Preview: Semifinále Davisova poháru

  • Od pátku do neděle svedou bitvu o finále v Davisově poháru čtyři nejlepší země letošního ročníku. Britové v čele s bratry Murrayovými budou hostit Argentinu, kterou se pokusí protlačit do boje o "salátovou mísu" její největší hvězda Juan Martín Del Potro. V chorvatském Zadaru bude domácí výběr bojovat s Francouzi, kteří v červenci vyřadili ve čtvrtfinále české tenisty.
    16. 9., 07:15 | Previews |  58 komentářů
    Ilustrační fotografie 
     

Ve skotském Glasgow zítra začne svou cestu za obhajobou loňského titulu britský výběr, který čeká velmi těžký zápas proti Argentině v čele s Juanem Martínem Del Potrem. A hned ve 13 hodin britského času vypukne první a zároveň nejsledovanější zápas celého utkání. Světová dvojka a letošní vítěz Wimbledonu a olympijských her Andy Murray vyzve právě Juana Martína Del Potra.

Murray má zálusk na "salátovou mísu" i letos. „Na začátku roku jsme v další trofeje ani nedoufali, ale teď si nechceme tu šanci nechat ujít. Chceme tu mísu znovu,“ prohlásil druhý hráč světa. „Nebude to snadné, ale chci vyhrát vše a korunovat tak svůj životní rok,“ dodal. Jeho ambice se mu pokusí překazit největší hvězda argentinského týmu Del Potro, který se po sérii operací cítí znovu fit a směřuje žebříčkem nahoru. „Cítím se dobře, hraju dobře a moje hra se pořád zlepšuje,“ pochvaluje si Del Potro, což dokázal stříbrem na olympiádě v Riu a postupem do čtvrtfinále US Open. „Ale tady jsme tým, budeme bojovat jeden za druhého a chytře volit sestavu,“ uvedl Del Potro.

Brit má s Argentincem pozitivní bilanci 6-2. Naposledy se spolu střetli právě v olympijském finále v Rio de Janeiru, kde bral ve čtyřech setech zlato Andy Murray. Britové zvolili pro semifinálové utkání Emirates Arenu ve skotském Glasgow, hrát se bude na tvrdém povrchu v hale. Vzájemný zápas za těchto podmínek mají za sebou oba soupeři pouze jeden. Před sedmi lety zvítězil na Turnaji mistrů ve třech setech Murray.

Světová dvojka Murray se může v Davis Cupu chlubit neuvěřitelnou bilancí, zaznamenal celkem 29 vítězství a pouhé dvě porážky, z toho patnáct vítězství v hale, kde našel přemožitele pouze jednou. Argentincova úspěšnost už není tak impozantní, nicméně bilance dvanácti výher a čtyř porážek rozhodně není špatná. Del Potro však všechny čtyři porážky utrpěl právě v hale, což by mohlo hrát do karet domácímu výběru.

Andy Murray a Juan Martín Del Potro; © www.daviscup.com

Za domácí zasáhne dále do boje jednadvacetiletý Kyle Edmund, který získal ve čtvrtfinále proti Srbsku oba body v singlu a značně tak pomohl Britům postoupit do semifinále, když si poradil beze ztráty setu s Tipsarevičem i Lajovičem. Vyzve ho Guido Pella. Šestadvacetiletý Argentinec zatím nedostal v Davis Cupu příliš šanci. Všehovšudy odehrál pouze jeden singlový a jeden deblový zápas, jeho bilance je však prozatím stoprocentní. Oba hráči se potkali na okruhu zatím jen jednou, letos v prvním kole v Indian Wells byl úspěšnější ve třech setech Argentinec.

Do sobotní čtyřhry má britský kapitán Leon Smith hodně silné eso v rukávu. Za Brity totiž nastoupí bratři Murrayové. Dá se předpokládat, že taktiku povede hlavně starší z obou bratrů a ve čtyřhře zkušenější Jamie Murray, který letos s Brazilcem Soaresem ovládl Australian Open a US Open. O překvapení se pokusí Federico Delbonis s Leonardem Mayerem, kteří figurují v deblovém žebříčku až ve druhé stovce.

V neděli bude Andy Murray v prvním vzájemném zápase s Guidem Pellou jasným favoritem. Stejná role čeká i Juana Martína Del Potra, kterého se pokusí zaskočit Kyle Edmund. V nominaci je také Brit Daniel Evans, ten ale zatím do žádného zápasu nahlášen nebyl. Obě země se spolu utkaly čtyřikrát. V posledních třech případech se radovala z vítězství Argentina. V minulém střetnutí v roce 2008 zvítězil argentinský tým dokonce beze ztráty setu, pokud bereme v potaz pouze rozhodující zápasy. Nicméně Britové se tehdy museli obejít bez Andyho Murrayho. Argentinský kapitán Daniel Orsanic má před sebou velký kus práce, pokud chce, aby Argentina uspěla proti Velké Británii počtvrté v řadě.

 

Ve druhém semifinálovém utkání si domácí Chorvaté pozvali do Zadaru soupeře z Francie. Výběr Francie se ale pod vedením Yannicka Noaha bude muset potýkat se značným oslabením. Do Chorvatska totiž neodcestují na žebříčku nejvýše postavení Francouzi Jo-Wilfried Tsonga a Gaël Monfils, jelikož oba laborují se zraněním kolene. „Byl to pro nás šok,“ neskrýval Noah překvapení z odstoupení Monfilse.

Naopak Chorvaté nastoupí v plné síle v čele s vítězem US Open 2014 Marinem Čiličem a devatenáctiletým talentem Bornou Čoričem a budou usilovat pod vedením kapitana Željka Krajana o první finále od triumfu v roce 2005. „Jsme uvolnění, konečně hrajeme doma a doufáme v pomoc fanoušků,“ řekl Čilič. „Francie má skvělý tým, ale my jim chceme ukázat, co v nás je a jít dál,“ doplnil.

Vzhledem k neúčasti Monfilse a Tsongy bude roli francouzské jedničky plnit sedmnáctý hráč světa Richard Gasquet, který zítra vyzve v prvním zápase domácí talent Bornu Čoriče. Zápas nemá jasného favorita, jelikož oba hráči v posledních měsících nezaznamenali výraznější výsledky na turnajích ATP, navíc se spolu ještě neutkali. Za úspěch může Gasquet považovat pouze čtvrtfinále na letošním French Open. Čorič v poslední době zazářil pouze na turnaji v Cincinnati, kde vyřadil Kyrgiose a Nadala. Proti Čiličovi však musel zápas vzdát a kvůli zranění neodehrál ani kompletní set na US Open.

Francouzský tým; © Corinne Dubreuil, www.daviscup.com

První vzájemný zápas čeká i Marina Čiliče proti Lucasovi Pouillemu. Pro mladého Francouze je to teprve druhý zápas v Davis Cupu. Svou premiéru zvládl letos právě v Třinci proti Jiřímu Veselému. Naopak Čilič už má v Davis Cupu bohaté zkušenosti (bilance 19/9 v singlu) a bude v utkání lehkým favoritem. Nicméně Pouille zažívá svou nejlepší sezonu. Ve Wimbledonu a na US Open si dvaadvacetiletý Francouz dokonce zahrál čtvrtfinále a získal tak skalp například Del Potra nebo Nadala.

V sobotní čtyřhře není domácí pár Ivan Dodig a Marin Draganja určitě bez šance. Dodigovi patří v deblovém žebříčku osmá pozice. Budou to mít však hodně těžké, protože francouzský kapitán Yannick Noah rozhodně nebude váhat a do čtyřhry nasadí světové jedničky Nicolase Mahuta s Pierrem-Huguesem Herbertem. Bylo by hodně velkým překvapením, kdyby Francie sobotní bod nezískala ve svůj prospěch.

V neděli si tradičně hráči své soupeře prohodí. Čilič vyzve Gasqueta, se kterým má negativní bilanci 1-2. Chorvat však v posledním vzájemném utkání s Francouzem letos v Indian Wells v třísetové bitvě uspěl a bude tak mít šanci vzájemnou bilanci vyrovnat. V závěrečném zápase si to rozdají nejmladší hráči obou výběrů. Čorič v jediném vzájemném zápase Pouilleho porazil. Bylo to také letos v Indian Wells, kde se Chorvat radoval z vítězství 6-2 7-5. V mnohaleté historii Davisova poháru se spolu obě země střetly pouze jednou v roce 2004, kdy slavili vítězství 4-1 Francouzi na domácí půdě v Métách.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek
 
Ke komentování musíte být přihlášen(a). Prosím přihlašte se zde.
 
  • Komentáře (58)
16.09.2016 20:56Od: senpolia
super, Španielsko 2 body :)
žiaľ, Slovensko 0 b. :( Dalo sa čakať, keď tí naši dvaja "najlepší" zdupkali.
[ Reagovat ]
16.09.2016 21:59Od: Targaryen123
Kližan je teda "vlastenec" na OH kašle, na DC kašle něco jako Cibulková
[ Reagovat ]
17.09.2016 07:52Od: mrafe
Sepolia, tak bohužel letos to nevyšlo, tak snad příště.
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:46Od: vrabejka
DelPooooo neskutečně!! Porazit po 5 hodinách Murrayho? WOW!!
Vypadá to že je definitivně zpět. Příští sezonu bude snad nový vládce.
VAMOS JUAN!
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:38Od: Alois_Mlok
Tak Potro letos už porazil první čtyři hráče světa. Parádní návrat. Snad ho zase něco nezbrzdí.
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:35Od: Kozoroh Murray - del Potro 4:6, 7:5, 7:6(5), 3:6, 4:6
Být tu dnes tomasinho, tak bychom se dočkali moře nadávek :-D A Andy by dostal co proto, poprvé v kariéře prohrál dva na sebe navazující pětiseťáky, oba z vedení 2:1 na sety.
Argentinci se dostali do mírné výhody, pokud jí dnes Pella využije, tak Britům se průběh SF bude těžce otáčet, moc bych za té situace nevěřil otočce z 0:2.
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:29Od: Nola
Andy odohral neskutocne vela zapasov, nechcem ho ospravedlnovat, ale predsa sa blizi zaver sezony a narazil na hraca, ktory dokaze porazit vsetkych spickovych hracov bez rozdielu
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:24Od: sprchon
Ještě mi někdo říkejte, že DelPo nemá na to porážet Djokera nebo Murrayho. :)

Viděl jsem jen pátej set, neskutečný, co po pěti hodinách ještě oba doběhnou. :D Já hrál pětiseťák jednou v životě, ale takhle dlouho to netrvalo... To bych se tejden nehnul asi.
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:26Od: Nola
jasne ze ma, na OH vo finale uz mlelzrejmes posledneho, ako som pisala v uvodnych kolach turnajov je cerstvy, tento zapas bolo vlastne to pomyslene uvodne kolo....
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:27Od: Nola Re: oprava
z posledneho
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:29Od: sprchon
Jojo. Já jen, že se mi tu někteří vysmívali, když jsem si "naivně" myslel, že by mohl DelPo tyhle dva porážet... Navíc díky rankingu se aspoň s jedním z nich může potkat už v těch úvodních kolech. :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:32Od: RFtheGOAT
mluvíš mi z duše, Delpo je neskutečnej borec a Murray atlet, taky jsem viděla až pátej set a to už to tam do sebe prali na krev, dokonce jsem si to natočila pro ty, co ten konec neviděli, to fakt stálo za to :))
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:46Od: Krisboy
+ Wawrinky a Nadala
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:47Od: Krisboy
pardon, to patřilo o příspěvek níže, pod Nolu...
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:09Od: sprchon
Je to borec. A měl tam snad víc fanoušků než Murray. Nebo aspoň dělali větší kravál. :D
Věřím, že zápas bude na youtube. Celej ho nezkouknu, tolik času zase nemám. :D Ale na highlighty z celýho zápasu bych se koukl. :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:23Od: Nola
zase neprehanaj, urcite tam nemal viac fanusikov, Andy hral na domacej pode, takze totalna kravina, prepac....
nikto nechce stretnut DelPa v uvodnych kolach, takze radsej tisko...
nakoniec aj GOATa predsa porazil,DelPo je nocnou morou vsetkych spickovych tenistov....
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:28Od: sprchon
Vím, že Andy byl doma. Ale připadalo mi, že Argentinci prostě dokázali vytvořit takovou atmosféru, že měli možná mírnou převahu. ;)
[ Reagovat ]
17.09.2016 15:35Od: RFtheGOAT
já taky nemám čas, ale chci to vidět alespon v takovým 20minutovým sestřihu, jetli už je, pošlete link prosím :))
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:24Od: Nola
DelPo to dokazal, gratulka, Andy dobehne co malokto, ale nestacilo to, vyborne DelPo pre sabavedomie vyborne povzbudenie, uz ma skalpy Djokera aj Mury...
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:57Od: sprchon
Z big 4 chybí akorát GOAT. :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:01Od: a.magerova
Ale tak... švýcarský skalp má... :-P

Jak píše Loiza výše: "Tak Potro letos už porazil první čtyři hráče světa."

Ještěže jsme sedmí... :-)))
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:06Od: sprchon
Záleží jak se na to dívá. Jestli jde po top hráčích podle žebříčku, tak oukej. Ale GOAT zůstaně GOATem bez ohledu na nějakej žebř. :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:10Od: a.magerova
Tak toho nám porazil už 5x a vždy v tu nejmíň vhodnou dobu, to bych raději ani nepřipomínala... :-/
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:15Od: sprchon
Já ty zápasy sice neviděl, ale jemu prostě taky nejde nepřát. :) Všechny ty výhry má z finále?
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:16Od: sprchon
No jo, 3x finále + 2x TM. Obdivuhodné.
[ Reagovat ]
16.09.2016 20:27Od: a.magerova
Já je viděla všechny... TM (vždy skupina) nevadilo ani jeden... ale USO a 2x Basilej štve ještě teď !!!
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:20Od: DORSCH
atp by mohla vymysliet nejaku divoku kartu na TM,nielen pre vitaza GS,ale aj napr.Masters,tym padom by sa mohol kvalifikovat skoro kazdy este aj na poslednom turnaji v Parizi
[ Reagovat ]
16.09.2016 18:59Od: RFtheGOAT
Ježíš, já už jsem tak zaneprázdněná, že mě nějak uniqlo, že se hraje semifinále DC, natož aby mě napadlo, že zachrápu zápas jak víno mezi Květákem a Del Potrem :-O Tak to teda ne, tohle dokoukám, vamooos Delpoooo!!! :))))
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:05Od: sprchon
Break! Tak snad to dorazí. ;)
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:14Od: RFtheGOAT
neuvěřitelný, on toho Skota dostane :D
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:07Od: a.magerova
Voni ještě hrajou ?!!!

No fááákt 5 hodin.... tož to taky dokuknu.... :-))
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:13Od: RFtheGOAT
ty vogo, na mě je toho poslední dobou moc, já dostanu infarkt už z tohohle :D :D vamoooooos
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:24Od: a.magerova Re: Pěkné pěkné pěkné... :-)))
Tak ještě dva bodíky... ;-)
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:29Od: RFtheGOAT
úžasný, ten chlapík mi dělá radost, jemu to nejde nepřát, je to hráč sezony a dá se říct, že toto byl jeden z největších zápasů jeho kariéry, jen tak dál :)))
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:48Od: a.magerova
Navíc... Andy si už obhájil zlato z OH, takže obhájit DC by bylo krajně nevhodné... :-))))
[ Reagovat ]
17.09.2016 15:34Od: RFtheGOAT
přesně tak, na řadě je Argentina, jen ať tu mísu Delpík vyhraje :))
[ Reagovat ]
16.09.2016 18:52Od: insanezy_
Hnusák Mary zase ouřaduje, nemít prachy tak je do konce života virgin :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:05Od: gigin
Panebože.
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:32Od: Mayo
Toto je najslabší zapas všetkých čias.
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:36Od: Targaryen123
To je každý zápas kde je mary
[ Reagovat ]
16.09.2016 19:00Od: RFtheGOAT
ne asi :D
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:18Od: Mayo
To su burani ti diváci. Bodaj by im DelPo praštil raketou na ohryzok.
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:23Od: senpolia
No, Delpo koniec 2. setu pokašľal. Prehrá si svoj servis, trubka, čo už.
[ Reagovat ]
16.09.2016 15:48Od: Mayo
DelPo diktuje ale inak veľmi slaby zapas.
[ Reagovat ]
16.09.2016 15:51Od: senpolia
kukáš stream? nikde v TV to nevidím
[ Reagovat ]
16.09.2016 15:54Od: senpolia
Rafa má o5 nejaké žalúdočné problémy. To nevie, že v Indii si má dať ráno štamperlík slivovice a je ako rybička?
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:00Od: Mayo
Stream áno, livet.ru
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:02Od: senpolia
ja tiež stream, akurát som ho dala vasa016
[ Reagovat ]
16.09.2016 15:33Od: Kozoroh Bratři Murrayové truchlí - umřel jim dědeček Gordon
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/1112--bratri-murrayovi-truchli-v-80-letech-zemrel-jejich-dedecek-gordon
[ Reagovat ]
16.09.2016 14:47Od: vasa016 Stream
Nevíte někdo stream na Del Potra a Murrayho?
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:01Od: senpolia
http://www.sportingvideo.org/20160915/vv57da8df8578472.33445686-1426602.html
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:07Od: vasa016
díky :)
[ Reagovat ]
16.09.2016 14:26Od: Mayo
Marej hneď v prvej hre 2 loby proti Juancovi. Nepoznám lepšieho hráča na okruhu v tomto údere. Snáď bude dobrý zapas na 5 setov.
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:19Od: Tornes
Loby používá hodně často, ale jeho úspěšnost při jejich použití ve skutečnosti není zas tak dobrá.
[ Reagovat ]
16.09.2016 16:32Od: Mayo
:D
[ Reagovat ]
16.09.2016 22:19Od: Tornes
Tak smích sice pěkný, ale změní něco na faktech?

Murray vyhraje výměnu, ve které zahraje lob, ve 27 %. Takový Federer, o kterém se ohledně lobů ani neuvažuje, jich při zahrání lobu vyhraje 32 %, Nole a Rafa 33 %. Rozdíl pěti/šesti procent je docela výrazný.

Nejlepší (resp. nejefektivnější) loby má (měl) celkem bezkonkurenčně Lleyton Hewitt. Pokud zahrál lob, tak výměnu vyhrál v 44 % případů.

Takže zopakuji svoje prohlášení - Andy sice loby hraje velmi často, ale není v nich až tak úspěšný.
[ Reagovat ]
16.09.2016 09:34Od: VLK----1GSL
Tak duel to bude tezky, ale verim Yannickovi, ze to s nema zvladne...nakonec stastna zprava je, ze Gael tam neni;))) Skoda Tsongy...
Z debla bod. Lucas urve jeden, Richard druhy. To pude...
Aleeez!;)
[ Reagovat ]
16.09.2016 08:03Od: Frick Slováci
Proč se tam tahali?
[ Reagovat ]
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist