Rybakinová byla šestkrát míček od výhry, finále neobhájí. Blinkovová slaví až po 10. mečbolu

18. 1., 12:57
Aktuality 21
AUSTRALIAN OPEN - Kazaška Jelena Rybakinová finále na Australian Open neobhájí, světová trojka ve druhém kole neproměnila šest mečbolů proti Anně Blinkovové. Pětadvacetiletá Ruska zvítězila po využití až 10. mečbolu a nejdelším super tie-breaku v historii ženské grandslamové dvouhry 6:4, 4:6, 7:6 (22:20), připsala si teprve třetí skalp členky TOP 10 a vyrovnala své grandslamové maximum. O jeho překonání se utká s Italkou Jasminou Paoliniovou.
Profily hráčů
Anna Blinkovová utekla Jeleně Rybakinové ze šesti mečbolů a poprvé porazila hráčku TOP 3 (© Profimedia)

Vítězka Wimbledonu 2022 Jelena Rybakinová ve finále loňského Australian Open neudržela vedení proti Aryně Sabalenkové a na druhý grandslamový titul nedosáhla.

Letošní sezonu odstartovala suverénním triumfem v Brisbane, kde neztratila ani set a ve finále deklasovala Sabalenkovou. Následně v Adelaide sice vypadla už ve čtvrtfinále, nicméně do Melbourne dorazila jako jedna z největších favoritek.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán se ale v soutěži příliš dlouho neohřála. Po úvodní výhře nad Karolínou Plíškovou skončila překvapivě už ve druhém kole na raketě 57. hráčky světa Anny Blinkovové.

Statistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna BlinkovováStatistika zápasu Jelena Rybakinová – Anna Blinkovová (@ Livesport)

Rybakinová takřka celý zápas dotahovala. Prohrála první set, ve druhém a ve třetím celkem čtyřikrát smazala manko brejku. V dramatické koncovce, v níž diváci viděli celkem 16 mečbolů, ale dokonat obrat nedokázala.

Celkem šestkrát byla Rybakinová jediný míček od vítězství, ale třikrát spáchala nevynucenou chybu, dvakrát ji soupeřka utekla vítězným úderem a jednou se Blinkovová fantasticky ubránila v náročné výměně.

Rybakinová odvrátila dokonce devět mečbolů, čtyřikrát odvážným vítězným úderem. Ale právě hra na vysoké riziko ji nakonec stála setrvání v turnaji, když chybovala při náběhu k síti a míček poslala do autu.

"Publikum mi dodalo spoustu energie. Bylo to strašně těžké, bitva o každý míček. Měla jsem spoustu mečbolů, snažila jsem se být agresivní, ale třásly se mi ruce i nohy. Jsem teď moc šťastná," řekla vyčerpaná, ale šťastná Blinkovová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Rozhodující super tie-break vyhrála 22:20, ve dvouhře na grandslamu se nikdy tolik bodů v této závěrečné fázi zápasu nehrálo. Předchozí rekord zaznamenaný při dvou příležitostech byl 38 bodů.

"Pořád jsem si říkala 'Jdi za tím'. Snažila jsem se držet technických základů, uvolnit ruce a nechat je procházet údery. Snažila jsem se udržet míček ve hře a nakonec to vyšlo," usmívala se Blinkovová, jež přitom získala méně fiftýnů, zahrála méně winnerů a udělala více nevynucených chyb.

Pětadvacetiletá Ruska upravila mizernou bilanci s hráčkami TOP 20 na 5:24. Členku TOP 10 porazila teprve potřetí (po Belindě Bencicové a Caroline Garciaové) a vůbec poprvé skolila tenistku figurující na prvních třech místech světového žebříčku.

"Tahle výhry mi zůstane v paměti do konce života. Navíc s tímto publikem. Je to asi můj nejlepší den v životě," dodala.

Zatímco v roce 2022 Blinkovová skončila na všech čtyřech grandslamech v kvalifikaci, tři ze čtyř posledních majorů proměnila ve třetí kolo a vyrovnala své maximum.

"Snažila jsem se najít rovnováhu mezi agresivní hrou a jistotou. Neustále jsem se ujišťovala, že ten zápas mohu vyhrát a zůstávala jsem klidná. Soustředila jsem se jen na další šance," uvedla Blinkovová v rozhovoru s Barbarou Schettovou pro Eurosport.

O první grandslamové osmifinále si bývalá 35. hráčka světa Blinkovová zahraje s Jasminou Paoliniovou. S Italkou vede ve vzájemné bilanci 3:2, porazila ji před čtyřmi lety právě v Melbourne či předloni ve finále podniku WTA 250 v Kluži.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Pavlis
Rybakina má teda fakt smůlu na epické tiebreaky. Loni v Miami to bylo též super. Tohle bylo ještě víc vyšperkované. Pokud se dlouho nedaří uhrát dva míčky za sebou stejnému aktérovi, tak je to ale diskutabilní. No, a může to vést k tomuto.
Reagovat
Kozoroh
Z tohoto zápasu jsem viděl jen závěrečný super-TB, ale byla to neuvěřitelná podívaná. Akorát jsem přesvědčen, že super-TB měly být v pátých setech zavedeny až za stavu 12-12, taková vypjatá koncovka GS zápasu si zaslouží větší prostor. Je škoda, že organizátoři zavedli super-TB na skóre 6:6, limituje to pak epické souboje.
Reagovat
Liverpool22
naprosto souhlasím a to hlavně u holek, které hrají na 2 vítězné sety - hrát 3. set do 12:12 a pak super-TB. Já jsem možná konzerva a TB v rozhodujícím setu bych vůbec nezaváděl - nechal bych to jako dříve. Za všechno můžou Isner s Mahutem
Jinak super-TB Rybky + Anny to bylo sado maso a vejde to dějin - na to se jen tak nezapomene Bohužel to dopadlo obráceně než jsem si přál
Reagovat
Krisboy
Tak jsem to zkouknul. Drama veliký, úroveň hry (až na pár momentů) dost nízká. Tý strašné chyby mi připomínaly mě a tu naši partu hobby hráčů. Nedivím se umpajrovi, že se tomu smál.
Reagovat
Mantra
Ten titulek je strašnej.

Kolikrát byla míček od prohry? A kdyby Blink nebyla vyklepaná z průběhu, nebyl ani třetí set. Titulek naznačuje, že Ryba byla lepší, ale fakt nebyla. Tohle bylo sakra zaslouženě. Nemám rád tu protekci už tak vyzdvihovaných elit.
Reagovat
horska.kraslice
Holt na každém GS dochází k tzv. "překvapením", tzn. k prohrám "favoritů/favoritek" v nižších kolech. Čekala jsem, kdo to bude tentokrát. Líto je mi žáby Žabérky, přála jsem jí, aby se ukázala v dobrém světle, no nestalo se. Líto mi je taky Pegulky. Naopak nevadí mi prohra leklé ryby Rybakiny. Její přemožitelka Anča mi připadala jako kamikadze, který přežil svou smrt. Prohra Tiafoea s Macháčem patří samozřejmě k hodně příjemným překvapením. K překvapením pro mne emočně neutrálním patří prohry Garcii, Sakkari, Runeho. Porážka Maky v 1. kole mě osobně ani moc nepřekvapila. Snad se zase někde chytne a zazáří.
Možná jsem na někoho zapomněla, nevylučuji.
A kdo "překvapí" ve 3. kole?
Reagovat
A211
Jabeur absolutně nepřipravena na GS.
Reagovat
A211
To je veliké překvapení,ale jak píši jinde je to GS hráčky výborně připraveny (výjimka potvrzující pravidlo Jabeur).
Reagovat
jih
Že já tu pětku nevsadil i na Blinkovku, dal jsem jenom na Collins...
Reagovat
Liverpool22
to asi nikdo nečekal i když na vzájemné zápasy vedla Anna 1:0, ale to bylo někdy před lety v Petrohradu. Ta Collins a také Avanesyan to bylo reálnější - bylo se čeho chytit. No Avanesyan mi vyšla - takže jsem v plusu. Přeci jen Sekyrka je na GS hodně slabá
Reagovat
SpacialRecognition
Blinkovou před pár týdny porazila Brenda.
Reagovat
tommr
jj teď se ukazuje jakej to byl cennej skalp ...
Reagovat
aligo
Nebo se spíš ukazuje jak moc to Rybce od Brisu nejde
Reagovat
turista
Tenhle zápas Rybka vyvezla na hnůj. Je to GS tak ji to může mrzet.
Reagovat
Liverpool22
Tak určitě jí to mrzí - chtěla další GS. Na druhé straně vše špatné je pro něco dobré. Letos je vrchol OH a pro Rybku asi Wimbledon, kde nejlépe prodá svoje zbraně. Mám trošku obavu, aby nám Rybka - nezačala tzv. "Kvitovatět" jelikož včera hrála na totální riziko - furt to cpala k lajnám či přímo na lajny, nedokázala ubrat plyn. Jasně několikrát lajnu trefila, ale často se taky vyhazovala což rozhodlo. Taky do budoucna musí zapracovat na koncentraci - na začátku zápasu či setů mi přišlo, že se nesoustředila a s tím souvisí, že dnes tam měla na servisu 40:0 a ještě servis projela - tohle se jí bohužel občas stává. Prostě si hraje ten svůj bum bum tenis vše vypadá jasně a pak trošku poleví a najednou se vše otočí a prohraje vyhraný zápas - tohle se jí loni stalo několikrát viz. zápas s Kasatkinou - prostě vypne v koncentraci.
Reagovat
Krisboy
Wow...tak na to se doma podívám
Reagovat
farr
Doporučuju těžkej bizár, když se tomu někde za stavu 18:18 začal tlemit i umpire.
Reagovat
Blondie
To bude hustý... dlouhý TB prohrála Jelena i s Péťou...
Reagovat
honza.khp
odvracované mečboly, každej druhej to byl jeden highlight za druhým od obou
Reagovat
aligo
Kvalita moc nic a i rozhodší na židličce se tomu už smál jak moc jim to nešlo
Reagovat
Liverpool22
Hlavně tuším výměna za stavu 18:17 při mečbolu Rybky tam Anna vybrala neskutečný věci. TB to byl mazec - rozhodčí se tomu už smál což mi přišlo divný
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist