malllorce, kde je jiné podnebí
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:26Od: horska.kraslice
Snad jí letos do prvního kola nepřilosují zase Češku, to by pak mohla vyhrát :-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:30Od: historik odtajněno
Markéta jde na Coco
Katka na Rogers
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:32Od: EllNino
super ! :) tak to je paráda, nečekal jsem
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:33Od: Jabadu
Nic jiného nešlo. Pohyb Kristýny je děsivý a Markéta může jenom překvapit. Její hra mi připomíná Simonu a pokud bych měl vyjádřit její hru názvem filmu, napadá mě:
Těžko ji zabít
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:35Od: historik
právě kristýna na antuce, to je špatný. Byl jsem pro Markétu, ale otázka byla jak se vyrovná s přechodem tvrdého v hale na venkovní antuku a zvýšeným zájmem. Ale její loby a kraťasy, to by přesně mohlo na Coco platit.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:38Od: janek_da
Klid, je to zelená antuka. Ta je dost jiná. Něco jako v Madridu. Za mě ok.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:40Od: Jabadu
Musí se s tím vyrovnat jako Petra. V Česku je pořád zaveden mýtus o jakési hodné panence, čekající v koutě.
Přitom obzvláště u nás platí: Sedávej panenko v koutě, buď hodná ... a předběhnou tě!
Nic! Emerický sebevědomí, Místo "tak určitě" bude nadužívání "jakoby" a to bude její značka! Tak to musí být, kurde!
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:49Od: misa
jakobÝnský teror :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:02Od: Jabadu
To sebevědomí musí mít v sobě. Navenek může dělat "Elegána", ale stejně jako Petra:
"Teď jí to tam fláknu po lajně a jak si řeknu, tak bude!"
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:24Od: Fandina
Američanky mají opačnou kapitánku :-))
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/18057156_1437209606300712_8024504605316584532_n.jpg?oh=a8c6164a53a740454a1eb9bd5def39b6&oe=598F7536
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:07Od: Haitik Stuttgart - kvalda
https://pbs.twimg.com/media/C98ZqXrXsAABBOF.jpg:large

Z Češek tam hraje Lucka Hradecká, v 1. kole má Beck..

Ve 2. kole kvaldy by se mohl ale odehrát zápas Ostapenko vs. Broady.. :D Streamy z kvaldy asi ze Stuttgartu nejsou co? :-/
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:25Od: Fandina
To má Hráďa dost špatné :-(
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:27Od: EllNino
Ostapenko - Broady, to bych chtěl vidět ty pohledy :D :D
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:30Od: janek_da
Kam jdeš? Do Amfory... co je tam dnes - diskotéka! Vem mě s sebou... tak pojď :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:57Od: BooOoo Do Prahy
přijede i Jelena Jankovic, dostala divokou kartu
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:00Od: EllNino
Super :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:04Od: Haitik
Tak to je bomba.. :D
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:09Od: Jabadu
Mno, Černošek a jeho finanční možnosti začínají získávat váhu i ve světě. To je dobře, protože ty "dobré rodiny" na západě mezi sebe jen tak někoho nepustí.
Takže dvě GS vítězky + dvě bývalé No.1. Slušný.
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:09Od: Frick
Jestli kvůli týhle vykopávce nezbude karta pro Marušku, tak ať jdou někam.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:14Od: Jabadu
Všichni jsme si rovni, obzvláště někteří ...
:-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:31Od: EllNino
Maruška bude hrát v Tunisku
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:37Od: Frick
http://www.itftennis.com/procircuit/tournaments/women's-tournament/info.aspx?tournamentid=1100039889

A kde jí tam máš napsanou?
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:42Od: EllNino
včera to říkal Haitik, tak jsem s tím počítal, tak nevím :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:43Od: Frick
Hm, řekl bych, že si Haitik popletl týdny.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:44Od: Haitik Re: Frick
http://www.itftennis.com/procircuit/tournaments/women's-tournament/info.aspx?tournamentid=1100039549

Hraje na "šedesátce" od 24. dubna.. Jestli dojde daleko, tak by stejně kvaldu nestíhala.. A WC do MD jsou už v Praze myslím rozdaný ne?
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:44Od: EllNino
Jankovic, Kika Kučová (asi) a Markét
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:49Od: Haitik
Co se volných karet do hlavní soutěže týče, jednu má jistou talentovaná Markéta Vondroušová a druhou nejspíš dostane Slovenka Kristína Kučová. ?Jestli bude i třetí karta, se dozvíme až před začátkem,? dodala Černošková.

Tohle je na stránkách turnaje.. A teď už se ví, že ta třetí byla pro Jelenu.. :-)
Myslím, že už jsme se o tom bavili tady s Fandinou, že dávají tři divoké karty do MD..
Takže si myslím, že na její účasti bude hodně záležet, jak si podaří v Tunisku..
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:00Od: Fandina
Možná budou čtyři, někde byl takový přehled a tam byly napsané čtyři WC. A tohle jsem přečetla z roku 2015 viz odkaz níže v mém komentu 18:20 tady k Jankovic.

Rozdělování divokých karet na turnaje WTA je poměrně složité. Jedinou jistotu má do hlavní soutěže zatím díky titulárnímu partnerovi turnaje Slovenka Kristina Schmiedlová (585.). O majitelkách zbylých tří karet se rozhodne do pátečního odpoledne. Jednu by mohla dostat světová osmnáctka Jankovičová, která má jako hráčka světové dvacítky při žádosti o divokou kartu přednost před ostatními. "Vyměnili jsme si maily s jejím manažerem, ale ještě se nerozhodla," řekla Černošková.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:20Od: Fandina
Měla už přijet v roce 2015.

http://www.ceskatelevize.cz/sport/tenis/308587-blizi-se-tenisovy-prague-open-predstavit-by-se-mohla-i-jankovicova/
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:56Od: Frick VlS, blixa
www.fotokynoportal.cz :o)

A chyba i/y tam fakt neni :o)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:11Od: Frick
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos5dmkiv&attr13_1=nikon_d5600&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr16_0=6400&attr16_1=3200&normalization=compare&widget=496&x=0.6455580655641098&y=0.8240053106665991
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:33Od: Frick
Jinak doufám, že spíš než testovací obrazce z českejch webů (jako nic proti, třeba obdivuju Šurkalu z Digimanie, jak k tem testum přistupuje) používate DPreview, kde to fakt nemá chybu.

Pod odkazem sem srovnáná Canonu 5DMarkIV, jakožto zástupce toho nejlepšího, co ještě není úplně 100% profi a Nikon D5600, jako zástupce úplně ne té nejnižší APS třídy.

Rozdíl je tam 1 EV. Tj. 5DmIV fotí na ISO 6400 stejně zrnitě, jako 5600 na ISO 3200. O něco vyšší rozlišení možná lehounce pomůže k o fous vyšším detailům.

Tak nevim, zda to stojí za to. Třeba pro nějakou sportovní fotografii do haly, kdy by člověk udělal na Nikon 5600 + 70-200/F2.8 zhruba stejně dobrý snímek jako na Canon 5DM4 + 300/F4... to jen tak pro zajímavost.

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos5dmkiv&attr13_1=panasonic_dmcfz300&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr16_0=25600&attr16_1=1600&attr171_1=off&normalization=compare&widget=496&x=0.5603083313363687&y=-0.9704535459738287

A možná úsměvné extrémní srovnání FF s "kompamtním" 1/2,3" čipem. 1/2.3" (přestože se střízlivým rozlišením 12 Mpx) zrní na ISO 1600 jasně hůře než FF na ISO 25 600.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:38Od: Dobry-den
Dej si to někam na blog, ale nezasí*ej s tím tady laskavě diskuzi!
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:51Od: Dobry-den
nebonzuj
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:22Od: Frick
Teď, TEĎ jsi mi to nandal!
[ Reagovat ]
21.04.2017 19:34Od: VlS
A proč to nedáš k tomu?
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:27Od: Frick
Přišlo mi to až moc vzadu. Ale čumel jsem na tu debatu, to jo.

Přiznám se to, že třeba nejsem až takovej gurnám přesty středoformáty a tak.

I když je fakt, že jsem si před 13 lety v sídlištnim šmelc-bazaru koupil za 60 Kč Ljubitela.
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:44Od: Jabadu Tohle jsem našel ...
Je to dost děsivý a MUDR. Radek Kebrle mi nepřišel, že by oplýval bůhvíjakým optimismem. To, co říká o šlachách obecně, je ještě děsivější, ale určitě pravdivé. Modleme se za Petru a vzývejme všechna božstva, protože mě to kurwa vyděsilo!
https://www.youtube.com/watch?v=nFPKKX2Fx0c
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:55Od: Frick
Jo, taky jsem to viděl (dokonce odkaz jsem už sem dáva). Nic moc, teda.

Ještě tedy se ale Kraus chová jak tupej buran. Resp. vám to přijde nějak extra vtipný, s "konverzačně rozvíjejícim potenciálem", že ze sebe udělá Kraus udělá jakože burana s otázkou, že si chce nechat prodloužit prsty nebo co? Příště se zeptá Uzla nebo Zvěřiny, že si chce nechat prodloužit chuje?
[ Reagovat ]
21.04.2017 20:19Od: horska.kraslice
Jó, šlachy jsou šlachy, velice delikátní záležitost, bohužel :-(
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:29Od: Kozoroh Rozhovor s Martinou Navrátilovou
Minulý měsíc v Magazínu DNES vyšel rozhovor Jany Ciglerové s tenisovou legendou Martinou Navrátilovou a zde přenáším přepis tohoto rozhovoru:

Jsem máma a bojuju

Jedna z nejslavnějších tenistek historie má poprvé v životě všechno, co kdy chtěla: ženu, děti a tak akorát práce

J. C. - Loni v říjnu jste oslavila šedesátku. Když se podíváte zpětně, co bylo pro vás v životě nejtěžší?
M. N. - Jednoznačně opustit Československo. To byla letenka jedním směrem, já zůstala sama ve velkém světě a vůbec jsem netušila, co bude. Jestli ještě někdy uvidím svoji milovanou rodinu. Proti tomu byl jakákoliv coming-out nebo partnerský rozchod detail. Nic z toho mi totiž nemohlo zničit život, zůstat v komunistickém Československu ano.

J. C. - Mění se pro vás s Donaldem Trumpem Amerika v tom, proč jste do ní odešla?
M. N. - Mění se to, že zlí lidé jsou teď posíleni a chovají se povýšeně. Pořád si myslím, že těch dobrých je víc a že budou zase silnější. Někdy už ale přestávám být schopna diskutovat. Hrozně mě rozčiluje, když vidím, že se děje nespravedlnost, a tak se vždycky ozvu. V jednu chvíli jsem si ale musela dát přestávku, protože jsem ty diskuze brala osobně. Zjistila jsem, že jsem pořád naštvaná.

J. C. - Na co?
M. N. - Na všechno. Nejhorší bylo, že jsem si to nosila domů a byla pak nepříjemná na svou rodinu. Tehdy jsem si řekla dost. Za tohle mi můj čas nestojí. Nebudu křičet na svoje psy, protože jsem naštvaná na Trumpa. Vyhlásila jsem pravidlo, že jakmile mi někdo řekne, ať se držím tenisu, automaticky ho zablokuju. Je někdy k neuvěření, kolik lidí mi chce doporučovat, co si mám myslet. Nejlepší jsou ti, co mi mají potřebu vysvětlit, co je totalita. Mně, která z totalitního režimu utíkala, chápete?
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:30Od: Kozoroh
J. C. - Máte kolem sebe někoho, kdo volil Trumpa?
M. N. - Jeden jediný známý by ho býval volil, kdyby byl zrovna v USA. Je to Portugalec, takže imigrant, a má malé děti a ruskou ženu. Seznámili jsme se přes manželky. Ale jinak nikoho osobně neznám. Moje třináctiletá neteř, která žije v Praze, se mě ptala měsíc před volbami, jak někdo může takového mizogyna, rasistu a sexistu volit. Třináctiletá holka, co žije v malé zemi v Evropě, věděla to, co miliony Američanů zřejmě netušily.

J. C. - Ale jednu blízkou kamarádku, která by ho volila, jste měla.
M. N. - Koho myslíte?

J. C. - Áju Vrzáňovou.
M. N. - Ale ta by ho nikdy nevolila, to vám garantuju. V životě ne. Zemřela těsně poté, co oznámil kandidaturu na prezidenta, a když se to Ája dozvěděla, tak jen nechápavě koulela očima. Dobře ho znala. Protože byla konzervativního založení, mohla by souhlasit s některými věcmi, ale jakmile by ho slyšela říkat, že ženám hmatá do rozkroku, tak to by byl pro ni konec.

J. C. - Vy byste se měla znát s Ivanou Trumpovou, že? Tolik sportovkyň emigrantek vaší generace v New Yorku nemohlo být, abyste se nepotkaly.
M. N. - Známe se, ano. Dokonce nás seznámila právě Ája, byly dobré kamarádky. Ta znala Ivanu ještě předtím, než si vzala Trumpa. Neznáme se nijak dobře, ale známe se čtyřicet let.

J. C. - Víte, že by se prý chtěla stát velvyslankyní v Česku?
M. N. - To by si asi musela trochu zlepšit češtinu! Nechci říkat nic špatného, ale nemyslím si, že by to byl dobrý nápad.

J. C. - Setkala jste se někdy s Donaldem Trumpem osobně?
M. N. - Setkala, hodněkrát. Nevzpomínám na to ráda.

J. C. - Proč?
M. N. - Protože mé přítelkyni udělal přesně to, co na něj před prezidentskou volbou prasklo. Bez dovolení ji při pozdravu políbil rovnou na rty.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:30Od: Kozoroh
J. C. - A věděl, že je to vaše partnerka?
M. N. - Samozřejmě, že to věděl. Ale i kdyby to nevěděl nebo kdyby Judy nebyla moje partnerka, tak mu to nedává žádné právo se cizí ženy dotýkat takhle intimně. My jsme o něm všechny věděly, že mu při pozdravu musíme rychle nastavit tvář, ale Judy to nestihla. Ještě to komentoval, jak má pěkně měkké rty. Bylo to nehorázné.

J. C. - Napadlo vás tehdy, že by mohl být jednou prezidentem?
M. N. - Kdyby mi to někdo tvrdil, tak jsem přesvědčená, že se musel zbláznit. Takový narcis! Víte, ať si o něm myslí lidi, co chtějí, jedna věc je naprosto jistá ? že lže. Teď zbývá zjistit, proč lže. Jestli má nějaký důvod on sám, nebo za ním někdo stojí, třeba Rusové. Zkrátka jestli lže proto, že je tak chytrý, nebo proto, že je tak hloupý. Každopádně mu procházejí věci, které by jiným neprošly, a to je zvláštní.

J. C. - Vaše manželka je ruského původu a jmenuje se Julia. Jak její jméno vyslovujete vy, česky nebo anglicky?
M. N. - Rusky se řekne stejně jako v češtině Julia, ale Američané říkají Džůlia, tak už jsem to přebrala taky. Ale častěji ji říkám lásko, zlatíčko a někdy taky pitomče, teda vlastně to samozřejmě né! (smích)

J. C. - Jak mluvíte spolu?
M. N. - Už jen anglicky. Zkoušely jsme to ze začátku já česky a ona rusky, ale to nešlo. Já rusky umím, ale pomalu, ale Julia na mě nemá trpělivost. Když jsme se poznaly, žila s dcerami ve Francii, takže holky mezi sebou mluvily francouzsky a s mámou rusky. Zkoušela jsem s nimi mluvit i francouzsky, ale holky se mi chechtaly, že mám americký přízvuk. A teď spolu mluví anglicky, protože tady chodí do školy a rusky už jen s mámou. Ta ruština se jim horší, občas ji zkomolí, to já zase slyším.

J. C. - Vy umíte rusky tak dobře, že rozeznáte chyby?
M. N. - Rozumím hodně, ale mluvím nerada. Když jsem ve společnosti, kde se mluví rusky, tak normálně komunikuju. Ještě pořád umím číst azbuku. Pomalu, ale jistě.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:31Od: Kozoroh
J. C. - Julii jste požádala o ruku po turnaji a před kamerami. Proč tak veřejně?
M. N. - A proč ne?

J. C. - Aby vás neodmítla?
M. N. - To je vtipné. Bylo to v New Yorku a při tenisové události, což mělo pro nás obě zvláštní význam. Mohla bych ji požádat o ruku na Floridě, kde žijeme, ale tady by to nebylo legální, zatímco v New Yorku už to legální bylo. A přišlo mi to lepší než jen dávat oznámení na Twitter.

J. C. - Z její reakce se zdálo, že to vážně nečekala.
M. N. - Julia věděla, že se něco chystá, ale nevěděla co. Poznala to na mně, protože jsem tam pobíhala a pořád se snažila, aby všechno bylo dokonalé.

J. C. - Jak velký krok to byl pro vás osobně? Nikdy jste do té doby vdaná nebyla.
M. N. - To je sice pravda, ale kdyby to bylo legální, tak bych si jednu bývalou partnerku určitě vzala. Vdávala jsem se v osmapadesáti, tak to víte, musela jsem si být zatraceně jistá.

J. C. - Jak to vzaly dcery Emma a Victoria?
M. N. - Pro ně to snad bylo ještě důležitější než pro nás. Obě jsme pozorovaly, jak je to uklidnilo. Byly spokojenější. Najednou jsme jednotka, která patří k sobě a nikdo už s námi nemůže nic dělat. Jako by tím byly chráněné. A jsou. Prakticky i legálně. Taky pro ně hodně znamená, že náš sňatek je právoplatný po celé zemi.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:32Od: Kozoroh
J. C. - Kdy jste si uvědomila, že si Julii chcete vzít?
M. N. - Mě to na začátku ani nenapadlo. Náš vztah se stupňoval a sílil, ale před zákonem rovnoprávný nebyl. Ona navíc byla imigrantka, Ruska žijící ve Francii, jedno dítě americké, druhé francouzské, já Američanka českého původu, prostě standardní americká rodina, že. Bylo to jen tak tak, že jsme se braly za Obamy, protože teď by to bylo mnohem sledovanější.

J. C. - Zvolily jste pro váš obřad nějaké speciální místo?
M. N. - Braly jsme se dvakrát. Nejdřív v New Yorku, tam byl oficiální obřad a pak jsme měly třídenní slavnost doma na Floridě. Začínalo se v pátek večer u nás doma, sobota byla pro velkou společnost asi sto dvaceti lidí u kamarádky v domě v Palm Beach a končilo to v neděli takovou poklidnější akcí v Miami Beach.

J. C. - Ptaly se někdy dcery, proč má jejich máma partnerku?
M. N. - Na začátku našeho vztahu byla malé, jedné byly tři, druhé sedm, to jsme jim nic moc nevysvětlovaly. První otázky přišly až po pár letech, ale jak s námi vyrůstaly a žily pořád, ani jim to nepřipadalo nijak zvláštní.

J. C. - Jak reagovaly děti ve škole?
M. N. - Ve škole si z nich někdy děti dělaly legraci, ale nikdy ne v Americe. Jen ve Francii. Jediné, co jim kdy někdo v Americe řekl, se stalo až letos v únoru. Za Emmou přišel spolužák původem z Venezuely: ?Dej si pozor, aby tě Trump nedeportoval.? Jedenáctiletý kluk tohle řekne naší dceři. To mě šokovalo.

J. C. - V čem?
M. N. - Že takové věci vůbec má tak malé dítě najednou v hlavě. To, že zrovna on by mohl být deportovaný mezi prvními, je jiná věc, ale že si tu i děti začaly vyhrožovat politickými kroky, to mi přijde drsné.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:32Od: Kozoroh
J. C. - Stejně mi přijde hračkou osudu, že vaše žena je z Ruska, tedy ze státu, kvůli kterému jste utíkala ze své země.
M. N. - Já ale nikdy neměla nic proti jednotlivým lidem. Vadil mi stát. I v Americe jsem často vysvětlovala lidem, že Češi jako lidé nejsou špatní, že špatná je jejich komunistická vláda.

J. C. - Jaký má vaše žena vztah k Putinovi?
M. N. - Julia se cítí víc jako Francouzka než Ruska, takže má k Putinovi vztah silně negativní. Její rodiče už tak jednotní nejsou. Táta je proti němu, ale matka Putina zbožňuje. Milá, hodná ženská, jezdí za námi na šest týdnů v zimě, ale v tomhle je jako z jiné planety.

J. C. - Vnímáte nějak ve vztahu, že máte jako dvě Slovanky něco kulturně a historicky společného?
M. N. - Ani zas tolik ne. Naše podobnosti vycházejí z toho, že máme hodně podobné osudy. Obě jsme věděly už velmi brzy, že odejdeme ze země. Emigrovaly jsme ve stejném věku, sice ona patnáct let po mně, ale i další vývoj jsme měly paralelní. A samozřejmě nás formovaly podobné zkušenosti z dětství v komunismu.

J. C. - Musíte ale znát třeba stejné večerníčky, ne?
M. N. - Myslíte? A jaké?

J. C. - Třeba Jen počkej, zajíci.
M. N. - Tak to vůbec neznám. Asi se začal vysílat, až když jsem odešla. Znám Křemílka a Vochomůrku, ale toho zase nikdy neviděla Julia.

J. C. - A zná Krtečka?
M. N. - Vůbec.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:33Od: Kozoroh
J. C. - Je to poprvé v životě, co máte vlastní rodinu. Splnila vám, co jste od ní čekala?
M. N. - Máte pravdu, že jsem vždycky vlastní rodinu chtěla, a to mi nevyšlo. Když jsme se s Julií poznaly, tak to, že měla děti, bylo pro mě spíš plus, ale jen kvůli dětem bych s nikým nebyla. Ale je pravda, že když jsme procházely těžkým obdobím, byly to právě děti, co nás drželo při sobě. Ostatně asi jako ve většině vztahů.

J. C. - Když vás vidím na fotkách, Emma vypadá jako dcera své matky a Victoria zase úplně jako vaše dcera.
M. N. - To nám říkají všichni. Je to zajímavé, viďte? Kdo ví, jak to celé je. Ale musím se smát, když mi lidé říkají, že mi úplně vypadla z oka.

J. C. - Opravujete je?
M. N. - Někdy jim s úsměvem přiznám, že není moje. Ale i díky tomu teď zažívám totéž, co zažíval můj táta Navrátil. I on mě adoptoval, když můj biologický tát Šubrt umřel a taky mu říkali, že jsem mu vypadla z oka.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:33Od: Kozoroh
J. C. - Adoptovala jste je?
M. N. - Legálně ne, protože dost se změnilo už jen tím, že jsme se s Julií vzaly. Zjednodušila se naše vzájemná práva, takže už to nebylo ani tolik potřeba. Mladší Emma má otce, starší Victoria ne, takže bych mohla adoptovat jen ji. A to by zase bylo zvláštní, přijmout jen jednu a druhou ne, tak jsme to nechaly takhle a funguje to.

J. C. - Jaká jste máma?
M. N. - Není to lehké. Zvlášť teď jsou holky v období, kdy s nimi mlátí hormony, tím je to složitější. Často si uvědomuju, jak jiná jsem byla v jejich věku. Neměla jsem čas blbnout, hrála jsem tenis a cestovala a tak jsem vůbec neměla takové náladové výkyvy. Nikdy jsem ani nijak nezlobila, vím, že jsem na zadek dostala za celé dětství dvakrát, a to proto, že jsem přišla v pěti letech pozdě ze školky. V životě bych si nedovolila s rodiči mluvit tak, jak holky mluví s námi, a to jsou ještě mnohem hodnější než všechny ostatní děti, co znám.

J. C. - Co vám třeba říkají?
M. N. - Odsekávají. Jsou mnohem rozmazlenější, než jsme byly my a my jsme se ségrou byly rozmazlenější, než bývala naše máma. Každá generace to má lehčí, to je jasné. Ale mám pocit, že teď si mladí lidi myslí, že jim všechno spadne do klína.

J. C. - Je pro vás těžké mít u nich autoritu?
M. N. - Něco vám povím. Na podzim udělalo české velvyslanectví ve Washingtonu galavečer na moji počest. Uváděla mě Madeleine Albrightová, strašně krásně o mně mluvila, bylo to až dojemné. Měla jsem proslov, všichni mě se zájmem a úctou poslouchali, moc si mě tam vážili, prostě krásný večer. A přijedu z celé té nádhery domů, něco řeknu dcerám a ony mi znuděně odseknou, že jim ani nestojím za řeč. To mi teda srovnaly ego zpátky na zem docela zostra.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:34Od: Kozoroh
J. C. - I když nejste jejich biologickou matkou, cítíte vůči nim nějakou zodpovědnost?
M. N. - Obrovskou. Když něco nefunguje, vždycky se ptám, co jsem udělala špatně. Měla jsem něco udělat jinak? Starat se o ně víc? Nebo míň? Nebo jim nadávat víc? Anebo míň? Vedu neustálý boj o rovnováhu a nikdy úplně nevím, jestli jsem se zachovala správně. V tom mi ostatní rodiče budou určitě rozumět.

J. C. - Chodíte na třídní schůzky?
M. N. - Několikrát jsem byla, ale vyhýbám se tomu, jak to jde. Pomáhám, když potřebují pomoct třeba s úkoly, ale abych pekla koláčky do školy, to určitě ne. Na to nejsem.

J. C. - Hrají tenis, to je váš vliv?
M. N. - Kdepak, to si moc přála Julia. Victoria toho nedávno musela nechat, protože si vykloubila rameno a Emma se do toho teď hodně zakousla. Ale já vím, že vrcholově určitě hrát nebudou.

J. C. - Jak to poznáte?
M. N. - Vidím na nich, že tenis nemilují a to je podmínka číslo jedna. Ale to nevadí, je hlavní, aby sportovaly a byly atletické. Nezáleží, na jaké úrovni.

J. C. - Nechtěla jste je sama trénovat?
M. N. - Já určitě ne, ale Julia chtěla, abych se jim věnovala. Musela jsem jim vysvětlit, že to nejde. Nemůžu pro ně být koučkou, když mě neposlouchají jako matku, natož jako trenérku. Samozřejmě jsem to zkusila, ale když mi Victoria začala říkat ?to mě musíš učit takhle? a mně došlo, že mi radí, jak ji já mám učit tenis, rychle jsem toho nechala. To si umíte představit, jak mě asi tak respektují, když mi radí i s tenisem. (smích) Ale vážně, já jsem daleko platnější někomu, kdo už tenis hodně dobře umí, než abych někomu vysvětlovala, jak se má držet raketa. Funguju pro ně už jen jako supervize.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:35Od: Kozoroh
J. C. - Pozorujete, že se od doby, co jste před lety veřejně oznámila svoji orientaci, změnila atmosféra ve sportu vůči gayům a lesbám?
M. N. - Doba je určitě příznivější, ale stigma tam pořád je. Jeden úplně konkrétní příklad se odehrává kousek od nás v Miami. Snímek Moonlight, který dostal Oscara za nejlepší film, je o mladém afroamerickém gayovi a jeho autor chodil do školy nedaleko odtud ve čtvrti Liberty City. A představte si, že ta škola se k tomu filmu vůbec nehlásí, protože je o gayovi. Místo, aby organizovali promítání, přednášky a rozhovory se svým bývalým studentem, který je teď držitelem Oscara, tak dělají, že se jich to netýká.

J. C. - Čím si to vysvětlujete?
M. N. - Protože je to afroamerická komunita a ta bývá velmi věřící. Náboženství je největší překážkou pro práva gayů. Všimněte si, že v zemích, které nejsou příliš náboženské, je vysoká tolerance většinové společnosti ke gayům a lesbám. Čím víc náboženské země jsou, tím nesmiřitelnější jsou vůči gayům.

J. C. - Je těžší být gay v kolektivním, nebo individuálním sportu?
M. N. - Hlavní rozdíl pořád je, jestli to je v mužském, nebo v ženském sportu.

J. C. - Jak to?
M. N. - Protože stále přetrvává mýtus, že když je žena sportovkyně, musí být lesba. Když máte svaly, musíte přece být hned lesba. Zatímco když muži sportovci mají svaly, je to standardní. V týmových sportech to záleží na tom, jak se k tomu postaví trenér, v samostatných sportech je sportovec víc sám za sebe. Pamatuju si ještě dobu, kdy basketbalová trenérka René Portlandová přísahala při náboru žaček rodičům, že nepovolí jedinou lesbickou holku v týmu. Tehdy to bylo normální, dneska by za to okamžitě letěla.

J. C. - Často vás slyším komentovat tenis, dáváte přednášky po světě, nedávno jste ještě trénovala. Máte plán, že někdy přestanete pracovat?
M. N. - Mám teď nejdokonalejší poměr práce a odpočinku, jaký jsem kdy měla. Většinou totiž nepracuju. Jsem jako delfín, protože ten čtvrtinu času hledá obživu a tři čtvrtiny času si hraje. Mám dost práce, ale ne moc.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:35Od: Kozoroh
J. C. - S tenisem jste procestovala svět, je přesto něco, kam byste se chtěla podívat?
M. N. - Všechno se teď točí okolo dcer a rodiny. Mladší ještě zbývá šest let, než dokončí školu a tím je definovaný náš soukromý život. Teprve až půjde Emma na vysokou, budeme moci s Julií začít cestovat samy. Moc ráda bych ještě viděla Galapágy, Aljašku nebo Machu Picchu, ráda bych se podívala na Sicílii. Taky si někdy zajedu někam sama, třeba teď do Aspenu lyžovat, ale to je spíš tím, že tam mám doktorku, která se o mě stará a za kterou jezdím pravidelně na roční prohlídku. Abych lezla sama po Machu Picchu, to zase ne.

J. C. - Cítíte se někdy na šedesát?
M. N. - Většinu času mi připadá, že mi je dvacet, ale někdy mám momenty, kdy řeknu něco, co mi přijde moudré. Zarazí mě to a pak si hned uvědomím, že mi je šedesát, takže přece mám být moudrá.

J. C. - Byla pro vás ta vaše šedesátka v něčem zlomová?
M. N. - Já ty kulatiny beru podle počtu slabik v češtině. Dvacet a třicet, to jsou dvě slabiky, to je dobrý. Když mi bylo čtyřicet, tedy tři slabiky, to byla velká změna a nesla jsem to těžce. Pak padesát a šedesát už bylo zas normální. Zlomová bude zase až sedmdesátka, protože je čtyřslabičná a navíc pak už mají čtyři slabiky všechny až do konce.
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:41Od: VlS
Četl jsem to v novinách. No, její pohled je její.
[ Reagovat ]
21.04.2017 16:02Od: misa
Od aktivistické lesby těžko čekat jiná slova. Blijící smajlík.
[ Reagovat ]
21.04.2017 16:11Od: tommr
Navrátilová je bezesporu jedna z nejlepších tenistek historie, ale jako člověk je mi čím dál tím odpornější ...
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:54Od: Pedronegro
hm, co je na ní tak odporného? že je lesba a nemá ráda Trumpa? to je teda dost slabý :)
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:19Od: dunphy
Seš taky odpornej.
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:18Od: janek_da
díky

Mě zaujaly 2 věci "Nebudu na svou rodinu zlá", jsem se podivil, a pak řekla "nebudu přece křičet na své psy"
A potom s Trumpem. Je spoustra videí na youtube, jak maník porovnává reakci na fandění Hillary a Trumpovi. Zajímavé, že všechna dopadají stejně. Jako fanoušek Hillary je ok, i když vykřikuje hesla před sjezdem Trumpovců. Jako fanoušek Trumpu je málem lynčován. Tak kdo je sakra větší demokrat?
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:26Od: Fandina
Jak já ti rozumím Martino, také se na šedesát necítím, jako ty se cítím mentálně na dvacet :-)))
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:49Od: petr123
Ty jsi mentálně tak tak na úrovni puberty.
[ Reagovat ]
21.04.2017 18:00Od: Fandina
ano blbečku
[ Reagovat ]
21.04.2017 21:34Od: ta-dah
Moc diky za zajimavy rozhovor:)))
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:31Od: Fandina
Když poslouchám tenhle rozhovor, tak mám dojem, že je tam Kája :-)). Takže držím palce holky!!!
https://www.youtube.com/watch?v=Q1YY9SHsjVU
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:32Od: Fandina
dvojčata se nezapřou :-))
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:37Od: sprchon
Hlasově jsou si samozřejmě taky podobný, ale připadá mi, že Týna lépe artikuluje. ;)
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:48Od: Fandina
Jj, hlas, styl hovoru, rozmazané el, jsou to prostě dvojčátka :-)).
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:03Od: blixa
No mnohem, Týna mluví pomaleji a srozumitelněji, Kája daleko víc "mele".
[ Reagovat ]
21.04.2017 15:57Od: VlS
Sranda je, jak se reportér nakazil "jakoby". Ke konci tam už střílel jedno jako y za druhým :-))
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:05Od: Fandina
Copak Týna, ale jakoby rozhovor s "jakoby" Markétkou :-)))

https://www.youtube.com/watch?v=nRMbuKLKUIk
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:17Od: Fandina
A také "jakoby" Denča :-))

https://www.youtube.com/watch?v=yM65ucZBD9k
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:06Od: Fandina
Koukám, že se oba týmy sladily do podobných barev. Pro naše holky to vybírala Týna, je to holka šikovná :-)).

https://www.youtube.com/watch?v=0VHS9f74wo8
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:46Od: janek_da lepší fotka
http://www.tenisovysvet.cz/upload/article/top/960_720/1492751377_IMG_2147.JPG
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:48Od: Hector21
Katka...hmmmmmm...
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:02Od: janek_da
jj, Kača je mimo pořadí
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:54Od: VlS
Proč se holky z těch pyžámek nepřevlíknou, když se jdou fotit? :-)
Sluší jim to. Asi je Tynda fakt trošku jemnější a hezčí než Kája.
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:56Od: Hector21
ehmm, a proč si je rovnou nesvléknou?
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:57Od: blixa
Protože by se Frick uslintal ! :D
[ Reagovat ]
21.04.2017 13:56Od: blixa
Na Týně je vidět, že je ta hodná ;-)
[ Reagovat ]
21.04.2017 14:16Od: rubens
Tož to mi stálo za to jít si vyleštit brýle. :-) Americký holky to můžou zabalit.
[ Reagovat ]
21.04.2017 17:51Od: Frick
Fakt dobrý.

A i kdyby tam přišlo nějaký "C" - třeba Martincová, Štefková, Bouzková, Muchová, tak by to taky vizuálně nemělo chybu :o)
[ Reagovat ]
 
 
 
 
 
TOPlist