Prvními finalistkami Fed Cupu jsou Italky

26. 4. 2009, 16:29
Aktuality 6
Finále Fed Cupu si v letošním roce zahrají tenistky Itálie, které před vlastními fanoušky vyřadily v semifinále Rusky a po třech letech budou opět usilovat o nejcennější týmovou trofej. Rozhodující vítězství dnes zajistila Italkám Francesca Schiavoneová, jenž si ve třech setech poradila s mladičkou Anastasií Pavljučenkovou.

Italské tenistky včera možná trochu překvapivě na domácí půdě nedarovaly svým ruským sokyním v semifinále Fed Cupu ani jedno vítězství a do druhého hracího dne tak vstupovaly za jasného stavu 2-0 na zápasy. První italský mečbol sice Světlana Kuznětsovová odvrátila, když jasně zdolala Flavií Pennettaovou, ale její sedmnáctiletá krajanka Anastasia Pavljučenkovová ve své reprezentační premiéře podlehla po tuhém boji zkušené Francesce Schiavoneové, a finále si tak zahrají zástupkyně země z Apeninského poloostrova.

Italky zvítězily ve Fed Cupu prozatím jen jednou a to v roce 2006. Následující rok sice postoupily do finále, ale v Moskvě podlehly právě Ruskám, které za posledních pět sezon vybojovaly hned čtyři tituly. Letošní finále, ve kterém narazí na přemožitelky českých tenistek Američanky, je na programu 7. a 8. listopadu.

"Je to nepředstavitelé. To, co jsme dokázali, je mimořádné. Tahle děvčata se zapsala do historie italského tenisu," rozplýval se kapitán Corrado Barazzutti. "Nevyhráli jsme díky forhendům a bekhendům, ale srdcem," dodal bývalý špičkový tenista.

Jeho tým dnes poprvé v historii porazil Rusko a o další přepsání tabulek se bude snažit i ve finále. Z dosavadních devíti vzájemných duelů proti USA nevyhrály Italky ani jednou.

Ruské tenistky, které přijely do Itálie bez světové jedničky Dinary Safinové, trojky Jeleny Dementěvové i šestky Věry Zvonarevové, přišly o šanci vyhrát Fed Cup potřetí za sebou a popáté za posledních šest let.

Italky hrály finále naposledy před dvěma lety právě s Ruskem a v moskevských Lužnikách domácímu týmu podlehly. Svůj jediný fedcupový titul získaly rok předtím v Belgii.

- FED CUP (semifinále) -
Itálie - Rusko

Itálie - Rusko 4-1
sobota 25. dubna:
Pennettaová - Čakvetadzeová 6-4 6-0
Schiavoneová - Kuzněcovová 1-6 6-2 6-3
neděle 26. dubna:
Pennettaová - Kuzněcovová 0-6 3-6
Schiavoneová - Pavljučenkovová 7-6 4-6 6-2
Erraniová, Vinciová - Pavljučenkovová, Petrovová 1-6 6-3 6-4

TenisPortal.cz, ČTK, Mirek Umlauf, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
skott
Chudak Nasta uz s tim moc delat nemohla, za stavu 1-2 na zapasy byla vhozena mezi lvi.Cele je to chyba Svetlany, misto aby Schiavone dorazila jako tradicne se sesypala...
Reagovat
smazaný uživatel
Žádnou chybu jejich tenisového svazu nevidíš? Nasťa uhrála dva vyrovnané sety, i to je na antuce proti Italce úspěch, třetí už dobře nedopadl. Čakvetadze se svou zoufalou formou neměla vůbec hrát. Měli se snažit přesvědčit k účasti buď Dinaru nebo Jelenu, když Zvonarevka nemohla.
Bez nejlepších to na postup bylo sotva 50:50, pokud by ovšem Kuzna vyhrála oba zápasy, čtyřhra byla hratelná.
Reagovat
skott
Svazu? Tym snad vybira kapitan.Popravde si nemyslim, ze Tarpishev mohl volit jinak.Predpoklad byl, jak rikas, ze Sveta udela dva body a treti se prida nejpozdeji ve ctyrhre.Chaky sice formu nema, ale do vcerejska mela bilanci ve fed cupu 7-1, tezko ji mohl opomenout, zvlast kdyz Petrova prohrala i s Czink a zrejme ji setril prave na pripadneho debla (zraneni?).Nasta na antuce trenuje ve Francii, tze sem doufal, ze to zachrani, ale asi podlehla atmosfere, v tie breaku mela setboly, plus Schiavone hrala vyborne.Co se tyka Dementeve, ta tahne tym prakticky rok co rok, ma pravo vybrat si volno, stejne bylo dopredu domluvene, ze na semi ji zastoupi Vera.Dinara zase fed cup odmitla uz driv, kvuli narocnemu programu.Zkratka Tarpishev postavil to nejlepsi, co mel k dispozici a Sveta to zazdila, bohuzel:/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kapitán. Ale přesvědčovací páky snad může zapojit i někdo další. Zvonareva ale SF nehrála, takže si myslím, že jednu z těch dvou získat mohli. A Dinára od doby, co na podzim kvůli "náročnému programu" odmítla FC, hraje mizerně. Nebýt obrovského štěstí v utkání proti syslovi na AO, tak to letos byla úplná katastrofa, bez těch grandslamových bodů by byla někde jinde.
Co se týká bilance 7-1, je na tom asi podobně jako naše Nicol. Když přijde herní úpadek, skvělá bilance za 3 roky zpět ničemu nepomůže.
A máš už konečně satelit na BBC (28 stupňů východně)? Teďka tam celý den jde snooker, ale v červnu zase bude parádní Wimbledon s výborným obrazem z 5 kurtů současně. Je to zadarmo, stačí koupit libovolný FTA přijímač, žádná dekódovací karta není potřeba, parabola 80 cm.
Reagovat
skott
Nevim koho dalsiho si predstavujes, ze bude hracky premlouvat.Sezonu si planuji dlouho dopredu, neni jednoduche menit plany ze dne na den(Very zraneni bylo chvilku pred Fed Cupem a nebylo jiste jak dlouho bude mimo), neni to jako u Zakopalove, ktera by prijela misto challengeru.Dinara hraje o prvni misto zebricku potrebuje se soustredit, proto jasne s predstihem dala najevo, ze letos nebude k dispozici.A Chaky loni taky nemela nejlepsi sezonu, presto za reprezenatci vyhravala a i protz Cinankam vyhrala, nebyl duvod ji neverit.Po zapase je jednoduche rikat, co se mohlo udelat jinak, podivej na zapas nasich s americankama:)
Kolem Dinary rozvadis zbytecne teorie, kdyby s Cornet to a kdyby ono...pravda je, ze Dinara je ted n1 a body z AO proste ma zebricek nelze! Stejne tak bys mohl rikat, co by se stalo kdyby Sveta proti Serene vyuzila matchball.To uz by Dinara mela dokonce GS titul a jednickou se stala uz pred dvema mesici.
Reagovat
skott
dik za starost, ale BBC kvuli snookeru a Wimbledonu, asi zbytecny luxus:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist