Rogerův poslední tanec. Federer uzavřel kariéru nevyužitým mečbolem po boku Nadala

24. 9. 2022, 01:27
Aktuality 117
LAVER CUP - Výjimečná éra Rogera Federera definitivně končí. 20násobný grandslamový šampion v uvolněné atmosféře Laver Cupu napsal tečku za svou veleúspěšnou kariérou deblovou porážkou po boku dlouholetého rivala a kamaráda Rafaela Nadala. Švýcarsko-španělský tandem nevyužil proti Američanům Jacku Sockovi a Francesi Tiafoeovi mečbol a prohrál 6-4 6-7 9-11. Výběr světa tak po prvním dnu vyrovnal na 2-2.
Roger Federer a Rafael Nadal

24 let rozdával radost svým elegantním tenisem na profesionálním okruhu. Ve dvouhře odehrál přes patnáct stovek zápasů, bezmála 82 procent z nich vyhrál (1251) a žádný nevzdal. Získal 103 titulů - 20 z grandslamů či 6 z Turnaje mistrů. 310 týdnů strávil jako světová jednička, v 36 letech a 320 dnech byl nejstarším mužem v čele žebříčku.

Ani Roger Federer ale věk nezastavil a v 41 letech se rozhodl ukončit kariéru. Pokračovat mu už nedovolilo levé koleno, s nímž byl loni dvakrát na operaci a nepustilo ho vrátit se zpátky do soutěžního módu. 

Dát sbohem fanouškům ale chtěl ještě jednou svým uměním na kurtu a pro rozlučku si vybral Laver Cup, u jehož zrodu před pěti lety stál. V Londýně, kde prožil spoustu krásných okamžiků, odehrál poslední zápas kariéry ve čtyřhře po boku Rafaela Nadala. O pět let mladšího Španěla, s nímž se na okruhu střetával 18 let a svedl s nímž svedl spoustu památných tenisových bitev.

Společně se svým rivalem, ale především dobrým kamarádem, uzavřel bohatou knihu tenisového hráče těsnou porážkou. Švýcarsko-španělské duo po napínavé a dramatické koncovce podlehlo 6-4 6-7 a 9-11 v super tie-breaku Američanům Jacku Sockovi s Francesem Tiafoem, když nevyužilo jeden mečbol.


Federerův poslední zápas byl ve znamení častých úsměvů, vtípků, dobré nálady i kvalitního tenisu. V úvodu Švýcar trefil míček skrz mezeru v rohu sítě, což způsobilo úsměvné reakce. Hvězdný tandem zanedlouho získal první set a ve druhém byl po smazání manka brejku celkem třikrát dva míčky od vítězství. Ukončit zápas ale nedokázal a dějství v tie-breaku ztratil.

Rozhodnutí musel přinést super tie-break do deseti bodů. Federer s Nadalem vedli 3-0, ale o náskok rychle přišli. S blížícím koncem zápasu v O2 areně houstla napjatá atmosféra. Většina fanoušků Švýcarovi přála vítěznou rozlučku, ale Američané byli proti.

Ti v posledních výměnách v touze po cenném skalpu a zisku bodu dokonce napálili několik dělových forhendů směrem k soupeřům. Federer se jen stihl otočit zády, Nadal u sítě reflexivně padl k zemi.

Federer mohl udělat za svou kariérou vítěznou tečku, při mečbolu ale zahrál z těžké pozice míček pouze do pásky. O pár desítek vteřin později - 25 minut po londýnské půlnoci - bylo dohráno a tenisový svět slzel. Fanoušci, rodina i tenisoví kolegové věděli, že končí Federerova éra. Éra tenisty, který se nesmazatelně zapsal do historie.


"Byla to perfektní cesta. Udělal bych na ní všechno stejně. Dneska mi to přišlo jako oslava. Přesně tak jsem to chtěl," řekl na kurtu Federer, který se bezprostředně po konci utkání objal s Nadalem. Při rozhovoru se neubránil slzám, stejně jako na lavičce jeho španělský spoluhráč. Dojetí neskrývali ani ostatní aktéři a diváci.

"I když je tenis individuální sport, měl jsem u sebe vždycky tým, který cestoval se mnou. Bylo to s nimi úžasné. Díky všem, kteří mi tolik let pomáhali," doplnil Federer, jenž si poté vychutnal oslavného hobla.

Výběr světa dotáhl ztrátu a vyrovnal
Stav zápasu Výběru Evropy s Výběrem světa je tak po pátku nerozhodný 2-2. Dva body v úvodních dvouhrách zajistili výběru kapitána Björna Borga druhý hráč světa Nor Casper Ruud a Řek Stefanos Tsitsipas.

Čtyřiadvacetiletý Ruud zdolal v úvodní dvouhře Jacka Socka za hodinu a devětačtyřicet minut 6-4 5-7 10-7. Tsitsipas poté předčil Argentince Diega Schwartzmana jednoznačně 6-2 6-1. Duel narušil v londýnské O2 areně před startem druhého setu ekologický aktivista, který pronikl na hrací plochu, zapálil zde oheň a strčil do něj pravou ruku.

Zatím jediný bod Výběru světa, který vede jako kapitán John McEnroe, zajistil debutant Alex de Minaur. Australan otočil utkání s domácím Andym Murraym a po dvou a půl hodinách vyhrál 5-7 6-3 10-7.

V každý den turnaje jsou na programu tři dvouhry a jedna čtyřhra. Hraje se na dva vítězné sety a místo třetí sady na řadu přichází super tie-break. V pátek týmy získaly za každý vyhraný zápas bod, v sobotu se bude v každém duelu bojovat o dva body a v neděli o tři.

Laver Cup se koná popáté v historii a zatím pokaždé triumfoval Výběr Evropy. Poprvé slavil v roce 2017 v Praze, následně v Chicagu, Ženevě a vloni v Bostonu po drtivé výhře 14-1.

• LAVER CUP 2022 •
Londýn (Velká Británie), tv. povrch / hala
páteční výsledky (23. 09. 2022)
Výběr Evropy - Výběr světa 2-2
Ruud - Sock 6-4 5-7 10-7 ... 1-0
Tsitsipas - Schwartzman 6-2 6-1 ... 2-0
Murray - De Minaur 7-5 3-6 7-10 ... 2-1
Federer/Nadal - Sock/Tiafoe 6-4 6-7(2) 9-11 ... 2-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

117
Přidat komentář
annah
Tenhle Velbloud uchem jehly byl dost dobrej. Prostě kouzelnickej trik. :-))
Jak jinak...
https://twitter.com/VarskySports/status/1573425066351759361
Reagovat
Patik
ešte naposledy nejaký magic shot aj keď neúmyselne.
Reagovat
a.magerova
Co se to tu děje?
8 komentů ze 11O... smile
Reagovat
a.magerova
Už jsem na záhadu přišla, měla jsem aktivovaný jakýsi filtr či co (asi jsem pro slzy neviděla a přehmátla se smile), takže deaktivováno a vše smile
Reagovat
Vlk-v-trave
vylepsuje H2H s FAA na 3:1, no a Svet zase tece...
Reagovat
Tennisfan77
Fritz to s Norkem na tak pomalem hardu nedá ani náhodou, Djokovic jasný win, čili dneska krásných 8:2 po singlech
Reagovat
Vlk-v-trave
Jeste, ze jsi to napsal :DDD
A je srovnano 4:4
Letosni rocnik je dost dobry.
Reagovat
EllNino
smile Naštěstí vyhrál skvělej forhend a ne šílenej bekhend
Reagovat
Tennisfan77
Neviděl jsem ani míč smile
Reagovat
Pe3k
No ten Felix to parádně zazdil, ale zápas to byl dobrý, zvlášť když si potrpíš na prohrané tiebreaky...
Reagovat
Vlk-v-trave
No to teda, byl nervozni jak na finale GS... preji Svetu, ale jasne vyhra Mattiho me neurazila:)
Jeste ze ten Taylor ted vyrovnal... na 4:4
Ale teda zacal v tom druhem hooodne komlikovat.

Uvidime co Djoko vs. Franta... to by mohl byt slusny ulet:D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ano, jsem na to zvědav.
Reagovat
steve79
Proc se odhlasil Rafa? Pry z osobnich duvodu. Bude hrat turnaj mistru??
Reagovat
Preview.lover
manželka by měla rodit
Reagovat
a.magerova
Už po vyřazení z US Open začátkem září oznámil, že si dá od tenisu pauzu. Původně jsem myslela (se bála), že zazdí i LC, ale je od něj pěkné, že nezazdil... smile
Reagovat
annah
To teda jo. Přijel jen kvůli Rogerovi. Já když vidím fotky nebo video, jak jim oběma tečou na lavičce slzy, musím brečet taky.
Reagovat
a.magerova
Taky tak... smile

Tož Novaku dík za...

https://www.youtube.com/watch?v=nxoCJFKcR9s
Reagovat
Vlk-v-trave
Me se ten turnaj libi vic nez soucasne podoby DC, nebo ATP Cupu.
Neni to ani exhibice, ale ani se to nebere tak moc individualne. Casto je mozne videt zajimave vymeny, zapasy, nebot dost hracu neni psychicky omezno tim, ze jde o GS atd.
Je to asi jediny tenisovy turnaj, ktery se me libi v hale... dokonce jsem z neho letos videl vic nez z USO, a to byl teprve prvni den.

Jsem rad, ze vyhral Ponozka s Frantou, je to dobre pro ten turnaj, ale take pro to, ze si muzeme pripomenout, ze sampion bez soupere proste neexistuje. Zakladni podminka, kterou fans, tedy aspon na TP. podlemne nechapou, no... mozna tak forehandovo 1% tomu davam...

Tihle hraci proste vyrostli i diky jejich souperum, nejen diky tomu, ze byl nejaky Fedal.

Fedex vcera predvedl, ze to byl genialni hrac s citem pro mic. Zazil nekolik tenisovych generaci, ktere dokazal prehravat. To je jiste neskutecne, ale tenisova spirala jde proste dale...

Posledni zapas byl naplanovan urcite dobre. A dobre ze hral Ponozka s Frantou, bo bylo asi jasne, ze se s tim asi nejlepe poperou, a nebude to nejaka prihloupla davacka...a ani nevim proc by mela...ikdyz tlaceni byli...

Je to sport a ten ma nastavene pravidlo - dokud vitezis jsi pomalu bohem, kdy odchazis, nebo prohravas hazou na tebe blato a uz velebi jineho nastupce. Tak to proste vetsinou je. Dulezitejsi asi bude jestli to nekomu neco uzitecneho prinese....

Byl to skvely zapas, jsem si ho celkem uzil.

Fedex se vcera musel vyrovnat s mnohem vetsi veci, nez posledni zapas...s tim, ze je proste konec. Myslim, ze mu to vcera tzv. docvaklo plne a vedome. Nebude to mit jednoduche, ale jsou mnohem tezsi veci v zivote a nezpominejme, ze kazdy jednou odehrajeme svuj posledni zapas:)

Tenis pojede dal i bez neho, jako jel bez Borga, BigMaca, Jimba, Andreho a plno jinych... kazdy zanechal nejakou tu stopu, a jestli nekomu neco z toho pomohlo v zivote, tak ok, ikdyby to bylo jen, ze se zapomene trochu na sve problemy:)

Come On World! :)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tennisfan77
No, nemyslím si, ze tenis bude stejný.

On Federer nebyl nějaký Pepa Novak z top30, což je třeba si uvědomit. Je to hráč, který má jednoznačně nejširší základnu fans v historii tenisu a je otázka, co ti fans budou dělat, případně komu budou fandit.

Část z nich muže přejít do gangu Nadala, jen proto, ze byli a jsou fakt dobří kámoši, ale co ten zbytek?

Zájem o tenis upadne, to je jasné. Až nebude hrát Rafa ani Djokovic, ale finále budou Norrie- Aliassime, bude tam 50% diváků, možná méně.

Tenis je glory sport, lidi chtějí úspěchy, příběhy, finále nějakého Francka s Nakashimou nikoho nezajímá.

Říká se, ze WTA na atp ztrácí, ano, ale až odejde big3, dopadne finále atp stejně, jako finále WTA, lidi to proste bude zajímat mnohem méně, na to je třeba se připravit.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, a vis proc?
Protoze hodne lidi k nemu preslo od takovych hracu jako Sampras, Agassi atd.

Nebot kdyz zacinal hrat, tak koncila jedna era, a lide se sklaneli ke klasice, takze hodne lidi ho bralo, nebot jim pripominal castecne tu predchozi eru, a neslo jen o samotneho Federera. Proste ho brali jako moznost...

Hodne lidi take preslo k Nadalovi, ale rekl bych, ze Nadal pobral vice tzv. nove generace fans...

To je normalni prubeh... a bude podobny i ted, nekteri si najdou noveho Fedexe, nebo Nadla a trebas uz ani tak tenis sledovat nebudou... ale ten novy Fedex, nebo Rafa bude mit zase plno predeslych fans, tak samo jak se bude dale rodit nova generace fans, a za 20 let se bude loucit s Alcarazem nebo Sinnerem atd. a budou tvrdit, ze byli nej...
Reagovat
soloo
vlk v trave - 1*
tennisfan - 3-
Reagovat
Vlk-v-trave
Dokonce si dovolim napsat, ze kdyby nebolo Lavera, tak tenis je dnes nejakou sportovni okrajovkou, kdyby nebylo BigMaca vs Borg - ty duely sledoval i Mandela z vezeni... tak tenis dnes nema ten sportovni presah, a gdyby nebylo Agassiho, tak je bez marketingu, nebot podle mne Andre mel asi nejvic fans na svete, a neskutecny marketing, a dokonce me prislo, ze to je uplne silenstvi...neco na styl fans Betales. Jako to uz se neda snad opakovat...

Z tohodle vseho Fedal cerpal...
Nejtezsi to v tom ma Djokovic, nebot nemel uz odkud brat tolik fans... tenis uz take neni popularni tak, jak za dob Agassiho nebo Borga.
Reagovat
Vlk-v-trave
*Beatles
Reagovat
Tennisfan77
Tvůj příspěvek má jeden háček, nový Federer a Nadal nikdy nebude.
Reagovat
Tennisfan77
A co se tyče marketingu tak ano; ale Federer s Nadalem nejen ze přebrali část fans Samprase, nebo Agassiho, ale oni tuto základnu zdesetinasobili a udělali tenis tím, čím je dneska.

Proto říkám, ze odchod Federera je pro tenis obrovská rána a říkat věci typu, ze jej náhradi nějaký Sinner jsou proste k smíchu, promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
K smíchu jsi ty.
Reagovat
Davor1
smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Hele ty z wta bez koukat na ženský tenis smile
Reagovat
Vlk-v-trave
To same se rikalo nekolikrat v historii, je treba videt cely kontext, a nejen jednu eru... a nema to nic spolecneho s tim, aby se neci zasluhy snizovaly, ale ty si je Kamile vzdy snizoval...co si tady pamatuji, coz u nekterych fans Fedalu bylo bezne, ze... jinak receno - plno arogance! Ta nekterym fans Fedalu nikdy moc nechybela, hlavne vuci jinym hracum, a neje teto ery, pristi, nebo k velkym hracum v historii:) V kazde ere se psalo, vice mne, co ted pises... a to, ze nikdy tenis nebude uz stejny, no to se hlavne psalo v ere Lavera...a hadej ty mudrlante proc:)
Nehlede na tolik historickych premen, styl, povrchy, rakety atd. atd.
Reagovat
Tennisfan77
Ano, rikalo. Nicméně era big3 trefila rozmach internetu, médií, jsou to masiny na peníze, globální superstar.

Ja ti tvůj názor neberu, ale Ja říkám, ze na level Federera se nedostane už nikdy nikdo.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nemam ve zvyku rikat, nikdo, nikdy...:)
Ale chapu, krom Fedexe, Nadala, jsou vischni Tomic:)
Reagovat
Tennisfan77
Ja taky ne, ale nemyslím; ze přijde dvojice sympatickych chlapíku, kteří si získají publikum celého světa, budou kamarádi, rivalové a daji si společně třeba 40 gs a 190 titulu.

Počkám si na den, kdy to přijde, potom to probereme - pokud se toho dozijeme.
Reagovat
Patik
Federer sa nedá porovnávať ani s Borgom Mekenrovom ani Laverom ani nikým..oni boli síce legendy ale Federer je o trošku väčší formát..tiež mi príde smiešne povedať že po odchode Federera tu bude niekto iný..nie nebude a nikto ich nikdy nenahradí..možno Alcaraz aj to ťažko povedať čo z neho vyrastie za človeka.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano Patyku, kazdy je jedinecny a neda se jen tak porovnat jeden s druhym.
Jak bude odchazet Nadal, tak jen tezko najit nekoho, kdo by udelal tolik za sebou RG...atd. atd. Nakonec v tom poctu GS Fedexe udolal... Djokovic mozna bude dalsim rekordmanem v GS titulech.

A jak bude odchazet Kyrgios, tak bude odchazet jedna z nej. kontroverznich legend ever, bo za posledni dobu je to nejvetsi divacky magnet, bez neho... mohu klido rict, ze by pomalu tenis nikoho nezajimal... ale s nadsaaazkou:D
Reagovat
Patik
krom toho nejde len o tenisové kvality ale aj o charakter charizmu na kurte aj mimo kurt ikoničnosť jedinečnosť a kopec povahových vlastností ktoré sa dopĺňali s jeho hrou.
Reagovat
Ondra979
myslim, ze je na tom hodne pravdy a cas to potvrdi, nebo taky ne,ale myslim, ze spis ano..jak skonci i Rafa, tak zlate casy tenisu na delsi cas skonci..nevidim nikoho, na jehoz zapasy bych vstaval v noci jako na Fedu nebo obcas RAfu..mozna se nekdo najde ale bude to asi trvat..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S prvním odstavcem naprosto souhlasím. LC krystalizuje ve skvělý turnaj, na kterém se mi líbí, že se hraje naplno a navíc si v rámci něho hráči dovolí více, než na bodovaných turnajích. Takže zde se štěstím můžeme vidět naprosté top zápasy. Jen tak dál!

S tim, kdo měl/neměl vyhrát už tak docela nesouhlasím. Princip soupeření je v pořádku, ale v tomto případě nelze přehlédnout fakt, že Fedal hráli jen a jen pro rozlučku, jinak by se na žádném kurtu neukázali. A to je vlastně hlavní kámen úrazu, který tak nějak spadl na hlavu organizátorům i soupeřům. Přijde mi, že ani ti ani ti nevěděli, co si s tím počít a podle toho to trochu nemastně neslaně dopadlo. Za mě měl být tenhle zápas zlatým hřebem LC a jeho jedinou exhibicí. Tím by se předešlo veškerým problémům. Háček by to mělo jen ten, že by tu Roger neodehrál svůj poslední zápas. No, myslím, že by se svět nezbořil, kdyby ho odehrál doma v Basileji...
Aspoň by tam dneska Ponožka s Frantou neseděli jak dva tydýti.

Zápas samotný? První set mě naladil, měl pár parádních výměn a atmosféru. Ve druhém se všechno tak nějak vytrácelo a MTB byl opravdu labutí písní, symbolicky dovršenou neproměněným MB.
Nicméně, jen skutečný GOAT dokáže ve svém posledním zápase udělat něco, co se možná nepovedlo nikomu jinému v historii okruhu - umístit míč na druhou stranu kurtu skrze síť.smilesmile
Takže sbohem Rogere, ty a tvé údery budete tenisu chybět.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, ten prulet mickem sakem... to slusne okomentoval i Dkokovic :)))

Chapu jiny pohled, ale me se to fakt libilo, ze to nebylo takove uplne nostalgicke louceni, byl to zapas, ktery byl jistym milnikem... sam Fedex preci jak byl napalen mickem, tak hlasil at divaci nebuci, proste tady se hraje poradnej posledni debl. Jako kdyby chtel uplne exhibici, tak by si ji udelal,... me se libi, ze chtel normalni zapas... a chtel ho vyhrat...za poradnych podminek, a ne nejaka davacka... to je dobre, to patri za mne proste ke sportu...

Take si myslim, ze Fedex s Nadalem hodne dosahli, nebot chapali, ze souper je ten, ktery jim pomaha byt sampionem a dostava je dale, coz casto jejich fans podle mne paradoxne vubec nechapou, a nerikam ze vsichni:)

Take jim pomohla obecne zmena - posun v medicine, fyzickych pripravach, nove technologie atd. Karieru fakt mohli prodlouzit, coz drive bylo proste spis nemyslitelne... a z mnoha duvodu...nejen vyse uvedenych... kdo vi kdy bude koncit takovy Sinner :D Ono se to zase nekam posune... Take kdo vi, zda nam vydrzi na Gs 5setaky. nebo system dnesnich setu, v historii se to nekolikrat menilo. Moc bych se nedivil, ze to, co vidime na Next Gen turnaji muze byt nejakym dalsim novym smerem...tyhle veci se proste menit vzdy budou...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jinak jak jsem vcera psal, proste cit pro mic ma ten chlap famozni, a myslim, ze fakt se mu muze v soucasnosti jen rovnat asi ten Kyrgios...tedy v tomhle.:)

Stefan je sice trochu pako, ale trebas Fedexe dost pripomina... jenze Fedex na pocatku byl taky dost nesnesitelny, ale nastesti mel Mirku:) Dokonce nekde o tom psal, ze bez ni...

Takze fans Fedexe budou muset hledat pro Stefana Mirku :D
Reagovat
annah
Nebo pro Ruuda. Ten mi Rogera připomíná víc... A k usmerneni vlastně žádnou Mirku nepotřebuje.
Reagovat
Vlk-v-trave
A nebo :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Casper je prostě sympaťák a zásady fair play jsou pro něj hodně důležité. Hru má vyrovnanou, jen mu v ní chybí trocha toho koření... Už se tu o něm psalo - udržet level servisu, hra u saka a na něm. Pak bude mít šanci i na ten GS, jenže zájemců přibývásmile
Reagovat
Dobry-den
Kariéra zakončena symbolicky - prohrou z mečbolu.
Škoda jeho slabé psychiky. Těch zápasů, co projel z mečbolů - celkem 22, z toho 6 na GS, to je u takové legendy skoro až k neuvěření. Nebýt těchto selhání, mohl být tutově GOAT. Takhle na něj zbyl až třetí flek... smile
Reagovat
Tennisfan77
Dobrý den smile

Během LC asi 99% dotázaných řeklo, ze GOAT je Federer - neříkám, ze je to pravda, ale nějaký treti flek v počtu GS je zcela irelevantní. Není to jediné meritko.

GOATa nikdy dohromady nedáme, což je dobre, jinak by to byla nuda
Reagovat
Rafaeoli25
Tak na hlavu každopádně bude, pokud třeba Djoker bude nejlepší ve všech statistikách a stejně 99% řekne pch, to ale není GOAT.
Reagovat
steve79
Zase to tak nemuzes brat. Na jednu stranu vyhral Wimbledon v roce 2009 s Rodickem.
Reagovat
Ondra979
jasne,ale stejne, ty porazky z MP hlavne na GS jsou opravdu velmi bolestive a je jich hodne, hlavne s Djokem..staly ho v podstate minimalne 2 GS a 2 dalsi velka finale s Rafou na USO, coz je proste velka skoda a trochu kanka v kariere..s tim se tezko smiruje i po letech ale co se da delat, i tak diky a vse maestro smile
Reagovat
paddy
A plačeme
Kapesníček?
Sbohem, kamoško!

smile smile smile
Reagovat
paddy
Reagovat
a.magerova
Reagovat
brixner
Vůbec nechci hodnotit úroveň zápasu, takhle nějak to hrajou někde v Polynésii s kokosovejma vořechama na pláži, ale chápu to, opravdu-chápu!!! Dva roky je dlouhá doba, konec sezóny, únava, přílišná očekávání, emoce...
Když tam po zápase Rogera "dusili" na kurtu, ty emoce šly znovu ven a já se tedy přiznávám, že i mě zaškubala brada a slzy byly prostě venku...Od prvního Wimbledonu 2003 jsem Rogerovi začal strašně fandit, prostě té jeho úžasné hře, jako mnozí jiní jsem vstával v noci na AO a ráno byl jako pulec, na USO to samé, ale u všech čertů-strašně moc mě to bavilo a kdo ví, jestli mi to i něco málo nedalo. A teď tu člověk bulí-hlavně nad tím, že končí něco, o čem si podvědomě myslel, že bude asi napořád, že budou napořád ty krásné jednoručáky a že se zastaví život a nesebere dalších dvacet let z něj...Ne, sebral je, vzal s ní i jednu neopakovatelnou éru, jako kdyby něco zvláštního umřelo a tohle všechno podtrženo vědomím, že se to už nikdy nevrátí...Asi to takhle zafunguje u mnohých, kteří tenis opravdu milují a milují i své životy a to pak i neznaboh, jako jsem já, prostě pláče a někde v soukromí se snad nemá ani zač stydět....smile
Rogere i odcházející dvacetiletko - budeš strašně moc chybět, co na tom, že někomu ne, mě ano, přátelé - fakt, že ano!
smilesmile
Reagovat
tito
Za sebe musím přiznat, že mě ten závěr také dojal.
Je to přeci jenom ukrutně dlouhá doba, kolik nám bylo, když jsme některému z nich začali fandit? Já jsem do toho vlaku naskočil prakticky hned ze začátku a tudíž moje fandění bylo vždy neodmyslitelně spojeno s Rogerem. Byly to pěkné a bouřlivé časy, hodně emotivní prostředí zde, mraky turnajů, jeden za druhým. Ale postupně se to obrušovalo a nakonec to skončí vše jednou velkou nostalgií za mimořádnou sportovní érou. Alespoň pro nás, kteří jsme si to prožili celé. Takže tak, přiznávám se a nestydím se za to.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě poznámka na okraj - neúčast Carlose. Jakoby tím říkal, ještě jsem mladý klouček, do téhle párty se vám plést nebudu smile
Reagovat
Patik
ku koncu už z toho bol len čisto Fedal a asi nielen ku koncu ale aj hneď od začiatku..rozumiem tomu ale mal som občas pocit dosť nie peknej krivdy voči Novakovi ten sa tam pohyboval medzi Ruudom Norriem a zbytkom tímu akoby to bol hráč nižšej kategórie a nemal s Rogerom nejakú minulosť pritom odohrali spolu 50 zápasov viac odohral Djokovič už len s Nadalom..Na Novakovi to bolo evidentné vidieť..fakt ho nikdy nedocenia..predpokladám že keď bude Rafa končiť kariéru tak rekordná rivalita s Djokovičom pôjde do úzadia a ukážu opäť Rogera a ich spoločnú minulosť.
Reagovat
Tennisfan77
Tenis za posledních 20 let je jenom Fedal. Nic víc, nic méně.

Včera se to opět ukázalo
Reagovat
Rafaeoli25
Za mě ne, já považuji Djokera za jim rovnocenného, že to tak mnoho lidí nevnímá je smutné.
Reagovat
Tennisfan77
Jo, ale vzpomen na včerejšek.

Tam to byla party Fedal, nic víc. Tohle Djokovic nikdy nemůže zažít ani kdyby měl 30 GS
Reagovat
Rafaeoli25
Pak ale něco není v pořádku když někdo neuzná ani tak obrovské sportovní úspěchy.
Reagovat
Patik
v očiach koho..?
Reagovat
Rafaeoli25
Hele v očích docela dost lidí, Djok prostě není nemalou částí diváků milován, tak to je, ač si to za své umění bezpochyby nezaslouží.
Reagovat
annah
Ano, je to přesně tak. Většinou diváci fandí jeho soupeři, ať hraje s kýmkoliv. Pokud jde o sympatie fandů tenisu, je pravym opakem Rogera. Jestli je to spravedlivé? Na to se v oblibě a sympatiich nehraje. Nic s tím nenadělá.
Reagovat
Patik
On fanúšikov má ale vo Fedal rozprávke je záporný hrdina.
Reagovat
Rafaeoli25
Jde o to, že byl hned v začátku kariéry dost kontroverzní, příliš rebelantský a popudil proti sobě většinu. On charisma má a velké, ale pracoval s ním jak pracoval. Něco prostě bylo špatně.
Reagovat
a.magerova
No... mně se spíš zdá, že dokud byl No3, dělal ty své opičky s napodobováním ostatních, byl oblíben velice... ale jak začal porážet Rogera a Rafu a pak se stal No1, něco se zlomilo, dost do toho kafral i jeho otec a vynucoval si pro syna stejný respekt jako měli ti dva, ale dělal to dost nešikovně, začal v rozhovorech zprvu házet špínu na Rafu a pak i na Rogera a to se prostě lidem nelíbilo... pamatuji si, že kdysi Noleho box byl kdesi označen za nejotravnější, to tam pravidelně sedávala jeho matka i otec... měla jsem to taky tak, z mého pohledu mu dělali ostudu...
No a Nick Kyrgios taky řekl, že Nole chce být oblíben jako Roger a moc to láme přes koleno...
Reagovat
annah
Jo jo, Noleho otec tomu dal mohutne na frak. Ale i bez něj: Nole je mi proste nesympaticky, ma takovy baziliskovy kukuc a neuprimny úsměv. Hodne lidi to asi vidi stejně.
Reagovat
Rafaeoli25
Takové drama, i když jen v rámci deblu na Laver cupu, si finále jeho kariéry zasloužilo. Neproměněný MB na podání jakoby dal bohužel trochu vzpomenout na finále Wimblu 2019, velká škoda, že to neproměnili. Každopádně ten, kdo tvrdil, jak to bude dohodnuté ve prospěch R+R snad už vidí, že takhle to fakt nechodí na téhle úrovni, ačkoli v tomto případě by se asi málokdo zlobil..
Reagovat
Ereinion
jo na tipsportu chytráci psali, že je to jasně fixnutý, že ten první set Amíci vypustili apod. smile hrálo se evidentně naplno, mimochodem Fedex hrál dost dobře, když se nemusel hýbat...
Reagovat
Rafaeoli25
To jsou ne chytráci, ale blbáci. Jinak já myslím, že on by toho singla zřejmě fyzicky zvládl. Prohrál by, to je asi jasné, ale určitě by to žádná ostuda nebyla, měl do toho jít.
Reagovat
Ereinion
těžko říct, při té čtyřhře se nemusel skoro hýbat, ale když byl donucen běžet, tak bylo vidět, že to není dobrý...podání pořád má, takže kanáry by to asi nebyly, ale takhle to bylo lepší, i divácky
Reagovat
Tennisfan77
Se taky odhlásil, přijel jenom kvůli Rogera.

Respect smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak proč taky nedat příležitost ostatním, navíc on se fakt potřebuje dát pořádně dohromady na zbytek sezóny, tedy resp.na TM.
Reagovat
Tennisfan77
Po včerejšku nevěřím, ze letos něco Nadal bude ještě hrát. Navíc dítě za měsíc bude doma, dávám tomu tak 10%.
Reagovat
annah
Fakt? Tak to už je jasné, proč nadtupovalo za Evropu 8 hráčů.
Reagovat
Maisterstich
Přestaňte laskavě urážet TennisFana77, je to úžasný, citlivý bankéř z KB, který dělá práci celým svým srdcem.

Sice občas dá úvěr někomu, kdo je již zadlužený jako rozvojové země, ale kdo dneska nechce vydělat, že?

Navíc tu psal, že postavil svému synovi hřiště před barákem, který chlap tohle dovede?

Měli byste TennisFana alias Kamilose brát jako svůj vzor...
Reagovat
HolyMotors
Ámen
Reagovat
Tennisfan77
Hele Netusim s kým mě pořad srovnávat (asi nějaký místní GOAT), jenom k těm úvěrům. Sice to nedělám a nedělal jsem, nicméně prej existuje poměr splátek vůči příjmu, co banky pocitaj, takže hypoteticky zadluženy člověk nedostane na splátky ani TV v Datartu (což určitě znáš) smile
Reagovat
Rafaeoli25
To je tady úroveň, loučí se jedna z legend a taková diskuse..
Reagovat
ipko
a žiadna skreč, fenomenálnesmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
ipoeta
To víš, že jo, mudrlante...smile
Reagovat
Maisterstich
Federer zakončil kariéru prohrou v podplaceným zápase. Zkazil mu to Nadal, který nezahrál snad ani jeden pořádný úder, asi si zapomněl píchnout doping.
Reagovat
ipoeta
To víš, že jo, mudrlante...smile
Reagovat
paddy
Každopádně ty sis šlehnul pořádně smile smile

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=rJSabWPTkeY
Reagovat
baba
Hezký zápas, Roger evidentně nejslabší / ale o to nešlo , že .../Jinak ty narážky na Fracese jsou nepřiměřené, prostě hrál, hrál naplno a dobře, legendy - nelegendy. Pokud někdo čekal, že se z toho pose...., tak to nezná Amíky.A myslím, že jak Ro tak Ra by to ani jinak nechtěli...
Reagovat
Tennisfan77
Nadal hodne kazil, zejména před TB ve druhem setu, mohlo mít 1-2 MB, Rafa vyhodil úplně základní údery.
Reagovat
Patik
Nadal vyzeral tiež akoby dva roky nehral..nabuduci rok pôjde asi tiež za Rogerom do dôchodku.
Reagovat
soloo
v tom maji tenisti vyhodu, že nemusia makať do 70tky
Reagovat
Rafaeoli25
Jak ty si to přeješ..jasně, on za tři měsíce zapomněl hrát tenis viď..
Reagovat
a.magerova
smile smile smile

https://xy1.cz/usiku

https://xy1.cz/umuyo
Reagovat
annah
Byl to podobný závěr jako v tom nešťastném finále Wimblu 2019. Roger má na raketě mečbol, servíruje, ale ten konečný vítězný bod nedá. Škoda, končit kariéru vyhranym zápasem, to se asi ještě nikomu nepovedlo. Ale prohodit míček okem sítě asi taky ne... :-)
Prohráli o dva míče,jeden set vyhráli, měli mečbol, to je pořád dobra varianta.
Pak to bylo hodně emotivní. Brečela jsem s ním. A Rafa taky....
Díky za všechnu tu radost a krásu, kterou jsi léta rozdával, Rogi!!! Jsi nejlepší ze všech.
Reagovat
EllNino
To teda povedlo :) Nezapomínej na Peta Samprase nebo Ash Barty :)
Reagovat
lars
Barty se jeste muze vratit hrat WTA turnaje :)
Reagovat
vojta912
Je to velká věc, když se loučí 3. nejlepší hráč historiesmile
Reagovat
Tennisfan77
Říká Vojta912 z tenisportalu. smile
Reagovat
HolyMotors
Tvrdí někdo, kdo odsud byl vypráskán takovým způsobem, že si radši musel změnit nick smile jsi absolutní ostuda, Kamilosi
Reagovat
Pe3k
A co teprve někdo kdo dostal ban na 3 různé nicky a na tom čtvrtém se vzdává za ženu smile
Reagovat
Tennisfan77
Nevím kdo je kamilos, ale asi vám hodne leží v žaludku.
Reagovat
Davor1
Tvl, aspoň keby si zo seba nerobil blbečka... Ty si fakt paródia na chlapa, Kamil...
Reagovat
Ondrej2280
Ale teraz vazne:)fakt si ten Kamilos?:)
Reagovat
lars
Fakt si ten Forehand ? :)
Reagovat
vojta912
To bylo za moje politické postoje. Nemůžu za to, že ten kdo mi ten ban dal byl evidentně prorusský
Reagovat
ipko
nechápem, čo tu všetci nadávate na Francesa.. podľa mňa bolo úplne v poriadku, že išiel so Sockom za víťazstvom, pretože Laver Cup nie je vôbec exhibícia.. športovo a s úsmevom reagovali aj Rafa s Rogerom a ja som si užil krásny deblový zápas.. najlepší úder zápasu bol podľa mňa Sockov reflex proti Federerovmu prudkému voleju a ani sám nevedel, ako to vrátil.. čo sa týka výkonu Rogera, tak podľa mňa veľmi slušné na to, že viac ako rok nehral.. úderovo to stále v sebe má, ale proste pohybovo bol oproti Nadalovi výrazne horší a koleno ho evidentne obmedzovalo.. pozápasový rozhovor bol plný emócií, ale Roger to uhral aj s plačom na elegánasmile
Reagovat
Alien
Nééé, to nééé! Pro mě jsi FedExi vítěz!
Reagovat
safi1313
Ta prasečí opice s rozpláclým nosem se pěkně předvedla
Reagovat
Tennisfan77
Tak jsou to pořad Američani, tam nemůžeš čekat nic jiného. Spíše díky tomu tedka dostanou naloženo v každém zápase jako banda krys. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nezapomeň si tipnout, Kamilosi. :-D
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Sock je známý zmetek a co čekat od černouška.......:) Emotivní rozlučka :)
Reagovat
Patik
To bolo strašné..pozapasovy rozhovor stretnutie s deťmi s rodinou.."ľúbim vás neplacte ja som šťastný(so slzami v očiach) ".. uprimme..lamalo mi to srdce..Nadal v slzách Roger tiež obijma Novaka a Andyho a ďakuje im.. Obrovsky príbeh ktorý si spolu zažili.. A ja s nimi aspoň od televízie..média rozhovory celý ten "hype" okolo konca kariéry nachvilu som nadobudol dojem ako by odchádzal do neba fakt...ťažké momenty pre fanúšikov ale o tomto to cele je nakonci toho všetkého to nieje o športe ale o nás ľuďoch..uz v tak rozvratenom svete v akom žijeme som rad že aspoň takto v tomto ľudia držia spolu. smile
Reagovat
RFanousek
...tak nějak symbolicky smile
Reagovat
RFanousek
Když to vezmu vážně, ano, nemuseli se ti komparzisti proti chromé odcházející legendě tak snažit.
Každopádně je mi ale výsledek celkem jedno.
Reagovat
Tennisfan77
Tam o výsledek neslo od prvního míčku zápasu, Nadal extrémně chyboval, oba dva se smáli, užívali si to.

Však sock proměnil MB a nikdo ani nezatleskal, ani jeho tým, po zápase neměli ani rozhovor, nikoho nezajimali. smile
Reagovat
Meceon
Napálit to do něj a ještě ho porazit je slušná prasarna při jeho posledním exhibičním zápase...to jsem snad ještě neviděl
Reagovat
Faddova
Fakt hnus, co tam v závěru předváděl Tiafoe. Tohle na exhibiční zápas fakt nepatří a zvlášť ne tohoto typu. U mě skončil. Protagonistou měl být dneska někdo jiný. Chápu hrát naplno, ale napalovat soupeře, to fakt není třeba. Je mi zle.
Reagovat
Kub1s
normálně se mi chce z něho blejt
Reagovat
Faddova
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist