Rekordní propadák. Američané poprvé nemají osmifinalistu na US Open

2. 9. 2013, 13:59
Aktuality 26
Historickou blamáží skončil letošní US Open pro americký mužský tenis. Když včera vypadl Tim Smyczek, dohrál i poslední z domácích hráčů a Američané tak vůbec poprvé v historii turnaje nemají zástupce v nejlepší šestnáctce.
Profily hráčů
US Open

Propadák amerických tenistů na US Open sice nemá v historii obdoby, ale je jen završením nejhorší sezony zámořských hráčů v takzvané Open éře, protože mezi šestnáctku nejlepších nepronikl nikdo z nich na žádném z letošních grandslamových turnajů. V New Yorku se to tenistům USA stalo vůbec poprvé od vzniku turnaje v roce 1881.

Tim Smyczek byl z patnácti domácích účastníků poslední nadějí. Pětadvacetiletý hráč z počátku druhé stovky žebříčku, který dosud nikdy na grandslamu nepřešel přes druhé kolo, statečně bojoval, ale pětisetovou bitvu se Španělem Marcelem Granollersem prohrál.

"Moc jsem chtěl kvůli vám vyhrát, ale o fous to nevyšlo," řekl Smyczek fanouškům, kteří ho povzbuzovali. "Bylo zajímavé být posledním Američanem ve hře. Ještě nikdy jsem neslyšel, aby na mě někdo křičel z hlediště: 'Jsi naše poslední naděje'. To pro mě byla novinka," uvedl později.

Selhání Američanů na domácím grandslamu je dalším z vrcholů krize zámořského mužského tenisu; tím předchozím byl Wimbledon, na němž se poprvé za 101 let stalo, že žádný z Američanů nepostoupil ani do třetího kola. USA potom poprvé od roku 1973 nakrátko neměly zástupce v elitní dvacítce žebříčku ATP, do níž se alespoň znovu vrátil John Isner. Aktuálně 17. hráč světa na US Open vypadl také ve třetím kole a Smyczkův neúspěšný boj o záchranu americké cti prý ani nesledoval. "Raději se dívám na americký fotbal," řekl.

"Pojďme se raději bavit o ženách kolem Sereny Williamsové a Sloane Stephensové. Ty nám dělají větší radost," komentoval nedávno situaci v americkém tenisu uznávaný trenér Nick Bollettieri.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
stopan
Dnesny tenis mam taky dojem ze trochu generacne upada. Co tym myslim ? Minimalne 5 rokov sa na kurte neobjavili mladi hraci, ktory by nielenze mohli konkurovat Federerovi, Nadalovi, Murrymu a Djokovicovi, ale co je horsie hraci v prvej stovke su prevazne recniky 1978-1990, z coho vyplyva ze v rebricku podla mojho nazoru su hraci starsej a strednej generacie tenistov. Telent typu Agasiho, Borga, Federera , Nadala sa prejavi do 22 rokov minimalne. Dal som si tu namahu a pozrel som si vekove tarify hracov v prvej 300 stovke a bol som zhrozeny, ze je tu iba mozno 10- 15 hracov narodenym po roku 1990, dokonca asi iba troch alebo styroch ktory su rocnik 1994!!!! v prvej stovke som dokonca nenasiel hraca ktory by male menej ako 21-22 rokov aj tych je mozno ani nie 10 a su v druhej polovici prvej stovky,vynimku snad tvori jedine janowicz a Raonic. ATP race tvoria hraci, ktory tvoria jej zaklad uz zhruba dlhych 10 rokov, nevidim ziadne nove mlade tenisove tvare.Mam taky pocit ze je to nielen zapricinene slabou porodnostou povodne Europskej populacie po roku 1990, jedno dve deti na rodinu je malo, ale aj lahostajnostou a slabou pracou s mladezou. Typicky silne tenisove krajiny, napr. Svedi nemaju vo svetovej 400ke ani jedneho hraca a to mali hracov ako Edberg, Borg, Soderling vyzeral tiez nadejne, Australia a Amerika uz neprodukuju tolko svetovych tenistov ako pred 10-20 rokmi.Jedine Spanieli si udrzuju progres, co je velmi smutne konstatovanie
Reagovat
stopan
+ dalsim faktom je si myslim skutocnost, ze dnesny hraci dostavaju za turnaje mastne financne obnosy, resp. ked hrac pride na turnaj a prehra hned v prvom kole a zarobi 40 000 dolarov, tak sa mi to zda velmi scestne, taketo financne bonusy hraco uspokoja a hrac hra skor pre peniaze ako pre samotny tenis, je to vidiet aj na nasich tenistoch castokrat, akoby to mali upllne v pazi.
Reagovat
jackiec
dnešní tenis je tak fyzicky dokonalý a náročný že už se nemůže stát aby 17ti letí kluci jako chang, becker, wilander apod., vyhráli grandslam, dnes se v takhle mladém věku už ani nejde dostat do top 100, protože na to ještě hlavně fyzicky nemaj.
tenis před dvaceti lety měl lepší kouzlo, hrál se servis-volej, dnes hrají všichni jen odpinkávanou zezadu a dovedli to k takové dokonalosto že prakticky zezadu kloužou i na hardu a pomalu nejde zabít balón
Reagovat
stopan
to nie je len o fyzičke, myslis ze hrac okolo 27-28 rokov ma lepsiu fyzicku ako 19-20 rocny hrac? tak to urcite nie, Pozri sa na Nadala ked mal 19 rokov, co dokazal vybehat, lietal po kurte ako srna, Murray a Djokovic to iste. Problem je v tom ze 18-20 rocnych hracov totizto skoro vo svetovej tristovke ani niet a som toho nazoru ze je to sposobene ako som napisal jednak slabou pracou s mladezou, mladez spohodlnela, naviac populacia starne a je problem s porodnostou deti, cim memenj deti tym menej talentov!!! Jednak som spomenul ze aj kvoli tymto skutocnostiam tenisove velmoci uz neprodukuju tolko hracov ako pred 10-20 rokmi
Reagovat
J.M.
S těmi penězi je to přesně naopak. Tenisté živoří, slušně se uživí jen několik desítek hráčů, zbytek má problém, aby se jim vůbec pokryly náklady, které jsou dnes hodně vysoké. Tady je právě na místě, aby se odměny v prvních kolech zbýšily, protože dnes mají hráči často problém, že si ani nemůžou dovolit na turnaj přijet, nemají někdy ani na letenky.

Výchova mladého tenisty od děstvtví je dnes velmi nákladná záležitost, rodiny, pokud nejsou bohaté, tomu musí obětovat všechno, a to jenom kvůli snu, že z toho milionu dětí, co začínají s tenisem, se zrovna to jejich dostane mezi 50 vyvolených na světě, kteří na tom slušně vydělají. To není žádná lákavá motivace. Je daleko realistištější dát dítě na nějaký populární kolektivní sport - v Americe už je dnes tenis naprosto okrajový sport, jehož popularita od zlaté éry Connorse, McEnroea a spol., kdy zajímala celou veřejnost, obrovsky upadla. Stále vévodí americký fotbal, basketbal, baseball, vzmáhá se i klasický fotbal. To jsou sporty, kterými se v Americe dobře uživí tisíce a tisíce hráčů. I proto jim dnes mladí sportovci dávají přednost.

Dalším problémem je způsob výchovy juniorů v USA, který pod vedením Patricka McEnroea a národní tenisové asociace nabral kolektivistický směr, který vychovává jen průměrné hráče, kteří hrají všichni stejně podle jediné centrálně nařízené šablony, unikátní talenty jsou potlačovány. A centrální plánování v individualistickém tenisu nefunguje efektivně, stejně jako nefungovalo efektivně v komunismu. Takhle nemůže nikdo vyniknout z davu. Navíc dnešní mladí tenisté v USA dávají přednost tenisové kariéře na univerzitách před mezinárodní ATP, univerzitní tenis je v USA hodně zaběhnutý a dává mladým nějakou jistotu a zázemí.
Reagovat
smazaný uživatel
a Šmitec.
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick
to bol pan

Sampras a Agassi ani nehovorim

Fish by tam bol len zranenia a zdravotne problemy ho zničia
Reagovat
Sonja
Isnere, Isnere...
Reagovat
Sonja
Nakonec byl fakt nejblíž Smyczek...škoda že to nevyšlo, přála jsem mu postup. Za těch pět setů s Granollersem statistiky(winners/UE) vypadaly takhle:
Smyczek 73/64
Granollers 32/29
...pořádnej rozdíl:-/
Reagovat
smazaný uživatel
Smyczek ukázal jen to že je jen challengrový hráč s málo zkušenosti ( vyhraný zápas daroval po 3 hodinách Španělovy ) a moc nevěřím že někdy dokáže zopakovat tenhle výkon .
Reagovat
smazaný uživatel
Tak doby Petea Samprase , Andre Agassiho a Andy Roddicka jsou na dobro fuč to byli páni hráči .Americký tenis na dlouhou dobu skončil kolohnáti tipu Isnera a Querreyho Americký tenis nezachrání i kdyby ten povrch zrychlily . To jsou tipy hráčů kteří na Grand Slam nikdy nebudou mít a budou vždy jen průměr a nedosáhnou nikdy kvalit jejich slavnějších předchůdců a nejsmutnější je že se ani žádný nový talent ani nevyskytuje .Americký tenis drží nad hlavou jen Serena Williamsová a ta jak skončí s tenisem tak na tom budou ještě hůř .
Reagovat
smazaný uživatel
stesti, ze jde jen o tipy, to mi spadl kamen.. :-)
Reagovat
slacker
Koho to zajima co Americane, tenis vynalezli Anglicane a my jsme Cesi, co je nam sakra do tech privilegovanych samozvanych vladcu sveta. Proc to resi cesky portal?
Reagovat
Stan_Borowitz
Správně, české portály Čechům! Ať si o těch špinavých cizácích píšou na jejich špinavých cizáckých portálech. Že ty jsi člen nebo sympatizant Dělnické strany sociální spravedlnosti?
Reagovat
slacker
ani jedno ... dusi anarchista
Reagovat
Fandina
slacker ... a tělem?
Reagovat
slacker
Telem burzoust :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli by nestálo za úvahu, aby ty americké "betony" pořádně zrychlili. To by jejim střelcům (Isner, Harrison) určitě pomohlo. Vlastně celému tenisu by to pomohlo :)
To, na čem se hraje IW nebo Miami, to je fakt parodie.
Reagovat
Berny
me fascinuje jak si nekteri lidi mysli ze rychlejsi povrch dokaze nadala, murrayho atd porazit. Chapu ze rychly povrch udela svoje mezi hracemi v jejichz zapasech rozhodujou malickosti ale mezi hraci prvni ligy (top 4) a te druhe (isner) a treti(harrison) povrch tak moc vyznamnou roli ani hrat nemuze. Nejak mi prijde ze zdejsi komentatori zapominaji ze rychly povrch se dava na obe pulky hriste a ne pouze na jednu ! a ano i na rychlem povrchu dela obrana hrozne moc, cili to ze se bude hure branit vybornym obranarum (murray, nadal, djokovic, hewitt, ferrer) tak to znamena ze i tem jakoby utocnikum Isnerovi atd se bude hure branit, cili i nadal s murrayem budou mit lehci pozici v utoku, pac isner dobehne jeste mene nez do ted.
Reagovat
smazaný uživatel
Já netvrdím, že na rychlém povrchu by Isner nebo Harrison poráželi top 4 hráče, ale učitě by měli více šancí. Jde mj. i o mnohem nižší odskoky. Jestli hraješ tenis kromě antuky i na umělých površích, tak určitě znáš ten obrovský rozdíl, který si žádá jinou techniku úderů.
Reagovat
jackiec
nelíbí se mi že všechny betony zpomalují aby se do každého semifinále dostala top 4.hlavně tráva je parodie, aby djoker s můrou hráli 3 sety 3 hodiny a pinkali jak na antuce, antuka je pomalá betony mají být rychlé,kde jsou ty časy edberga a beckera když se rvali o to kdo si půjde dřív pro volej, dnes je wimblas jak paříž
Reagovat
Rafaeoli25
Je to smutný, Andre vrať se :-). Možná by ATP měla počet turnajů v USA omezit a dát šanci jiným zemím, např.Argentině nebo Srbsku. Němcům taky vzali Hamburg, když jejich mužský tenis začal upadat. Grandslam a čtyři Masters je moc na tak upadající kvalitu..
Reagovat
Roger_Federer
Nevim, jestli by na tomto povrchu Andre neco uhral, to neni ten Hard jako za jeho času.
Reagovat
Roger_Federer
Nevim, jestli by na tomto povrchu Andre neco uhral, to neni ten Hard jako za jeho času.
Reagovat
smazaný uživatel
Uhrál, Andre měl rád pomalejší australský hard.
Reagovat
J.M.
Tak ano, je paradoxní, že v zemi, kterou už tenis skoro přestal zajímat, je tolik velkých podniků, ale samozřejmě peníze jsou peníze. Pokud by se Americe vzalo US Open a turnaje Masters 1000, tak by to asi tenis v USA zabilo úplně. A obávám se, že bez zájmu a peněz z USA by se světový tenis do krize řítil ještě rychleji než se řítí teď.

Amerika je hodně zahleděná do sebe, vystačí si sama se sebou, mimo jiné i ve sportu. Mezinárodní sport je moc nezajímá a ty americké turnaje jsou možností, jak aspoň nějaké povědomí o tenisu tam udržet.

Stejně tak si nemyslím, že řešením krize německého tenisu je vzít jim velké turnaje. Německo je země, kterou tenis taky potřebuje. Ona ta krize není jenom v Americe, ale skoro ve všech tradičních tenisových zemích. Austrálie, Švédsko, i tomu Španělsku už s mladými začíná docházet dech... Tenis je prostě v globální krizi, pro talentované mladé sportovce už není tenis tak cool jako dřív. Stará česká škola ještě jakž takž funguje, naše tréninkové podmínky už se dávají za vzor a jezdí k nám na exkurze. Balkán rozutečený do všech koutů světa - tam ještě pořád ta motivace je. Ale to je tak skoro všechno.

Ale nějaká snaha o expanzi do exotičtějších končin u ATP existuje. Asijské turné, teď ty nové turnaje v jižní Americe...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist