Ruud začal obhajobu titulu v Estorilu suverénně, Hurkacz zabojuje o první antukové semifinále

4. 4., 20:11
Aktuality 5
ATP ESTORIL - Největší favorit a nasazená jednička Casper Ruud (25) suverénně vykročil za obhajobou loňského triumfu a na antuce v Estorilu zvládl i pátý kariérní zápas. Osmý hráč světa si poradil 6:1, 6:2 s trápícím se Boticem van de Zandschulpem (28). Hubert Hurkacz (27) se naopak v úvodním duelu nečekaně nadřel, kvalifikanta Jana Choinského (27) zdolal až po setech 7:6, 6:4 a zahraje si o své první antukové semifinále na nejvyšším okruhu.
Ruud odstartoval obhajobu titulu v Estorilu suverénní výhrou (© Profimedia)

Ruud – Van De Zandschulp 6:1, 6:2

Casper Ruud si poprvé vyzkoušel antukovou akci ATP 250 v Estorilu před rokem a právě v tomto dějišti ukořistil svůj jediný loňský triumf. Letos naopak dorazil do portugalské metropole v mnohem lepší formě a po dvou finálových účastech na venkovních betonech.

Ze všech pěti letošních individuálních turnajů odjížděl minimálně se dvěma výhrami a sérii by měl protáhnout v tomto týdnu. V Estorilu je obhájcem titulu a v úvodním zápase za hodinu a čtvrt deklasoval Botice van de Zandschulpa. V utkání s trápícím se Nizozemcem čelil jen dvěma brejkbolům, s první hrozbou si poradil v úvodním gamu a následně zlikvidoval i tu další za stavu 4:0.

Nejlepší norský tenista v historii byl ve finále US Open 2022 jedinou výhru od postu světové jedničky, ačkoli všech svých 10 trofejí vybojoval na nejmenších podnicích série ATP 250. Devět z nich na oblíbených antukových dvorcích.

Dosud se mu podařilo obhájit titul na nejvyšším okruhu pouze dvakrát. V obou případech v sezoně 2022, během níž aktuálně osmý muž pořadí zopakoval triumfy na švýcarských antukových akcích ve Gstaadu a Ženevě. Dvě trofeje má ještě z Buenos Aires, kde kraloval v letech 2020 a 2022.

"Je skvělé být zpět v Estorilu. Je to možná poslední ročník tohoto turnaje. V kalendáři pro rok 2025 zatím nefiguruje, což se snad ještě změní," řekl Ruud po postupu mezi nejlepší osmičku.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Dalším protivníkem největšího favorita bude Márton Fucsovics. Maďar na vlastním servisu odvrátil tři mečboly Gaëla Monfilse, s nímž prohrál všechna tři předchozí střetnutí, a po vítězství 1:6, 6:1, 7:5 si poprvé v sezoně zahraje čtvrtfinále.

Ruud má Fucsovicsovi co oplácet. Dosud se s ním potkal pouze v roce 2017 na challengeru v Budapešti a neuhrál jediný game.

 

Choinski – Hurkacz 6:7, 4:6

Hubert Hurkacz absolvoval v letošní sezoně před startem antukového jara šest turnajů a pouze na Masters v Indian Wells nezvládl úvodní zápas. Volný los v prvním kole měl v Estorilu také při svém loňském debutu, kdy ztroskotal hned na Bernabém Zapatovi.

Tentokrát ale do portugalského podniku ATP 250 vstoupil vítězně. S kvalifikantem Janem Choinským měl ovšem více práce, než se očekávalo. Desátý hráč světa a druhý nasazený dokonce musel v úvodním dějství likvidovat manko 3:5 a ve druhé sadě se propracoval jen k jedné brejkbolové příležitosti. V závěrečném gamu odvrátil brejkbol a využil svůj druhý mečbol. Na kurtu se zdržel i s rozehrávkou zhruba dvě hodiny.

Hurkacz je ve čtvrtfinále na antukových dvorcích po téměř dvou letech, naposledy mezi nejlepší osmičku na nejpomalejším povrchu postoupil předloni na Masters v Madridu. Na semifinálovou účast v těchto podmínkách naposledy dosáhl na domácím challengeru v Poznani v roce 2019.

O premiérové antukové semifinále na nejvyšším okruhu bude nejlepší Polák v žebříčku ATP usilovat proti Pablovi Llamasovi. Španělský mladík figurující na 152. místě pořadí vyhrál v Estorilu včetně kvalifikace už čtyři zápasy, všechny ve dvou setech, a poprvé se na hlavní tour probojoval do čtvrtfinále.

 

Gasquet – Thiem 6:4, 7:6

Dominic Thiem nenajde cestu ven z dlouholeté krize ani v Estorilu. Grandslamový šampion a bývalý třetí hráč světa, který letos v případě špatných výsledků ukončí kariéru, vypadl v portugalské metropoli už ve druhém kole po porážce v souboji bývalých členů TOP 10 žebříčku s veteránem Richardem Gasquetem.

Dvojnásobný finalista antukového French Open si tak zhoršil letošní bilanci na 6:6. Proti Gasquetovi, jenž se nachází ve světovém pořadí ještě o 31 míst níže, se za celý zápas dostal jen k jednomu brejkbolu. Ten sice využil a srovnal stav druhé sady na 1:1, nicméně v tie-breaku neproměnil dva setboly v řadě a zkrácenou hru ztratil poměrem 6:8.

Zatímco Thiem letos stále nepřekročil druhé kolo, lucky loser a šampion ročníku 2015 Gasquet je v aktuální sezoně ve čtvrtfinále už počtvrté a vyzve v něm Pedra Martíneze. Závěrečnou čtvrtfinálovou dvojici vytvořili Cristian Garín a poslední domácí naděje Nuno Borges.


Výsledky turnaje ATP 250 v Estorilu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
com
Casperovi verim na FO

Ze hry ma Nadala i Djokobitcha bez formy

Tak snad se do tretice ten titul zadari
Reagovat
Ondra979
no to asi ne, bude tam Sinner, ktery bude ted silny vsude, Alcaraz, Zverev, rusove Medved, Rubl, muze udelat slusny vysledek ale na vyhru to tezko bude stacit
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Ano. Souhlasím. FO podle mě vyhraje Alkáč, Wimbledon vyhraje Nole podobně jako Nadal své FO v roce 2022, a poté Džoker půjde Nadalovou cestou, tj. do starého železa. USO vyhraje Sinner. Co se týče žen, těžko říct. Swiatek samozřejmě má na další titul FO. Ovšem ani Nadal ve svém primu nevyhrával všechny tituly na FO. Může vyhrát někdo překvapivě. USO by mohla vyhrát Emma Navarro.
Reagovat
Zirluck
Medvedev
Reagovat
Zirluck
Ondro uz nepi tolko
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist