Preview: Turnaj ATP 500 v Hamburku

20. 7. 2009, 12:30
Previews 1
Turnaje na evropské antuce pomalu končí, ale dnes začíná podnik ve světově známém areálu v Hamburku. Oproti loňským ročníkům však bez statusu Masters a bez tenistů z čela světového žebříčku. Jedničkou bude Francouz Simon, z Čechů se představí Minář a Hernych.
Gilles Simon

Turnaj v Hamburku byl tradiční přípravou na antukový grandslam French Open a patřil mezi devět prestižních podniků Masters. Loni však tenisová asociace ATP v rámci plánu "Brave New World" oznámila, že od nové sezony (2009) dojde k reorganizaci turnajů. To se výrazně dotklo právě Hamburku: podnik Masters 1000 byl "degradován" na World Tour 500 a navíc z výhodného květnového termínu byl přesunut na červenec.

Fakta:
Hamburg (Německo)
German Open
ATP World Tour 500
20. - 26. 07. 2009
povrch: antuka
dotace: 1.115.000 dolarů
draw: 48 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
G. Simon (1-Fr.), N. Davyděnko (2-Rus.), R. Söderling (3-Švéd.), T. Robredo (4-Šp.), S. Wawrinka (5-Švýc.), D. Ferrer (6-Šp.), I. Andrejev (7-Rus.), P.  Kohlschreiber (8-Něm.).

Výsadní postavení bylo "přiklepnuto" turnaji v Šanghaji a němečtí pořadatelé se s ATP dokonce soudili. Tenisovou organizaci obvinili z korupce. Porota soudu v americkém Wilmingtonu se ale usnesla, že rozhodnutí ATP vzít turnaji v Hamburku status Masters nebylo v rozporu se zákonem. Asociace tak nemusela platit desítky milionů dolarů, které Němci požadovali jako odškodné.

Pořadatelé tak nyní mají o mnoho těžší nalákat světovou špičku. Právě totiž začíná sezona na amerických betonech, jež vyvrcholí na konci léta US Open. Přední hráči se tak již soustředí na přechod na rychlý povrch.

Jedničkou v Hamburku bude sedmý hráč světa Gilles Simon. Přesně před rokem nastartoval svou cestu do první světové desítky, když triumfoval v Indianapolisu. Letos se rozhodl prodloužit si pobyt na evropské antuce. Byť je z přihlášených tenistů nejvýše postaveným hráčem v žebříčku, mezi favority nepatří: od února dokázal jen jednou vyhrát tři zápasy v řadě. Minulý týden ve Stuttgartu vypadl ve druhém kole se Zverevem. Nicméně v Německu má příznivý los: 1. kolo volný postup, ve druhém narazí buď na kvalifikanta Crivoie nebo Brandse, jenž se do hlavní soutěže dostal na divokou kartu. Pak zřejmě Mathieu, který minulý týden odstoupil kvůli zranění ze Stuttgartu a ve čtvrtfinále by mohl narazit na Wawrinku. Simon byl v Hamburku jen jednou ve třetím kole.

Poslední vítězové:
2008 ... Rafael Nadal
2007 ... Roger Federer
2006 ... Tommy Robredo
2005 ... Roger Federer
2004 ... Roger Federer
2003 ... Guillermo Coria
2002 ... Roger Federer
2001 ... Albert Portas
2000 ... Gustavo Kuerten
1999 ... Marcelo Rios

V horní polovině pavouka bude chtít uspět Robin Söderling. Letos si poprvé zahrál finále na antuce a hned na grandslamu French Open. Včera získal z oranžové drti první titul, celkově čtvrtý. Formu světové třináctky prověří ve druhém kole Fognini nebo Ivo Minář.

Minář sice letos na antuce vyhrál dva challengery, na okruhu ATP se mu ale nedaří. Fognini hrál před týdnem ve Stuttgartu semifinále, když mj. vyřadil Davyděnka. Minář s Italem navíc jediné vzájemné utkání prohrál.

V hlavní soutěži se objeví ještě druhý český tenista Jan Hernych. Na úvod se utká s domácím sedmnáctiletým talentem Kevinem Krawietzem. Pokud Němce porazí, narazí na finalistu ze Stuttgartu Haneska.

ATP Hamburk (World Tour 500):
vítěz ... 500 b. (228.000 dolarů)
finále ... 300 b. (104.000 dolarů)
semifinále ... 180 b. (48.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 90 b. (23.200 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (11.250 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (6.000 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (3.500 dolarů)

Nasazenou dvojkou je Nikolaj Davyděnko. Ten bude usilovat o návrat do první světové desítky. Minulý týden se mu to nepovedlo ve Stuttgartu, kde vypadl ve čtvrtfinále s Fogninim. Letos si i vinou zranění paty zahrál jen dvakrát v semifinále. Finále hrál naposledy loni na Turnaji mistrů. Jeho nejlepším výsledkem v německém přístavním městě je předloňské semifinále. Letos zahájí duelem druhého kola proti Petzschnerovi nebo Serrovi. Pak by ale mohl narazit na Jeremyho Chardyho. Francouze, jenž si včera připsal první titul.

Do závěrečných bojů by mohl určitě promluvit Nicolas Almagro, byť je až čtrnáctým  nasazeným. Také další Španělé - vítěz z roku 2006 Tommy Robredo a trojnásobný čtvrtfinalista David Ferrer - budou žhavými adepty na úspěch. Do skvělé formy se minulý týden dostal Juan Monaco. V Hamburku však není nasazený a tak už v prvním kole musí zvládnout souboj s nepříjemným Rusem Južným. Pak by se utkal s kolegou z reprezentace Josem Acasusem.

Tenisové centrum Rothenbaum v Hamburku je největším v zemi. Pyšní se hlavním stadionem se zatahovací střechou, na který se vejde 13.200 diváků.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Monaco pojde daleko a Soderling by to mohol vyhrata tym padom dostat sa do top 10
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist