Šwiateková opět podlehla Ostapenkové. Titul na US Open neobhájí a přijde o post jedničky

4. 9. 2023, 05:59
Aktuality 73
US OPEN - Polka Iga Šwiateková (22) prohrála s Jelenou Ostapenkovou (26) i čtvrté vzájemné střetnutí. Lotyška při premiéře v osmifinále US Open zvítězila nad obhájkyní titulu 3:6, 6:1, 6:3 a rozhodla o tom, že se Aryna Sabalenková (25) stane novou světovou jedničkou. O třetí grandslamové semifinále a první po pěti letech si vítězka Roland Garros 2017 zahraje s domácí Coco Gauffovou (19).
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková na letošním Roland Garros získala čtvrtý grandslamový titul, ale na ostatních majorech nepřekonala ani čtvrtfinále. Sice pokaždé prosvištěla bez ztráty setu do osmifinále, ale na Australian Open a na právě probíhajícím US Open v něm nečekaně ztroskotala.

Dvaadvacetiletá Polka v New Yorku prohrála v prvních třech kolech dohromady jen devět gamů a lépe začala i proti své neoblíbené soupeřce Jeleně Ostapenkové. Na ztrátu úvodního servisu zareagovala rebrejkem a po 40 minutách získala první set. Jenže stejně jako loni v Dubaji vedení neudržela a nakonec prohrála i čtvrtý vzájemný zápas.

I ve druhé sadě sice Šwiatekové smazala manko brejku, jenže byla daleko od své herní pohody a od stavu 6:3 a 3:4 prohrála sedm gamů v řadě. Agresivně hrající Ostapenková parádně returnovala a i když nedokázala zápas uzavřít při svém podání a podruhé Polce nadělit kanára, komplikace nepřipustila a zvítězila 3:6, 6:3, 6:1.

"Jsem hodně zaskočená z toho, že se má hra během utkání tak výrazně zhoršila. Protože obvykle když hraju špatně, hraju špatně na začátku a pak se nějak chytím nebo prostě problém vyřeším. A tentokrát to bylo úplně naopak," marně Šwiateková hledala důvody svého vyřazení. Zápas po zisku první sady prohrála poprvé od loňského finále v Ostravě proti Barboře Krejčíkové a následné sérii 60 výher.

"Vůbec nevím, co se s mou hrou stalo. Najednou jsem ji vůbec neměla pod kontrolou. Dělala jsem obrovské chyby a nebyla jsem schopna returnovat. Přitom jsem jinak na returnu dobrá," přemýšlela poražená polská favoritka, jež hrála osmifinále grandslamu počtrnácté v kariéře a už posedmé v něm prohrála.

Šwiateková startovala na US Open popáté v kariéře a počtvrté nevyhrála víc, jak tři zápasy. Letos jako obhájkyně titulu potřebovala uhrát lepší výsledek než Aryna Sabalenková, aby udržela post světové jedničky. To se jí ale nepovedlo a poprvé od svého posunu do čela světového žebříčku (4. dubna 2022) a celkově 75 týdnech strávených na trůnu bude sesazena.

Pětadvacetiletá Sabalenková, šampionka letošního Australian Open, bude po Viktorii Azarenkové druhou běloruskou a historicky 29. světovou jedničkou. Více než třetina z nich (10) je stále aktivní tenistkou.

Ostapenková se stala první tenistkou, která má na kontě proti Šwiatekové čtyři výhry. A navíc s ní dosud neprohrála. V New Yorku polskou soupeřku předčila v poměru vítězných míčků 30:18.

"Proti Ize očekávám vždycky tvrdý boj. Věděla jsem, že musím hrát svou hru a být agresivní, protože to je to, co jí vůbec nesedí. Musela jsem bojovat do posledního bodu," řekla v rozhovoru na kurtu Rodačka z Rigy, jež porazila světovou jedničku podruhé v kariéře. Poprvé se jí to povedlo ve Wuhanu 2017 proti Španělce Garbine Muguruzaové, rovněž po obratu z 0:1 na sety.

Vítězka French Open 2017 zdolala i čtvrtou soupeřku ve Flushing Meadows ve třech setech a popáté v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Minimálně jednou je mezi osmičkou nejlepších na každém ze čtyř majorů.

Už po sedmi dnech je nyní jisté, že US Open bude mít novou šampionku.

Ostapenková v boji o třetí grandslamové semifinále a první od Wimbledonu 2018 vyzve domácí turnajovou šestku Coco Gauffovou, která vyřadila po mateřské pauze navrátivší Dánku Caroline Wozniackou 6:3, 3:6, 6:1.

Kromě Ostapenkové a Gauffové zůstaly v boji o místo ve finále v horní polovině pavouka ještě česká tenistka Karolína Muchová, jež je ve čtvrtfinále US Open poprvé v kariéře, a Rumunka Sorana Cirsteaová.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
nedělní výsledky (3. 9. 2023)
• Dvouhra ženy - osmifinále •
Muchová (10-ČR) - Xinyu Wang (Čína) 6:3, 5:7, 6:1
Ostapenková (Lot.) - Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:1
Gauffová (6-USA) - Wozniacká (Dán.) 6:3, 3:6, 6:1
Cirsteaová (30-Rum.) - Bencicová (15-Švýc.) 6:3, 6:3
• Čtyřhra - osmifinále •
Fernandezová/Townsendová (6-Kan./USA) - Kar. Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:3), 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

73
Přidat komentář
Liverpool22
Sestřih finále RG 2017, kdy Penko proti Halepce senzačně urvala zatím jediný GS titul. Ve finále prohrála taky 1. set a pak ve druhém byla dole 0:3 a při brejku, kdy Halepka mohla jít na 0:4 tam Penko vystřihla luxusní forhend po lajně. Ve 3. setu opět prohrávala 1:3, ale pak se dostala na vlnu a otočila na 6:3 smile

https://www.youtube.com/watch?v=obUCEKiGnf0
Reagovat
Nola
Amazonka ma GS, ma niekolko velkych titulov, nie je to hracka, ktora by si tu poziciu nejak uhaluzila, Igy mi je luto, je to super hracka, zdominovala minulu sezonu a ako sa hovori splhat sa do kopca je ovela jednoduchsie ako sa na tom vrchole udrzat, vedia o tom svoje vsetci spickovi hraci, hateri maju zne na oboch stranach, no uzivajte, ked je pre vas tak dolezita nejaka herecka na kurte smile
Reagovat
aape
smile Iga se ještě vrátí
Reagovat
Krisboy
Proč by se vracela? Vždyť nikam neodešla, jenom prohrála zápas.
Reagovat
com
třeba ji z toho, ze uz neni svetova jednicka, rupne v bedně a pude na mateřskou jak Vosaka smilesmile
Reagovat
Pavol
Keď už je ta Sabalenka jednička tak hádam už bude aj hrať ako jednička. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já doufám, že jak rychle se tam objevila, tak rychle taky zmizí. Není to No1 podle mého gusta...smile
Reagovat
milik254
Co ti na Aryně vadí?

Jak, že se tam rychle objevila? Vždyť ve špičce je už do roku 2019 a světovou bez přerušení od dvojkou od ledna.
Reagovat
Krisboy
Třeba mu jenom fyzicky a lidsky odporná, stejně jako spoustě dalších lidí?
Reagovat
milik254
Odporná? To jsou trochu silná slova
Reagovat
milik254
No a ještě fyzicky? Proč musí být všichni muži prostě nechutní sexisté
Reagovat
Krisboy
Já jsem sexista asi jako ty máš vkus. Prostě je to - nejenom pro mě - naprosto odporné stvoření. Hloupé, nesportovní, diktárora obdivující, zbabělé, prolhané.

Holt každý má jiné hodnoty, s tím nic neuděláš. smile
Reagovat
Krisboy
A obléká se jako sovětské kolchoznice v padesátých letech. smile
Jak jinak by se taky měla oblékat, že...
Reagovat
milik254
Jasně. Lidsky je to s Arynou hodně problametické. Má fakt velké charisma a kdybych sledoval jenom tenis a tiskovky, tak patří mezi moje top oblíbenkyně. Její vztahy s Lukašenkem se mi nelíbí, odsuzuju je a je dost mi to znepříjemňuje jí fandit. Ale úplně neřeknu, že je mi lidsky odporná, ale chápu, že v tomto to může mít každý trochu jinak.

Ale jak tohle souvisí s tím, že o ní tvrdíš, že je někomu fyzicky odporná? Jak můžeš vůbec hodnotit říct? Z biologického hlediska je to naproto normální 25letá holka sportovkyně, člověk jako každý jiný, jako ty.
Reagovat
Krisboy
Dobrá, "fyzicky odporná" jsem trochu přehnal. Hodnotím ji celkově jako osobnost a její povaha a charakter ji sráží. Je naprosto nechutná tím opičím vřeštěním a blábolením na tiskovkách a její často propíranej vkus na oblékání ji na sympatiích také rozhodně nepřidá.
Reagovat
Enterprise
Tak to si nezažil aktuálně zablokovaného uživatele Fulnekultras. Fulnek nazýval Aranu jako anabolicky přehypovaného kladivouna nebo testosteronového mastrodonta.
Reagovat
paddy
já si to pamatuji jinak smile

Sab byl brojler a mastodont byla Serena
o kladivounovi jsem tady jednou psal já, v neutrální konotaci

a jak si to pamatují ostatní? smile
Reagovat
annah
Jako ty. Saba byla brojler a Velematka mastodont...
Reagovat
Enterprise
Tohle jsou jeho slova, já mám fakt dobrou paměť. Zkus si tady najít článek, jak porazila ve před cca třemi roky Petru tuším ve finále v Dauha (nebo Dubaji).
Reagovat
Krisboy
Mě se hlavně nechce věřit, že by ji ten bolševik jakkoli vůbec kritizoval.
Reagovat
annah
Taky mě to překvapilo, ale bylo to tak. Osobní odpor asi převážil nad zemí původu a vztahy s diktátorem.
Možná ho taky znechucovalo to neustálé rvani u každého úderu.
Reagovat
GaelM
Že je někdo někomu odporný nemusí mít žádnou spojitost s pohlavím ani sexualitou. Takhle zobecňovat ukazuje akorát tvoji inteligenci na úrovni mražené zeleniny...
Reagovat
milik254
Lepší mražená, než několik let prošlá zelenina, kteoru Jsi maximálně ty. Kolega diskutér tu hodnotil vzhled a fyzickou postavu Arynu. Což samozřejmě sexistické je.

A víš proč to označuji za sexistické?

Protože nikdo nikdy nerozebírá vzhled, velikost svalů, ale ani vkusnost outfitů u můžu.
Reagovat
Krisboy
smile Solidní pokus o manipulaci.

A čti lépe diskuse. Je tady jedna dlouholetá "fanynka" kterou zajímají u tenistů-mužů jenom a pouze outfity a vzhled smile
Reagovat
milik254
Proč si myslíš, že můj komentář je manipulativní? Jak manipuluji? Kým? Nebo ho prostě označíš za manipulační jenom abys nemusel přemýšlet nad jeho pointou?
Reagovat
Krisboy
Podsouváš mi něco, co jsem neřekl. O postavě tý kolchoznice jsem nenapsal ani slovo. Snažil jsem se ti vysvětlit, že lidi hodnotím jako celek - tedy vzhled, charakter i chování, vystupování.
A aritmetický průměr všech aspektů je u ní velmi nízký.
Reagovat
milik254
"Třeba mu jenom *fyzicky* a lidsky odporná"

Snažil jsem se ti vysvětlit, že lidi hodnotím jako celek - tedy *vzhled*, charakter i chování, vystupování.
Reagovat
milik254
Další nechutné mužské komentáře o ženách místních diskutujících např. nyní v článku "Muchová: Tohle čtvrtfinále mi chybělo. Je to krásné, ale chci dál."
Reagovat
smazaný uživatel
Podsouváš mi něco, co jsem neřekl. O postavě tý kolchoznice jsem nenapsal ani slovo. Snažil jsem se ti vysvětlit, že lidi hodnotím jako celek - tedy vzhled, charakter i chování, vystupování.
A aritmetický průměr všech aspektů je u ní velmi nízký.
Reagovat
GaelM
https://img.memegenerator.net/instances/47669507.jpg
Reagovat
victim
A je to tady.Myslel jsem,že aspoň na sportovním portálu bude klid ale evidentně tomu neuteču.
Reagovat
elsky
smile tady ne.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
milik254
*světovou dvojkou bez přerušení od lednasmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já se tu Aryny dlouho zastával, ale nikdo z tenistů a tenistek nemá moji přízeň doživotně danou. A Aryna ze sebe udělala politickou hlupku v zápasech proti Ukrajinkám, slušně řečeno velmi netaktním chováním.

Postavou mi přijde ok, ale na postu No1 nerad vidím nasvalené obryně, které kosí druhé silou.

A v otázce sexismu zastávám nekorektní slušnost. Asi jen výjimečně sem může zabrousit některá z našich hráček, ale po přečtení několika příspěvků sem už asi znovu nenakoukne. Tedy koment k postavě apod. bych neřešil, pokud to není "za hranou slušnosti" a nepohoršuje to ostatní diskutéry. Dlouhodobě říkám Pence Naducánek, což je narážka na vzhled, ale nemyslím, že by měla někoho pohoršovat. Všeho moc škodí, tedy i korektnosti. Stačí si otevřít staré Sorry nebo Českou sodu a korektnosti tam není ani špetka. Zato humor skvělý. Důležitý je pohled na věc, ne až tak věc samotná. To my tvoříme věci svým pohledem.
Reagovat
NovacekTP
Politika do sportu nepatří a proto musela prohrát.
Reagovat
SydneyOpen
Patří a vždycky patřila. Třeba vyjádření nesouhlasu okupace Československa našich sportovců na OH v Mexico City
Reagovat
NovacekTP
Halič a Bandera to prostě Polsko nemůže akceptovat.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
SydneyOpen
Nebo vyloučení Německa a Japonska na OH 1948 v Londýně a St. Moritz, nebo když komunisté zničili sportovní kariéru našim sportovcům, když jim zakázali účast na LOH 1984 v Los Angeles
Reagovat
Mony
Jestli to tam Penko bude lítat příště jako s Igou ve 3.setu, tak aby v USA vyvesily černé vlajky..ale tohle nevydrží věčně, Coco neodepisuji.
Reagovat
annah
No teda Igo!!!! Že tě vykostí ta slečna s nejstrašnějšími oufity v historii tour (soupeřící v tom jen s Velematkou)...
No nic.
Náladu mi může dnes zvednout Maky, později případně když dál postoupí Muška anebo když někdo vykostí Noldu nebo Meďoura. To by se mi hodně líbilo. :-)
Reagovat
annah
outfity...
Reagovat
zfloyd
vyhrála zaslouženě ve třetím ji smetla z kurtu
Reagovat
annah
No však jo. Já o zásluhách nepochybuju. Akorát mě ta prohra Igy štve. :-(
Reagovat
farr
Jako zaslouženě přichází o post no.1 .Letos celkově Pšonka hraje velký kulový, s klikou od blázince utrhla RG kde využila únavy a nezkušenost s Finálema Mušky. Jelikož tam taky solidně tekla a výhra měla jít do ČR. Na trávě jalová, a hřebíček tomu dala, že není schopná vymyslet taktiku na soupeřku s kterou už teď má 0:4 bilanci a v posledním setu neuhraný jediný vlastní servis. Vcelku slušná ostudasmile. Trošku ji to evidentně vlezlo do hlavy a začala hodně herně stagnovat, kvalitnější soupeřky navíc už vědí co hrát na tu generickou robo Igo pinkanou, tudíž super, že se mění vládkyně. Pro Igu jen další motivace se posunout dál s takovouhle totiž možná bude dál vyhrávat naky ty antuky, tudíž aby z ní nebyla do budoucna akorát tak Rafinka v sukni. Uvidíme smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To se dalo celkem čekat, jenom pro sport.cz je to "šok na USO"smile Novináři a šokující titulkysmile

Víc než prohra Igy mě štve, že jedničkou bude Arynasmile Doufám, že ne nadlouho.
Reagovat
annah
To mě taky štve. Budeme mít uřvanou ječící jedničku.
Reagovat
Mony
Jasně.. kurtu 7.4 se nedalo odolat
Reagovat
Mony
Kurzu
Reagovat
farr
Jzs to fakt bylo 7 na vyhru Ostapenky s vedomim 3:0 H2H. Lol bruh dementní bookmakeri smilesmile.
Reagovat
Haitik
Za letošní sezonu si to jednoznačně zaslouží! Navíc v úzké světové špičce je už několik sezon za sebou, tak myslím, že nějaký týden se ohřeje na trůnu :D :-)
Reagovat
bardunek666
Serenka měla nejlepší outfity!
Reagovat
George_Renel
Tak leda pro prágprajdníky.smile
Reagovat
annah
Podle mě to bylo něco strašného, co na sebe někdy navlékla. Zvlášť při její postavě. Neměla soudnost.
Reagovat
paddy
Tygrovaný trikot by ji seděl nejvíc smile smile

https://www.winust.com/?product_id=249311640_85
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Krisboy
To je ňákej komplex, né? smile
Reagovat
JohnB
Corina zadarmo finále smile
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
Liverpool22
dnes předvedla tenis z jiné tenisové galaxie - prostě tenisové El Clásico smile Od začátku zápasu byla skvěle mentálně nastavená, emitovala z ní sebedůvěra a pozitivní energie - hned na úvod mohla jít do vedení 2:0, ale začala kupit chyby a 1. set prohrála.
Klíčové však bylo, že stále zůstala pozitivní, stále si věřila, po prohraném setu se zdravě naštvala a dorovnala na 1:1 na sety. No a 3. set to už byla tenisová lahůdka, kdy Igu vystřílela z kalhotek smile

Z astro-psychologického hlediska je zajímavé, že IGA + PENKO + RYBKA jsou vzdušné Blíženky - mají Slunce v Blížencích. Konkrétně Iga narozena 31.5., Penko 8.6., a Rybka 17.6. Všeobecně platí, že Blíženci jsou rozdvojené či schizofrení osobnosti což je pro tenis dobré jelikož jsou hodně nečitelní - symbol Blíženců jsou dvojčata. Z tohoto např. IGA hodně těží, že často naděluje soupeřkám kanára, prolétává zápasy jak vichřice.
Jenže v zápasech s Rybkou či Penko narazí kosa na kámen což dnes bylo vidět. Vše je o tom, že IGA nedokáže číst hru ranařek Penko či Rybky, nevidí jim do hlavy jelikož mají také vibraci Blíženek. S tím souvisí, že Iga je zvyklá diktovat tempo hry či zápasu, ale v zápasech s Rybkou či Penko je vše opačně. To dnes bylo krásně vidět, kdy od začátku zápasu diktovala tempo zápasu Penko a už na začátku mohla jít do trháku 2:0

Suma sumárum existuje cosi neuchopitelného mezi nebem a zemí, kdy každá hráčka/hráč má svého osudového soupeře. Pro Igu to budou Blíženky - Rybka a hlavně asi Penko. U chlapů to bylo podobné - Federer o tom jednou mluvil, že Nadal proti němu z nějakého důvodu hraje vždy lépe než proti ostatním. Nole měl zase osudového Wawrinku, který ho dokázal vykostit a takhle bych mohl pokračovat dál a dál
Reagovat
jindrulka
smilesmile
Reagovat
JohnB
Asi bych změnil doktora, nebo aspoň prášky...

I když aha, ty fandíš Liverpoolu, tak to pak jo smile
Reagovat
arvncr
Jestli je Blíženec, tak fandí zároveň i Evertonu.
Reagovat
Liverpool22
smile Everton nebrat - jsem narozen na rozhraní Vah+Štíra 22. 10. - mám tedy v datu číslo 22, které je velmi silné - má ho i mraky tenistů - takhle z hlavy - narozeni 22 jsou např. Nole, Wilander, Chang, Becker, Tipsarevič.....
Reagovat
elsky
Zajímavé. 17.6. je narozený můj blízký příbuzný s diagnostikovanou bipolární poruchou.
Reagovat
Liverpool22
Už jsem to tady v minulosti psal, že 17. 6. se kromě Rybky narodila taky Venus W. - tenkrát tuším v průběhu Wimbledonu jsem porovnával jejich horoskopy.

Jinak ohledně různých psycho poruch hodně záleží na celkovém horoskopu a pokud si člověk vede databázi, dělá si statistiky...., tak lze časem cosi detekovat - velkou roli také hraje genetika. Např. mladé holky, které trpí anorexii, bulimií, mají sebevražedné sklony, sebepoškozují se....mají většinou shluky planet v 1. domě + zátěžové aspekty nebo mají zatížené planety ve 4. domě což souvisí hodně s psychotraumaty z dětství. Černá Luna u holek/žen ve 4. domě symbolizuje kromě smrti ve všech formách také cosi sexuálního - incest byť v latentní podobě - zatím u všech holek/žen jsem tam cosi odhalil - sexuální násilí, incest... ukrytý hluboko v NEVĚDOMÍ.
Takže díky astro-psychologii lze hodně věcí detekovat a hlavně bez zázračných tabletek - psychiatrie to je u nás pravěk - léčit např. deprese, demonstrativní sebevraždy, různé formy závislostí či různé formy násilí medikací je často zbytečné - naštěstí dnes už je mnoho alternativních metod a každý si může najít co mu vyhovuje smile
Reagovat
elsky
Dík za zajímavé příspěvky smile
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
Orgasmator
Djoko - Stan bilance (TP): 24:6 si pod pojmem kostit představuju opačně smile Rozhodně to není na stejné úrovni jako Nadal a Roger, smile který ho začal na sklonku kariéry porážet...
Reagovat
Liverpool22
Jasně, ale Stan se poučil z porážek a Noleho např. ve finále RG porazil. Takže to není jen o vzájemné bilanci např. Nadal dlouho Noleho na GS porážel, ale pak se vše otočilo, kdy Nole v určité fázi kariéry Nadala doslova psychicky deptal - hodně si na něj věřil, dostal se mu do hlavy, skvěle četl jeho hru. To samé třeba Nalbandian, který dokázal porážet Federera - to opět Roger říkal, že David, kdyby nebyl línej, tak mohl vyhrát GS, ale on si s kámošema v Argentině griloval, kašlal na životosprávu atd. smile
Reagovat
Orgasmator
Je to tak, Stan připravil Novaka o pár gs, byly to pokaždé bitvy...smile Roger s Nadalem zase zametal na hardu ke konci... Každopádně třeba série Novaka s Monfilsem je neskutečná bez porážky smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist