Rozjetý Goffin v Métách vyřadil jedničku Tsongu

19. 9. 2014, 18:36
Aktuality 12
ATP MÉTY - V životní formě hrající David Goffin se na halovém turnaji v Métách postaral o vyřazení domácí nasazené jedničky Jo-Wilfrieda Tsongy. Třiadvacetiletý Belgičan nad šampionem z let 2011 a 2012 zvítězil ve třech setech a postoupil do semifinále.
David Goffin

Před dvěma lety David Goffin nakoukl na pár měsíců do Top 50, když na sebe upozornil především účastí v osmifinále Roland Garros a třemi postupy do čtvrtfinále turnajů ATP. Loni však výsledky zopakovat nedokázal a vypadl z elitní stovky.

Po letošním Wimbledonu se ale třiadvacetiletý Belgičan dostal do parádní formy, když vyhrál 32 ze 34 zápasů. Nejprve během tří týdnů ovládl tři antukové challengery v nizozemském Scheveningenu, polské Poznani a finském Tampere a přitom ve všech 15 vítězných zápasech neztratil jediný set. Následně si antukovém turnaji v rakouském Kitzbühelu zahrál poprvé finále na okruhu ATP a nakonec vyválčil i premiérový titul.

O svou neprozitelnost přišel až po sérii 25 výher ve čtvrtfinále turnaje ve Winston-Salemu proti Janowiczovi, ve 3. kole US Open pak podlehl Dimitrovovi. Od té chvíle ale už znovu jen vítězí. Po dvou hladkých výhrách v baráži Davis Cupu proti Ukrajincům se mu daří na halovém turnaji v Métách.

Goffin ve Francii smetl Florenta Serru a Tobiase Kamkeho a dnes si vyšlápl i na domácí nasazenou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu. Belgický mladík sice snadno prohrál první set, ve druhé sadě ale nečelil jedinému brejkbolu a v tie-breaku si vynutil rozhodující sadu.

V té se světová jedenáctka Tsonga, který v Métách obhajoval loňské finále a předchozí dva ročníky vyhrál, ujal vedení 2-0. Francouzský favorit ale neudržel však koncentraci, dvakrát přišel o podání a Goffin nakonec po více než dvou hodinách boje zvítězil 1-6 7-6 7-5.

Tsonga, který o víkendu díky výhrám ve dvouhře a čtyřhře pomohl Francii k postupu do finále Davis Cupu, se brzkým vyřazením připravil o důležité body v boji o Turnaj mistrů v Londýně. Na aktuálně osmého Tomáše Berdycha ztrácí devětadvacetiletý Francouz 885 bodů a ztrátu by stáhl pouze tehdy, pokud by postoupil mezi nejlepší čtyři.

Goffin se ve svém druhém semifinále na okruhu ATP utká s o půl roku starším Janem-Lennardem Struffem. Německý tenista dnes postoupil přes třetího nasazeného krajana Philippa Kohlschreiber, který po pěti prohraných gamech kvůli zranění ramena vzdal, a postupem do celkově třetího semifinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP.

- ATP 250 MÉTY -
(Francie, tv. povrch / hala, 485.760 eur)
páteční výsledky (19. 09. 2014)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Goffin (8-Belg.) - Tsonga (1-Fr.) 1-6 7-6(5) 7-5
Monfils (2-Fr.) - Janowicz (7-Pol.) 6-3 6-4
Struff (Něm.) - Kohlschreiber (3-Něm.) 5-0 skreč K.
Sousa (6-Portug.) - Mathieu (Fr.) 3-6 6-3 7-6(4)

Semifinálové dvojice: Goffin - Struff, Monfils - Sousa
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Fandina
Tak to mám radost. David je celkem zajímavý hráč. První set jsem viděla ale Tsonga dominoval, ani ve snu mě nenapadlo, že David otočí. Tak super. Gratulka.
Reagovat
smazaný uživatel
ty, stara a je neco z ceho nemas radostu?
Reagovat
Fandina
Radost z úspěchu druhých, kterým fandíme je super pocit. Davida mám ráda od té doby, co jsem ho viděla hrát před několika lety na Štvanici a občas mu fandím. Super Davide ... go go go!
Reagovat
smazaný uživatel
Fandina má nespornou výhodu, jelikož fandí každému, nikdy nemůže být zklamaná :)
Reagovat
Fandina
Každému nefandím, to bych pak musela být smutná a veselá zároveň, když hrají dva proti sobě. Pár jich fandím, ale nikdo nevyhrává pořád. Takže veselá pořád nejsem.
Reagovat
Davor1
Škoda, konečne som si chcel pozrieť finále Tsonga- Monfils a Jo to tak zoral...
V treťom sete hneď viedol s brejkom, ale hral veľmi nekoncentrovane. Monfils s prehľadom, tak snáď to už celé vyhrá...
Reagovat
smazaný uživatel
Si borec Dejve! Vyhraj to..
Reagovat
hatatytla
Ve třetím setu od JOa zbabělý výkon, to at se na mně nezlobí. Jestli se myslí, že to někoho těší, že je takhle v úvozovkách uvolněnej. Tím nechci snižovat kvality Goffina, je úžasný jak se zvednul a začal naplnovat svůj potenciál.
Reagovat
tommr
ty jeho dobrý výsledky z poslední doby už nejsou žádná náhoda ...
Vyřazením Tsongy prokázal dobrou službu i Tomášovi Berdychovi, kterej si díky tomu na Tsongu zase nepatrně navýšil náskok ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
aneb ... Kdyz Tomi sam nemuze, nekdo jiny pomuze :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga už "nemůže" na turnaj mistrů postoupit. Berdych má 3510 bodů, Tsonga 2650, je tam dostatečný náskok pro Berdycha. Problém je v tom, že hned za ním je Miloš Raonič, který má 3425 bodů. Takže Tomáš musí hrát lépe na posledních turnajích, než Raonič a teoretickou šanci má ještě Dimitrov, který má 3335 ale to by se musel hodně snažit. Kdyby další 2 turnaje vyhrál Murray, tak má šanci i Andy. viz. http://live-tennis.eu/race
Reagovat
babolat.cz
nezlob se na mně, ale Tom už prostě na velký tenis nemá.Absolutně se v ničem nezlepšuje,neuvěřitelně stagnuje a pokud se dostane na TM, tak tam bude jen do počtu, jako nikdy více nebyl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist