Rozjetá Gauffová ukončila návrat Wozniacké na grandslamy a v New Yorku obhájila čtvrtfinále

3. 9. 2023, 23:59
Aktuality 16
Cori Gauffová (19) vyhrála během probíhající sezony amerických betonů 15 ze 16 zápasů a na US Open protáhla aktuální neporazitelnost už na devět utkání. Jedna z největších favoritek přetlačila 6:3, 3:6, 6:1 bývalou vedoucí ženu pořadí a dvojnásobnou finalistku Caroline Wozniackou (33), která se vrací po více než tříleté pauze. O první semifinále na newyorském grandslamu bude domácí hvězdička usilovat proti Jeleně Ostapenkové, jež vyřadila obhájkyni titulu a světovou jedničku Igu Šwiatekovou.
Cori Gauffová (© Profimedia)

Cori Gauffová je už nějakou dobu stabilní členkou TOP 10 pořadí a před startem probíhající US Open Series posbírala tři tituly. Avšak teprve až v posledních týdnech na domácích betonech chytla životní formu, což potvrzuje 15 ze 16 zvládnutých duelů a aktuální devítizápasová neporazitelnost.

Už na začátku srpna na WTA 500 ve Washingtonu slavila svůj první triumf na akcích vyšších než WTA 250 a po těsné čtvrtfinálové porážce s krajankou a deblovou parťačkou Jessicou Pegulaovou v Montrealu ovládla také "tisícovku" v Cincinnati, kde ve finále nedala šanci Karolíně Muchové.

Statistiky zápasu Wozniacká - Gauffová

Díky famózním výkonům a posledním výsledkům se zaslouženě zařadila mezi největší favoritky letošního ročníku US Open. A ve Flushing Meadows se zatím s touto rolí pere statetně, ačkoli už třikrát musela do rozhodujícího dějství a dvakrát doháněla manko setu. Po bitvách s Laurou Siegemundovou a Elise Mertensovou potřebovala všechny tři sady také v premiérovém souboji s bývalou světovou jedničkou a grandslamovou šampionkou Caroline Wozniackou. Hladký průběh měl jen duel s 16letou kometou Mirrou Andrejevovou.

Proti dvojnásobné mamince a finalistce ročníků 2009 a 2014 Wozniacké, jež na začátku srpna překvapivě obnovila kariéru, kterou ukončila po Australian Open 2020, ztratila v každém setu jednou servis. V utkání navíc čelila většímu počtu brejkbolových hrozeb (10) než zkušená a o 14 let starší Dánka (7). Šance však využívala mnohem lépe a přemožitelce Petry Kvitové sebrala podání pětkrát. Do rozhodující sady vstoupila prohraným servisem, ale pak už dominovala.

"Věřila jsem si, že mohu postoupit dál. Caroline umí vybrat spoustu míčků, takže jsem věděla, že musím hrát agresivně. Být s ní na kurtu ale pro mě byla velká čest," podotkla Gauffová.

Třiatřicetiletá Wozniacká se vrátila na okruh minulý měsíc po více než tříleté mateřské přestávce. Vítězka Australian Open z roku 2018, která startovala ve Flushing Meadows díky divoké kartě, vyřadila například Petru Kvitovou či domácí Jennifer Bradyovou.

"Chtěla jsem vidět, jak na tom po přestávce jsem tenisové a fyzicky. A jsem přesně tam, kde chci být. Ještě je pár věcí, na kterých chci zapracovat a vím, že je mohu zlepšit. Obecně to ale považuji za dost pozitivní," dodala Wozniacká.

Gauffová si zahraje čtvrtfinále grandslamů popáté (1:3). Třikrát se do této fáze probojovala na pařížské antuce, kde loni dokráčela až do finále. Na US Open je mezi nejlepší osmičkou podruhé, před rokem nestačila na rozjetou Caroline Garciaovou.

Ve čtvrtfinále už pomalu vyhlížela souboj s Igou Šwiatekovou, kterou porazila poprvé až na 8. pokus před pár týdny v Cincinnati. Polská obhájkyně titulu ale v nočním osmifinále podlehla 6:3, 3:6, 1:6 Lotyšce Jeleně Ostapenkové a přijde o post světové jedničky.

Gauffová se s vítězkou Roland Garros Ostapenkovou utká potřetí. Před čtyřmi lety ji v hale v Linci porazila ve svém prvním finále na okruhu WTA, letos naopak prohrála ve dvou setech osmifinále na Australian Open.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
nedělní výsledky (3. 9. 2023)
• Dvouhra ženy - osmifinále •
Muchová (10-ČR) - Xinyu Wang (Čína) 6:3, 5:7, 6:1
Ostapenková (Lot.) - Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:1
Gauffová (6-USA) - Wozniacká (Dán.) 6:3, 3:6, 6:1
Cirsteaová (30-Rum.) - Bencicová (15-Švýc.) 6:3, 6:3
• Čtyřhra - osmifinále •
Fernandezová/Townsendová (6-Kan./USA) - Kar. Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:3), 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
TP.cz
Test
Reagovat
TP.cz
Reagovat
TP.cz
Test
Reagovat
TP.cz
T
E
S
T
O
V
A
C
Í
Reagovat
TP.cz
Reagovat
tommr
z výsledku jsem zklamanej protože asi poprvé v životě jsem fandil Wozniacký. Po druhým setu to přitom vypadalo velmi nadějně, ale ve třetím bohužel Wozniacká úplně odpadla. Zřejmě už nemá tak dobrou fyzičku jako měla před tou pauzou ...
Reagovat
paddy
Na to se můžete spolehnout smile smile
Reagovat
vavrinec
Já bych jí věřil. Kdybych sázel, tak bych i vsadil.
Reagovat
Liverpool22
Cori má nyní formu, ale její slabina je stále forhend což se ukázalo i v zápase s Carol. Cori jednou GS vyhraje, ale ještě by si měla počkat a dospět - času má dost. Navíc letos má stejně smůlu jelikož titul vyhraje Muška smile
Reagovat
tommr
po nečekaným vyřazení Swiatekový bohužel její šance na titul výrazně vzrostly ...
Reagovat
vavrinec
Coco je bohužel nehratelná.
Reagovat
elsky
Mně přijde taky. Uvidíme Ostapenko, ta její střelba by na Cocošku mohla platit.
Reagovat
GaelM
smile

Ostapenko a Sabalenka mají šanci určitě. Možná ještě Keys, ta za to taky dokáže vzít, když má den. Ostatní hráčky v pavouku jsou na to bohužel málo agresivní...
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
annah
Paráda Cori!!! Chodit na kurt v oblečku na řecko-římský zápas se nevyplatí... smile
Reagovat
TP.cz
TEST
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist