Šátral a Veselý v Austrálii prohráli i čtyřhru. Češi musí do baráže

4. 2. 2017, 02:05
Aktuality 30
DAVIS CUP - Čeští tenisté v oslabené sestavě v prvním kole Davisova poháru v Austrálii nepřekvapili a v září budou hrát baráž o udržení ve Světové skupině. Po dvou prohraných pátečních dvouhrách neuspěli v klubu Kooyong v Melbourne ani v dnešní čtyřhře, v níž Jan Šátral s Jiřím Veselým podlehli favorizovanému páru Sam Groth a John Peers.
Jan Šátral a Jiří Veselý

Čeští tenisté hráli v Austrálii bez Tomáše Berdycha, Lukáše Rosola a Adama Pavláska a v úterý ze hry vypadl kvůli zranění zad nakonec i Radek Štěpánek. Češi, držitelé "salátové mísy" z let 2012 a 2013, bez svých obvyklých opor na favority v Melbourne nestačili a po pátečních dvouhrách prohráli i dnešní čtyřhru.



Jiří Veselý včera po špatném výkonu prohrál s Jordanem Thompsonem, debutant v Davisově poháru Jan Šátral pak nepřekvapil proti Nicku Kyrgiosovi. A právě Šátral s Veselým dnes měli možnost na reparát, neboť spolu poprvé nastoupili k zápasu ve čtyřhře.

Pro nováčka Šátrala to pochopitelně byla první daviscupová čtyřhra, pro Veselého teprve druhá. Proti favoritům si však náladu nespravili. S párem Sam Groth a John Peers, který minulý víkend na Australian Open slavil premiérový grandslamový titul, prohráli hladce 3-6 2-6 2-6.

Češi chtěli ve čtyřhře ještě vykřesat mizivou naději na obrat, ale v klubu Kooyong od začátku tahali za kratší konec. V prvním setu se sice na dvorci hledal čerstvý vítěz deblu na Australian Open Peers, jenže Šátral si dvakrát prohrál podání a Australané za půl hodiny vedli 1:0.

Hostující pár neměl síly na zvrat a druhá sada byla ještě jasnější. Veselý hned v úvodním gamu ztratil servis, což zopakoval i za stavu 1:3 a domácí pár za necelou hodinu dělil od zisku rozhodujícího bodu jediný set.

Třetí dějství zahájila česká dvojice stejně špatně jako to předešlé a pro změnu Šátral čistou hrou přišel o své podání. Hostující pár na přelomu setů prohrál čtrnáct fiftýnů za sebou, servis následně neudržel ani Veselý a bylo definitivně rozhodnuto.

"Zápas byl od začátku do konce na jednu bránu. Víceméně jenom na úvod jsme trochu vzdorovali, jinak nás převálcovali úplně jednoznačně," řekl Veselý. "Skoro jsme se nedostali do hry. Zkoušeli jsme furt něco měnit, vyměnili jsme si strany na returnu, na servisu, ale nešlo nic. Oni hráli tak dobře, že to nebylo úplně o nás dvou," doplnil Šátral.

Berdych přislíbil účast v baráži
Čeští tenisté tak musí po dvou letech do zářijové baráže o udržení ve Světové skupině. Předloni, kdy v prvním kole rovněž podlehl Austrálii, se mezi elitou zachránil vítězstvím v Indii. Od vzniku Světové skupiny sestoupili tenisté jen v roce 2005, hned v další sezoně se dostali zpět. Soupeře pro baráž hranou 15. až 17 září poznají až v dubnovém losu.

"Hodnotí se to velmi špatně. Jeli jsme sem s tím, že zkusíme překvapit, ale nepřekvapili jsme ničím. Velmi hladce jsme prohráli všechny tři zápasy, i když kvalita byla na australská straně. To ukázali jak v deblu, tak ve včerejších singlech," řekl českým médiím kapitán Jaroslav Navrátil.

"Přál bych si, abychom byli v září kompletní a udělali maximum pro to, abychom nesestoupili," dodal Navrátil, který postrádal hlavně týmovou jedničku Tomáše Berdycha. "Předběžně jsme domluveni, že Tomáš bude v září hrát. Doufám, že Radek nebude zraněný," řekl Navrátil. "Jinak ale musíme akceptovat, že se tvoří nový tým a že ta generace dvou úspěšných hráčů Tomáše a Radka pomalu končí," dodal kapitán.

V neděli se možná kvůli dešti hrát nebude
Nedělní dvouhry, které už pouze kosmeticky upraví konečný výsledek, jsou vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí v ohrožení. "Vypadá to velice špatně. Budeme čekat a uvidí se. Když nebude pršet, budou hrát Zdeněk Kolář a Honza Šátral," uvedl Navrátil.

Češi mají s Austrálií vysoce nepříznivou bilanci již 1-8, zvítězit dokázali pouze v roce 1975 na domácí půdě.

Australský výběr kapitána Lleytona Hewitta v dubnovém čtvrtfinále narazí zřejmé na Američany, kteří vedou 2-0 nad oslabený Švýcary.

• DAVIS CUP 2017, 1. KOLO •
páteční a sobotní výsledky (03. - 04. 02. 2017)
Austrálie - Česko 3-0 ... po sobotě (Melbourne, tv. povrch)
pátek 3. února
Thompson - Veselý 6-3 6-3 6-4 ... 1-0
Kyrgios - Šátral 6-2 6-3 6-2 ... 2-0
sobota 4. února
Groth/Peers - Šátral/Veselý 6-3 6-2 6-2 ... 3-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
darek.vrana
To byla totální ubohost, naprostá zoufalost, která předčila všechny moje nejpesimističtější odhady. Takovýhle debakl jsme pravděpodobně za celou historii Davis Cupu nezažili, alespoň myslím. Nejen že jsme prohráli všech 9 setů, ale ani jeden set nebyl dramatický, vlastně každý byl rozhodnutý od začátku. Což o to Šátral je challengerista, tomu asi nic nemůžeme vyčítat, i když jsem věřil, že ukáže víc. Ale Veselý, to je totální tragéd. Ten jeho alibismus, jak radši uhýbá, aby nezatloukl volej, to nahazování na střed, údery do půlky sítě nebo naopak do hlediště, to mi totálně zkazilo náladu. Prý "Hvězda zítřka". Já mu přeju, aby se z toho vyhrabal, ale fandit mu, to je fakt za trest. V podstatě každý jeho zápas se akorát nase.ru.
Reagovat
Frick
https://en.wikipedia.org/wiki/2005_Davis_Cup_World_Group#Argentina_vs._Czech_Republic

Koukám, koukám - před 12 lety v ARG to sice bylo 5:0, ale sety se nějaký uhrály.
Reagovat
darek.vrana
Argentina mě napadla taky, ale tam naši uhráli v živých zápasech 3 sety, tady ani jeden nedotáhli do dramatické koncovky. Navíc Argentina s Nalbandianem a Coriou na antuce doma, to byl jiný kalibr než průměrní Australani s nováčkem Thompsonem a náladovým Kyrgiosem.
Reagovat
darek.vrana
Tak jsem to zběžně kontroloval, a je to asi opravdu největší debakl v celé stoleté historii. Jen v roce 1964 se Švédy to bylo po dvou dnech 0:9, ale tam aspoň ty sety byly dramatičtější.
Reagovat
turista
Veselka holt má potíže s psychikou v zápasech a Šátral je prostě challengerista.
Reagovat
Labi
upřímně tato soutěž je jakousi druhořadou záležitostí v každé sezóně. Když se hraje o záchranu tak to nikdy není tím, že bychom měli tak špatné tenisty stejně jako když se vyhraje celý podnik, tak to není tím, že bychom měli tenisovou špičku. Je to vždy jen o absenci tenistů první světové dvacítky resp. třicítky, kdy pokud by tenisté pravidelně reprezentovali a vynechávali pouze vyjímečně, tak by úroveň byla jinde a soutěž měla zvuk, takhle to je o jedné zemi, která s 1-2 špičkovými tenisty se rozhodne, že to vyhraje (Švýcaři, Britové). Myslím, že vypadnutí ale moc českému tenisu neškodí. Zdálo by se že tím, klesne sledovanost a zájem o tenis ale upřímně si myslím, že jakýkoli turnaj s účastí aspoň 1-2 hráčů světové desítky vyvolá větší zájem. Jistě je to velice komplikované s ohledem na finance, sponzory a hlavně na zařazení do turnajového kalendáře ale trochu mrzí že zde není ani náznak snahy pořádat turnaje ATP (250,500)
Reagovat
Fandina
DC bude vždycky vyvolávat zájem, protože je to týmová soutěž a zúčastňuje se ho víc tenistů a když jeden prohraje, tak je pořád šance, že tým může vyhrát. Navíc se to hraje na národnostní úrovni, takže co se týká diváků, tak vždycky bude mít sledovanost. Navíc se to dává většinou na veřejnoprávních kanálech, takže vždycky se na to někdo bude dívat. A samozřejmě, když se účastní přední světový hráči, tak je soutěž atraktivnější. Proto nesouhlasím, že jakýkoli turnaj s účastí 1-2 hráčů první desítky vyvolá větší zájem u diváků.
Reagovat
Fandina
světoví hráči
Reagovat
Rip.win
To jako vážně?
Reagovat
Fandina
Zalez.
Reagovat
Rip.win
Vylez.
Reagovat
Fandina
Zmizni blbe.
Reagovat
Rip.win
Odpočívej v pokoji
Reagovat
mahycek
Tak hrozí baráž, no a co ? Stále se nemůžu zbavit té neděle a to jsem Čech, Nyní šel Davis Cup, trochu do pozadí. Ať žije Roger !!!!! Hej!!!!!!
Reagovat
peggy
Kluci neni to ostuda,snad baraz vyhrajete,pomuze Radek,snad Lukas a dokazteto bez pana Berdycha.
Reagovat
smazaný uživatel
Bez Tomáše by DC nevyhráli...
Reagovat
Torn
Pan Berdych i přes své vroubky je rozhodně přínosnější v DC než ti všichni šanci dohromady.
Reagovat
Torn
/šašci
Reagovat
Jan
Ještě Štěpánek, bez těch dvou by výhra možná nebyla.
Reagovat
Lorenzo
ta fotka u prispevku vypovida za vse
Reagovat
FulnekUltras
Tak jeden set mi bohatě stačil. Naši kluci na to momentálně nemají ani herně, natožpak mentálně. Uspokojení se z pohodlného životního nadstandardu první světové stovky jim evidentně stačí, ale co víc bychom vlastně po odchovancích tupého havloidního konzumu mohli chtít. Snad jedině až se zas Jirka v singlu časem aspoň trochu zdravě nasere.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale fotka do alba to bude pěkná, ne?
Reagovat
prazak_p
Ahoj, ráda bych vzpomněla koment, Groth je dřevák, fakt nesleduji, kdo to napsal, no v této čtyřhře to neplatí...A pak, nejsem ani dokonalý hráč, či statistik, a už vůbec ne dokonale urputný fanoušek, že jsme jen nej..Blbější nebo nejlepší, gramatické chyby mě také nebaví, a vůbec sleduji vaše promiňte zoufalé příspěvky, viz obvyklé nicky...No zkrátka, úplně mimo, jako skoro vždy.. nechte žít tenis, blbé nicky, pitomce, a bude líp na světě...Kdo doufá, že malá země uprostřed Evropy zazáří bez náhody a na povel, je na omylu. Bez výjimečných talentů a dříče, prostě nikdy nebudeme mít šanci,a vztekejte se jak chcete, vždy to bude rozdílem minimálně třídy, spíš více. A teď hurá do mně....Kolik vás bude?
Reagovat
Fandina
To si pamatuji, napsala jsem tady, že Groth je ranař a že umí a bylo mi to vyvráceno.
Reagovat
darek.vrana
Jenže Groth je dřevák. O tom jsem se přesvědčil už mockrát. Bohužel na tu naši dnešní ubohost to bez problémů stačilo.
Reagovat
Fandina
Já si na něj pamatuji předloni nebo kdy to bylo v Ostravě, když hrál s Hewittem debla a tam jako dřevák nepůsobil. Byla jsem tam osobně a sice tenkrát Veselka s Adamem debl vyhráli, ale jinak hrál dobře.
Reagovat
darek.vrana
Tam na mě právě jako totální dřevák působil. Kromě servisu vůbec nic, nešikovné nemehlo. Stejně tak ho před asi dvěma lety vyškolil v singlu Radek, který i ten jeho dělový servis v šestatřiceti letech prorážel jak nic a povolil mu asi tři gemy. Stačí na něj hrát trochu chytře. Loby, citovky a vypadá úplně směšně. Samozřejmě když mu to Veselý furt nahazuje vysokými míči na střed, tak vypadá jako borec. Ono o něčem svědčí už to, že i když má nejrychlejší servis na světě, tak ani to mu nestačí na víc než na challengerový level.
Reagovat
Fandina
Na žebříčku byl v roce 2015 padesátý třetí. Já bych ho zas tak za nemožného nebrala.
Reagovat
smazaný uživatel
ultrastalinistické fráze nepřekvapí
Reagovat
FulnekUltras
je libo radši něco ultrahavloidního?

https://www.stream.cz/odvazne-palce/10015680-filmove-premiery-proc-prave-on
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist