Preview: Wimbledon

1. 7. 2017, 20:00
Previews 115
V pondělí startuje třetí grandslamový podnik sezony Wimbledon. Na londýnské trávě se letos v hlavní soutěži představí celkem dvanáct Čechů. Dvojnásobná šampionka Petra Kvitová bude čelit Johanně Larssonové. Mužská jednička Tomáš Berdych narazí na Jérémyho Chardyho a česká jednička mezi ženami Karolína Plíšková vyzve Jevgeniji Rodinovou. Obhájce titulu Andy Murray začne proti Alexandrovi Bublikovi. Loňská vítězka Serena Williamsová letos v All England Clubu nestartuje.
• WIMBLEDON 2017 (MUŽI) FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Murray (2-Brit.) - Raonic (6-Kan.) 6-4 7-6(3) 7-6(2)
Nejvýše nasazení: A. Murray (1. v ATP), Djokovič (4.), Federer, (5.) Nadal (2.), Wawrinka (3.), Raonic (7.), Čilič (6.), Thiem (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 31,600.000 liber
• Možná čtvrtfinále •
A. Murray (1-Brit.) - Wawrinka (5-Švýc.) | H2H 10-8
Nadal (4-Šp.) - Čilič (7-Chorv.) | H2H 4-1
Raonic (6-Kan.) - Federer (3-Švýc.) | H2H 3-9
Thiem (8-Rak.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 1-5
• Česká účast •
Berdych (11-ČR) - Chardy (Fr.) | H2H 4-0
Veselý (ČR) - Marčenko (Ukr.) | H2H 0-0
Pavlásek (ČR) - Escobedo (USA) | H2H 0-0
Rosol (ČR) - Laaksonen (Švýc.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Obhájce titulu Andy Murray nemá před startem letošního ročníku Wimbledonu dobrou formu. Brit sice došel na French Open až do semifinále, nicméně travnatou část sezony odstartoval coby loňský šampion překvapivou porážkou na oblíbené domácí akci v londýnském Queen's Clubu.

Poté měl v plánu absolvovat dva exhibiční zápasy v Hurlinghamu, ovšem třicetiletého Brita trápí kyčel, a proto se rozhodl exhibiční turnaj vynechat.

Na londýnské trávě letos začne proti Alexanderovi Bublikovi. S talentovaným Kazachem, který se do hlavní soutěže dostal až jako šťastný poražený z kvalifikace, se dvojnásobný wimbledonský vítěz utká poprvé.

Ve třetím kole by mohl Murray narazit na Jiřího Veselého. Třiadvacetiletý rodák z Příbrami na úvod vyzve kvalifikanta Ilju Marčenka. Proti ukrajinskému tenistovi, s nímž se potká poprvé, bude loňský osmifinalista favoritem.

Soupeř Murrayho pro třetí kolo nejspíše vzejde z duelu Veselý - Fabio Fognini (h2h 0-2). Ital by však teprve potřetí v kariéře došel do třetího kola Wimbledonu.

Domácí hvězda nemá na italského bouřliváka dobré vzpomínky. Fognini letos Murraymu uštědřil porážku na domácím Masters v Římě. S Veselým se Brit utkal jen jednou před třemi lety v Indian Wells a v třísetové bitvě zvítězil.

Z první osminy by se do třetího kola měli probojovat Nick Kyrgios a Lucas Pouille (h2h 1-0). Kyrgios, pokud bude mít motivaci a bude zdravotně v pořádku, bude patřit k černým koňům letošního ročníku.

Australan se třetího grandslamu sezony pravidelně účastní od roku 2014 a nikdy neskončil dříve než v osmifinále. Kyrgios měl od konce února až do začátku antukového jara skvělou formu.

Jeho vzestup ovšem minimálně zčásti narušila smrt dědečka, kvůli které se chtěl vzdát účasti na Masters v Madridu. V hlavním městě Španělska nakonec vyhrál dva zápasy, od té doby se však herně i výsledkově trápí.

Svůj podíl na posledních výsledcích jednoho z nejtalentovanějších hráčů současnosti má určitě i kyčel, jež dvaadvacetiletého rodáka z Canberry v posledních týdnech trápila.

Pouille má hezké vzpomínky hlavně na loňský ročník, kdy překvapivě postoupil až do čtvrtfinále. Francouz navíc před dvěma týdny triumfoval na trávě ve Stuttgartu.

Kyrgios by se mohl postarat o vyřazení Murrayho a zahrát si s Wawrinkou

Počítat se určitě také musí s dvojnásobným semifinalistou a loňským čtvrtfinalistou Jo-Wilfriedem Tsongou. Francouz letos ovládl podniky v Rotterdamu, Marseille a Lyonu a přestože na trávě letos odehrál jen dva duely, budou se mu chtít soupeři vyhnout.

Tsonga, jenž aktuálně uzavírá elitní desítku žebříčku ATP, v prvním kole vyzve domácí divokou kartu Camerona Norrieho. Ve třetím kole by se mohl potkat s loňským čtvrtfinalistou a přemožitelem předloňského vítěze Novaka Djokoviče - Samem Querreym.

Vítěz letošního ročníku akce v mexickém Acapulku si zahrál na úvod travnaté části sezony čtvrtfinále v Queensu, tento týden vypadl v Eastbourne již v prvním kole, když nestačil na rozjetého Daniila Medveděva.

Tsonga a Querrey spolu svedli před třemi lety právě ve Wimbledonu fantastickou bitvu. Souboj druhého kola nakonec vyhrál až poměrem 14-12 v rozhodující sadě Francouz. Američan dokázal na Tsongu v minulosti vyzrát jen jednou, a to před šesti lety v hale ve Valencii. Vzájemnou bilanci vede suverénně Francouz.

Rozhodně zajímavý duel slibuje zápas mezi 31. nasazeným Fernandem Verdascem a Jihoafričanem Kevinem Andersonem. Vítěz tohoto střetnutí se ujme vedení ve vzájemné bilanci.

Poslední vzájemné měření sil proběhlo letos na antuce v Houstonu, kde ve dvou tie-breacích vyhrál Verdasco. Jediný duel na trávě vyhrál loni v Nottinghamu Anderson.

Verdasco patří na všech grandslamech mezi neoblíbené soupeře. Bývalý sedmý hráč světa umí hrát na všech površích a proti favoritům umí překvapit. Na druhou stranu má nevyrovnané výsledky. Letošní bilance 18-14 hovoří jasně.

Naopak Anderson podává poslední dobou stabilní výkony. Na antuce se letos rozehrál do velmi dobré formy a tráva by měla jeho dělovému podání a agresivní hře od základní čáry sedět ještě více. Ve Wimbledonu si navíc v letech 2014 - 2015 zahrál osmifinále. Londýnská tráva mu tak rozhodně není cizí.

Svůj poslední Wimbledon v kariéře absolvuje německý veterán Tommy Haas. Semifinalista ročníku 2009 začne proti kvalifikantovi Rubenovi Bemelmansovi z Belgie a ve druhém kole by si mohl zahrát se Stanem Wawrinkou.

Wimbledon je posledním grandslamem, jenž Švýcarovi chybí do sbírky. Od roku 2014 Wawrinka pravidelně vyhrává každoročně jeden grandslam, možná právě letos bude on králem wimbledonského pažitu.

Třetí hráč světa ovšem trávu vyhledává asi nejméně. Jeho celková bilance na nejrychlejším tenisovém povrchu je 27-24. Ve Wimbledonu nikdy nedošel dále než do čtvrtfinále.

Na úvod ho navíc nečeká nic jednoduchého. V prvním kole ho prověří rozjetý Daniil Medveděv. Jednadvacetiletý talentovaný Rus došel na všech travnatých turnajích (Hertogenbosch, Queens a Eastbourne) minimálně do čtvrtfinále.

Na trávě má tak na rozdíl od Wawrinky, který jediný přípravný zápas v Queensu v prvním kole prohrál, za sebou velmi kvalitní přípravu. Pokud půjde vše podle plánu, měl by si Wawrinka, ať už v roli vítěze, nebo poraženého, na konci osmifinálového utkání potřást rukou s Tsongou (h2h 5-4).

Tip na čtvrtfinále: Wawrinka porazí Kyrgiose | H2H 2-2


Druhá čtvrtina
Těžko říct, co očekávat od Rafaela Nadala. Španěl ve Wimbledonu od finálové účasti v roce 2011 přešel jen jednou přes druhé kolo. Loni navíc kvůli zranění v All England Clubu chyběl.

Bývalá světová jednička letos jednoznačně ovládla antukové jaro, které završila jubilejním desátým triumfem na French Open. Soutěžní zápas na trávě ale Nadal letos neodehrál.

Absolvoval pouze exhibiční utkání, v nichž uhrál jen pět gamů proti Tomášovi Berdychovi a poté porazil v super tie-breaku Tommyho Haase. Podle dostupných informací v pátek odehrál ještě tréninkový duel s Grigorem Dimitrovem a prohrál hladce ve dvou setech.

Proto nelze tipovat, jak se Nadalovi v Londýně bude dařit. Jako odrazový můstek by mohly sloužit jeho letošní výsledky a fakt, že Wimbledon v minulosti dvakrát vyhrál a třikrát byl ve finále. Už proto musí být zařazen mezi největší favority.

Nadal má letos na kontě několik finálových účastí. Na Australian Open v pětisetové bitvě nestačil na Rogera Federera. Ve finále byl ještě v Acapulku a Miami.

S přechodem na antuku se dočkal premiérového letošního triumfu. A nezůstal jen u toho. Kromě jubilejního 10. titulu v Monte Carlu a Barceloně popáté ovládl domácí antuku v Madridu a vše završil již zmíněným triumfem na French Open.

Nadvládu Španěla v posledních týdnech se jako první pokusí přerušit John Millman. Australan se s nejlepším antukářem historie utká poprvé. Výraznější šanci na úspěch by mohl mít ve třetím kole Karen Chačanov.

Talentovaný Rus na French Open vyřadil českou jedničku Tomáše Berdycha, amerického obra Johna Isnera a v osmifinále statečně vzdoroval Murraymu. Na trávě se letos představil pouze v Halle, kde došel až do semifinále, v němž výrazně potrápil pozdějšího vítěze Rogera Federera.

Velký pozor si budou muset všichni hráči dávat na Gillese Müllera. Lucemburčan se totiž na trávě dostal do fantastické formy, která mu vynesla titul z Hertogenbosche a semifinálovou účast v Queensu.

Díky těmto výkonům si jako poslední vysloužil pozici mezi šestnácti nejvýše nasazenými, přestože v žebříčku figuruje o deset příček níže. Lucemburčana by v cestě do osmifinále neměl zastavit ani Ivo Karlovič, jenž na Müllera nestačil letos v Nizozemsku.

Nadala dokázal Müller porazit jen jednou. Stalo se tak před dvanácti lety právě v All England Clubu. Španěl o šest let později Müllerovi porážku oplatil a celkově vede ve vzájemné bilanci jasně 5-1.

Prověřit formu šestnáctého nasazeného Müllera by mohl Lukáš Rosol, pokud v prvním kole zvládne duel s Henrim Laaksonenem. Český tenista musel poprvé po šesti letech absolvovat tříkolovou wimbledonskou kvalifikaci. Všechny tři překážky zvládl a nebude ani šestým rokem chybět v hlavní soutěži.

Laaksonen si naopak zahraje hlavní soutěž Wimbledonu poprvé v kariéře. Rosol by měl být proti aktuálně 101. hráči světa favoritem, protože Švýcar odehrál na trávě dohromady jen čtyři utkání, přičemž vyhrál jediné.

Pokud Nadal naváže na antukovou dominanci, mohl by si letos podruhé zahrát s Čiličem

V osmifinále druhé poloviny druhé čtvrtiny by na sebe měli celkově už počtrnácté narazit Kei Nišikori a Marin Čilič. U Japonce ovšem visí otazník, protože na přípravném turnaji v Halle měl opět zdravotní potíže.

Pokud bude devátý hráč světa zdravotně v pořádku, měl by si s cestou do osmifinále poradit. Na prvního nebezpečnějšího soupeře nejspíše narazí až ve třetím kole, kde by mohl čekat Roberto Bautista. Španěl ale na Nišikoriho ani v jednom ze čtyř vzájemných soubojů nevyzrál.

Čilič po nevydařeném úvodu sezony ožil na antuce a v solidních výkonech pokračuje i na trávě. V Hertogenboschi došel do semifinále, a v Queensu dokonce do finále. Triumf z roku 2012 ale nakonec nezopakoval, když v dramatickém třísetovém souboji podlehl Feliciano Lópezovi.

Chorvata nečeká v prvním kole nic jednoduchého. Na svého soupeře Philippa Kohlschreibera totiž příliš neumí. Ve vzájemné bilanci s ním prohrává 3-6. Vůbec poprvé se oba hráči střetnou na trávě.

Čiliče může uklidňovat to, že Kohlschreiber v posledních dvou letech skončil vždy v prvním kole a na trávě letos zatím nezazářil. Ve třetím kole pravděpodobně vyzve Steva Johnsona. Loňský osmifinalista se letos na trávě trápí. Ve Stuttgartu, Queensu ani Eastbourne nedokázal vyhrát dva zápasy v řadě.

S o rok mladším Američan se Čilič zatím potkal dvakrát. Před dvěma lety v Tokiu jasně zvítězil a loni na trávě v Queensu slavil po obratu druhé vítězství.

Tip na čtvrtfinále: Nadal porazí Čiliče | H2H 4-1


Třetí čtvrtina
Loňský finalista Milos Raonic si na trávě letos zkusil jediný soutěžní zápas, který v Queensu proti vracejícímu se Thanasimu Kokkinakisovi prohrál, a na londýnské trávě tak neobhájil loňskou finálovou účast.

Je tedy otázkou, jak se Kanaďanovi bude v All England Clubu letos dařit. S prvními koly by nicméně problémy mít neměl. Podobně je na tom i jeho potenciální soupeř pro třetí kolo Albert Ramos.

Španěl rovněž na trávě odehrál jediné utkání. V Halle podlehl Andrejovi Rubljovovi a prohloubil mizernou kariérní bilanci na trávě na čtyři výhry oproti třinácti porážkám.

Rovněž Španěl, s nímž má vyrovnanou bilanci, by tak pro Raonice neměl představovat zásadní hrozbu. Ta přijde až v osmifinále, kde může narazit na Jacka Socka (h2h 8-2), nebo Alexandera Zvereva (h2h 0-1).

Sock se letos na trávě představí vůbec poprvé, žádnou předchozí přípravu před Wimbledonem neabsolvoval. Zverev si naopak na trávě zkusil zahrát hned dvakrát. V Hertogenboschi došel do semifinále a na domácím pažitu v Halle výsledek ještě o stupínek vylepšil, když nestačil až ve finále na Rogera Federera.

Oproti Sockovi tak bude mít v případném souboji obrovskou výhodu, na rozdíl od Američana totiž bude rozehraný. Na trávě by se oba hráči střetli poprvé, loni proti sobě nastoupili dvakrát na tvrdém povrchu a mají vyrovnanou vzájemnou bilanci.

Repríza letošního finále v Halle?

V šesté osmině turnajového pavouka se skrývá pravděpodobně největší favorit na celkový triumf. Roger Federer letos vyhrál všechny velké turnaje, kterých se zúčastnil.

Na kurty se vrátil na Australian Open a svůj návrat po půlroční pauze zaviněné zraněním kolene korunoval ziskem 18. grandslamového vavřínu. Poté vyhrál tzv. Sunshine Double, když ovládl Indian Wells i Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl vynechat a do turnajového kolotoče naskočil na oblíbené trávě. Ve Stuttgartu sice překvapivě vypadl hned po prvním duelu, nicméně vše napravil o týden později v Halle, kde již podeváté v kariéře triumfoval.

Sedminásobný vítěz Wimbledonu letos začne proti Alexandrovi Dolgopolovovi, s nímž v předchozích třech soubojích neztratil jediný set. Zkřížit legendárnímu Švýcarovi plány na osmou wimbledonskou trofej by neměl ani vítěz utkání Tsitsipas - Lajovič.

Ve třetím kole by mohl čekat Mischa Zverev, kterého Federer letos porazil na Australian Open i v Halle. Němec však musí nejdříve zvládnout překážku jménem Bernard Tomic. Australanovi má co oplácet. Tento týden s ním prohrál v Eastbourne.

V osmifinále by měl Federer změřit síly s Johnem Isnerem, nebo Grigorem Dimitrovem. Pro Isnera, jenž letos na trávě zaznamenal jedinou výhru, by to bylo premiérové osmifinále ve Wimbledonu.

Dimitrov již se závěrečnými koly v All England Clubu zkušenost má. V roce 2014 si zahrál semifinále. Letošní premiéru na trávě ve Stuttgartu nezvládl, v Queensu ale postoupil mezi nejlepší čtyřku a ukázal, že na trávě hrát nezapomněl.

Dimitrov ještě Federera nikdy nedokázal porazit. Všech pět vzájemných měření sil, vždy na tvrdém povrchu, prohrál. Isner proti Švýcarovi dvakrát uspěl. Američan vyhrál poslední duel předloni na Masters v Paříži a ještě před pěti lety v Davis Cupu. Celkově se Švýcarem prohrává 2-5.

Tip na čtvrtfinále: Federer porazí A. Zvereva | H2H 2-1


Čtvrtá čtvrtina
Dominic Thiem na antuce zářil. Jako jediný letos na oranžové drti porazil Rafaela Nadala a na čtyřech z pěti turnajů došel minimálně do semifinále. Na trávě ale letos rozhodně nezáří. V Halle vyhrál jediný zápas, a v Antalyi dokonce v prvním utkání podlehl hráči třetí stovky.

Za normálních okolností by se dalo říct, že má Rakušan letos relativně snadný los. Jenže Thiemovi se ve Wimbledonu nikdy nedařilo. Jeho maximem je druhé kolo z posledních dvou ročníků.

V prvním kole vyzve Vaska Pospisila, jenž na trávě rozhodně nemá špatnou formu. Dále ho může čekat nepříjemný Gilles Simon. Z nasazených k němu byl nalosován možná vůbec nejlehčí soupeř. Antukový specialista Paolo Lorenzi má totiž na trávě kariérní bilanci 5-24.

Nijak oslnivé formy nasazených hráčů by mohl využít loňský semifinalista Tomáš Berdych. Českou jedničku letos na trávě dvakrát, pokaždé ve čtvrtfinále, zastavil nebezpečný Feliciano López.

Na Wimbledon má jednatřicetiletý Čech ze všech grandslamů určitě ty nejhezčí vzpomínky. V roce 2010 si na londýnské trávě zahrál premiérové a zároveň poslední grandslamové finále. Loni měl k dalšímu wimbledonskému finále blízko. V semifinále však nestačil na pozdějšího vítěze Andyho Murrayho.

Na úvod nečeká rodáka z Valašského Meziříčí nic jednoduchého. Hned v prvním kole bude čelit nebezpečnému Jérémymu Chardymu. Na Francouze ovšem umí. V předchozích čtyřech duelech, přičemž ten poslední se odehrál před dvěma lety právě v prvním kole Wimbledonu, vždy zvítězil.

Případný další soupeř dlouhodobě nejlepšího českého tenisty vzejde ze zápasu Harrison - Čorič. Ve třetím kole může Berdych narazit na Richarda Gasqueta. Francouz na tom není vůbec špatně. Na dvou travnatých podnicích došel vždy do semifinále.

S Gasquetem by se Berdych utkal již posedmnácté. Poslední tři duely vyhrál český hráč, ten úplně poslední spolu svedli letos v hale v Rotterdamu. Na trávě by se potkali poprvé. Berdych se ve Wimbledonu představí pod vedením nového trenéra Martina Štěpánka.

Berdych na Djokoviče našel recept jen dvakrát z 27 zápasů. Čeká nás 28. souboj?

Právě ve Wimbledonu loni skončila suverénní jízda Novaka Djokoviče. Srb překvapivě vypadl ve třetím kole a ztracenou formu až do dnešního dne nenalezl. Možná právě přesně po roce nastane v jeho kariéře další velký zlom a Djokovič opět začne vládnout.

K tomu však potřebuje na grandslamech konečně uspět. Na Australian Open, kde vypadl už ve druhém kole, a na French Open, kde skončil ve čtvrtfinále, se v roli obhájce titulu dočkal jen zklamání. Nyní může hrát bez tlaku, žádné velké body neobhajuje a nedávno začal spolupracovat s Andrem Agassim.

Djokovič se kvůli letošním výsledkům rozhodl po sedmi letech absolvovat přípravný turnaj na trávě. V Eastbourne startoval jako divoká karta a nakonec splnil roli nasazené jedničky, když akci série ATP 250 celou vyhrál.

Letos má v All England Clubu hodně těžký los. Hned v prvním kole narazí na Martina Kližana. Nevyzpytatelný Slovák rozhodně umí favority potrápit, což dokázal letos na Australian Open proti Wawrinkovi i na French Open proti Murraymu. Djokovič ale na Slováka umí, má s ním bilanci 3-0.

S trojnásobným wimbledonským šampionem si může ve druhém kole zahrát Adam Pavlásek. Dvaadvacetiletý Čech ovšem na turnajích ATP nebo grandslamech letos nevyhrál jediný zápas. Na trávě navíc neabsolvoval žádnou přípravu, a tak to bude mít s Ernestem Escobedem v prvním kole hodně těžké.

Již počtvrté by se mohli letos utkat Djokovič a Juan Martín Del Potro. Argentinec dal před turnaji přednost exhibici a do Wimbledonu tedy přijede bez jediného soutěžního zápasu. S Djokovičem letos již třikrát prohrál (Acapulko, Indian Wells a Řím) a celkově má se Srbem velmi negativní bilanci.

Hodně nebezpečný bude v rámci letošního ročníku Feliciano López. Španěl hraje letos na trávě fantasticky. Ve Stuttgartu jen těsně prohrál finále a o týden později ovládl prestižní podnik ATP 500 v londýnském Queen's Clubu.

Celkově si tak připsal již třetí kariérní titul na trávě a klidně by letos mohl zopakovat své wimbledonské maximum (čtvrtfinále). K tomu však musí porazit dva silné soupeře.

Nejprve nejspíše Gaëla Monfilse, s nímž ještě neprohrál a poté Djokoviče, proti kterému v deseti soubojích uspěl jen jednou, když Srb loni v Dubaji skrečoval.

Monfils se na trávě představil v Halle, kde hned v prvním kole podlehl Gasquetovi. Porážku ovšem krajanovi o pár dní později oplatil v Eastbourne, kde dnes ve finále nestačil na Novaka Djokoviče.

Tip na čtvrtfinále: Djokovič porazí Berdycha | H2H 25-2

Tip na 1. semifinále: Nadal porazí Wawrinku | H2H 17-3
Tip na 2. semifinále: Federer porazí Djokoviče | H2H 22-23
Tip na finále: Federer porazí Nadala | H2H 14-23

 

• WIMBLEDON 2017 (ŽENY) FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: S. Williamsová (1-USA) - Kerberová (4-Něm.) 7-5 6-3
Nejvýše nasazené: Kerberová (1. v WTA), Halepová (2.), Kar. Plíšková (3.), Svitolinová (5.), Wozniacká (6.), Kontaová (7.), Kuzněcovová (8.), Cibulková (9.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 31,600.000 liber
• Možná čtvrtfinále •
Kerberová (1-Něm.) - Kuzněcovová (7-Rus.) | H2H 3-4
Kar. Plíšková (3-ČR) - Wozniacká (5-Dán.) | H2H 2-4
Cibulková (8-SR) - Svitolinová (4-Ukr.) | H2H 0-1
Kontaová (6-Brit.) - Halepová (2-Rum.) | H2H 2-2
• Česká účast •
Kar. Plíšková (3-ČR) - Rodinová (Rus.) | H2H 1-1
Kvitová (11-ČR) - Larssonová (Švéd.) | H2H 4-0
Strýcová (22-ČR) - Cepedeová (Par.) | H2H 0-0
Šafářová (32-ČR) - Dodinová (Fr.) | H2H 0-0
Siniaková (ČR) - Sakkariová (Řec.) | H2H 0-0
Kr. Plíšková (ČR) - Vinciová (31-It.) | H2H 2-1
Vondroušová (ČR) - Shuai Peng (Čína) | H2H 0-0
Allertová (ČR) - Ozakiová (Jap.) | H2H 0-0
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Světová jednička a loňská finalistka Angelique Kerberová letos nevyhrála jediný turnaj a pouze jednou byla ve finále. Po loňské životní sezoně marně hledá formu, která ji ještě loni touto dobou provázela.

Pokud Němka neobhájí minimálně loňskou finálovou účast, jen těžko uhájí post světové jedničky. Na trávě absolvovala přípravu tento týden v Eastbourne, kde ve čtvrtfinále podlehla domácí hvězdě Johanně Kontaové.

Ve Wimbledonu letos začne proti americké kvalifikantce Irině Falconiové, s níž se utkala před čtyřmi lety na tvrdém povrchu ve Washingtonu a zvítězila.

Formu světové jedničky by ve třetím kole mohla prověřit Lucie Šafářová. Rodačka z Brna se jako poslední vešla mezi nasazené. Na londýnské trávě na úvod premiérově vyzve Océane Dodinovou.

Francouzka si zahraje hlavní soutěž v pořadí třetího grandslamu sezony vůbec poprvé. V předchozích dvou letech neuspěla v kvalifikaci a na první wimbledonskou výhru stále čeká.

Šafářová měla velmi dobrou přípravu. V Nottinghamu i Birminghamu uhrála semifinále, ovšem v boji s Petrou Kvitovou o postup do finále musela kvůli zranění stehenního svalu utkání po prohrané úvodní sadě vzdát.

Dodinová si zahrála semifinále na větší akci ITF v Surbitonu, na dalším podniku ITF v Ilkley vypadla hned v prvním kole a stejného výsledku dosáhla také v Nottinghamu.

České tenistce se v posledních letech ve Wimbledonu dařilo. Loni a předloni skončila v osmifinále, a před třemi lety dokonce došla až do semifinále. Pokud první kolo zvládne, zahraje si s vítězkou amerického derby Rogersová - Boserupová.

S Kerberovou by se utkala téměř po třech letech. Naposledy se střetly předloni na Turnaji mistryň, kde ve dvou setech vyhrála Šafářová. Celkově má s aktuální světovou jedničkou pozitivní bilanci 2-1.

Těžko soudit, v jaké formě se představí Garbiñe Muguruzaová. Na trávě v Birminghamu hrála solidně a postoupila do semifinále, o týden později v Eastbourne však uhrála jediný game proti Barboře Strýcové.

Ve Wimbledonu předloni došla až do finále, nicméně to byl jediný rok, kdy v All England Clubu něco uhrála. Loni i před čtyřmi lety skončila ve druhém kole a v roce 2014 se s třetí akcí velké čtyřky loučila už v kole prvním.

Španělka má celkem přívětivý los. První kolo proti Jekatěrině Alexandrovové by měla zvládnout, poté by mohla narazit na Yaninu Wickmayerovou. Belgičance bude ve Wimbledonu pomáhat její krajanka a bývalá profesionální tenistka Kim Clijstersová.

Určitě nebezpečná může být na trávě a ostatně na všech površích Bethanie Matteková-Sandsová. Deblová světová jednička má letos také v singlu slušnou formu a v žebříčku jde nahoru.

Do třetího kola by se tak mohla dostat právě Američanka, protože nasazená Kiki Bertensová toho na trávě moc odehráno nemá a má negativní bilanci 6-11. Američanka letos ovšem na trávě neabsolvovala žádnou přípravu a bude si muset na trávu chvíli zvykat.

Hodně zajímavý bude duel prvního kola mezi Agnieszkou Radwaňskou a bývalou světovou jedničkou Jelenou Jankovičovou. Obě hráčky se letos výrazně trápí. Radwaňskou letos mimo jiné limitovala různá zranění a Polka od finále, které uhrála v Sydney, vyhrála dva zápasy v řadě jen jednou.

Jankovičová je na tom ještě hůře. Letos se ani jednou nedokázala probojovat do čtvrtfinále a má vysoce negativní bilanci 8-15. Ve vzájemné bilanci vede 7-3 Radwaňská a bude favoritkou.

Aktuálně světová desítka má ve Wimbledonu skvělé výsledky. V předchozích jedenácti letech nebyla jen dvakrát v osmifinále. Před pěti roky si dokonce zahrála o titul.

Právě ve Wimbledonu by se mohla Radwaňská opět chytit. Los na rozehrání nemá špatný. Na první větší hrozbu by měla narazit až ve třetím kole v případném souboji s Timeou Bacsinszkou, jíž má rozhodně co oplácet.

Největší favoritkou této části pavouka bude Světlana Kuzněcovová. Ruska sice ve Wimbledonu nikdy nezářila, nicméně se s ní musí vždy počítat. Na trávě letos absolvovala přípravu v Eastbourne, kde ve třech setech porazila Monu Barthelovou a Kristinu Mladenovicovou.

Pokud by ještě ten den nemusela hrát proti Karolíně Plíškové, možná by českou jedničku porazila. Kuzněcovová vedla ve třetím setu 4-1, poté však ztratila zčásti určitě i kvůli únavě pět gamů v řadě a skončila ve čtvrtfinále.

Ve Wimbledonu obhajuje osmifinále a s největší pravděpodobností bude úspěšná. Zkušená Ruska by si měla poradit s Ons Jabeurovou, poté krajankou Makarovovou, nebo van Uytvanckovou a ve třetím kole nejspíše narazí na Lauren Davisovou, s níž před čtyřmi lety oba duely prohrála.

S Radwaňskou má Kuzněcovová hodně bohatou historii. Pokud se v osmifinále opravdu potkají, nastoupí proti sobě již poosmnácté. Třináctkrát v minulosti uspěla Kuzněcovová. Na trávě to mají 1-1, v roce 2007 vyhrála ve Wimbledonu Ruska, o rok později Polka.

Tip na čtvrtfinále: Šafářová porazí Kuzněcovovou | H2H 4-5


Druhá čtvrtina
Od jedné z největších favoritek letošního ročníku Karolíny Plíškové se na londýnské trávě očekává překonání maxima (2. kolo) a účast v závěrečných kolech nejslavnějšího turnaje světa. Česká jednička a světová trojka začne proti Jevgeniji Rodinové.

S Ruskou má rodačka z Loun vyrovnanou vzájemnou bilanci. Aktuálně 83. hráčka světa přešla ve Wimbledonu druhé kolo jen jednou v roce 2008.

Hned ve druhém kole může mít Plíšková velmi těžkou soupeřku, pokud první kolo zvládne Magdalena Rybáriková. Slovenka totiž na trávě letos vyhrála 13 ze 14 zápasů, ovládla dvě prestižní akce ITF a v Nottinghamu došla až do semifinále.

Pakliže bude Plíšková splňovat roli favoritky, mohla by v osmifinále vyzvat Anastasiji Pavljučenkovovou, s níž ve čtyřech předchozích duelech ani jednou neprohrála, a ve čtvrtfinále Caroline Wozniackou, kterou dnes porazila ve finále v Eastbourne a snížila vzájemnou bilanci na 2-4.

Plíšková tak měla fantastickou přípravu na Wimbledon. Původně měla startovat už o týden dříve v Birminghamu, kvůli problémům s loktem se ale pořadatelům omluvila a premiérové letošní vystoupení na trávě o týden posunula.

Na grandslamech se letos české jedničce daří. Na Australian Open došla premiérově do čtvrtfinále a na pařížské antuce do semifinále. V případě postupu do závěrečných kol Wimbledonu má šanci stát se novou světovou jedničkou.

Do stejné osminy jako Plíšková byla nalosována ještě Denisa Allertová. Ta však letos na turnajích WTA a grandslamech dohromady vyhrála jen tři zápasy. Aktuálně 106. hráčka světa začne proti Rise Ozakiové. S Japonkou, jež si poprvé zahraje hlavní soutěž Wimbledonu, se nikdy předtím neutkala.

Caroline Wozniackou rozhodně nečeká nic jednoduchého. Proti trápící se Timee Babosové by sice problémy mít neměla, nicméně už ve druhém kole může narazit na nebezpečnou Cvetanu Pironkovovou.

Bulharka je na trávě vůbec nejnebezpečnější. Na kontě má již wimbledonské čtvrtfinále i semifinále. V Nottinghamu letos značně potrápila Šafářovou a v Eastbourne Halepovou. Na Wozniackou však neumí. Všech pět utkání s ní prohrála.

Ve třetím kole si bývalá světová jednička pravděpodobně zahraje s Anett Kontaveitovou, nebo Darjou Kasatkinovou. Obě mladé talentované tenistky letos stoupají žebříčkem a prožívají životní sezonu.

V osmifinále by Dánku nejspíše čekala Kristina Mladenovicová (h2h 3-1). Francouzka bude mít také plné ruce práce. Ve druhém kole možná vyzve Sloane Stephensovou, která se na kurty vrací po doléčení zranění a letos odehraje první zápas, v němž ji čeká Alison Riskeová, další výborná hráčka na trávě.

Stephensová loni před zraněním prožívala životní sezonu. Američanka triumfovala v Aucklandu, Acapulku a na domácí antuce v Charlestonu. Poté se však začala i kvůli zranění levého chodidla trápit a nakonec musela na operaci.

Třetí kolo by měla uhrát také Coco Vandewegheová. Američance se v posledních dvou letech ve Wimbledonu dařilo. Loni si zahrála osmifinále, předloni čtvrtfinále. Na úvod vyzve nebezpečnou Monu Barthelovou. Případný souboj druhého kola by pro ni měl být snazší.

Na Mladenovicovou navíc zná recept. Francouzku na trávě v obou případech porazila a celkově vede 4-1 na zápasy. S Wozniackou naopak oba duely prohrála.

Tip na čtvrtfinále: Kar. Plíšková porazí Wozniackou | H2H 2-4


Třetí čtvrtina
Hodně špatně je na tom loňská čtvrtfinalistka a nasazená osmička Dominika Cibulková. Slovenská jednička na trávě prohrála všechny tři zápasy a v prvním kole navíc narazí na neoblíbenou Andreu Petkovicovou, s níž čtyři poslední duely prohrála.

V případném souboji o osmifinále by mohla Slovenka narazit na talentovanou Anu Konjuhovou, nebo vracející se Sabine Lisickou. Němka letošní sezonu zahájila kvůli zdravotním potížím až minulý týden na Mallorce a na oblíbené trávě hned došla do čtvrtfinále.

Ve Wimbledonu je navíc bývalá světová dvanáctka a aktuálně až 127. hráčka světa jako doma. První kolo nezvládla jen při své premiéře v roce 2008, jinak vždy postoupila minimálně do třetího kola. Nejlepšího výsledku dosáhla před třemi lety, kdy si na londýnské trávě zahrála finále.

Cibulková porazila Konjuhovou loni na French Open, s Lisickou naopak oba soutěžní zápasy prohrála. Její případná osmifinálová soupeřka by měla vzejít z duelu mezi Barborou Strýcovou a Venus Williamsovou.

Čtvrtfinalistka ročníku 2014 Strýcová začne proti Veronice Cepedeové, která prožívá životní sezonu a díky letošním výsledkům si vysloužila premiéru v hlavní soutěži Wimbledonu.

Ve druhém kole rodačka z Plzně pravděpodobně podruhé v kariéře narazí na talentovanou Naomi Ósakaovou a v kole třetím popáté na Venus Williamsovou.

Pětinásobná wimbledonská šampionka se rozhodla první zápas na trávě absolvovat až v milovaném All England Clubu, kde si loni zahrála semifinále.

Williamsová nejprve nastoupí proti Elise Mertensové, kterou smetla na letošním French Open, a poté vyzve vítězku asijského derby mezi Kai-Chen Chang a Qiang Wang. Jejímu postupu do třetího kola by tak nemělo nic bránit.

Strýcová se naopak rozhodla na trávě letos startovat už dvakrát. V Birminghamu coby loňská finalistka skončila již ve druhém kole na raketě Ashleigh Bartyové, v Eastbourne došla do čtvrtfinále, v němž nestačila na domácí Heather Watsonovou. Proti Williamsové by usilovala o první výhru.

Hodně dobrý los má překvapivá vítězka letošního French Open Jelena Ostapenková. Dvacetiletá Lotyška potvrdila solidní formu tento týden v Eastbourne a ve Wimbledonu bude pod drobnohledem. Všichni totiž budou zvědaví, jak si vítězka wimbledonské juniorky po triumfu v Paříži povede.

V prvním kole narazí na Aliaksandru Sasnovičovou a poté vítězku utkání mezi Kurumi Naraovou a Francoise Abandaovou. Ve třetím kole by měla být podle papírových předpokladů její soupeřkou Madison Keysová.

Američanka se ovšem v průběhu letošní sezony, kterou zahájila kvůli zdravotním komplikacím až v Indian Wells, trápí. Z deseti zápasů vyhrála jen čtyři a nebylo by tak žádným překvapením, pokud by předloňskou čtvrtfinalistku vyřadila například Camila Giorgiová, nebo Alizé Cornetová.

Giorgiové sice v žebříčku patří až 84. pozice, nicméně když má svůj den, může se svou agresivní hrou porazit kohokoli. Jako první vyzkouší formu Italky právě Cornetová. Ostapenková má tak při své formě volnou cestu až do osmifinále, v němž by neměla chybět.

Jednu z nejtěžších soupeřek naopak do prvního kola schytala Jelina Svitolinová. Ukrajinka, která jako spousta dalších hráček prožívá životní sezonu, má letos na kontě již čtyři turnajové triumfy.

Na trávě ale na rozdíl od ostatních povrchů neexceluje. Ve Wimbledonu nikdy nepřešla přes druhé kolo a celkově má na nejrychlejším tenisovém povrchu mizernou bilanci 5-11. Její hře tráva prostě nesedí, což potvrzují třísetové bitvy s Heather Watsonovou a Camilou Giorgiovou.

Na druhou stranu, Italka ani Britka nejsou na trávě vůbec špatnými hráčkami. Zda došlo u Svitolinové na trávě ke zlepšení může hned v prvním kole prověřit Ashleigh Bartyová.

Australanka je pro letošní ročník Wimbledonu jednou z nejnebezpečnějších nenasazených soupeřek. V All England Clubu bude útočit na premiérovou výhru v hlavní soutěži a může Svitolinové oplatit letošní porážku z Fed Cupu.

Bartyová tolik titulů na kontě jako Svitolinová nemá, i tak ale prožívá životní sezonu. Na trávě opět ukázala, jak umí být nebezpečná. V Nottinghamu došla do čtvrtfinále, a v Birminghamu dokonce až do finále, v němž svedla kvalitní třísetovou bitvu s Petrou Kvitovou.

Počítat se také musí s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou. Semifinalistka z roku 1999 na trávě hrát umí a její agresivní hře travnatý povrch vyhovuje. Svůj poslední Wimbledon bude chtít slušným výsledkem zakončit italská veteránka Francesca Schiavoneová. Chorvatku ani Italku by neměl nikdo odepisovat.

Tip na čtvrtfinále: V. Williamsová porazí Ostapenkovou | H2H 0-0


Čtvrtá čtvrtina
Pohádkový návrat prožívá po prosincovém přepadení Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka se na kurty vrátila na French Open, kde uhrála druhé kolo. Přípravu na svou nejoblíbenější akci sezony absolvovala v Birminghamu a hned na druhém turnaji po návratu získala jubilejní 20. titul.

Proto bude letos ve Wimbledonu patřit k největším favoritkám. Kvitová v All England Clubu triumfovala v letech 2011 a 2014 a s odstupem dalších tří let by mohla znovu uspět.

Letos začne v roli nasazené jedenáctky proti Johanně Larssonové, se kterou ani v jednom z předchozích čtyř duelů nezaváhala. Dále vyzve Madison Brengleovou, nebo Richel Hogenkampovou a ve třetím kole by se mohla pokusit oplatit porážku z loňského fedcupového finále Caroline Garciaové.

V osmifinále by mohla narazit na Johannu Kontaovou. Domácí hvězda se ale tento týden v Eastbourne po ošklivém pádu zranila a má problémy s hrudními obratli a je otázkou, jak na tom bude zdravotně. V prvním kole bude Britka čelit Su-Wei Hsieh, jež ji vyřadila v prvním kole letošního French Open.

Kontaovou nebudou chtít do osmifinále pustit dvě české zástupkyně. Juniorská wimbledonská vítězka Kristýna Plíšková bude v prvním kole bojovat proti Robertě Vinciové, kterou letos již dvakrát porazila.

Ve druhém kole by mohla svést české derby s Kateřinou Siniakovou (h2h 2-3), pokud talentovaná Češka uspěje proti Marii Sakkariové z Řecka.

Ve třetím kole by si lepší z českého souboje mohla zahrát právě s Kontaovou. Na britku obě české hráčky narazily letos v Shenzhenu. Zatímco Plíšková na britskou jedničku ve třech setech nestačila, Siniaková po obratu uspěla a nakonec celý turnaj vyhrála. S Kvitovou by se utkaly poprvé.

Se svými soupeřkami by si v poslední sekci měla poradit loňská čtvrtfinalistka Simona Halepová. Rumunka měla na French Open na dosah post světové jedničky i premiérový grandslamový vavřín. Ve finále však neudržela vedení a podlehla Ostapenkové.

Na trávě letos začala v Eastbourne, kde sehrála tři třísetové duely. Ten poslední ve čtvrtfinále proti Wozniacké nezvládla. Ve Wimbledonu letos nejprve nastoupí proti Marině Erakovicové a poté domácí Lauře Robsonové, nebo Beatriz Haddadové Maiaové.

Její první nasazenou soupeřkou by měla být ve třetím kole Carla Suárezová. Se Španělkou se Halepová na trávě utkala jednou a zvítězila. Poslední souboj spolu obě hráčky svedly na letošním French Open, kde jasně dominovala Rumunka.

Suárezovou v prvním kole čeká finalistka ročníku 2014 Eugenie Bouchardová. Poté by si mohla zahrát s Markétou Vondroušovou. Čerstvě osmnáctiletá Češka si letos odbyde svou wimbledonskou premiéru mezi ženami. Soupeřku rozhodně nemá jednoduchou. V prvním kole nastoupí proti nebezpečné Shuai Peng.

Na kurty se po porodu vrátila Viktoria Azarenková. Dvojnásobná semifinalistka se ve Wimbledonu představí po dvouleté pauze. Loni totiž odehrála poslední soutěžní zápas na French Open a poté kariéru kvůli těhotenství přerušila.

Na tenisový kolotoč naskočila před týdnem na Mallorce. V prvním kole odvrátila tři mečboly Risy Ozakiové a oslavila vítězný návrat. Ve druhém kole ovšem uhrála jen čtyři gamy proti Aně Konjuhové a čeká ji ještě spousta práce.

Dvojnásobná vítězka Australian Open a bývalá světová jednička ale bude chtít ve Wimbledonu předvést to nejlepší. Hned v prvním kole ji čeká velmi těžká zkouška - CiCi Bellisová.

Talentovaná Američanka prožívá životní sezonu. Před dvěma týdny na Mallorce se vůbec poprvé v kariéře představila na trávě a ukázala, že se umí velmi rychle přizpůsobit novým podmínkám. Na největším španělském ostrově porazila Carlu Suárezovou, Monu Barthelovou a Kristýnu Plíškovou.

Role nasazených hráček budou v této části pavouka plnit Anastasija Sevastovová a Jelena Vesninová. Sevastovová ve Wimbledonu nikdy nepřešla přes první kolo. To se letos pravděpodobně změní, protože Lotyška vyhrála travnatý podnik na Mallorce.

Vesninová se od životního triumfu v Indian Wells výsledkově i herně trápí. Nebylo by tak překvapením, kdyby nejprve uspěla proti krajance Anně Blinkovové a poté podlehla vítězce zápasu Azarenková - Bellisová.

Tip na čtvrtfinále: Kvitová porazí Halepovou | H2H 1-3

Tip na 1. semifinále: Kar. Plíšková porazí Šafářovou | H2H 5-2
Tip na 2. semifinále: V. Williamsová porazí Kvitovou | H2H 1-4
Tip na finále: Kar. Plíšková porazí V. Williamsovou | H2H 1-1

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

115
Přidat komentář
a.magerova
Mám si vybrat baby do Fantasy sama nebo mi helfneš? :-)))
Reagovat
blixa
Klidně ti helfnu ale bez záruky :D :P
Reagovat
blixa
Ve zprávě ;-)
Reagovat
a.magerova
OK dík, kouknu... jsem teď přišla z piva a jsem mírně cinklá.... se mi TO bude vybírat.... :-))))
Reagovat
blixa
Hůř než minule to nedopadne ! :D
Reagovat
a.magerova
Aaaaale taky můžu zvolit variantu, že začnu vybírat úplatky od fans jednotlivých hráček... jakože co dáte, abych vaši favoritku nedala do Fantasy?!!!
Protože, koho já dám do Fantasy, je jako polibek smrti.... tááákže.... monty25 a Vika plus Caro (mladé maso, no proč nééé).... fans Petry, Karolíny, Báry a další hlaste se, ať vám zašlu termíny.... :-P

P.S. Beru jen úplatky od fanoušků, fanynky mě na TUTO AKCI nezajímaj.... ;-)
Reagovat
tommr
průběžnej singlovej žebříček WTA k dnešnímu dni - po skončení turnaje v Eastbourne a před začátkem Wimbledonu. Všem hráčkám už byly odečteny body za lonský Wimbledon a za lonské turnaje v Bukurešti a v Gstaadu ...
Hvězdička (*) znamená, že hráčka bude hrát na letošním Wimbledonu ...
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Karolínu Plíškovou ...

------------------------------------
1. Plíšková, Karolína 6795 *
------------------------------------
2. Halep 6250 (-545) *
3. Kerber 5745 (-1050) *
4. Svitolina 4705 (-2090) *
5. Wozniacki 4550 (-2245) *
6. Konta 4340 (-2455) *
7. Kuznetsova 4080 (-2715) *
8. Radwanska, Aga 3755 (-3040) *
9. Cibulková 3590 (-3205) *
10. Williams, Venus 3171 (-3624) *
11. Ostapenko 3110 (-3685) *
12. Mladenovic 3095 (-3700) *
------------------------------------
13. Kvitová 3075 (-3720) *
------------------------------------
14. Muguruza 3000 (-3795) *
15. Williams, Serena 2810 (-3985)
16. Sevastova 2325 (-4470) *
17. Keys 2293 (-4502) *
18. Pavlyuchenkova 2160 (-4635) *
19. Vesnina 2061 (-4734) *
20. Gavrilova 1740 (-5055) *
...


Karolína Plíšková se před Wimbledonem dostala v průběžném žebříčku na první místo a má poměrně velkou šanci na to, aby se tam udržela i po Wimbledonu.
Předstihnout jí můžou pouze Halepová (pokud dojde aspon do semifinále a současně získá minimálně o 550 bodů víc než Karolína) a Kerberová (pokud dojde aspon do finále a současně získá minimálně o 1055 bodů víc než Karolína).
Žádná jiná hráčka už nemůže Karolínu ohrozit ...

Petra Kvitová sice klesla na 13.místo, ale její ztráta na desátou Venus je jen minimální a má tak slušnou šanci na to dostat se v případě dobrého výsledku do první desítky. Nejlépe by mohla skončit na čtvrtém místě ...
Reagovat
misa
Pěkné :)
Reagovat
Pe3k
Pěkné, škoda že nedělá i atp.
Reagovat
Jabadu
Karolína to má ložený se všemi trumfy v červenejch, akorát sedmičku na konec v ruce drží Petra.
Alespoň v to doufám.(spíše doufáme)
:-)
Reagovat
horska.kraslice
Á, je to tady! :-)
Reagovat
marta
Na kterých kurtech jsou prosím kamery? Děkuji
Reagovat
historik
program na zítřek na největších kurtech: petra na centru
https://twitter.com/BenRothenberg/status/881467938800361475
Reagovat
gigin
Kompletní rozpis na stránkách W.
Reagovat
historik
zítra tedy z českého pohledu bohatý program: Petra, Markéta, Bára, Katka, Kristýna a Veselý s Rosolem
Reagovat
Jabadu
V pořádku. Vyřízeno. ... A že by ji dali na jiný kurt, než na centr? To .. no .. no to by si nedovolili!
:-)
Reagovat
tommr
zajímavý ale je jak pořadatelé vyběhli s Azarenkovou a Bouchardovou - ty zatím ještě ani neví kde a kdy budou hrát ...
Reagovat
gigin
http://www.dailyecho.co.uk/leisure/national/15385020.Andy_Murray_expecting_a_second_child_with_wife_Kim/
Reagovat
smazaný uživatel
Před 6 lety... https://youtu.be/ZDAWJzoAEv4
Reagovat
FulnekUltras
TAK se ničí fifleny... ;)
Reagovat
Frick
To je dobrý před 6 lety byl 2.7. Wimbl dohrán, letos ještě ani nezačal. Njn. Se tam vložil ten jeden tejden do tý RG-Wimbl mezery a pak ještě jeden v dubnu...
Reagovat
Frick
Tedy - ženský singl
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý žebříček - http://www.wtatennis.com/news/wta-insider-grass-court-power-rankings-kerber-headlines-2017-wimbledon-leaderboard-kvitova-pliskova-venus
Jen chybí Kvěšův koeficient :-)
Reagovat
sprchon
I kdyby se z let 2014 a 2015 počítalo se 100 % body, Angie by asi byla první. ;)
Reagovat
Kozoroh
Tenisový svět si letos připomíná 140 let od vzniku nejstaršího tenisového turnaje světa, Wimbledonu. O Wimbledonu a jeho vítězích bylo napsáno nebo zveřejněno množství knih a jiných materiálů, můj post se zaměřuje na výroční léta, tj. na sedmičkové roky, kdy si Wimbledon připomínal kulaté jubileum + samotný rok vzniku.

1877 - Vznik turnaje
Nápad zrealizovat první mistrovství nového sportu zvaného tenis (lawn tennis) vzešel z iniciativy tajemníka All England Clubu Johna Walshe. Nápadu se chytl sportovní novinář Henry Jones zvaný Cavendish, který společně s pár dalšími funkcionáři zřídil podvýbor pro vytvoření pravidel, podle nichž se nový turnaj řídil. Jones se zároveň stal jedním z prvních tenisových rozhodčích, mezi nimi působil až do roku 1885.
Reagovat
Kozoroh
Jedinou uspořádanou soutěží byla mužská dvouhra, do které se přihlásilo 22 závodníků. Prvním vítězem se stal Spencer William Gore, který absolvoval 5 zápasů, hraných na 3 vítězné sety, na cestě za titulem ztratil 2. Ve finále lehce zdolal Williama Marshalla. Za triumf obdržel putovní pohár "Field Cup", který zakoupil časopis Field.

1907 - První cizinec vítězem mužské dvouhry
Ročníky 1877-1906 měly v mužské dvouhře vždy britského vítěze, což bylo dáno i tím, že do roku 1901 se turnaje mohli účastnit jen domácí tenisté. K průlomu došlo v roce 1907, kdy podnik ovládl Australan Norman Brookes, když ve finále porazil Brita Arthura Gora. Brookes si triumf zopakoval o 7 let později, těsně před začátkem I. světové války. Na jeho počest je pojmenovaná trofej pro vítěze mužské dvouhry na Australian Open.
Reagovat
Kozoroh
1927 - Poprvé použit systém nasazování hráčů
Až do roku 1927 bylo možné, že los svede proti sobě v 1. kole dva favority. Aby se tomu do budoucna předešlo, bylo sestaveno pořadí 8 nejlepších singlistů v mužské i ženské dvouhře a 4 nejlepších deblových párů. Nasazení bylo určeno podle žebříčků tenistů v jejich vlastech. René Lacoste a Helena Willsová byli prvními TOP nasazenými v singlech.

1937 - BBC poprvé vysílá přenosy z Wimbledonu
BBC pomohla Wimbledonu dostat se k pozici jedné z nejsledovanějších sportovních událostí světa. Na centrálním dvorci byly instalovány dvě kamery, jedna pro detailní pohled, druhá pro obecný. Premiérovým natáčeným utkáním byl duel Bunnyho Austina a George Rogerse. Dnes už si Wimbledon bez TV přenosů nedovedeme představit.
Reagovat
Kozoroh
1947 - Jack Kramer způsobil módní revoluci
Jack Kramer v roce 1947 způsobil průlom, když se stal prvním wimbledonským šampionem, který hrál v šortkách. Tenisté zjistili, že šortky jsou při hraní tenisu pohodlnější a praktičtější než dlouhé kalhoty. Ty tak byly z tenisových kurtů vytlačeny.

1957 - Ve Wimbledonu vítězí černoška
Althea Gibsonová přepsala dějiny londýnského majoru, když se v roce 1957 stala první černošskou vítězkou dvouhry. Triumf si zopakovala i o rok později, pak se z tenisu stáhla, neboť se coby amatérka nemohla hraním uživit.

1967 - Předčasný konec obhájce titulu
Občas se stane, že vítěz Wimbledonu v následujícím ročníku nedojde alespoň do čtvrtfinále. V roce 1967 však diváci zažili obrovskou senzaci, když byl obhájce titulu Manuel Santana poražen v zahajovacím zápase Charliem Pasarellem. K dalšímu vyřazení obhájce v prvním kole došlo v roce 2003, kdy Ivo Karlovič porazil Lleytona Hewitta.
Reagovat
Kozoroh
1977 - Jimmy Connors proti sobě poštval diváky
100. výročí založení turnaje bylo slaveno průvodem šampionů. Mezi nimi však chyběl Jimmy Connors, vítěz z roku 1974, který dal přednost trénování s Iliem Nastasem. Diváci ho za neúčast v průvodu vypískali, když druhého dne vstoupil do turnaje. Nepřízní publika se však Connors nenechal zviklat a probojoval se do finále, ve kterém v 5 setech podlehl obhájci titulu Björnu Borgovi.

1987 - Grandiózní dominance Martiny Navrátilové, šokující vyřazení Borise Beckera
Martina Navrárilová v 80. letech suverénně kralovala Wimbledonu. V roce 1987 dosáhla na šestý titul za sebou, čímž vytvořila sérii výher, které se žádna jiná vítězka Wimbledonu nevyrovnala. Ve finále přehrála Steffi Grafovou, které tak oplatila palčivou porážku z finále French Open v tom samém roce.
Naproti tomu v mužské dvouhře došlo k senzaci, když byl dvojnásobný obhájce titulu Boris Becker vyřazen v druhém kole Peterem Doohanem. Otevřela se tak příležitost pro Ivana Lendla dobýt Wimbledon, kterou mu však zhatil Pat Cash ve finále.
Reagovat
Chrenda
vyhrál Kodeš pokud se nemýlím a ne Connors. To snad Connors ani ještě nehrál a Lendlovi bylo 14 let. To jsi se nějak seknul. :-)
Reagovat
Chrenda
Aha tak Kodeš vyhrál Wimbledon v roce 1973. Máš pravdu s tím Connorsem, to mi uniklo, že vyhrál tak mladý.
Reagovat
FulnekUltras
ale Chris už vtedy pekne obšmietal... ;)
Reagovat
Kozoroh
Pravdu mám i s Lendlem, v roce 1987 skutečně prohrál ve finále s Cashem.
Reagovat
Kozoroh
A bylo mu 27 let.
Reagovat
Kozoroh
1997 - Triumf mladičké Martiny Hingisové
Rok 1997 patřil Martině Hingisové, které bylo během konání Wimbledonu jen 16 let. Vyhrála ho, stejně tak Australian Open a US Open, jen na French Open neuspěla ve finále. V souboji o wimbledonský titul otočila průběh utkání proti Janě Novotné, která si tak musela ještě rok počkat na splnění svého snu.

2007 - Roger Federer napodobil šňůru Björna Borga
Do ročníku 2007 vstupoval Roger Federer s odhodláním, že získá pátý wimbledonský vavřín v řadě a vyrovná šňůru Borga z let 1976-1980. Ve finále předvedl s Rafaelem Nadalem strhující a napínavou podívanou, kterou Federer nakonec vyhrál v 5 setech.

2017 - Co bude hlavním příběhem turnaje?
Získá Federer osmý wimbledonský titul a přepíše historický rekord londýnského majoru? Dosáhne Nadal na třetí Channel Slam? Budou se Britové opět radovat zásluhou Andyho Murrayho? Nebo vyhraje někdo jiný, s kým se moc nepočítá? A mezi ženami dojde na finále Kvitová-Plíšková? Tyto a další otázky nám nabízí letośní ročník Wimbledonu, k jehož rozuzlení dojde za 2 týdny.
Reagovat
sprchon
Díky, zajímavý počtení. :)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Pe3k
Nice, jen tak dál...
70 let jim trvalo, než přišli na to, že se lépe hraje v kratasach :D
Reagovat
sprchon
Je to tak, že začíná loňskej vítěz? Tedy Andy, tedy u chlapů horní půlka a u ženskejch dolní polovina?
Reagovat
Pe3k
Jop Můra u žen nevjem.
Reagovat
sprchon
Dík.
Reagovat
Kozoroh
U žen při neúčasti loňské vítězky zahajuje program 2. den na centrálním dvorci poražená finalistka - tedy Angie.
Reagovat
sprchon
Takže to bude tak, jak jsem napsal... Díky ;)
Reagovat
Mayo
Priatelia,

Poďme si skúsiť tipnúť víťazov Wimby 17:

Djokovic Novak
Kvitová Petra
Reagovat
bIbec
u mužů je to dost otevřené, těžko tipovat.. asi ten Roger
ženy určitě Coco Vandeweghe, to by bylo obrovské překvapení, kdyby to dopadlo jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Nicky Kyrgios

Venus Williams
Reagovat
smazaný uživatel
A na CoCo som zabudla
Reagovat
Pe3k
Fed & Plech
Reagovat
sprchon
Marin a Venus
Reagovat
smazaný uživatel
Alexander Zverev, Naomi Osaka (protože tipnout Rogera a Káju umí každej :D)
Reagovat
bella
Kazdej ne!! Ja tipuju Rogera a Petru ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer a Federer. Wimbledonský vytrepaný koberec je za dva!!..
Reagovat
a.magerova
Reagovat
kada.tom
Cilic, Kvitová
Reagovat
bella
Fedex a Petra ;)
Reagovat
gigin
Srbský car s nepřekonatelným BH po lajně a Grasstapenko.
Reagovat
FulnekUltras
19 a 111417
Reagovat
sprchon
4. kolo

Lucy - Beth
Aga/Jelena/Timea - Světlana
Kája - Drnda/Petra Martic/Zarina
Riske - Kontaveit

Ana Konjuh/Sabine - Barča/Venus
Jelena Ostapenko/Mad - Ashleigh
Tynda - Petra
Vesna/Heather - Maky/Laura

Tipy zatím neprozradím, ale je fakt, že mnohé se od přáních neliší. :)
Reagovat
sprchon
Jinak Kája má hezkej los a Petra až na tu Garciu taky dobrý. :) Ale stejně si myslím, že ve finále Češka nebude.
Reagovat
Mayo
Kde najdem pls program zajtrajšieho dňa?
Reagovat
bIbec
tak určitě na oficiálních stránkách Wimbledonu. Ale zatím tam program na zítřek není, tak si musíme ještě nějakou tu dobu počkat.
Reagovat
Mayo
Presne, ešte tam neni. Ďakujem blbče
Reagovat
Mayo
Olee, už zajtra štartuje Wimby, milujem tento turnaj aj keď je pravda, že z celého turnaja uvidím dokopy tak 5 a pol zápasu :D
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/los-wimbledon-2017-dvanact-cechu-analyza-dxx-/tenis.aspx?c=A170630_220643_tenis_tof

Ty řeči o finále Plíšková - Kvitová, jakkoliv by to bylo hezký, tak pořád platí ono známé "pýcha předchází pád". Každá může prohrát s každou, chce to jít o zápasu k zápasu a za necelé dva týdny uvidíme, kdo se v tom finále utká.
Reagovat
Kozoroh
Babrinka že porazí Gyrose na trávě? What?? Pokud bude Gyros při chuti, Babrinku vynese v zubech z kurtu.
Reagovat
Mayo
To by bol nonsens keby Stan výhra kariérny GS čo :D Na tráve mu však dávam 1% šancu na úspech
Reagovat
Kozoroh
To by byl nonsens jako hrom, bylo by to plivnutí do tváře Samprasovi, Lendlovi a dalším, kteří by si kariérní GS zasloužili víc jak Babrinka.
Reagovat
a.magerova
Vo co ti de?!!
Šak Nole kariérní má, tak přej taky jinému, třeba WowRinkovi... prostě úsporný režim.... :-P
Reagovat
Kozoroh
Nejde o to, že bych to jinému nepřál, ale vadí mi, že Stan by ke kariérnímu GS došel jak slepý k houslím - nikdy nebyl světovou jedničkou (dokonce ani dvojkou!), nedominoval ve své éře. Ve společnosti Lavera nebo Federera by působil jako pěst na oko.
Reagovat
a.magerova
Byl by NĚCO extra a tím pádem by se mezi ně přesně hodil... ;-)

Pokud né Roger, tak ať je to Stan !!!
Reagovat
blixa
E-e, pokud né Roger tak ať je to Delpo ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud ne Petra, tak Timea :-)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
PetaM
Nick má prý problémy s kyčlí. Mimo to má samozřejmě problémy se zády, nervovým systémem, hlavou a mámvpičizmem. Takže se ke Stanovi ani nemusí dostat.
Reagovat
sprchon
Tak tak. :)
Reagovat
Kozoroh
Stejně tak se Stan nemusí dostat do ĆF - Verdasko, Tsonga ho mohou zastavit.
Reagovat
PetaM
Přesně :D Ve ČF nemusí být nikdo :D :D
Reagovat
Pe3k
Gyros je na gs poslední dobou slabý jak slabý čaj...
Reagovat
tommr
Steve Tignor z tennis.com je co se týče šancí našich hráček ještě optimističtější než Ondřej Jirásek:
http://www.tennis.com/pro-game/2017/06/wimbledon-womens-draw-kvitova-pliskova-kerber-muguruza-azarenka/67240/
kéž by mu tenhle tip vyšel ... :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to není fér, já tipuju jen čtvrtfinále :P na semifinále a finále se mě nikdo neptal :)))
Reagovat
tommr
ale můžeš to přece do článku ještě doplnit. Já osobně bych si to tip následovně:

ve čtvrtfinále
Kuznetsova porazí Šafářovou
Karolína Plíšková porazí Wozniackou
Ostapenko porazí Venus Williamsovou
Kvitová porazí Halepovou

v semifinále
Karolína Plíšková porazí Kuznetsovovou
Kvitová porazí Ostapenkovou

ve finále
Kvitová porazí Karolínu Plíškovou

jsou to ale všechno spíš moje přání než kvalifikovaný tipy ... :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak jsem to teda upravil a budu to takhle praktikovat i u ostatních previews, ostatně proč to nenatipovat celé, když už :) snad mě za moje tipy místní neukamenujou ;)
Reagovat
lars
a hrajete fantasy ligu tenisu
Reagovat
FulnekUltras
Venus a Otesanko nebudou podle mého ani v čf - zato Konjuh, Mirjana a Barty budou řádit, u Barči spíš jen přání... ;)
Reagovat
blixa
Hehe, ten chlapec se domnívá že to bude takové travnaté Czech Open :D
Reagovat
FulnekUltras
chce to i nadále držet Konga tvrdě u plotny ;)
Reagovat
tommr
kdybych měl dělat tipy na WTA čtvrtfinále tak bych to tipnul úplně stejně jako autor článku a doufám, že ty tipy taky vyjdou. Menší pochyby mám jen u Lucky Šafářový, protože mi není známo jak na tom bude zdravotně ... :)
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/C085cH-UsAAl_Oz.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
V Londýne sú už koberce nachystané a hor sa na veľké letné upratovanie!!...
Reagovat
Tornes
Ty ses v posledních týdnech opravdu dal na trollování ve velkém, co?
Reagovat
PetaM
Prý v posledních týdnech :D :D
Reagovat
svetova.dvojka
Vysílá Novasport 1 HD a Novasport 2 HD, jednička bude mít dokonce i studio...
Reagovat
FulnekUltras
ale než tyto sáhodlouhé teoretické úvahy, těším se už na praxi. ;)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to asi my všichni tenisoví fanoušci :) ale "krátké" preview snad nikoho neurazí ;)
Reagovat
a.magerova
Mně se to líbí, je to suprové.... ale hlavně ať nemá Roger víc řádků než Rafa, to by tu zas bylo peklo... :-)))
Reagovat
fialka
Neboj, vedúca diskusie dáva na všetko pozor. Nech sa len trošku niekto obtrie o Federera dostane prísne varovanie prostredníctvom "vzkazu". Tvrdšia cenzúra ako za komunizmu. Je natoľko zaneprázdnená, že na písanie komentárov nemá ani čas. Ešte som tu nijaký od nej nečítala.

Mladý chalan, ktorý napísal komentár o náklonnosti k Rafovi a vyjadril sa, že Federera nemusí, dostal nekompromisnú výstrahu. Žiaľ, viac sa tu neukázal. Niekto sa vyjadril, že fans Rafu ubúda. Bodaj by nie! Vedúca má všetko pod kontrolou.
Reagovat
FulnekUltras
Tak určitě - parádní celkový vhled pro všechny, kdo neměli čas los blíže sledovat. ;)
Reagovat
FulnekUltras
a pavouka studovat
Reagovat
A.R.R.
Máte to úplně blbě, Aga to vyhraje :-D
Reagovat
Dobry-den
Teda já už jsem tak nadrženej, to si ani nedovedete přectavit. Ať už je pondělí!

A hlavně žádný deště. Jinak bude po zábavě.
Reagovat
brixner
Nechceš číslo na ňákou sousedku?
:-))
Reagovat
misa
Lucka má hezký los, dvojnásobná škoda, že nevydrží chvíli zdravá :(
Reagovat
Dobry-den
Má super los. Čtvrté kolo je povinnost i se zavázaným...čímkoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Los vypadá nadějně. Vyhlížím snové čtvrtfinále...
Že by?
Konečně?
Hajrá!
Reagovat
A.R.R.
Kamaráde, to bude snové čtvrtfinále Aga vs. Lucka :-D Timču mám sice moc rád, ale srdce je jinde :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně ať na sebe Aga s Timeou aspoň narazí v tom 3. kole. Ať je radši Monica v 1. kole bez puigovské "rio jiskry", mám z ní obavy.
Aga v rámci akce nová vítězka GS má u mě přednost i před Karol1nou.
Ale letos bych slavil i se staronovou wimbledonskou vítězkou.
Třeba Aga překvapí aspoň jako Timea v RG.
Doufám ale, že ve 3. kole Aze fandit nebudu :-)
Reagovat
A.R.R.
Se přiznám, že mě už trhá srdce první kolo Aga/Jelena, to mi dělat neměli, oběma bych jim moc přál úspěch v letošní neúspěšné sezoně. No snad se v tom třetím kole utkáme a dáme si do kožichu :-D

Za mě bude úspěch vše pokud vyhrajeme víc jak dva zápasy.....
Reagovat
Kozoroh
"Wimbledon je posledním grandslamem, jenž Švýcarovi chybí do sbírky. Od roku 2014 Wawrinka pravidelně vyhrává každoročně jeden grandslam, možná právě letos bude on králem wimbledonského pažitu."

Chraň Bůh!
Reagovat
smazaný uživatel
Někdo fandí Djokovičovi, někdo Wawrinkovi.
Swiss hop!
Reagovat
smazaný uživatel
Cyp s wawrinkou hlavně ať to má Tomáš!
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka je v podstate no name tenista, no svojou pozornosťou k jeho osobe len zvyšuješ celý jeho fenomém. Sám sebe podpiluješ konár..
Reagovat
brixner
Čo to tuná jebeš? Aký konár?? Čo to je, jebemtiboha??
Reagovat
horska.kraslice
"Sedím na konári a je mi dobre" :-)
Reagovat
horska.kraslice
Teda ak mi ho niekto nepodpíli.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist