Schnyderová v Paříži ukončila kariéru, má nové plány

28. 5. 2011, 12:15
Stalo se... 6
Bývalá světová sedmička Patty Schnyderová ze Švýcarska se rozloučila s dráhou profesionální tenistky. Levoruká tenistka své rozhodnutí oznámila na dnešní tiskové konferenci na French Open se slovy, že se chce věnovat jiným zájmům.
Profily hráčů
Patty Schnyderová

"Je čas uzavřít tuto úžasnou kapitolu tenisové hráčky. Je to velmi emotivní rozhodnutí... Jsou to pro mě ohromující pocity a budu potřebovat nějaký čas, než se s tím srovnám," řekla Schnyderová, jež dráhu profesionální tenistky odstartovala v roce 1994.

Své rozhodnutí oznámila pár dnů po vyřazení v prvním kole French Open, kde nestačila na Rumunku Cirsteaovou a prohrála už šestý zápas v řadě. Letos vyhrála na turnajích pouze tři zápasy z dvanácti a nejvíce u ní zaujala zpráva o jejím vysokém dluhu.

"Večer po mém zápase ve dvouhře jsem si řekla: 'Dosáhla jsem svého maxima'. Ty pocity vzešly z mého srdce a vím, že je to správné rozhodnutí."

Dvaatřicetiletá Schnyderová, jež se stejně jako Federer narodila v Basileji, se zúčastnila celkově 59 grandslamovým turnajů, včetně 52 startů v řadě v letech 1997 až 2009. Nejlepším jejím výsledkem bylo semifinále na Australian Open v roce 2004. Ve čtvrtfinále byla i v Melbourne a New Yorku, pouze na trávě ve Wimbledonu byla nejdál ve 4. kole. 

"Grandslamové finále bylo vždy mým snem, a také jím zůstane," řekla s trochou lítosti Schnyderová.

Švýcarská tenistka, jež si za manžela vzala svého trenéra Rainera Hoffmana, během kariéry získala 11 titulů ve dvouhře, 5 ve čtyřhře a ve světovém žebříčku se vyšplhala nejvýše na sedmé místo. 

Nejvíce si prý cenní titulu z domácího podniku v Curychu v sezoně 2002, kde začala výhrou nad Češkou Chládkovou a ve finále zdolala i bývalou světovou jedničku Lindsay Davenportovou. "Nejvíce si vážím vítězství v Curychu. Byl to velký turnaj a já ho vyhrála, navíc na domácí půdě," vzpomínala Švýcarka.

"Nezapomenutelný byl také Fed Cup ve Švýcarsku," nezapomněla na týmovou soutěž, v níž ale v roce 1998 po boku Hingisové na titul nedosáhla. Ve finále proti Španělkám Conchitě Martínezové a Arantxe Sanchézové-Vicariové prohrála ve třech setech obě dvouhry i rozhodující závěrečnou čtyřhru. Celkově ve Fed Cupu reprezentovala v 37 utkáních, sama odehrála 49 dvouher (33-16) a 23 zápasů ve čtyřhře (17-6). Její země se však většinou pohybovala mimo elitní Světovou skupinu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
darek.vrana
Ma jine plany - shanet dobre pravniky, aby ji vysekali z tech dluhu:).
Reagovat
Ananas
Asi tak. :)
Reagovat
smazaný uživatel
ukončit karieru měsíc před Wimbledonem?
Reagovat
misoSK
Zbohom Patty, bola si velka hracka
Reagovat
VlS
Miso, ona neumrela, tak nemusíš zrovna aplikovat "O mrtvých jen dobré". Byla dlouhou dobu průměrná tenistka a ať se jí vede dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Toho,kdo byl mezi deseti na světě v kterémkoli oboru lidské činnosti,bych nenazýval průměrným...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist