Preview: Turnaj v Amelia Island

7. 4. 2008, 14:29
Previews 0
Bez bývalé světové jedničky Venus Williamsové se bude muset obejít turnaj v americkém Amelia Island. Starší z obou sester se odhlásila kvůli zdravotním potížím, pořadatelé se ovšem i bez ní mohou chlubit několika bývalými tenisovými královnami.
Amelia Island

Tou nejzářivější je zřejmě Ruska Maria Šarapovová. Trvalo téměř tři měsíce, než současnou světovou pětku dokázal někdo na okruhu WTA porazit. Na vítězku Australian Open a turnaje v Dauhá vyzrála až v semifinále Indian Wells její krajanka Světlana Kuzněcovová. Po své první letošní porážce - pomineme-li tu lednovou na exhibici v Hong Kongu - si Šarapovová dala dvoutýdenní pauzu. Kvůli zraněnému rameni vynechala Miami, jeden z největších turnajů sezony, a znovu se objeví až nyní v Amelia Island. "Maria je absolutní globální superhvězda," zářil štěstím turnajový ředitel John Arrix. Pokud se nestane něco mimořádného, měl by si jejího lesku užívat dlouho: v prvním kole má Šarapovová volný los, ve druhém se utká s lepší z dvojice Bacsinszky/Zahlavová Strýcová a ani potom není její cesta v pavouku z nejtěžších.

Při neúčasti Šarapovové v Miami měly o to více šancí další hráčky užší světové špičky, ovšem hodně z nich se s Key Biscayne rozloučilo nečekaně brzo. Další Ruska Anna Čakvetadzeová se divákům představila téměř po měsíci a po jejím prvním zápase se zdálo, že jí pauza vůbec neuškodila. S nebezpečnou Rakušankou Paszekovou si poradila hladce 6-3 6-2, její působení v Miami ale hned v dalším kole překvapivě ukončila Němka Sabine Lisicki. V Amelia Island si druhá nasazená tenistka v prvním kole znovu nezahraje a bude jen sledovat duel Dechyová - Morita, ze kterého vzejde její soupeřka.

Zatímco Čakvetadzeová není na porážky v raných fázích turnajů zvyklá, bývalá světová jednička Amelie Mauresmová jako by si už zvykat začínala. Letos se ještě ani jednou nepodívala do semifinále, v Indian Wells a Miami se pak rozloučila shodně ve 3. kole. Není to tak dávno, co se svěřila, že uvažuje o konci kariéry. Další důvod k tomuto kroku jí v prvním kole může dát ukrajinská kvalifikantka Savčuková. Pokud přes ní Francouzka přejde, narazí buď na domácí Mattekovou, nebo na představitelku nastupující rumunské generace Cirsteaovou.

Ve své kůži letos není ani další veteránka, Švýcarka Patty Schnyderová. Letos se jí nedaří tak, jako v minulých letech, ale tak zlé to s ní není - v Gold Coast letos došla do semifinále, ve Fed Cupu dokázala porazit například Maďarku Szavayovou a Bengalúru ji až ve finále zastavila Serena Williamsová. Po tomto turnaji si Schnyderová pochvalovala svou formu, ale ta jí dlouho nevydržela. Po vydřené výhře nad domácí Kingovou odehrála Švýcarka v Miami nešťastný zápas s Kaiou Kanepiovou, které podlehla 0-6 1-6. Svou momentální formu si Schnyderová otestuje v Amelia Island až ve druhém kole; s volným losem si počká na vítězku duelu Vesninová - Sequeraová.

Ani Polka Agnieszka Radwanská při odjezdu z Key Biscayne zrovna neplakala štěstím. Hráčka číslo 16 světového žebříčku přitom prožívá nejlepší rok své dosavadní kariéry: do povědomí lidí se zapsala hlavně svým vystoupením na Australian Open, kde porazila Rusky Kuzněcovovou a Petrovovou a dostala se až do čtvrtfinále. V únoru potom nenašla přemožitelku v Pattayi a když od té doby prohrávala, tak jen se soupeřkami z elitní světové desítky. Ale co naplat - v Miami ji zaskočila teprve patnáctiletá Portugalka De Britová, která Radwanskou porazila 2-6 6-3 7-5. V Amelia Island je Radwanská 7. nasazená, proto má také v prvním kole volný los a ve druhém se utká s lepší z dvojice Dulková - Gallovitsová.

Při neúčasti Venus Williamsové budou američtí fanoušci nejvíc nadějí vkládat do domácí Lindsay Davenportové, a nejen proto, že v Amelia Island už v minulosti třikrát vyhrála. Davenportová si v Miami pochvalovala, že už ji nebolí záda, kvůli kterým vzdala zápas s Jankovičovou v Indian Wells. A bylo to znát - po snadné výhře ve druhém kole si v tom třetím překvapivě hladce poradila i se světovou dvojkou Ivanovičovou. Vzápětí sice prohrála s Ruskou Safinovou, jak ale prohlásila, ze svého tamního vystoupení rozhodně zklamaná nebyla. Pokud platí rovnice "spokojená Davenportová=ještě nebezpečnější Davenportová", není to dobrá zpráva pro další Američanku Vaniu Kingovou, její první soupeřku.

Na seznamu hráček, které mají do optimální formy daleko, by neměla chybět Lucie Šafářová. Česká fedcupová reprezentantka se letos trápí - v lednu sice nebyla na Hopmanově poháru daleko od vítězství nad Serenou Williamsovou, ovšem od té doby se na žádném z turnajů ani jednou nedostala přes druhé kolo. V Miami to zlomila, nejprve porazila Cirsteaovou a vzápětí obrátila zápas s Karin Knappovou. Narazila až v utkání s Jelenou Jankovičovou, zato ovšem pořádně - s favorizovanou Srbkou prohrála 2-6 1-6. V Miami k ní byl los příznivý, v prvním kole ji čeká Tamarine Tanasugarnová z Thajska, pro kterou je antuka zřejmě vůbec nejslabším povrchem.

Druhou českou zástupkyní v pavouku je Barbora Zahlavová Strýcová. 149. hráčka světa letos střídá turnaje WTA s těmi nižšími. Na podnicích ITF se jí daří: ve Stockholmu došla do finále, ve Fort Walton Beach zvítězila a titul si odvezla i z Reddingu. Na lépe dotovaných turnajích se trápí - na třech nedokázala ani projít kvalifikací, na dvou pak vypadla v prvním kole. Také v Amelia Island se musela kvalifikovat, v rozhodujícím zápase porazila trápící se Catalinu Castanovou z Kolumbie. V cestě do druhého kola, kam se letos ještě nepodívala, jí stojí nebezpečná Švýcarka Timea Bacsinszky.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist