Ruud v Hamburku opět potřeboval tři sety a dál útočí na první větší triumf, Rubljov do čtvrtfinále neprošel

27. 7. 2023, 17:57
Aktuality 0
Casper Ruud (24) se v Hamburku rozhodujícímu setu nevyhnul ani ve druhém zápase, ale dál pokračuje v útoku na svůj první triumf na akcích vyšších než ATP 250. Nejvýše nasazený si poradil 1:6, 6:2, 6:2 s bývalou světovou sedmnáctkou a kvalifikantem Cristianem Garínem (27), oplatil mu letošní porážku z Indian Wells a vzájemnou bilanci upravil na 2:3. Do čtvrtfinále se naopak nedostal jeho poslední přemožitel z bastadského finále Andrej Rubljov (25).
Casper Ruud (© Profimedia)

Casper Ruud bojoval v neděli v Bastadu o svou 11. kariérní trofej, ale ve finále byl nad jeho síly Andrej Rubljov. Nejlepší norský tenista v historii ukořistil všech svých 10 titulů na nejmenších podnicích série ATP 250 a pouze jednou triumfoval mimo oblíbené antukové dvorce. Za obojí byl nesčetněkrát kritizován.

Rodák z Osla, který si od začátku předchozí sezony zahrál tři grandslamová finále a loni na US Open ho dělila jediná výhra od postu světové jedničky, má další šanci získat svůj první cennější vavřín v Hamburku. V německé metropoli startuje po třech letech a v obou letošních zápasech potřeboval tři sety.

Po Sebastiánovi Báezovi si ale celkem suverénně poradil i s Cristianem Garínem. S bývalou světovou sedmnáctkou a kvalifikantem ztratil úvodní sadu, nicméně v šesté hře následujícího dějství utkání zlomil na svou stranu.

Statistiky zápasu Ruud - Garín

Turnajová jednička a čtvrtý hráč světa odvrátil čtyři brejkboly, tři v řadě, zvýšil na 4:2 a jeho série vyhraných gamů se nakonec zastavila až na čísle devět. Chilan ještě v posledním gamu zahrozil brejkbolem, ale favorit hrozbu zlikvidoval a využil hned první mečbol.

Ruud tak prošel už na pátém antukové akci v řadě minimálně do čtvrtfinále. O vyrovnání svého maxima v tomto dějišti (semifinále z roku 2020) bude bojovat proti Arthurovi Filsovi.

Francouzský teenager odehrál před startem letošní sezony jediný zápas hlavní soutěže na nejvyšší tour, ovšem v aktuálním roce se už počtvrté probojoval do čtvrtfinále a poprvé na akcích vyšších než ATP 250. Vítěz nedávného antukového podniku v Lyonu stále usiluje o své druhé finále na nejvyšším okruhu.

 

Unavený Rubljov uhrál jen čtyři gamy s Altmaierem

Andrej Rubljov získal v neděli v Bastadu po skalpu Caspera Ruuda svůj 14. kariérní titul, ale na rozdíl od norského rivala se do čtvrtfinále v Hamburku nedostal. Rus měl v německé metropoli potíže hned v úvodním zápase, v němž odvrátil tři mečboly Bernabého Zapaty.

Úřadující šampion Masters v Monte Carlu neměl po náročném programu posledního týdne na další obrat síly. S domácím Danielem Altmaierem dokázal uhrát pouhé čtyři gamy, domácímu outsiderovi ani jednou nesebral servis a podlehl mu za hodinu a čtvrt.

Pro Němce se jedná o třetí skalp TOP 10 a i ten zapsal na antukových dvorcích. Před třemi lety na French Open si vyšlápl na Mattea Berrettiniho a v letošním ročníku stejného turnaje na Jannika Sinnera.

Altmaier bude v pátek usilovat o své třetí semifinále na okruhu ATP a první po dvou letech. Ve čtvrtfinále změří síly s Zhizhenem Zhangem. Další čtvrtfinálové souboje obstarají domácí Alexander Zverev s teenagerem Lucou van Asschem a obhájce titulu Lorenzo Musetti s Laslem Djerem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1.831.515 eur
čtvrteční výsledky (27. 7. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Ruud (1-Nor.) - Garín (Chile) 1:6, 6:2, 6:2
Altmaier (Něm.) - Rubljov (2-) 6:2, 6:2
Musetti (3-It.) - Kovalík (SR) 3:6, 6:2, 6:4
Fils (Fr.) - Lajovič (Srb.) 7:5, 7:5
Zhizhen Zhang (Čína) - Hanfmann (Něm.) 4:6, 6:1, 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist