Češi v Austrálii prohrávají 0-2. Veselý a Šátral neuhráli ani set

3. 2. 2017, 01:05
Aktuality 124
DAVIS CUP - Šance českých tenistů na úspěch v 1. kole Davisova poháru v Austrálii jsou po pátečních dvouhrách na bodu mrazu. Týmová jednička Jiří Veselý nejprve nestačil na domácího debutanta Jordana Thompsona a Jan Šátral se pak nepostaral o senzaci proti favorizovanému Nicku Kyrgiosovi.
Jordan Thompson

Bez Tomáše Berdycha i Lukáše Rosola a Adama Pavláska vstoupili čeští tenisté do nového ročníku Davisova poháru. Zápas 1. kola proti Austrálii v Melbourne ale dobře nerozehráli a po pátku prohrávají 0-2 na zápasy.

Cesta do čtvrtfinále mohla vést přes australskou dvojku a čtyřhru. Jenže hned v prvním zápase proti domácí dvojce Jordanu Thompsonovi neuspěla česká jednička Jiří Veselý, který australskému nováčkovi v soutěži podlehl 3-6 3-6 4-6.

Třiadvacetiletý Veselý porazil o rok mladšího Thompsona před třemi lety v kvalifikaci turnaje v Sydney, dnes ale na domácího hráče neměl. Australan vynikal solidní obranou, naopak rodák z Příbrami byl od začátku svázaný nervozitou, špatně se pohyboval a první sadu po dvou ztracených servisech prohrál 3-6.

V druhém setu český hráč dvakrát dotáhl ztrátu 0-40 při svém podání, ale pak stejně soupeři za stavu 3-4 nabídl brejk forhendem do sítě. Ve třetí sadě si Veselý dokázal vzít zpět ztracený servis, ale jen tím na chvíli prodloužil své trápení na kurtu, neboť si vzápětí znovu prohrál podání. Česká jednička udělala 46 nevynucených chyb a singlovou daviscupovou bilanci si pohoršila na tři výhry a sedm porážek.

"Ten zápas byl od prvního do posledního míče jedna velká křeč. Tak nějak jsem podal můj standardní výkon, který předvádím v Davis Cupu. To je bohužel velmi málo, nebo hodně daleko od hry, kterou jsem schopen předvádět. Je předčasné říkat, že to byl klíčový zápas, ale určitě byl hodně důležitý," řekl Veselý českým médiím.

"Je to další prohra, která je velmi bolestivá. Hrát Davis Cup byl vždy můj sen, bohužel snad kromě jednoho zápasu se mi nikdy nepodařilo naplnit očekávání," litoval Veselý.

"Nedokážu teď popsat, jaké to na kurtu bylo, ale myslím, že to byl nejlepší pocit v mém životě," radoval se 65. hráč světa Thompson po úspěšně absolvovaném daviscupovém debutu. "Jen jsem se snažil hrát konzistentně a myslím, že se mi dařilo hrát svou hru."

Debutant Šátral nepřekvapil
V druhé dvouhře nastoupil nováček v týmu Jan Šátral, který mohl proti světové patnáctce Nicku Kyrgiosovi pouze překvapit. To se mu však nepodařilo. Šestadvacetiletý Čech prohrál s o pět let mladším Australanem snadno 2-6 3-6 2-6.

Šátral nastoupil na dvorec v těžké roli za nepříznivého stavu. I když se snažil a občas ukázal povedené údery, byl hlavně na začátku svázaný nervozitou a na Kyrgiose, který je v žebříčku ATP o 142 míst výše, neměl. V každém ze tří setů ztratil hned úvodní podání a první vzájemný duel prohrál za hodinu a 37 minut. Jednadvacetiletý Australan proměnil až šestý mečbol.

"Víceméně jednoznačný zápas. V každém setu jsem si prohrál hned první servis, to jsem nechtěl. On vedl od začátku do konce. Jsem rád, že jsem dostal šanci, nechal jsem tam vše, co šlo," komentoval Šátral.

"O soupeři jsem toho moc nevěděl, ale mým plánem bylo dobře podávat a dobře hrát. Dnes jsem odehrál skvělý zápas. Myslím, že jsme s Jordanem podali opravdu dobré výkony," řekl Kyrgios. "Cesta do čtvrtfinále je ještě dlouhá, ale doufáme, že ve čtyřhře to dotáhneme."

"Nick předvedl velmi profesionální práci. Byl velkým favoritem a zvládl to," chválil Kyrgiose australský kapitán Lleyton Hewitt. "Moc nám pomohl výkon Jordana, protože nám dodal sebevědomí."

Štěpánek do čtyřhry nenastoupí
"Stav 0-2 je určitě zklamání. Jeli jsme sem s cílem zkusit překvapit a abychom byli ve hře, potřebovali jsme stav 1-1," řekl český kapitán Jaroslav Navrátil.

Vykřesat naději na obrat zkusí tenisté v sobotní čtyřhře od 2:00 SEČ. Do ní jsou zatím nahlášeni dvacetiletý Zdeněk Kolář a osmatřicetiletý Radek Štěpánek, toho ale kvůli problémům se zády kapitán nenasadí. "Radek je z toho taky špatný. Při jednom tréninku mu ruplo v zádech, musel dostat injekci. Dneska nehrál, není dobrý. Nechceme riskovat," řekl kapitán. Australský kapitán Hewitt má pro debl k dispozici čerstvého vítěze Australian Open ve čtyřhře Johna Peerse a k němu Sama Grotha.

"Australané budou hrát úplně uvolněně. Vedou 2-0 a mají v záloze Kyrgiose na neděli. Naši kluci spolu budou hrát poprvé a nemají co ztratit," podotkl Navrátil.

Pokud čeští tenisté nepříznivý vývoj v Austrálii neotočí, budou muset po dvou letech do zářijové baráže o udržení ve Světové skupině. Mezi elitní šestnáctkou soutěže chyběli naposledy v roce 2006.

Češi mají s Austrálií vysoce nepříznivou bilanci 1-7, zvítězit dokázali pouze v roce 1975 na domácí půdě. V posledním vzájemném měření sil předloni v březnu prohrál Navrátilův tým v Ostravě 2-3 a z aktuální nominace u toho byl jen Veselý. Vítěz zápasu z Melbourne narazí ve čtvrtfinále na postupujícího z duelu Američanů se Švýcary.

• DAVIS CUP 2017, 1. KOLO •
páteční výsledky (03. 02. 2017)
Austrálie - Česko 2-0 ... po pátečních dvouhrách (Melbourne, tv. povrch)
Thompson - Veselý 6-3 6-3 6-4
Kyrgios - Šátral 6-2 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

124
Přidat komentář
Fandina
nastoupí ve dvě Veselka se Šátrym proti Grothovi s Peersem. Jsem zvědavá, jak to bude vypadat a samozřejmě držím palce. Pojďte kluci!!!
Reagovat
Frick
Derby jak řemen. Už se porvali fans?
Reagovat
smazaný uživatel
Nole to otočí, každopádně je vidět že v něm není něco v pořádku
Reagovat
Kozoroh
Po neúspěšném AO se Djokovi nedaří ani v DC. Má špatný servis, o který v dnešním zápase už 4x přišel. Má co dělat, aby utkání otočil.
Reagovat
Tuttovka
Pokud je to pouze herním rozpoložením, tak je to v pohodě. Z toho se on určitě dostane. Hlavní je, aby za tím nebyla nějaká další zranění. :)
Reagovat
smazaný uživatel
nic jsem (nastesti) nevidela, ale jaka stale ostuda, podle livka Jura zatim uplne stejne jako Djokovic.. ;-)
Reagovat
Kozoroh
Ta tvoje vysazenost vůči Djokovi je trapná.
Reagovat
smazaný uživatel
normalne to opravdu byva mnohem silnejsi nez ja, ale tentokrat uplna nahoda, projizdim livko a kontroluju rozsah skod. A Djokovic zakonite zaujal. Ale nebud nervozni, verim s tebou, ze to otoci.. :-))
Reagovat
Kozoroh
Musí, Srbsko na jeho bod spoléhá.
Reagovat
smazaný uživatel
to je pravda. Naopak u nas zase nikdo rozumny nemohl predpokladat, ze kluci (nakonec i bez Stepce!) postoupi.. :-)
Reagovat
Fandina
To je fakt, ale oni mají již jeden bod.
Reagovat
bIbec
ono těch zábavných zápasů s ním prostě moc není, ale tady si to tak nějak sedlo a samozřejmě k té atraktivitě pomohl i jeho soupeř. Veselka ten zápas prohrál.

https://www.youtube.com/watch?v=yqCcC5PBBic
Reagovat
darek.vrana
Čekal jsem teda od našich víc, i když od Veselého ani ne. Tušil jsem, že zas bude zatažený a bude hrát katastrofálně. Spíš jsem jen věřil, že snad už ten svůj DC stín překročí. Šátral holt na Kyrgiose nemá, i když taky jsem doufal v lepší bitvu. Co mě ale vytočilo, byl výkon Navrátila na lavičce. Proč sakra toho Jirku nějak nepovzbudí, když vidí, jak se trápí?? Proč ho aspoň neseřve, aby to z něj spadlo. On tam sedí jak bluma a kouká.
Reagovat
EllNino
doufám, že ho co nejdříve vystřídá Štěpec, ať už hrající, nebo nehrající kapitán :) To by bylo podle mě ideální
Reagovat
darek.vrana
To jo, souhlas!
Reagovat
svetova.dvojka
Aspoň bude od těch českých šašků pokoj, to fakt v TV nemůžou dávat nic jiného..., ale i ta baráž se nakonec bude vysílat...
Reagovat
babolat.cz
pořád lepší než ty jejich florbally a krasobruslení
Reagovat
George_Renel
A ještě skeleton , boby a sáňky .-b.
Reagovat
Jan
a golf
Reagovat
Fandina
golf a krasobruslení ne, to je super
Reagovat
blixa
Boby a skeleton taky ! ;-)
Reagovat
Fandina
Na to nekoukám, ale na golf a krasobruselní ano.
Reagovat
kada.tom
Tak jak se nechalo čekat, prohráváme po pátku 0-2, ovšem nechci si ani představit, natož se dokonce podívat na záznam nebo fragmenty utkání, co tam musel předvádět Jirka, protože dostat takovej kouř a neuhrát ani set proti Thomsponovi, kterej prostě není bůhvíjak parádní tenista ... to už je kumšt a docela ostuda.

No nic, zítra si půjdou Australané pinknout debla a bude rozhodnuto.
Reagovat
Frick
Argentinu 2005 :-(
Reagovat
Empe
No a vzhledem k tomu, že Radek debla hrát nebude, tak je po zítřku skoro jistě hotovo. Bohužel to není žádné překvapení. Snad se holky doma vytáhnou víc. :)
Reagovat
EllNino
to je jasný ... myslím, že chyběl i Lukáš, který už má přeci jen s Davis Cupem zkušenosti, ale je jasný, že se na třísetová utkání ještě necítí a chce to čas, až se achilovka zhojí úplně...

Zdá se mi, že Šátry, Pavlásek, Veselý, Kolář ... atd, hrají hrozně pasivně, mají sice vyrovnané oba základní údery, ale je to takoá udržovačka, a nevím nevím, jestli se v tomhle velkém světě s tímhle dá uspět ...
Reagovat
misa
ne
Reagovat
EllNino
ne na všechno, co jsem napsal ? :D
Reagovat
misa
Že se s takovou hrou nedá uspět.
Reagovat
EllNino
jj je to tak bohužel, naštěstí máme ty dámy, Lucka má konečně zase jiskry v očích :)
Reagovat
rusedski
Souhlas s Rosolem, mně např. v DC nikdy nevadil a i když třeba blbě prohrál a snesla se na něj kritika, tak výkony většinou nebyly zlé a minimálně nebyl tak odevzdaný jako Veselý...vždyť jen z loňska má skalpy Zvereva, Tsongy a těsnou prohru s Kohliem...
Reagovat
VlS
Tak nic. Tak slez.
Reagovat
a.magerova
Nebuď pesimista.... budu Ti psát prstem písmenka po zádech.... ;-)
Reagovat
VlS
Takový nabídce se nedá odolat:-)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
brixner
No, kdyby to bylo po bříšku, asi se pochčiju smíchy :-)))))
Reagovat
a.magerova
To bys ale musel mít zavázané oči.... ;-)
Reagovat
Jan
A proč ? :)
Reagovat
a.magerova
Přece aby neodezíral co píšu... ;-)
Reagovat
Jan
Jsem četl, aby neodezíral něco jiného :)
Reagovat
a.magerova
Ale no tak.... :-P
Reagovat
r176
Ostuda jinak to nelze popsat :-)))))))
Reagovat
mrafe
Reagovat
smazaný uživatel
i ten pár groth/peers je silnej bojim se ze bude hotovo po sobote
Reagovat
Fandina
To je těžké, Nick je lepší, všechno má pod kontrolou. Jirka hrál bídně a zítra může být rozhodnuto. Bohužel.
Reagovat
Fandina
Škoda, že nemohl hrát Šátry proti Thompsonovi, ten zápas by byl asi zajímavější. Ale uvidíme, Nick je zatím při chuti, ale Šátry mu zatím zdatně sekunduje.
Reagovat
smazaný uživatel
to asi koukáš na jiný tenis jestli mů Šatry sekunduje to Nick hraje ještě tak na 20 %. Prostě tam mezera tam vidět je
Reagovat
Fandina
teď určitě na žádný tenis nekoukám, ty ano?
Reagovat
Fandina
Pro méně chápavé, psala jsem to na začátku zápasu, kdy sice Nick hrál líp, ale ještě zdaleka nebylo jasné, jak se bude mač vyvíjet.
Reagovat
Frick
Pojď! Červenobílý národ je s tebou!
Reagovat
cheeky
Rakušané, Bahrajňané, Kanadaďané, Dánové, Turci, Tunisani, Tongané, Singapurci, Švýcaři, Poláci, Litevci, Japonci, Indonésané, Peruáci, Katařané, Gróňané, Gruzínci, Angličané.....nebo dokonce, až se to bojím vyslovit..Monačané?
Reagovat
cheeky
kurwa Lotyši ne Litevci. Proč sakra vlastně zemi, co se jmenuje Latvija říkáme Lotyšsko? Pak se mi to nemá plést :(
Reagovat
Fandina
Slávie
Reagovat
Fandina
Šátry na place, vítězství se nečeká, ale držím palce. Pojď!!!
Reagovat
tommr
obávám se, že v DC pro nás začíná doba temna ... :(
Reagovat
Jan
Můžeš předpovídat, jak hluboko bez Berdycha a Štěpánka klesnou - euroafrická zóna ?
Reagovat
tommr
bez těhle dvou asi budou dlouhodobě pendlovat mezi euroafrickou zónou a světovou skupinou ...
Reagovat
Jan
To ještě v historii českého tenisu nikdy nebylo, ne ?
Reagovat
tommr
pokud bereme jen historii samostatnýho českýho tenisu tak ne. Ze světový skupiny jsme spadli tuším jen jednou ...
Reagovat
Jan
Já myslím že i v československé historii nikdy nebylo, aby se plácali v euroafrické zóně. Že až na tu jednu výjimku byli vždy ve světové skupině.
Vysoká cena za sport pro mládež udělala své. Nejen v tenisu.
Reagovat
FulnekUltras
dneska je už DC pro mládež howno - ještě že zatím máme ty holky
Reagovat
Fandina
jj dneska je všechno špatné
Reagovat
Fandina
Jirka byl jak svázaný, nevím, jestli to bylo vedrem nebo čím, ale tahle špatný výkon jsem od něj snad ještě neviděla.
Reagovat
Fandina
Pomalu ztrácím víru, že se to zlepší. Sice záchvěvy jsou, ale celkově je to špatné od Jirky.
Reagovat
historik
žádný zázraky jsem sice nečekal, ale takovou tragédii taky ne...bohužel z někdejší naděje se stává dřevák:-(
Reagovat
Davor1
Klídek, v treťom sa už Jirka určite chytne :D
Reagovat
EllNino
Dobrou
Reagovat
Fandina
Já jsem vstala.
Reagovat
Fandina
Pořád věřím, že se Jirka chytne. Jen se bojím, aby to stihl, během tří setů.
Reagovat
Fandina
Pořád je to od Jirky pomalé.
Reagovat
darek.vrana
To je paráda, DC bez těch trumpet.
Reagovat
smazaný uživatel
A bez ceskych chrapacu
Reagovat
Fandina
A já pořád, co mi tam chybí. A nepřipomíná mi DC.
Jinak je tam australská kapela s trubkama.
Reagovat
kada.tom
přesně, ty trumpety jsou vyloženě odporný při přenosech z DC
Reagovat
Fandina
Maruška Bouzková prohrála první set, tak jsem zvědavá, jestli otočí.
Reagovat
EllNino
Jiří, týmová jednička, jedinej opravdu reálnější bod pro ČR, důležitost jak prase, tohle nemůže unést a takéneunáší bohužel
Reagovat
Davor1
Tam ani neide o to, žeby to neunášal, myslím, že taký labil to až nie je, ale on jednoducho nemá na ten hard predpoklady, nevie sa tam dostatočne hýbať a necíti sa tam prirodzene, navyše tie klimatické podmienky jasne nahrávajú domácemu. On pod sebou potrebuje cítiť antuku, na tom harde mi príde ako krava na ľade. Ten Auckland bol výnimkou, kde sa mu zišlo šťastie na los a životnú formu, ale celkovo sa mi na harde absolútne nepozdáva...
Reagovat
Frick
co to hraješ, ty stará kur.vo?
Reagovat
EllNino
cos čekal ?
Reagovat
Fandina
JIrka se rozehraje, já tomu věřím.
Reagovat
EllNino
já taky, už 2 roky ...
Reagovat
Fandina
já víc let, ale myslím dneska, jestli je zdravotně fit, tak přitvrdí
Reagovat
EllNino
nepřitvrdí protože to neumí
Reagovat
Fandina
ale umí
Reagovat
EllNino
jakmile přitvrdil, byla z toho chyba, chlap jako hora a bojí se zatlačit a pinká jak Týna Plíšková, dost jsou mi jejich styly podobné, i ten forehand
Reagovat
historik
jj zvlášť ten forhend je příšernej
Reagovat
Fandina
rozehraje se, uvidíš
Reagovat
Fandina
Ptoti Týně je mrštnější a dává daleko větší rány
Reagovat
Frick
a má pinďoura
Reagovat
EllNino
stylově hrají forehand i backhand velmi podobně, je jasněé, že chlap bude mrštnější a bude dávat větší rány
Reagovat
Fandina
podobné je to, že jsou leváci, ale JIrka ho hraje rychleji
Reagovat
EllNino
říkám stylově, to nemá s rychlostí co dělat
Reagovat
Fandina
Týna ho víc čechrá
Reagovat
EllNino
řekněme si to, oba mají údery založené dost bídně ...
Reagovat
Frick
Chybí jim socialistická morálka.
Reagovat
Fandina
tak jim budeme muset říct, aby se soustředili na BH
Reagovat
EllNino
Štěpec by Thompsona roznesl na kopytech ...
Reagovat
anton77
Zabraly kamery už auditorium? Mi přijde, že tam moc lidí nepřišlo... slabý potlesk i po esu domácího.

Jirka zatím nic moc nepředvádí. Tak se snad rozehraje
Reagovat
mkubis17
štěpec to je hroznej profesor v těch okulárech :-D
Reagovat
historik
Jirkovy údery to je hrůza...vůbec to nemá razanci ani délku a není to jen tím, že by byl klasicky v DC svázaný, ale to už je déle trvající stav
Reagovat
EllNino
wow to je novinka ...
Reagovat
Lunej..
Ono v tom vedru hrat je asi hodne prijemne.
Reagovat
lasseklus
21 stupnu
Reagovat
historik
no doufal jsem v něco lepšího...asi marně
Reagovat
EllNino
zrovna v Daviscupu něco jiného než jalový výkon mohl čekal jenom blázen :D
Reagovat
Lunej..
No nic, asi pujdu do peri a rano si prectu vysledek:) tak si to tu uzijte.
Reagovat
EllNino
jdu taky :)
Reagovat
Lunej..
Tak dobrou a hezke sny. Rano musim byt cerstva na Sam, to bude taky drina:)
Reagovat
darek.vrana
Zase ty nervy... A ještě k tomu kamera snad z letadla, to je zážitek.
Reagovat
Frick
tak to je zrovna věc, co mi plně vyhovuje.
Reagovat
Frick
Navíc mi nepřijde, že by elevace byla nějak výrazná.
Reagovat
darek.vrana
Nevím, já se do toho nějak nemůžu vkoukat.
Reagovat
Frick
Pust si Bouzkovou. tam se do toho vkoukáš :-D
Reagovat
darek.vrana
Do ní bych se možná i zakoukal:).
Reagovat
Frick
To jo. Ale ze země bych ten court teda jako nezabíral.
Reagovat
Frick
Údesná pastouška. Buď na výhni na přední/zadní trubuně, nebo pod plachtama na hlavní tribuně, která je tak 2km od dvorce.
Reagovat
mkubis17
a lidí tam je zatím taky dost poskromnu :)
Reagovat
Frick
Že jo, se taky musí začínat brzy. Dýl než do 20:30 hrát nepůjde. V Melbourne Parku by se mohlo hrát třeba do 1:00 v noci.
Reagovat
EllNino
tebe zajímá mužský tenis ? odkdy ?
Reagovat
Frick
DC od r. 2002

si pamatuju, jak to Bóďa drobet poonďal se Santorem...
Reagovat
mkubis17
první gem snů v podání Jirky :-)
Reagovat
historik
to jsou příšerný údery od veselýho...to zas bude utrpení
Reagovat
Frick
Co to je, ty vole?!
Reagovat
Lunej..
Jj, fandime:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist